Transport gratuit

peste 2500 RON

0377.101414

Contact

  • Contul meu | Înregistrează-te
  • RON
  • Contul meu | Înregistrează-te
  • RON
marca-trusted

Un tratament cheie în combaterea Varroa


Varroa e un parazit deja comun pentru stuparii din România. Există un medicament consacrat: Varachetul, cu care coloniile pot fi tratate cu succes. De voie de nevoie, stuparii au învăţat că trebuie să-şi trateze stupii cel puţin toamna înainte ca albinele să intre în ghem, alternativa fiind de neacceptat. Stupii netrataţi contra Varroa înainte de intrarea în iarnă, au şanse mari să nu supravieţuiască până în primăvară.

De ce sunt albinele mai vulnerabile iarna la acest parazit decât în restul anului? Cheia la această întrebare este perioada de viaţa a albinei, care diferă în funcţie de sezon. În sezonul activ o albină trăieşte aproximativ 30 de zile, perioadă în care populaţia stupului e mereu împrospătata de puietul care eclozionează. În perioada de iernare, albinele trăiesc 3-4 luni, dintre care cel puţin primele 3 luni populaţia nu este împrospătată cu puiet. Această prelungire a perioadei de viaţă e posibilă datărită acumulării unor rezerve în organism, numite corp gras, precum şi datorită menajării de la muncă.

Deci stupul infestat cu Varroa va supravieţui în timpul verii, chiar dacă va slăbi, datorită reîmprospătării cu puiet. În timpul iernii însă, populaţia deja slăbită se va împuţina şi mai mult şi va sfârşi prin a deveni atât de mică încât nu va mai putea asigura ghemului temperatură necesară viţii. De aceea când aud stupari nedumeriţi de moartea coloniilor peste iarnă, chiar dacă acestea au avut mâncare destulă şi nu au avut diaree sau alte boli, prima întrebare pe care o pun e dacă s-a făcut tratamentul contra Varroa.

Dacă facem cele trei tratamente de toamnă, la interval de 7 zile între ele, iar ultimul găseşte stupul fără puiet căpăcit şi albinele încă nestrânse în ghem, ne asigurăm că albinele intră fără paraziţi în iarnă. Mortalitatea coloniilor nu va fi îngrijorătoare şi stupii vor supravieţui până în primăvară când vor începe din nou să se dezvolte. Dar oare ne mulţumim cu colonii mediocre care ies slăbite din iarnă şi îşi iau greu avânt primăvara? Nu! Ce se întâmplă de fapt?

În primul rând ne punem întrebarea de ce prospectul Varachetului recomandă mai multe tratamente în toamnă, când ultimul ar fi de ajuns ca să omoare toţi paraziţii. Rana pe care o produce muşcătura parazitului nu se va vindeca niciodata, din cauza substanţelor conţinute în saliva lui, iar paraziţii îşi schimbă frecvent gazda. Deci e suficient un număr relativ mic de paraziţi ca o parte din albinele ce trebuie să supravieţuiască până în primăvară si fie muşcate. Aceste albine, slăbite de pierderea limfei prin rana deschisă, nu vor supravieţui destul timp, ca să ajute la menţinerea cădurii în ghemul de iarnă până la venirea primăverii.

Cele trei tratamente consecutive nu sunt suficiente, pentru că albinele ce vor ierna, care sunt deja în viaţa înainte de începerea tratamentelor au şanse mari să fie muşcate. Ce e de făcut?

Împuţinarea paraziţilor încă de la sfârşitul verii este cea mai bună metodă de a menţine o populaţie sănătoasă şi numeroasă în timpul iernii. De aceea vreau să atrag atenţia asupra importanţei tratamentului cu Varachet după extracţia poliflorei. Este extrem de important ca albinele noastre să intre în iarnă nu doar fără paraziţi ci şi fără răni cauzate de paraziţi.

Opinii la Un tratament cheie în combaterea Varroa

Admin spune
Foarte bun tratamentul daca doriti sa vedeti un video tutorial despre apicultura cu tratamente stupi si tot felu de lucrari din apicultura intrati pe : http://www.apiculturavideo.blogspot.com
apows spune
merit the blog send. Fantastic.
I'm impressed, I essential say.
Thanks on behalf of sharing, this is a fantastic blog post.Thanks Yet again. Deposit writing.
The further sunlight hours, period
johnny spune
Parerea mea este ca nu trebuie folosit in fiecare an aceasi tratament deoarece poate creea imunitate la acel tip de tratament si indicat ar fi sa le intercalam in fiecare an cu alt tratament.
latest sports spune
What i don't realize is actually how you're now not actually a lot more neatly-liked
than you might be now. You're very intelligent. You understand thus considerably
with regards to this topic, produced me individually
believe it from so many various angles. Its like women and men aren't interested
until it's one thing to do with Lady gaga! Your personal
stuffs outstanding. All the time take care of it up!

Ultimile stiri

  PRODUSUL A FOST ADAUGAT IN COS