Transport gratuit

peste 2500 RON

0377.101414

Contact

  • Contul meu | Înregistrează-te
  • RON
  • Contul meu | Înregistrează-te
  • RON
marca-trusted

Iernare în fundul gol - stupina Doru Paraschiv

[gallery orderby="title"]

Am să vă prezint în acest articol o stupină construită cu mult suflet, situată la poalele munților Făgărași, în comuna Arefu la o altitudine de 785 m. Este stupina domnului Doru Paraschiv pe care o întreține împreună cu soția sa, amândoi iubind foarte mult albinele.

Pentru ei apicultura e un hobby. Nu produc miere pentru a o comercializa. Într-o zonă de munte, cu vreme mai rece si culesuri medii recolta de miere o folosesc pentru consumul propriu si pentru a dărui prietenilor.

Pentru a-și proteja stupina de vitregiile iernilor grele din acea zonă, au împrejmuit-o cu un gard din scândură menit să diminueze puterea vântului. În toama trecută, probabil chibzuind mult, au luat decizia de a ierna stupina cu fundul gol. Nu au avut curajul să lase fundul complet deschis și au decis sa-l deschidă doar o treime - aproximativ 20 cm. Nu a fost o decizie rea, albinele au iernat bine, chiar și într-o zonă de munte. Ramele au rămas uscate și nu s-a format mucegai.

Anul acesta a înlocuit sacii negrii de polietilenă cu niște huse special confecționate pentru stupi, din foaie de cort. Mi-a plăcut ideea și l-am rugat să-mi dea voie să o prezint.

Husele sunt rezistente și vor putea fi folosite mulți ani. Aplicarea pe stup se face mai usor decât la sacii de polietilenă, fiindcă nu mai necesită folosirea bandei scoci care e înlocuită cu un cordon elastic. La administrarea turtei în iarnă husa poate fi usor luată jos iar apoi așezată la loc. Domnul Paraschiv foloseste podișoare hrănitoare produse de Stuparul.ro

Pretul unei huse a fost 22 euro și au fost comandate de pe site-ul: www.expocorturi.ro. Domnul Paraschiv crede că prețul poate fi negociat, mai ales la comenzi mai mari.

Felicitări pentru o stupină atât de îngrijită și vă urez să aveți parte de multe momente frumoase în această îndeletnicire interesantă. Mulțumim că împărtățiți cu noi experiențele dumneavoastră.

Opinii la Iernare în fundul gol - stupina Doru Paraschiv

dan din botosani spune
salut mihai rus. eu sunt stuparul din botosani. vorbeam noi pe mess dar eu nu ami folosesc adresa aia ca mi sau sters toate contactele. miau aprobat proiectul pt 141. noroc ca mi lai dat tu si nu am mai dat bani :)))) mil modificase tata. tie ti lau aprobat? te rog trimitemi un email pe noua mea adresa hailadanmihail@yahoo.com si daca ai facebook idu meu este haila dan mihail De abia astept sa mai vb si sa mai inatz cate ceva. tot binele din lume si ne auzim curand
dan din botosani spune
apropo, ca oamenii astia aveau huse pt stupi din material de cort, oare se gasesc corturi apicole in romania, si ma refer ca materialul cortului sa fie din plasa(cum ar fi perdeaua de la geam)? imi trebuie un cort apicol, ca oxigenul imi trebuie, el, cortul.(am vazut intr-un clip cu o stupina din rusia cort din plasa alba. era prea tare).
alin spune
BUNA ZIUA VA POT TRIMITE O MOSTRA DE PLASA PENTRU CORTUL APICOL
EXECUTAM HUSE PENTRU SPUPI DIN MATERIAL PVC SIMPLU SAU CU INSERTIE DE ALUMINIU
0762273814
ALINRAIU@YAHOO.COM
viezurica spune
Salutare
Am toti stupi pe sistem anti-varroa (3/4 fund de plasa) cu tabla 0,4 (tip sertar pe sina) ,sunt foarte multumit de sistem pt ca: fitilul de varachetul il pui pur si simplu pe tabla ii dai foc si impingi sertarul(tabla)in 20 min fac 35 famili,
Poti trage o concluzie cat de infestat a fost stupul,se vad numarul parazitilor pe tabla
Iarna ii iernez(la fundu' gol) prima data mi-a fost putin teama,dar e ok,dar,deasupra ramelor sub podisor trebuie pusa o folie etansa ,(albinele propolizeaza laturile foliei )si se formeaza'' un efect de clopot'' exact cum erau ele acum mii de ani in trunchiul copacilor.......(Trebuie sa invatam de la ele,doar trebuie ascultate....
Trebuie sa cautam sa fim simpli(noi insine) si asa viata e complicata.....
Si inca ceva :o sa incerc vara asta sa construiesc niste cuti de stupi din polistiren extrudat(densitate f.mare) cu coltare,plasa,vopsiti, daca imi reusesc o sa postez cum i-am construit poate si niste foto
Multumesc mult pt gazduire,toate bune
Mihai Rus spune
Salut Viezurica, buna ideea cu folia sub podisor. Trimite-ne te rog niste poze pe adresa mea de mail ca sa le postez si sa vada lumea cum e sistemul tau de podisor. Neaparat sa ne trimiti poze cu stupii din polistiren extrudat. MUlta bafta.
costas spune
am5stupicumparati anul trecut in lazi din lemn care nu respectau stasurile in domeniu,fara podisorsi cu alte nereguli asta am constatat dupa ce m-am informat pe net. Mi-am facut lazi din polistirenestrudat si leammutat deja ,cred ca se simt f bine ,leam facut si fund antivaroa ,o sa vad cum se comporta.Am si o intrebare pentruexperimentati.Va rog sa-mi spunetidaca apifonda se poate dizolvasi amesteca cu sirop ? Va multumesc, si mai ales D-lui Mihai Rus pentru multele informati aflate pe blog.
Mihai Rus spune
Salut Costas, nu cred ca e vreo problema sa dizolvi Apifonda si sa faci sirop cu ea. Eu din lipsa de timp am pus ramasitele de Apifonda ce mai erau in stupi cand am inceput sa dau sirop direct in hranitoare si am turnat siropul peste. S-au ocupat albinele sa o duca in stup impreuna cu siropul.
florin spune
Referitor la iernarea cu fundul antivaroua am observat ca se poate ierna pe cate rame cu albine avem,dupa care se pune o diafragma etansa din polistilen extrudat,iar deasupra folie etansa,iar subarul tras doi cm,pt a nu bate vantul direct in ghem.Ramele care raman in cuib trebuie sa aiba miere suficienta si corect distribuita.Este al 2-lea an cand iernez asa.Am o problema cu albina care se stange sub plasa in timpul verii.
sorin BT spune
Toti au probleme cu albinele care se fac ghem sub stupi, indicat ar fi ca stupii sa stea la umbra, intr-o livada, padure . Daca afara sunt 30 grade oare cate grade sunt in stupul acoperit cu tabla ? sau macar pune polistiren extrudat de 2 cm sub capac
florin spune
Pt Mihai Rus.Daca putem conversa pe mobil,nu am mult timp pt internet si sunt si incepator,cu calculatorul si albinele,am mai multe intrebari.
Mihai Rus spune
Din pacate si eu stau prost cu timpul. Trimite-mi te rog mai intai un mail la contact@stuparul.ro si daca nu resim sa ne intelegem asa putem continua la telefon.
ION spune
Turta pentru suplimnetarea hranei se da atunci cind albinele sunt in fata sau la miljoc si daca sa da si la cele ce sunt in fata ce sar pute intimpla va multumesc tuturora pentru toate idiciile care le dati pe sait sunt incepator dar mie drag de albine
lavi spune
Ion , din cuvintele¨¨ in fata sau la mijloc¨¨ nu se intelege nimic, incearca si studiaza si asa te familiarizezi cu limbajul apicol, nu este o critica, este un sfat pentru a fi inteles de toti apicultorii.
Turtele de suplimentarea hranei se pun atunci cind albinele ajung aproape de leatul superior al ramei ( adica cel de sus de sub podisor).Asa nu deranjezi cuibul asezind turta deasupra ramelor si nu uita sa-i faci citeva crestaturi usoare cu dalta apicola sau un cutit.Succes!
Mihai Rus spune
Scuze dar nu inteleg intrebarea. Albinele isi fac de obicei ghenul in fata inspre urdinis.
MARYAN spune
SE POT DA SI ACUM TURTELE PROTEICE ?
Mihai Rus spune
mici, si doar daca albina a iesit la zbor de curatire.
Mihai Rus spune
Insa turtele energetice gen Apifonda se pot da oricand in iarna, ele nu umplu intestinul albinei ca si turtele proteice cu polen sau inlocuitaor de polen.
Ardelean Nicolae spune
Va rog sa mi explicati daca pe perioada calda se poate deschide subarul de la podisor,si cit la suta.Va multumesc mult.
Mihai Rus spune
Eu le tin deschise 100% pe timp de vara pentru a ajuta la ventilatie.
ovidiu spune
aveti idee despre iernarea stil horn??adica detalii privind fundul stupului,ce se pune sub podisor,etc.si inca ceva:care este diferenta intre "pat cald" si "pat rece"??daca se poate niste lamuriri!multumesc!
ruben spune
frumoasa stupina, felicitarile mele :)
eugen spune
D-lor stupari,sunt apicultor de 30 ani,am peste 150 familii si cred ca am invatat cate ceva in timpul asta.Nu recomand nimanui iernarea decat pe miere de floare,sau in cazuri extreme se completeaza cu diversi inlocuitori.cand ti-e foame mananci,nu bei apa!albina aduna miere pt hrana ei,nu ca sa ne-o dea noua.noi ce facem?Un stup care intra in iarna pe 7-8 rame,are nevoie de 15-17 kg. de miere,si nu ne mai doare capul.abia in martie putem sa-i administram o turta,dar ca STIMULENT,nu ca inlocuitor de hrana.Incercati cu un stup asa si veti face diferenta din toate punctele de vedere.
lavi spune
D-le Eugen cu toata stima, aveti perfecta dreptate in ceeace spuneti si toti apicultorii de virsta si experienta noastra cred ca au aceeasi opinie. In zeci de ani de experienta am vazut si auzit multe dar noile generatii se gindesc mai mult la afacere si mai putin la ingrijirea albinelor in adevaratul sens al cuvintului. Cum credeti ca poate realiza profit in citiva ani un tinar apicultor stiind ca dv. va trebuit o viata de munca in acest domeniu ? si cei care spun realitatea sunt considerati ¨¨ gica contra sau mincinosi ¨¨. Eu cred ca cel mai bine fiecare sa o simta pe pielea lui, sa se imbogateasca cit il tin puterile si sa se informeze de unde doreste, oricum nu putem fi pe placul tuturor.
Sanatate si sa auzim de bine !!
getah arges spune
Am facut si eu vreo 20 stupi cu fund antivarooa - cu plasa de sarma. E o cacialma din multe puncte de vedere.Mentionez ca gestionez stupi de modele diferite si pot sa fac o comparatie destul de profesionala.Am stupi in cantitati aproximativ egale de modele diferite de exemplu orizontali si verticali,Dadant si Layens, 10,15 sau 20 de rame.Nu tot ce zboara se si mananca.In exploatarea unei stupine trebuie sa se tina seama de prea multi factori generali si mai ales locali.Sfaturile date de unii,,stupari" din nordul Moldovei pentru altii din Oltenia,de exemplu,sunt ca nuca-n perete.Literatura de specialitate ramane informatia de baza.Ajutoarele financiare din fonduri europene sunt bine intentionate dar sensul lor e deturnat de cei care conduc destinele agriculturii la niveluri locale,judetene sau chiar centrale.Pana sa obtii un ajutor la care ai dreptul,esti purtat pe drumuri pana iti dai seama ca trebuie sa...misti din urechi.Din pacate e o situatie din care nu stiu cum si cand vom iesi.

Ultimile stiri

  PRODUSUL A FOST ADAUGAT IN COS