Transport gratuit

peste 2500 RON

0377.101414

Contact

  • Contul meu | Înregistrează-te
  • RON
  • Contul meu | Înregistrează-te
  • RON
marca-trusted

Cresterea matcilor cu Cutia Nicot 2012 - ziua 4 - Introducea ramei portbotci



In ziua a patra se pregateste stupul starter. Dupa cel putin trei ore de la constituire, timp suficient ca el sa realizeze ca nu are matca, se introduce rama portbotci cu larve de 12 ore din Cutia Nicot.

Se muta familia de deasupra starterul pentru a avea acces si se introduce rama portbotci in locul lasat leber. Ea va avea intr-o parte o rama cu polen iar in cealalta o rama cu miere. Dupa introducere se umple hranitorul ramei portbotci cu sirop pentru a atrage albinele pe rama si a favoriza luarea rapida in lucru a botcilor.

Se aseaza inapoi podisorul plin peste starter iar deasupra se reaseaza familia de baza care contine matca. Acesteia i se deschide un urdinis in spatele stupului pentru ca albine sa poata iesi afara in ziua urmatoare. I se da apa in hranitor fiindca albina zburatoare odata iesita la cules se va intoarce la urdinisul cunoscut care este acum al starterului. Astfel familia de baza isi pierde albina zburatoare intarind si mai tare starterul si nu isi va putea aduce apa.

Dupa inca o zi starterul va uni cu familia de baza printr-o gratie Hanneman formand finisorul. Atunci se poate inchide urdinisul din spate si albinele reunite vor folosi urdinisul din fata.

Opinii la Cresterea matcilor cu Cutia Nicot 2012 - ziua 4 - Introducea ramei portbotci

adrian spune
Am si eu o nelamurire.Lucram dimineata sau inspre seara pentru a introduce rama portbotci, si daca dimineata nu exista riscul de a porni un furtisag la familia starter. Multumesc
Mihai Rus spune
Daca nu lasi rame cu miere pe afara si nu tii stupii deschisi daca nu e cazul nu o sa produci furtisag nici macar primavara si toamna cand se produce mai des.
vasile spune
Eu am stupi orizontali cum reusesc sa fac stupul starter si finisorul ce fac cu matca
Mihai Rus spune
Nu e greu nici la stupul orizontal. cred ca aveti doua urdinise - cam asa sunt facuti de obicei orizontalii. Aveti nevoie de o diafragma etansa ca sa despartiti partea cu matca de cea fara matca. Se deschide al doile urdinis pentru partea cu matca. In partea fara matca nu se lasa nicio rama cu puiet. Dupa ce botcile artificiale au fost uplute cu laptisor intr-o zi, se putne in loc de diafragma etansa o gratie Hanneman si se muta toate ramele cu puiet necapacit in compartimentul cu botcile. Astfel se obtine finisorul.
Miron Sorin spune
Ce nu inteleg, cand se deschide efectiv urdinisul din spate la stupul familiei de baza(cu matca)?Imediat ce am asezat corpul familei de baza peste podisorul de pe starter?Sau se deschide in ziua urmatoare?In fapt, deschiderea imediata a acestui urdinis nu va duce la iesirea masiva de albine ale familiei de baza care la intoarcere in stup va invada urdinisul starterului?Iar apa se pune intru-un hranitor tot in stupul familiei de baza, inteleg.Sunt pasi foarte importanti care trebuie clarificati in faza teoretica pentru ca in momentul aplicarii procedurilor sa nu ai indoieli...cu efecte nedorite.
Multumesc si abia astept sa-mi procur cutia Nicot...DVD care insoteste cutia in cauza prezinta aceleasi filme care le vizualizam in aceasta sectiune a cite-lui sau ant altele mai noi si mai complete...?

Ultimile stiri

  PRODUSUL A FOST ADAUGAT IN COS