Transport gratuit

peste 2500 RON

0377.101414

Contact

  • Contul meu | Înregistrează-te
  • RON
  • Contul meu | Înregistrează-te
  • RON
marca-trusted

Cresterea matcilor cu Cutia Nicot 2012 - ziua 4 - pregatirea ramei portbotci



Tot in ziua 4, dupa ce am pregatit stupul starter, iar timpul de minim 3 ore necesar ca el sa isi dea seama ca nu au matca se apropie de sfarsit, vom scoate cupulele cu larve de 12 ore din Cutia Nicot si le vom monta pe rama portbotci.

Un dublu avantaj la Cutia Nicot fata de transvazarea clasica a larvelor (cu lanseta, picker sau varf subtire de pensula) este ca nu mai atingem larvele cand le transvazam si le mutam direct cu cupula in care au eclozionat impreuna cu laptisorul care deja exista acolo. Fiindca nu le atingem nu exista riscul de a le rani. De asemenea un lucru foarte important este acel laptisor care deja exista pe fundul cupulei. Daca noi am transvaza larva intr-o botca goala, ea ar ramane fara laptisor o perioada, lucru daunator daca vrem sa obtinem niste matci de calitate. Cu Cutia Nicot aceasta perioada in care tanara larva ramane fara hrana intr-o perioada foarte importanta pentru devenirea ei ca matca, nu mai apare. Oul de matca si oul de albina lucratoare sunt identice - ceea ce face diferenta este modul in care sunt hranite larvele dupa eclozionare.

Matca a fost eliberata de albine la 24 ore dupa introducere prin consumarea turtei de zahar din compartimentul CANDI al Cutiei Nicot. Ea si-a reluat deja de 3 zile ouatul in cuib. Noua nu ne ramane decat sa periem albina de pe rama in care a fost montata Cutia Nicot (nu scuturati rama ca sa nu provocati alunecarea larvelor din cupule) si sa montam cupulele pe rama portbotci.

Rama portbotci are o capacitate intre 20 si 30 botci pe doua leaturi si un hranitor. Vom vedea in urmatorul film de ce este important acest hranitor in apropierea botcilor atunci cand introducem rama portbotci in starter.

Pe fiecare leat avem montate intre 10 si 15 suporti de bloc (componentele negre). Ei se monteaza cu cuie sau capse. Acesta este un avantaj fata de cutia Jenter unde suportii de bloc se monteaza prin lipire cu ceara iar ei pica dupa o vreme si trebuie relipiti. In suportii de bloc se introduc portcupulele si rama portbotci este gata pentru a primi cupulele cu larve si de a fi introdusa la crescut.

Importat la Cutia Nicot este rolul portcupulei. Daca dorim sa facem roi direct cu botci capacite, portcupula poate fi desprinsa usor de pe suportul de bloc si astfel putem recolta botcile de pe rama portbotci, iar suportii de bloc raman acolo pentru a-i folosi la o alta serie de matci.

In urmatorul film vom vedea cum introducem rama portbotci in starterul deja pregatit.

Daca doriti sa achizitionati o Cutie Nicot cu accesoriile necesare, puteti sa o gasiti la un pret bun in magazinul nostru: http://www.stuparul.ro/cutia-nicot/

Opinii la Cresterea matcilor cu Cutia Nicot 2012 - ziua 4 - pregatirea ramei portbotci

Miron Sorin spune
Am o mica nedumerire, si anume:ati ales un stup care a stat la baza formarii starterului, stupul in care ati scuturat albina doica in special...ce nu se observa in filme este faptul ca nu-mi dau seama daca cupulele din cutia nicot au fost ouate de matca din acest stup sau un stup recordist altul decat cel care a stat la baza starterului....?Este posibil ca cutia Nicot sa o pun la insamnatat in stupina altcuiva (evident cu acordul sau) si in ziua a patra(cat starterul ramane fara matca) sa merg sa o aduc insamantata pentru a transfera cupulele in rama portbotci?Ce restrictii ar fi legat de distanta, temperatura, timpi de deplasare?

Ultimile stiri

  PRODUSUL A FOST ADAUGAT IN COS