Transport gratuit

peste 2500 RON

0377.101414

Contact

  • Contul meu | Înregistrează-te
  • RON
  • Contul meu | Înregistrează-te
  • RON
marca-trusted

   Acid formic 85% 1 litru

46.00 RON
(TVA inclus)
Stoc <63>

Cod produs: SPR402


Acid formic concentratie 85%. Produsul are garantia de a fi oferit de o companie autorizata in domeniul industriei chimice si petrochimice.

Cantitate 1 litru.

Specificatii :

  • Sulfati 0,0001%
  • Cloruri 0,0001%
  • Fier 0,0001%
  • Metale grele 0,0001&
  • Acid acetic 0,003%
  • Rez. la evaporare 0,001%

Formula diluare la 60%:

  • m1*c1 = m2*c2 (m1 = masa substantei la concentratia c1, m2 = masa substantei la concentratia c2)
  • densitate acid formic pur = 1.22 g/ml (http://en.wikipedia.org/wiki/Formic_acid) -> densitate acid formic 85% = 1.187 g/ml
  • 1 g apa = 1 ml apa

Intr-un recipient de sticla se toarna 495 ml apa peste care se toarna 1000 ml acid formic 85% pentru a obtine 1495 ml acid formic 60%. Atentie! acidul se toarna intotdeauna peste apa nu invers. In caz contrar sticla se poate incalzi si chiar sparge. Pentru a nu va supune la riscuri de vatamare va recomandam sa cumparati Acid formic 1L concentratie 60% daca aveti nevoie de aceasta concentratie.

Mod folosire:

Folosirea acizilor organici în controlul varozei este una din metodele recomandate de legislaţia română chiar şi în cazul apiculturii organice (OUG 34/2000 şi Normele metodologice de aplicare a acesteia conform HG 917/2001 Art. 26, 3, e) datorită calităţii de a nu contamina mierea şi ceara cu reziduuri neadmise, a lipsei fenomenului de rezistenţă a parazitului la tratament şi a eficacitaţii acestora în condiţiile unei folosiri adecvate.

Acidul formic este singurul tratament cunoscut până la această dată (cu excepţia supunerii la temperatură înaltă) care omoară parazitul varoa în celulele cu puiet. De aceea este un mijloc eficace de stăvilire a infestarii primăvara, chiar şi când în familia de albine există puiet căpăcit.

Acţiunea acidului formic, un compus volatil, se manifestă prin atacarea directă a paraziţilor care sunt putin rezistenţi la mediul agresiv creat prin vaporizarea acestuia. Volatilitatea mare aacidului formic precum şi comportamentul agresiv asupra metalelor constituie factori de risc care trebuie cunoscuţi de apicultor. Tratamentele cu acid formic pot duce la o relativă corodare în timp a componentelor metalice ale stupului şi mai ales a pavilionului. De asemenea trebuiesc respectate cu stricteţe reguli de manipulare, păstrare şi utilizare pentru a preveni accidentările datorită contactului acidului cu ochii sau pielea ori prin inhalare sau înghiţire.

Din multitudinea de metode de folosire a acidului formic noi recomandăm două, şi anume folosirea buretelui absorbant şi a vaporizatorului.

1. Metoda buretelui absorbant. Are avantajul ca oferă o aplicare simplă şi rapidă şi se poate folosi practic în orice sistem constructiv al stupului. Se foloseste un burete de vase cu dimensiunile aproximative 20x20x0,5 cm) şi acid formic cu concentraţia de 60%. Mai este necesară de asemenea o seringă gradată de volum mare, pentru eficienţă. Buretele se îmbibă cu acid formic şi se plasează cat mai aproape de albine, în partea de sus sau de jos a cuibului. Se fac 3-4 tratamente într-un interval de 4-7 zile. Pentru un tratament corect vaporii de acid formic trebuie sa ramana constant in stup 7-10 zile. Producatorii vaporizatorului Nassenheider spun ca este nevoie ca in fiecare zi sa fie vaporizat intre 10ml si 20 ml de acid formic in stup pentru un tratament corect. La metoda buretelui nu putem verifica exact insa daca se fac 3-4 tratamente dupa indicatiile de mai jos de-a lungul unei saptamani, atunci tratamentul este aproximativ corect. Desigur totul este pe responsabilitatea stuparului.

Tratamentul de sus. Buretele se aşează direct pe laturile de sus ale ramelor. Se îmbibă cu acid formic 60% în cantitate de 2,7 ml/ramă Dadant cu albina.

Tratamentul de jos. Buretele se aşează pe fundul stupului şi se îmbibă cu 4 ml/ramă Dadant de acid formic concentratie 60%.

Aplicarea tratamentului se face când temperatura exterioară depăşeşte 12 grade Celsius. Dacă temperatura în timpul zilei depăşeşte 25 grade tratamentul se face seara.

2. Metoda vaporizatorului. Are avantajul unui control mai precis al aplicării consatante şi economice a tratamentului şi al unui efect mai îndelungat.Este necesar însă dispozitivul care se montează pe o rama goală, dar cheltuiala cu achiziţionarea acestuia se amortizează în timp prin manopera redusă. Se foloseşte acid formic la concentraţia de 60%. Se urmăreşte cantitatea de acid evaporată în timpul primei zile a tratamentului şi dacă aceasta depăşeşte 10 ml/zi se taie o porţiune din fitilul dispozitivului pentru a micşora suprafaţa de evaporare. Tratamentul este ineficient sub limita de evaporare de 6 ml/zi.

Se lasă urdinişul deschis, se înlătură magazinele. Dacă stupul este prevăzut cu fund anti-varoa se închide sertarul de tablă. Tratamentul se începe la primele ore, răcoroase, ale dimineţii.Se poate face trtament cu acid formic atât primăvara, cât şi toamna cu condiţia ca temperatura exterioară să fie între 5 şi 30 grade Celsius. Firma Biocontrol din Elveţia şi producătorul german al vaporizatorului (Nassenheider) recomandă 2 tratamente pe an, primul în lunaAugust, după ultima extracţie şi al doilea în a doua jumătate a lunii Septembrie. Dacă la sfarşitul lunii Iulie căderea naturală de acarieni este în medie mai mică de 10 bucăţi/zi la stupul pe 10 rame se renunţă la tratamentul din August, facându-se numai cel din Septembrie.

De mare importanţă în combaterea varozei este o atentă urmărire a familiei de albine pentru o corectă diagnosticare a gradului de infestare. Căderea naturală de acarieni se verifică cu foaia cu margarină cel puţin săptămânal pentru a ţine sub observaţie tendinţa de infestare a stupilor. Fiecare apicultor trebuie să aprecieze singur eficienţa tratamentului şi să aducă corecţiile necesare pentru îmbunătăţirea acestuia.

Indiferent de metoda de aplicare se recomandă utilizarea unui minim de echipament constând în:

 

1. Mănuşi rezistente la acid

2. Ochelari de protecţie

3. Mască cu cartuş filtrant

4. Şorţ şi cizme de cauciuc

5. Găleată mare (10 litri) cu apă curată pentru intervenţie în caz de accidente

 

Se vor avea în vedere următoarele aspecte:

-Nu lăsaţi produsul la îndemana copiilor.

-Coroziv pentru ochi şi piele la contactul direct sau prin expunerea la vapori.

-Vătămător sau fatal prin înghiţire.

-Poate produce sensibilizarea pielii.

-Evitaţi contactul cu ochii, pielea sau îmbrăcămintea.

-Nu inhalaţi vaporii.

-Purtaţi ochelari de protecţie, mănuşi rezistente la acizi, şorţ şi cizme de cauciuc la manipulare.

-Se recomandă utilizarea unei măşti prevăzute cu filtru purificator pentru vapori organici.

-Combustibil. Feriţi apropierea flăcării deschise. Se păstrează sub temperatura de 50 grade C.

-Lucraţi numai în spaţiu deschis şi cu vântul bătând din spate.

-Nu mâncaţi, beţi lichide sau fumaţi în timpul utilizării.

-Spălaţi temeinic mâinile cu apă şi săpun după utilizare. Spălaţi deasemeni mâinile înmănuşate înainte de scoaterea  mănuşilor.

-Dezbracaţi imediat îmbrăcămintea stropită accidental.

-Spălaţi hainele contaminate separat de restul îmbrăcăminţii.

-Acidul formic perturbă activitatea familiei de albine şi poate induce o uşoară mărire a mortalităţii albinelor.

 

Reguli de prim ajutor:

Piele. Dezbrăcaţi imediat hainele contaminate. Spălaţi zona afectată cu săpun sau un detergent slab şi multă apă. Dacă apare  arsură se aplică compresa sterilă şi se consultă de urgenţă medicul.

Ochi. Se spală ochii imediat cu apă din abundenţă. Se acoperă ochii cu comprese sterile, se consultă de urgenţă medicul.

Ingerare. Nu provocaţi voma. Beţi o cantitate mare de apă sau lapte. Dacă apare voma se administrează repetat lichide. Nu  încercaţi să daţi nimic pe gură unei persoane aflate în stare de inconstienţă. Consultaţi de urgenţă doctorul.

Inhalare. Scoateţi victima din zona contaminată. Dacă respiraţia s-a oprit curătaţi căile respiratorii şi începeţi respiraţia  artificială. Nu încercaţi să daţi nimic pe gură unei persoane aflate în stare de inconstienţă. Consultaţi de urgenţă medicul.

Cei ce au cumparat produsul acesta au mai cumparat :

15.00 RON

Distantiere plastic pentru rame (200 buc)

18.00 RON

Drojdie de bere furajera 1kg

14.50 RON

Colector propolis 10 rame

9.00 RON

Vaporizator acid formic

  Miron Sorin - Vaslui (2014-02-08 07:12:40)

Buna seara,

Daca produsul are concentratie de 85 % si concentratia recomandata obligatoriu este de 60 % inseamna ca se dilueaza cu apa...cat?
Si vaporizatorul cum se aseaza pe o rama care este in pozitie verticala in stup...scuze dar sunt un incepator

  Andrei - Cluj Napoca (2014-08-30 00:43:31)

Tratamentul se face de 3-4 ori la un interval de 4-7 zile deci sa zicem 7 zile, in decurs de o saptamana se fac 3-4 tratamente sau la fiecare 7 zile se face cate un tratament si perioada este de 3-4 saptamani ?

  Stuparul - (2014-09-10 15:43:06)

La fiecare 7 zile cate un tratament. Ne cerem scuze ca nu a fost clara descrierea.

  Stuparul - (2014-09-10 17:07:21)

Acum avem pe produs formula de diluare de la 85% la 60%. Incercam in acelasi timp sa gasim produsul si direct la 60%. Avem doua evaporizatoare la vanzare, niciunul nu se poate aseza in rama. O sa incercam sa aducem si modelul care se aseaza vertical intr-

  serban gheorghe - tomnatic timis (2014-09-15 20:44:34)


doresc 1 l acid formic pentru tratament albine si daca aveti o brosura cu reguli de folosire
va multumesc

  Stuparul - (2014-09-16 01:12:53)

Pentru comenzi va rog faceti comanda in magazin prin adaugare in cos. Pentru detalii va rog cititi descrierea produsului: http://www.stuparul.ro/tratamente-si-hrana-albine/acid-formic.html

  catalin - pitesti (2014-09-19 00:21:18)

Buna seara, cateva saptamani in urma am cumparat de la d voastra evaporizatoare si acid formic pt a face acest tratament...imediat dupa am cerut detalii despre aducerea acidului f de la 85% la 60% ...(intrebarea a fost pusa pe evaporizatoarele ce le aveti

  Stuparul - (2014-09-19 10:51:03)

Sunt total de acord cu dumneavoastra, produsele trebuie sa fie clar explicate si cat mai usor de folosit. Asta incercam sa facem. Raspunsul dat data trecuta am explicat ca nu este verificat de un specialist, de aceea nu a fost publicat in descriere. Am fo

  serban gheorghe - tomnatic timis (2014-09-25 20:58:19)

PANA LA URMA CUM PROCEDAM?
ESTE F GREU CU GRAMELE
NU STIU DACA AMESTECUL FACUT DE CATALIN DIN PITESTI A AVUT EFECT SAU A AVUT PROBLEME !
AM CUMPARAT DE CURAND ACID FORMIC SI NU PREA STIU SA-L FOLOSESC
ROG PE CINE A FOLOSIT SA-MI EXPLICE CE A FOL

  catalin - (2014-10-20 00:44:31)

va pot spune ca am facut tratamentul cu dozajul acela gresit dar nu am avut pierderi, si sa fiu sincer am gasit suficient de multi varroua cazuti...asta s a intamplat la inceputul lui septembrie...sa fiu sigur ca are efect am repetat tratamentul in octomb

  Stuparul - (2014-10-22 19:55:27)

Multumim pentru informatiile postate. Intre timp am refacut calculele diluarii la 60% astfel incat sa fie cat mai usor de masurat si sa nu fie nevoie de cantar. Calculele le gasiti in descrierea de pe produs.

  Theodor - Bucuresti (2015-05-15 15:42:35)

Spuneati acum ceva timp ca exista posibilitatea de a avea acid formic 60% in magazin. Au mai crescut sansele?

  Stuparul - (2015-05-27 23:51:51)

Am renuntat intre timp fiindca ce am gasit e prea scump si nu se justifica pretul. Aveti insa formula de diluare pe site. Cu un pic de grija o sa-l puteti dilua singur acasa.

  Calin Constantin - Bucuresti (2015-05-29 18:22:14)

La un korp multietajat cu 10 rame:
1-Cand facem primul tratament cu "Acid formic" 85% ???
2-Ce cantitate in ml. ???
3- De cate ori si la ce interval???
Va multumesc.

  Ola Ioan - Bistrita (2015-06-25 19:28:17)

Vreau sa folosesc spre final de vara formicul. In stupina am si colonii in stupi multietajati cu 8 rame. Oare cum sa calculez necesarul de substanta? M-am gandit sa calculez cat ar trebui pt. un dm patrat si in functie de rezultat sa calculez mai departe.

  Stuparul - (2015-06-30 21:48:05)

Puteti calcula in decimetri patrati sau puteti aproxima o rama ME la aproximativ 3/4 din rama de 1/1. Despre rame STAS ME de 23 cm vorbim? Calculati pentru toate ramele din cuib indiferent pe cate caturi e cuibul. Cei care au ME REDUS pe rame de 1/2 vor c

  Stuparul - (2015-06-30 22:00:40)

Atentie mare la temperatura exterioara sa nu depaseasca 25 grade. Tratamentul cu acid formic este stresant pentru albine oricum, dar daca temperatura e prea mare poate fi fatal. Matcile batrane se spune ca sunt afectate. Daca aveti matci batrane sa va ast

  Stuparul - (2015-08-12 00:56:32)

Tratamentul cu acid formic nu e recomandat in primavara pentru a nu stresa familiile. Va recomandam sa il faceti cu acid formic de 60%, deci va trebui sa-l diluati daca cumparati de la noi. Tratamentul se poate face atunci cand temperatura e intre 12 si

  cristi - (2015-08-18 19:05:12)

buna seara! eu unul sunt putin confuz...de ex: stup cu 10R albine, 27ml acid 60%, pe burete, deasupra ramelor...cat timp le las in stup??multumesc!

  Traian Ieremici - focsani (2015-09-15 14:13:55)

Din momentul in care am introdus evaporizatorul in stup, cat timp il tin? Si la cate zile pot repeta tratamentul?

  Stuparul - (2015-09-19 23:46:22)

Zece zile dureaza un tratament. Trebuie sa aveti grija ca in stup sa se evapore intre 10 si 20 ml Acid formic pe zi daca vaporizatorul este pus sus pe rame. Dupa 10 zile toti paduchii Varroa sunt morti, inclusiv cei care sunt pe puietul capacit. Daca aces

  Stuparul - (2015-09-21 15:53:06)

Cu vaporizator Nassenheider trebuie sa se evapore in stup cca 10-20 ml Acid formic pe zi. Banuiesc ca acelasi lucru e si pe burete insa e greu sa estimati exact cat s-a evaporat si trebuie sa interveniti de mai multe ori pe perioada celor 10 zile de trata

  cosmin - brad (2015-10-16 21:59:52)

Poate cineva sa spună daca combate si acarapis woodi ???

  Stuparul - (2015-10-17 14:00:31)

Din cate stiu eu NU, fiindca Acarapis Woodi este un parazit intern care e localizat in trahea albinei, dar nu am experienta cu acest parazit, merita sa cautati informatii mai exacte.

  dabugeanu cristi - balanesti (2016-09-27 17:39:27)

salut cam cat mar costa transportu de 2 sticle pana in olt (maruntei)

  Stuparul - (2016-09-29 17:32:07)

Adaugati produsele in cos, completati adresa de livrare, alegeti curierul si pretul de transport este calculat automat.

  Florea Tatiana - Rachitoasa Bacau (2016-12-26 17:16:46)

Am efecuat tratamente cu Acid formic 85% si am constatat ca am mortalitati la stupii cu matci batrine si erau stupi foarte puternici care mi_au dat producti buna anul 2016 unde am gresit caci ei s_au depopularizat si restul de albina a murit va rog un ra

  Stuparul - (2017-06-16 16:55:47)

@Florea Tatiana Tratament cu Acid formic se face doar la temperaturi scazute 10- 15 grade Celsius. La temperaturi mai mari se face cu Acid formic 60%. Va rog sa cititi cu atentie descrierea de pe produs.

  Iordan nelu - Tulcea (2018-09-28 14:47:26)

Buna ziua.vroiam sa aflu daca in timpul tratamentului cu acid formic amatca mai seamana si daca dauneaza la puiet

  Stuparul - (2018-10-15 16:08:51)

@Iordan nelu, tratamentul cu acid formic nu afecteaza puietul, insa poate fi un tratament stresant pentru albine. Matcile batrane pot deceda. Legat de intreruperea pontei sau nu in timpul tratamentului nu stiu sa va raspund. Sper ca unii dintre colegii ap

  cretu laurentiu - hudesti botosani (2020-06-12 19:40:16)

cand aduceti acid formic in stoc ca sa pot lua si uluce?

  Stuparul - (2020-06-25 13:03:53)

@cretu laurentiu, Acidul Formic e in stoc insa ne pare rau ca nu mai avem uluce sa va oferim. Cererea a fost extrem de mare si ne-a luat prin surprindere.

  nicolai - (2021-03-06 09:03:17)

va rog o schema de tratament cu acid formic, clara, pentru uluce.

  Stuparul - (2021-03-09 19:12:16)

@nicolai, imi pare rau insa nu va pot ajuta cu asa ceva. Cautati un mentor care are experienta cu acest tip de tratatmen.

  Adauga comentariul tau

  • *
  • *
  • *
  • *

Stocul pentru acest produs este epuizat.

Daca doriti sa va anuntam cand revine in stoc introduceti adresa dumneavoastra de email.

  PRODUSUL A FOST ADAUGAT IN COS