Un tratament cheie în combaterea Varroa
Varroa e un parazit deja comun pentru stuparii din România. Există un medicament consacrat: Varachetul, cu care coloniile pot fi tratate cu succes. De voie de nevoie, stuparii au învăţat că trebuie să-şi trateze stupii cel puţin toamna înainte ca albinele să intre în ghem, alternativa fiind de neacceptat. Stupii netrataţi contra Varroa înainte de intrarea în iarnă, au şanse mari să nu supravieţuiască până în primăvară.
De ce sunt albinele mai vulnerabile iarna la acest parazit decât în restul anului? Cheia la această întrebare este perioada de viaţa a albinei, care diferă în funcţie de sezon. În sezonul activ o albină trăieşte aproximativ 30 de zile, perioadă în care populaţia stupului e mereu împrospătata de puietul care eclozionează. În perioada de iernare, albinele trăiesc 3-4 luni, dintre care cel puţin primele 3 luni populaţia nu este împrospătată cu puiet. Această prelungire a perioadei de viaţă e posibilă datărită acumulării unor rezerve în organism, numite corp gras, precum şi datorită menajării de la muncă.
Deci stupul infestat cu Varroa va supravieţui în timpul verii, chiar dacă va slăbi, datorită reîmprospătării cu puiet. În timpul iernii însă, populaţia deja slăbită se va împuţina şi mai mult şi va sfârşi prin a deveni atât de mică încât nu va mai putea asigura ghemului temperatură necesară viţii. De aceea când aud stupari nedumeriţi de moartea coloniilor peste iarnă, chiar dacă acestea au avut mâncare destulă şi nu au avut diaree sau alte boli, prima întrebare pe care o pun e dacă s-a făcut tratamentul contra Varroa.
Dacă facem cele trei tratamente de toamnă, la interval de 7 zile între ele, iar ultimul găseşte stupul fără puiet căpăcit şi albinele încă nestrânse în ghem, ne asigurăm că albinele intră fără paraziţi în iarnă. Mortalitatea coloniilor nu va fi îngrijorătoare şi stupii vor supravieţui până în primăvară când vor începe din nou să se dezvolte. Dar oare ne mulţumim cu colonii mediocre care ies slăbite din iarnă şi îşi iau greu avânt primăvara? Nu! Ce se întâmplă de fapt?
În primul rând ne punem întrebarea de ce prospectul Varachetului recomandă mai multe tratamente în toamnă, când ultimul ar fi de ajuns ca să omoare toţi paraziţii. Rana pe care o produce muşcătura parazitului nu se va vindeca niciodata, din cauza substanţelor conţinute în saliva lui, iar paraziţii îşi schimbă frecvent gazda. Deci e suficient un număr relativ mic de paraziţi ca o parte din albinele ce trebuie să supravieţuiască până în primăvară si fie muşcate. Aceste albine, slăbite de pierderea limfei prin rana deschisă, nu vor supravieţui destul timp, ca să ajute la menţinerea cădurii în ghemul de iarnă până la venirea primăverii.
Cele trei tratamente consecutive nu sunt suficiente, pentru că albinele ce vor ierna, care sunt deja în viaţa înainte de începerea tratamentelor au şanse mari să fie muşcate. Ce e de făcut?
Împuţinarea paraziţilor încă de la sfârşitul verii este cea mai bună metodă de a menţine o populaţie sănătoasă şi numeroasă în timpul iernii. De aceea vreau să atrag atenţia asupra importanţei tratamentului cu Varachet după extracţia poliflorei. Este extrem de important ca albinele noastre să intre în iarnă nu doar fără paraziţi ci şi fără răni cauzate de paraziţi.
Ultimile stiri
Targul apicol Craiova 2015 ne-a uimit placut prin locatia moderna pentru expozitie si ajutorul logistic oferit de organizatori. Vizitatorii nu s-au lasat mai prejos si au venit in numar mare.
Este un targ care ofera conditii pentru expu...
Citeste mai mult
Targul apicol Targu Mures 2015 a fost un targ bun pentru o prima editie. Rezultatele provin din faptul ca zona are potential si probabil si organizatorii s-au ocupat mai bine de publicitate decat la targul din toamna 2014 de la Deva unde multi ...
Citeste mai mult
Asa cum v-am obijnuit inca din anii precedenti, Stuparul.Ro participa la o parte din targurile apicole nationale pentru a prezenta ultimele utilaje sau unelte apicole importate de noi in Romania. In tot restul anului incercam sa participam la cat ...
Citeste mai mult
Opinii la Un tratament cheie în combaterea Varroa
I'm impressed, I essential say.
Thanks on behalf of sharing, this is a fantastic blog post.Thanks Yet again. Deposit writing.
The further sunlight hours, period
than you might be now. You're very intelligent. You understand thus considerably
with regards to this topic, produced me individually
believe it from so many various angles. Its like women and men aren't interested
until it's one thing to do with Lady gaga! Your personal
stuffs outstanding. All the time take care of it up!