Transport gratuit

peste 2500 RON

0377.101414

Contact

  • Contul meu | Înregistrează-te
  • RON
  • Contul meu | Înregistrează-te
  • RON
marca-trusted

Întrebări și răspunsuri

Pentru că majoritatea dintre voi sunteți stupari și aveți ca ”defect” profesional: ordinea și organizarea, am creat această pagină unde să postăm întrebările și răspunsurile care nu sunt legate de un articol deja scris.

Aștept cu interes orice întrebare sau părere!

Opinii la Întrebări și răspunsuri

Anonymous spune
Salut, numele meu este Leo.
Nu am stupi, dar imi doresc pe viitor.
Urmaresc cu interes postarile si commenturile de pe acest blog.
Va multumesc!
george spune
si eu imi doresc sa am o mare crescatore de albini (adica sa fiu Albinar)
cu drag george
roscip spune
Acum esti trantor?
ana spune
se spune apicultor nu albinar:)))))))))) mai pne mana si citeste:))))inainte sa scoti o perla pe gura si sa te faci de ras:)))
Ghenadie spune
Se spune si albinar. E sinonim cu apicultor, prisacar, stupar. Mai consultati dex-ul draga Ana, inainte sa va faceti singura de ras.
apicultorul ex spune
hai nu fiti asa,daca nu stie sa spuna cu se zice la cei care cresc albine nu trebe imediat sa-l batjocoriti
dumitru spune
Gura pacatoasei numai..... si IART - O DOAMNE CA ESTE FEMEIE.
georgescu cezar spune
Buna Ana ! de unde esti?
mihay spune
like
nicolae spune
sunt un incepator si problema mea e k am facut o regina si are doua saptamini de cind a iesit si nu a inceput sa depuna oua ce se intimpla va rog sa ma informati va multumesc
ady spune
este posibil ca matca sa nu fi putut iesi la imperechere din cauza vremi.ady
Ioan Tand spune
Ai avut trantori in familii la data aceea?
lavi spune
Intrebarea d-lui Tand e pertinenta ! chiar cum ai reusit sa obtii o matca la 10 aprile ? chiar asa nu poti avea pretentie sa fie imperecheata ,mai asteapta sa treaca o sapt. doua si daca tot uai ouat ( de albina) mai bine il unifici cu alt stup mai slab dar ai grija cu unificarea miosului ca sa nu pierzi mai mult. BAFTA!!!
roscip spune
ai rabdare cred ca trebe 3 saptamani la unele
cata spune
nu stiu sa fac o intrebare la care raspunsul sa fie munti
Mihai Rus spune
Daca nu a fost timp bun nu iese la imperecheat. Dar oricum cam atat dureaza sa se imperecheze o matca 10-14 zile.
enache vitalie spune
eu sunt de meserie apiicultor sunt din R.Moldova practic cresterea reginilor »neinperecherea reginelor poate fi influentata de mai multi factori cum ar fii 1) vremea nefavorabila 2) regina poate fii invalida exp»aripa-picior fracturata 3) lipsa trintorilor in perioada cinnd ei sunt izgoniti di familiile de albini ect.
apicultorul ex spune
daca vreti informatii in legatura cresterea albinelor.
Intrati pe site ul imkerparadis.com si puneti-va intrebariile si in timp de 24 de ore o sa primiti raspunsul cel mai bun.
Va multumesc
doru spune
intre pe.... aici se vorbeste de apicola nu de prostiile tale fraere.
marcello spune
eu zic sa o fecundezi tu sa poata face oua dar ai grija mare sa nu o dai cu ochi peste cap ca lesina
Ancelotti spune
Boule !
durac mihaela spune
buna ziua as dori sa fiu la dansez pentru tine si sa pot da din mine va rog ajutatima sunt de la casa copilui si nu am pe nimeni si sunt o femeie foarte trist
Va multumesc!
durac mihaela spune
Salut,numele meu este DURAC MIHAELA si as dori ca dv . eu sunt o fata care a fost la centru de plasament nu am venituri sunt singura si nu am pe nimeni sunt singura acum sunt in grecia dar nu e nimic de munca pt.acastiga o paine calda mama mea ma aruncat la gunoi cand eram bebelus si mau gasit doctori si mau dus la spitale finca marinti meu mau crezut moarta dar cu ajutorul lui dumnezeu sunt bine si puternica de acea as dori sa fac si alte . eu sunt din craiova nam posibilitati stau nu mai cu kirie de 9 ani de zile si nu miea jung bani sa eau ce doresc lucram la frizerie pe bani putin 100 de euro pe luna si bani astea plateam kiria ? va multumesc foarte mult
Ramona spune
CEL MAI MARE AJUTOR,SI CEL MAI SIGUR ESTE SA TE ROGI LA BUNUL DUMNEZEU,EL NE SCOATE DIN TOATE NECAZURI-LE.AM SA-TI DAU CATEVA EXEMPLE DE RUGACIUNI CARE FAC MINUNI(BINEINTELES TOATE FAC MINUNI DACA TE ROGI DIN SUFLET):PARACLISTUL MAICII DOMNULUI,ACATISTUL DOMNULUI ISUS etc..(vorbeste cu un preot sa te indrume).
Stupar Baia Mare spune
Pentru Ramona : , Femeie dar esti si tu cam "dusa cu pluta" bai fratilor , dar cand va vad ca iar si iar il impolicati pe Dumnezeu in lucruri caritabile imi vine sa mor !
Fata va zis ca "" moare de foame si sete"" si voi ii spuneti sa se roage !!
Ce judecata !!!
Pai , precum zicala :: daca mergi pe malul apei, atentie sa nu cazi ca Dumnezeu nu te tine de mana, asa si la , Durac Mihaela, ar trebui analizata , ajutata si incurajata aceasta femeie, nu sa ii spui tu "de Dumnezeul tau" ca va fi satula, Sunt credincios, dar credinta inseamna altceva !
Andrei spune
fratilor e cu albine nu cu da un leu sau 8989 sant fierbinte sau poitica aici santem cu albine si cu miere vreau sa stiu si eu cam cat ar fi un stup de vanzare
dumitru spune
Unde sunt > liniutele, verbele, DUMNEZEU, Craiova, n -- am,
chiria, Grecia, etc.
Andrei spune
E trol pe troll aici. cersetorie online cu dumnezeu inainte :))
Anonymous spune
Salut,numele meu este GIGI sunt din ORADEA , sunt incepator in ale stuparitului ( aprilie 2009) am inceput cu 5 familii puternice in stupi verticali pe 10 rame ,am facut 5 roiuri si am iesit cu toti din iarna 2009. anul 2010 a fost mai putin bun pentru cules asa ca m-am axat pe inmultire si am mai facut 10 roi , azi au fost 12gradea si le-am facut o inspectie si toate ghemurile sunt ok .Va cer urmatorul safat. Iernez cu 3 roiuri intro lada cu trei compartimente a 5 rame fiecare cu urdinis separat., in primavara cand familiile se dezvolta ar trebuii sa le transfer in lazi individuale.intrebare :cand ar fi timpul optim inainte sau dupa ce incepe matca sa oua.nu se strica ghemul, nu raceste puietul. cum scot toate albinele . cum sar face aceasta operatiune ?Va multumesc anticipat si urmaresc cu interes toate comentariile care le gasesc foarte educative pentru incepatori
Mihai Rus spune
Salut Gigi. Matca incepe uneori sa depuna oua inca de la 15 ianuarie, deci nu o sa poti face mutarea roilor de anul trecut din stupul pepinier in stupi normali inainte de inceperea ouatului. Insa nu e nici o problema cele cinci rame ar trebui sa le ajunga pana cand temperatura la amiaz o sa fie peste 16 grade, poate chiar mai mult. La primavara, intr-o zi calduroasa la amiaz pregatesti stupii goi si pur si simplu treci ramele din pepinier in stupul normal. Ai putea aseza apoi cei trei stupi normali pe locul celui pepinier sau cat maiaproape de acest loc pentru ca albinele culegatoare sa reuseasca sa-si gaseasca noua casa. O sa le ia cateva zile pentru a se obisnui asa ca sa nu te speii daca vezi noruleti de albine invartindu-se pe acolo. Bafta si sa ne tii la curent cum ti-a reusit manevra.
Apinicusor spune
La multi ani si bafta multa in noul an!!!Mihai, ce zici de tratamentul anti varroa cu acid formic,ce părere ai, caci am auzit despre acesta numai lucruri bune, tu ce sti?
Anonymous spune
La multi ani tuturor!Numele meu este Nicu si sint incepator in ale albinaritului!
Sint din Birlad si In aceasta iarna au cam fost temperaturi de sa spun asa!Am 4 familii si dupa cum am observat prin imprejurimile localitatii,ca rapita in urma caldurilor, care au fost inainte de venirea iernii a avut o dezvoltare anormala!
Posesorii de terenuri spuneau ca are sa intoarca aceste sole si are sa le cultive cu recolte de primavara deoarece rapita e compromisa deoarece a ajuns aproape sa infloreasca si gerurile au ars cultura!
Asa ca rapita s-a dus de pe lista albinelor in aceasta primavara!
Mai sint si in alte zone intimplari de genul asta?
sfergea spune
salut eu sunt nicu si am o dorinta mare sa ma fac pe viitor mare director de tamplarie
Mihai Rus spune
@Apinicusor Sincer nu am deloc experienta cu acidul formic. Daca stie cineva detalii, rog sa posteze .
florin spune
am umblat pe la stupi si am gasit unul fara matca acuma pe 15 02 2014 ce pot face goange mai am , mancare nu mai au deloc au mancato in prostie ce sa fac sa salvez stupu
Daniel Petrea spune
Salut, este normal daca a ramas fara regina sa consume mancare foarte multa, unifica-l cu unul mai mic. Ai noroc ca este cald afara. Bagi ramele langa cuibul existent(cu matca) si stropesti peste ele cu tuica(calduta) si pune si o picatura doua de ulei de roinita(de la plafar). Cutia o dai de langa stupina si cel mai bine ar fi sa-l unifici cu unul de langa el. Succes!
mas spune
dar dak le tine fara matca pana cand va butea introduce o rama cu puiet de la alta familie de albine, vor rezista?
Anonymous spune
Va salut

Sunt Ion si sunt incepator in ale apiculturii. Ma aflu intr-o situatie deosebita; iata despre ce este vorba: in luna noiembrie m-am pricopsit cu un stup in care nu a umblat nimeni de vreo 2 ani (va dati seama cum arata). Si totusi, cand am desfacut capacul si podisorul, am gasit 14 rame. Cele 8 bucati dinspre urdinis erau unite intre ele pana la jumatatea ramei cu faguri de sus in jos; in partea de jos era format ghemul cam pe 5 rame (doar ceea ce se putea vedea).
Nu am deranjat nimic pentru ca, practic, nu stiu ce sa fac. As vrea sa nu le pierd, de aceea va rog ajuntati-ma cu sfaturi in acest caz deosebit.
Multumesc frumos!

SI INCA CEVA...
Am cumparat acum cateva zile 7 stupi cu albine...Cum pot sa ii transport de la o distanta de 40 km fara sa-i deranjez?
Inca o data multumesc!
Mihai Rus spune
Ca să te asiguri că nu pierzi stupul in care nu s-a mai umblat de 2 ani poti sa-i pui o turtă de zahăr sau o turtă cu inlocuitor de polen FeedBee sub podisor, ca in caz că nu are destulă hrană să aibă o rezervă. La primăvară v-a trebui să intri în el, să dezlipești ramele și să-l cureți un pic.

Cel mai bine ar fi să-i transporti la primăvară ca să nu deranjezi albinele acum când sunt în ghem. Dacă e musai să le transporți acum v-a trebui să-ți asumi un risc. Ar fi bine ca stupii să aibă niște aerisiri de plasă la transport însă fiind distanța asa scurtă poate nu e un risc prea mare să-i transporți și fără aerisire, mai ales dacă nu e cald în mașina. Baftă!
apicultorul ex spune
intrebariile care le aveti nevoie ptr o apicultura sigura si ca sa invatati fiecare pas de la inceput pana sfarsit va sfatuiesc sa intrati pe imkerparadis.com si sa va puneti intrebariile fara ezitare.
gyany23 spune
trebui sa mai spun ca sunt un novice in ale stuparitului.sa va spun povestea mea,de apicultor [1]an.in primavara am primit de la un var un roi pe [3]rame,am
mai prins eu [2]roi in total am facut [3] in zona [TITU]au avut cules bun in toamna au ajuns [2] pe 4rame ful cu albina iar cel de la varul meu pe [7]rame.pe mai tot timpul ierni am observat albine iesind afara din cel cu [7]rame. A stazi fiind cald am umblat la el ,din cele [7] am mai gasit 2 pumni [3]rame ful , in unele celule am gasit cate [2]DOUA oua de 1-2 zile [NU ARE REGINA] ce ma sfatuiti sa-i fac VA MULTUMESC
Mihai Rus spune
Hm, oare e sigur că nu are regină? Mai fă un control când mai prinzi vreme caldă, poate are si nu se apucase de oat atunci. Dacă întradevăr nu are matcă nu prea ai ce face pe timp de iarnă, căci nu găsești mătci de cumparat. În primăvară unești ce a rămas din el cu unul din stupii pe care îi mai ai. Cam asta e singura soluție. Să ieși din iarnă măcar cu unul că pe urmă îi înmulțești tu. Baftă!
vander madalina spune
buna ziua. am si eu o mare rugaminte: cand se sustin cursurile de apicultura anul acesta in bucuresti sau pe langa bucuresti. va rog ajutati-ma. am nevoie pentru tata. ma interesez eu, pentru ca el nu stie sa lucreze cu calculatorul. mii de multumiri celor care imi raspund. toate cele bune.
vander madalina spune
cine poate sa ma anunte, nr meu:0766.24.71.15 sau pe mail: madalinavander@yahoo.com. va rog dati-mi si mie un raspuns pe mail sau la nr de tel de mai sus, ca am intrat prin atatea chestii azi, incat nu mai stiu sa intru pe acest forum. mii de multumiri!
Mihai Rus spune
Salut Madalina, din pacate nu ştiu cand sunt cursurile laBucureşti, dar sunt convins ca dacă ştie cineva care citeşte acest blog, îţi va răspunde.
Mihai Rus spune
Salut Ionela și Mihai, mi-a făcut plăcere să văd schimbul de idei dintre voi. Am mutat comentariile voastre pe articolele despre masura 141 și o să intru și eu în discuție cu voi. http://blog.stuparul.ro/2011/01/fonduri-europene-pe-masura-141-pfa-sau-intreprindere-individuala.html, http://blog.stuparul.ro/2010/05/fonduri-europene-pe-masura-141-acte-necesare.html

Pe această pagină vor rămâne doar întrebări sau comentarii care nu își au locul pe niciun alt articol. Când știți că s-a discutat pe tema întrebării pe care urmează să o adresați într-un alt articol, vă rog să postați acolo.

Dacă nu știți pe ce articol să postați întrebarea atunci această pagina este cel mai bun loc. În caz că voi găsi un loc mai bun pentru comentariul vostru o sa îl mut eu și vă anunț unde a fost mutat.
MyBees spune
Buna,

Cursurile se tin la etajul magazinului "Apicola" de pe Calea Dorobanti.
Madalina, pentru contact ti-am trimis un email. Acum in februarie incepe o noua sesiune de cursuri. Cursurile au o durata de 5 luni, 1 sedinta de 2 ore/saptamana.
Mihai Rus spune
M-ai facut curios. Cate sesiuni există pe an. Primești vreo diplomă de certificare in meserie dupa ce termini? Cat costa cursul?
MyBees spune
Nu stiu cate sesiuni/an sunt, probabil ca si in functie de numarul solicitantilor. Ca ideea, sesiunea prezenta a inceput prin noiembrie(probabil 3-4 sesiuni/an)
Cursurile sunt tinute de ACA Bucuresti, sunt acreditate de ministerul agriculturii, se elibereaza un certificat/diploma care atesta pregatirea in "meseria" de apicultor(este valabila in cazul accesarii de fonduri comunitare, de exemplu)
Pretul - 350 lei
Mihai Rus spune
Mulțumesc
Mihai Rus spune
Salut Ovidiu, am mutat comentariul tau pe unul din articolele legate de masura 141, ca sa poata beneficia de el toti cei interesati de masura 141. Il gasesti aici : http://blog.stuparul.ro/2010/05/fonduri-europene-pe-masura-141-acte-necesare.html

Pe viitor, ar fi de mult ajutor pentru ceilalti cititori sa incercam sa postam comentarii despre o anumita tema pe articolele despre acea tema, si doar cele la care nu gasiti tema la care se potrivesc, sa le postati aici.

Merci
viky spune
....bune poate cineva sa imi spuna ce acte sant necesare pentru a cere subventii pentru motorina....multumesc
gyany23 spune
MULTUMESC MIHAI apropo de acel stup simbata au fost 14 grade, am mai facut un control amanuntit nu are sigur REGINA acele oua de 1-2 zile am specificat in unele celule sunt cate 2 oua eu stiu ca ea face cite unul .Este cumva besmetic.Am omis ceva important 2 faguri din cei 4 care i-am scos afara din el au multa pastura pe ei nu miere , dar au cateva pete de diaree pe ei CE le fac ,merg la topit..
Mihai Rus spune
Salut. Acum am inteles. 2 ouă în aceeaşi celulă înseamană albine bezmetice(care au început să ouă) şi nu mai au matcă. Pe timp de iarnă nu ştiu nicio soluţi pt stupii bezmetici. Poţi să fii cu adevărat sigur că e bezmetic după ce sunt capacite larvele. Dacă celulele normale de albine lucratoare au capacele bombate, atunci înseamnă că în ele sunt trantori (aşa sunt căpăciţi trântorii) deci albinele lucratoare, care nu s-au împerecheat niciodată au depus ouă neîmperecheate din care ies trântori în celulele de lucrătoare.

"Tratarea" stupilor bezmetici:
La primăvară când albinele încep să iasă la cules iei tot stupul şi îl scuturi în iarbă la 100m de stupină. Apoi duci stupul gol înapoi la locul lui. Albinele trasformate în mătci sunt prea grele ca să se întoarcă în stup plus că ele nu şi-au zborul de orientare. La albinele sănătoase întoarse în stup se dă o ramă cu ouă de la un alt stup şi se verifică dacă şi+au tras matcă. Dacă ai matcă sau botcă e chair mai bună decât ouăle, îţi dai seama.

Da ramele cu puţină diaree se pot topi. Pot trece în prealabil printr+un proces de spalare. Nu dau mai multe detalii fiindcă o să postey un film despre topirea cerii fără prea mult inventar apicol.
ionel spune
salut sunt ionel ,si eu am patit la fel ca tine ,cu un stup bezmetic .in cearca metoda asta ,ia ramele cu albine unifical cu un stup mai slab ,numai cind afar sunt 15 ,16 grade ,cind albina zboara .punel in spatele diaframei si lasele o gaura sa se trag la stupu cu matca .dar inainte ia o ceapa si freaco pe rame sasi piarda mirosu ,de la albinele oatore . cu diareia te sfatuiesc scoatele din stup ca ie boala curata nu le pune la alti ca ii inbolnavesti si pe ei .la topi ie cel mai bine ,incearca esperimenteaza ca asa in vti din gesel .
Veaceslav spune
Metoda data nu cam buna, am avut si eu un stup bezmetic si am incercat sa-l unesc cu alta familie, punindu-l dupa o gratie lasind putin loc intre familia buna si cea bezmetica, In rezultat am primit ca albinele bezmetice au omorit matca din familia buna.
Veaceslav spune
Cea mai buna metoda e metoda propusa de Mihai.
nicu spune
salut sunt un incepator in ale stuparitului am cumparat 8 roiuri si toate bune si frumoase pana la primele intepaturi dupa ceva timp sau calmat si acum totul este ok, problema mare este ca la un roi pe 5 rame am 1 rama cu puiet capacit si una cu ponta plinasi pe o parte si pe alta si in unele celule am observat si cate 2 larve dar foaret putine, mancare au, le-am stimulat cu sirop,ce este de facut regina am gasito si din pacate isi taraie 2 picioare pe o parte dupa ea ce se intampla albinele au de cand sa o schimbe ca am vazut ca incep sa isi traga botci sa ii las sa o schimbe dar oare nu e tarziu ?nu stiu ce sa fac.
lavi spune
Singura solutie este schimbarea matcii, oi o inlocuiesti cu alta de calitate sau lasi sa isi traga botca de salvare, inca un e tirziu
danut bran spune
sane fii sanatos, am invatat si eu ceva , din postarea ta :) uite asa ma descurc de minune cu stupii mei, seara de seara "fur" cate ceva :) mii de respecte si miere multa .
Mihai Neagu spune
Salut , sunt incepator in apicultura ,am 5 stupi:) , ieri au fost 8 grade o zi insorita si am facut un control , sa vad daca mai au mancare ,cu aceasta ocazie am introdus in stupi betisoarele ``varostop``,si la un stup am gasit pe podisor ceva ``paduchei``cenusii sa le zik asa sau nush , m-am gandit si am venit acasa am facut solutia ``fungisan``tomai achizitionata si am stropit podisorul si partea de dupa diafragma , vreau sa stiu daca afecteaza albinele,daca sunt si ele atinse de pufaitul ala...vapori aia etc....eu am facut solutia de fungisan 500ml apa fiarta si racita ,cu 10ml fungisan ,agitat si pufait...ma tot gandesc la ele...astept un raspuns :)daca stiti :)
Mihai Rus spune
Salut. Din start pot să îți spun să fii liniștit. Acei păduchi cenușii pe care i-ai văzut pe rame, nu sunt Varroa. Dacă ar fi Varroa ar fi pe albine și ar fi roșii-maronii. Tratamentele pe care le-ai făcut nu pot decât să ajute albinele, și nici unul dintre ele nu e toxic pentru albine. Desigur varostopul este mai eficient în sezonul activ cînd albinele nu sunt în ghem și poate pătrunde la ele. Dar și iarna un pic de pine tot cred că face.

Fungisanul cred că l-ai dat într-un moment bun. Acum albinele încep să crească puiet fiindcă matca a început să depună ouă și au nevoie de apă pentru a pregăti hrana pentru larve. Deci ce ai pulverizat tu s-ar putea să fie lins de albine și consumat, astfel medicamentul ajunge acolo unde trebuie: în hrana puietului. Tot în această perioadă datorită căldurii crescute din ghem (în această perioadă temperatura din ghem urcă la 35,5 grade pentru a permite creșterea puietului) pe ramele mărginașe se formează condens și ele pot mugegăi (mai ales dacă nu ai fund cu plasă). Fungisanul ar trebui să împiedice asta.
Nicu spune
Salut Mihai.Felicitari pentru ca ai reusit sa-ti cotezi stupii la un nivel superior.
As vrea sa cumpar si eu un stup de la tine.Te rog spune-mi cum trebuie sa pocedez.
Sunt din Rm Valcea si cred ca cel mai convenabil ar fi prin Curier-Rapid.
Mihai Rus spune
Multumim pentru aprecieri, întradevar, împreuna cu tamplarul cu care colaborez dorim sa producem stupi de calitate, practici și usor de folosit. Pentru comanda trimite mail la mihai.ionut.rus@gmail.com. Asta ca o masura temporara pana se deschide magazinul.
CO.COS73 spune
Buna ziua!
Sunt din Pascani, judetul Iasi (37 de ani) si am 10 stupi la ţară, cam la 800 de metri de o pădure de salcâm. Din cei 10, în anul 2010 am pierdut două roiuri, iar pe la sfârşitul lunii februarie 2011 când am verificat dacă mai au hrană, am mai găsit două roiuri moarte. Mi s-a rupt inima că erau roiuri mari si puternice (stupii sunt de 70 cm in interior, dar micsorate pentru iernat). E doar vina mea că nu le-am asigurat suficientă hrană, asta e! Îi am abia de trei ani şi nu prea mă pricep, dar vreau să învăţ. Apreciez enorm toate sfaturile pe care le-ai postat căci îmi prind bine. Până acum pentru familie am avut suficientă miere fiindcă nu mi-am pus problema să fac din asta o afacere, dar totuşi aş vrea să îi înmulţesc. ÎNTREBAREA MEA: De câţi stupi sau roiuri am nevoie pentru a accesa fonduri europene? De la A.P.I.A. locală din Paşcani pot obţine informaţii despre fondurile pentru apicultori? Mulţumesc mult pentru informaţiile deja furnizate pe site şi sper să putem comunica pe forum
Mihai Rus spune
Multumesc că îmi urmăreşti blogul şi mă bucur că ţi-a fost de ajutor. Pentru măsura 141 sunt nevoie de 25 stupi. Dacă te axeyi anul acesta pe inmultit eu zic ca poti accesa anul viitor.

Pentru întrebări deswpre masura 141, cel mai bine e să mergi la OJCA, APIA nu se ocupă cu fonduri europene ci doar ajutoare de la guvernul român.

Anul acesta a apărut şi Programul naţional apicol http://www.madr.ro/pages/page.php?self=01&sub=0105&tz=010501 Probabil poti afla despre el la APIA. Te rog să postezi şi aici dacă afli ceva.

Numai bine şi multă bafta în acest an apicol.
CO.COS73 spune
Eşti un om cu o inimă mare. Puţini români oferă ceva din ce-i al loc, aşa dezinteresat. Meriţi tot respectul şi aprecierea celor cărora le poţi fi de ajutor. Mulţumesc de urare.
ionel spune
salut , sfatul meu ie ca inainte trebuie sa inveti sa ai grija sa nuti mai moara albinele de foame ,si sa le ingrijesti sa sti cum sa le tratezi , si sa le inmultesti. dupa aceia poti vorbi de fondurile europena .serozitatea conteaza foart mult .nu poti primi fondui europene daca nu sti sa ingrjesti famili de albine .
cristi spune
salut, sunt incepator in apicultura, ce stiti despre masura 112 , instalarea tinerilor fermieri , in ce conditii se pot accesa fonduri ptr apicultura, in sensul ca se dau fonduri ptr cumpararea de stupi? (exemplu : eu am 5 buc, si as vrea sa mai cumpar 150 buc)
Mihai Rus spune
La masura 112 primesti banii dupa ce ai facut investitia. Trebuie sa ai o ferma de 6 UDE minimum (daca imi aduc aminte bine - cideste ghidul de pe madr pt a afla exact), infiintata de maximum un an, iar ei iti vor da banii in doua transe si te obliga sa faci investitii in stupina, altfel trebuie sa-i dai inapoi.

Din pacate nu o sa primesti bani pentru a cumpara 150 stupi. Trebuie sa-i ai si primesti bani pentru a cumpara urmatorii 150 de stupi, sau un utilaj, etc.

La 141, nu se impun reguli pentru cheltuirea banilor, insa banii sunt mai putini si vin in transe mai mici. De asemenea nu sunt nevoie de atat de multi stupi pt a incepe.
Andrei 79 spune
Ce inseamna ferma de 6 ude minim
tuchel nicolae spune
Salut Mihai ! Sunt Nicu din Vizureşti, GL. Am descoperit recent blogul tău şi te apreciez pentru faptul că promovezi comunicarea şi ajutorul între apicultori. E lucru mare în ziua de azi şi te rog să mă crezi pentru că ştiu ce spun. Rezolvă repede cu magazinul pentru că am mare nevoie de stupi. Lista de preţuri, când ai timp, poti să o trimiţi pe adresa mea. Mă interesează mult stupul Dadant 12 rame, cel din filmuleţ. Eu sunt novice în breslă, dar am o dragoste mare. Am plecat de la un stup, iar ca să nu mă fac de ruşine am început să studiez cât mai mult. Acum, după 3 ani, am 12 stupi. Am înţeles că trebuie să ai dragoste mare şi voinţă puternică, iar rezultatele vin. Să ne ajute Dumnezeu şi anul acesta ! Spor şi voie bună !
Mihai Rus spune
Salut Nicu, felicitari pentru stupina pe care ai construit-o si pentru avantul tau. Daca totul merge bine magazinul v-a fi lansat maine. Asa ca nu o sa-ti mai trimit mail. Poti sa te inscrii pe www.stuparul.ro pentru a beneficia de reducerea de lansare.
vali spune
Sint un incepator in ale albinutelor.Comentariile sint interesante si utile.Multumesc tuturor.
tuchel nicolae spune
Sorry ! M-a luat valul. Adresa: pr_nicolaie@yahoo.com
Eugen spune
Salut,mi-am cumparat niste stupi si inca nu i-am adus an noua locatie.Credeti ca ar fi bine sa-i aduc pe 10 aprilie in noua locatie???Va rog cat mai multe raspunsuri.
Mihai Rus spune
Incepand din perioada aceasta, poti sa le muti oricand. Deci e bine si pe 10 aprilie.
Eugen spune
Eu vreu sa le aduc pe 10 aprilie ca sa anfloreasca niste copaci ca sa poata sa asi aduca singure miere ca sa manance,ca nu am rame cu miere ca sa le dau daca nu mai are mancare,fiindca eu nu am mai avut albine pana acum, asta e primul an cand o sa am albine.
Mihai Rus spune
In perioada aceasta aduc deja polen, iar daca nu au miere destula, poti sa le dai sirop. Bineinteles v-a trebui sa te asiguri ca ai cate un hranitor la fiecare stup.

Dar probabil ele mai au ceva miere din iarna si o sa se descurce chiar singure. Insa in perioada aceasta e bine sa le ajuti cu un pic de sirop daca poti, chiar daca inca mai au miere.
Eugen spune
Si anca ceva cand credeti ca e bine sa le aduc in noua locatie, seara cand is intrate an stup sau dimineata devreme????
ionel spune
da poti sai duci ziua cinde ie cald afara 18 ,20 grade afara nu numai cu urdinisu inchis si lazile de albine sa fie ichise ermetic sa nu iasa albinele afara numa la destinatie le deschizi .normal transportul se face pe timpul seri ,dar cum in aprili seara ie rece albinele stau in gem si nu ie bine sa le tranporti,caci cad jos pe fundu lazi si mor .ca pe fundu lazi nu ie cald ,zic eu parerea ma .tu decizi .
florin spune
salut! inchizi urdinisul seara cat mai tarziu (sa fie intrate toate) apoi le transporti in ziua urmatoare cind este mai caldut, evita socurile sa nu fie scuturate prea mult, cand ajungi le deschizi urdinisul imediat dupa ce l-ai pus pe pozitie. mult succes!
Mihai Rus spune
Salut Eugen,

Vad ca esti foarte nerabdator. Imi pare rau dar nu cred ca o sa pot raspunde intotdeauna pe cat de rapid ti-ai dori, insa de trecut peste comentarii nu trec.

Si dimineata devreme si seara este ok pentru transport. Daca distanta e mare e mai bine sa le aduci noaptea ca e mai racoros.

Sper ca stii sa nu cumperi albine de la mai putin de 3km de tine , ca se intorc acasa.
florin spune
nu toate , probabil cateva culegatoare mai batrane care oricum nu au zile multe, eu am luat un roi de pe un gard de la un vecin apicultor(si prieten) ,mi-a spus sa il iau eu pt ca el nu era acasa si sotia lui nu putea face asta distanta ~500m in linie dreapta ,poate chiar mai putin , nu am sesizat lipsa in efectiv!(avea si matca)
ionita valentin spune
va salut sunt un incepator am 3 stupi unul din ei a iernat bine insa spre primavara au murit foarte multe a ramas matca si foarte putine albine intrebarea mea sunt sanse sa mai fac familie din ce mia ramas?va rog sa mi dati un raspuns si cateva sfaturi va multumesc anticipat
Mihai Rus spune
Dacă ai 3 stupi, poti să-l ajuți cu o ramă cu puiet (cel mai bine căpăcit) și albina acoperitoare, dar mai întâi trebuie să te asiguri că are matcă și nu e bolnav, altfel nu merită ajutat și mai bine renunță la el și mergi înainte cu cei 2 sănătoși. O să-i înmulțești la vară și nu o să simți atât de puternic pierderea acestuia.
Mircea spune
salut Mihai,in curand voi avea o suma de circa 10 000 euro si as vrea sa ma apuc si eu de apicultura.problema mea e ca stau la bloc,si ce ma macina,singura mea problema este locul in care va trebui sa ii tin.
am 20 de ani si sunt la facultate,chiar daca nu voi primi bani europeni,tot vreau sa fac apicultura.dar nu stiu unde ii as putea tine stupii
Mihai Rus spune
Salut Mircea, cauta mai întâi printre rudele sau prieteni tai care locuiesc la sat, e probabil sa gasesti pe cineva care nu mai foloseste o gradina, in aceasta perioada cand nu se prea lucreaza pamanturile la tara. Daca nu gasesti prieteni sau rude, cauta pur si simplu o gradina de inchiriat intr-un sat apropiat. Poti gasi oameni care sunt de acord sa te lase sa tii albinele la ei si sa le dai miere in schimb.

Daca vrei sa incepi doar la nivel de hobby cu 1-2 stupi poti cauta un prieten sau chiar un vecin care are gradina undeva in orasul in care esti acum. Acest tip de hobby - apicultura urbană - se practică tot mai mult în strainatate. Astfel poti face experientă ca să fii pregătit pentru stupina mai mare pe care ti-o doresti.
Andras spune
Salut Mihai
Care e experienta iernarii cu fundul gol in anul 2011?
Mihai Rus spune
De trei ani iernez astfel si sunt foarte multumit. Fagurii nu mai mucegaiesc si pregatirea pt iernare se face foarte usor, caci doar trebuie tras un sac negru de polietiena peste stup. Consumul de miere pare la fel, iar dezvoltarea in primavara chiar daca e un pic mai lenta in prima faza ajunge din urma stupii cu fund de lemn destul de repede.
dqniel spune
salutare mihai sunt si eu ancepator si am nevoie de niste sfaturi am 3 famili de albine sim este frica pentru iernare ce ma sfatuesti nu stiu cum sa procedez
Mihai Rus spune
E putin cam vaga intrebarea ca sa pot sa iti raspund. formuleaza niste intrebari clare si raspund cu placere
daniel spune
sal cum ai anpachietez mam uitat zilele astea si unul din ei nr 3 are 5 rame cu puiet capacit si si 3 cu miere si pastura, la nr 2 are 3 rame cu piet capacit si 5 rame miere si pastura iar la stup nr 1 doar 2 cu puiet capacit si 5 cu miere si polen te rog spunem sum ai pregatesc de iarna an conditi bune ati multumesc
Mihai Rus spune
Daca ultimele rame nu sunt complet acoperite de albine atunci ele trebuie scoase din cuib. Daca ultima rama nu e plina cu albine pe ambele fete dar e plina cu miere alegi alta rama cu mai putina miere si fara puiet care o scoti din cuib si o asezi dupa diafragma. O descapacesti pentru ca albinele sa duca mierea in cuib. Daca e multa miere pe rama atunci o descapacesti treptat. Daca nu ai destula miere in cuib (in medie fiecare rama ar trebui sa fie macar jumatate capacita), dai sirop de zahar sau Apiinvert pentru a completa rezervele de hrana. Incepand din aceasta perioada, 3 saptamani la rand trebuie facute tratamentele cu Varachet. Bafta.
daniel spune
multumesc mult pentru sfaturi si cu sacu de nailon negru se pune asa pur si simplu su ai mai dam gauri an locul unde sunt aerisirile la capac, al legam cu ceva an juru stupului ,multumesc anca o data pentru sfaturi
Mihai Rus spune
Daca vrei sa iernezi cu sac de nailon, atunci neaparat trebuie sa ai fund cu plasa si sa inchizi aerisirile din capac daca ai. Nu e bine daca nu ai fund de plasa fiindca atunci mucegaiesc in sac, iar daca lasi aerisire si sus si jos iar nu e bine caci se face curent de aer si iti mor albinele de la acel curent rece. Mare grija sa nu ai aerisiri si jos si sus.
daniel spune
ac am anteles mersi mult sa auzim de bine
marcel spune
Salut, ma numesc Marcel si am auzit despre tehnica de iernare cu sacul de nailon. Cum se ierneaza cu sacul de nailon un stup Dadant pe 12 rame pe care il vindeti dumneavoastra pe site? I se scoate fundul de tot sau fundul ramane si este suficienta deschiderea cu plasa de la sertarasul prin care se face tratamentul cu varachet? Multumesc pentru raspuns, anticipat.
Mihai Rus spune
Este suficienta deschiderea pe care o au stupii nostri acum. Cand am auzit prima data de aceasta metoda, de la cineva din Germania, ei iernau cu toata suprafata fundului deschisa pana la 15 ianuarie iar pe urma lasau doar 30%. Eu am iernat 3 ani la rand cu toata suprafata stupului deschisa si au iernat bine, dar nu e nevoie de o deschidere atat de mare si dezvoltarea puietului in primavara timpurie e mai buna daca e mai mica.
marcel spune
Multumesc mult pentru raspuns. Mai am o intrebare:
Daca as vrea sa mut o familie din stupul meu cu fund fara decupare intr-un stup de la dumneavoastra, este tarziu sa fac aceasta mutare in septembrie? Cam care ar fi perioada limita pana la care se mai pot muta familiile in stup inainte de intrarea in iernat? Multumesc anticipat pentru raspuns.
Mihai Rus spune
Atata timp cat temperatura este peste 16 grade la amiaz, albinele se pot muta intr-o alta lada.
Costin spune
Salut Mihai, numele meu este Costin, am inceput anul acesta si eu cu 13 stupi, numar cu ghinion cred deoarece mai am 11. Pur si simplu s-au bezmeticit, nu am avut sau nu am stiut ce sa le fac. Prima mea intrebare este: cum iernez si eu cei 11 stupi ramasi? Sunt stupi verticali cu rame intre 6 si 9. Iar a doua si cea mai importanta pentru mine este daca faci la stupul dadant etaj de 1/1, m-ar interesa sa cumpar asa ceva, sunt super tari> Astept un raspuns din partea ta. O seara buna!!!
Mihai Rus spune
Salut, pentru sfaturi despre ierrnare poti sa citesti un comentariu de mai sus. Facem si caturi de 1/1 drept magazie (1 stup cu 2 caturi de 1/1), dar numai la comanda, asa ca va trebui sa ma suni si vedem ce putem face. Numai bine si multa bafta. 13 nu e cu ghinion, eu sunt nascut pe 13. Ai grija anul viitor sa verifici stupii vara sa nu ramana fara matca ca sa nu-ti mai bezmeticeasca. poti face asta cautand ramele cu puiet si urmarind daca ai oua sau puiet tanar
Costin spune
Am sa te sun neaparat. Si de fapt erau roiuri dar nu am reusit sa-i fac sa-si traga matca. Le-am pus cred ca la fiecare cate doua rame cu puiet si nimic. Multumesc mult si tinem legatura!!!
Sebe Attila Cluj Napoca spune
In primul rand felicitari.Te-as ruga sa0mi scrii in limita timpului tau liber,cum sa incep sa ma ocup de apicultura.Multumesc anticipat ,si sper sa tinem legatura.
Daniel spune
Salut,sunt daniel am 15 stupi. Acum cateva zile le-am facut un control si am observat la 7 dintre cei 15 stupi ca matca nu mai oua, dar mai au puiet capacit circa 2-3 rame cel mult.Nu i-am stimulat dar au suficiente rezeve de harna. Este rau daca matca si-a incetat pondera? Astept raspuns
Mihai Rus spune
Salut Daniel, e normal pentru aceasta perioada ca matca sa incetele ponta.
Daniel spune
Tratamentul cu varachet trebuia inceput? Eu le fac 1 tratament saptamana aceasta. Astept raspuns Mihai si la postarea anterioara.
Mihai Rus spune
In toamna se fac 3 tratamente cu Varachet la interval de 7 zile intre ele. Eu fac doua in ultimele saptamani a lui septembrie si unul in prima saptamana din octombrie. Tratamentele nu mai au efect atunci cand s-a racit atat de mult incat albinele s-au strans in ghem.
nici nicu spune
buna ziua
domnul Mihai imi spuneti si mie cum pot sa ma intregistrez si eu la acest pagina web ca sa particip si eu cu comentari?
multumesc frumos!!!
Mihai Rus spune
A fost nevoie sa moderez mesajele (ele nu apar pe blog doar dupa ce le aprob) pentru a împiedica poluarea cu mesaje spam. Comentariile dumneavoastra vor fi vizibile doar dupa cateva zile, dar nu se vor pierde.
Daniel spune
Ok multumesc de raspunsuri Mihai. Uite azi fac un tratament cu Varachet. Am observat ca se raceste transant saptamana aceasta pe weekend.Poate isi revine vremea pe saptamana viitoare, sa fac si celelate 2 tratamente.
Robert Paulo spune
Te-ai complicat grozav cu podisorul hranitor.Ca si concept e cel mai bun,dar e o varianta mult mai simpla si mai eficienta.Daca esti interesat,da un semn si iti trimit vreo cateva poze.
Mihai Rus spune
Sigur Robert, chiar sunt interesat. Te rog sa imi trimiti poze, gasesti adresa mea pe pagina despre mine. Multumesc.
gh. popescu spune
daca esti bun . ma intereseaza si pe mine subiectul , caci suplimentul de hranire iarna imi creaza probleme . anul asta (2012) un roi a plecat din sectiunea cu miere in cea "fara" de dupa disfragma . i-am pus mincare , dar turta a cazut jos si au murit toate albinele de foame ! asa ca , daca esti dragut , pls. la gh_poo.compescu2006@yaho/
cinpeanu dumitru spune
buna am 43 de ani si in curind urmeaza sa es la pensie , din domeniul mineritului din valea jiului , de mic copil ma pasionat apicultura avind un vecin apicultor , soarta a fost ca parinti mei au decedat si am ramas sase copii asa ca am ajuns la mina acum meam luat doi stupi si incerc sa-mi readuc aminte cite ceva , intentionez sa ma reintorc in dobrogea ,in horiea jd tulcea credeti cai o zona buna pentru infintarea unei stupini ?
Mihai Rus spune
Depinde ce cules exista in zona. Ar putea fi salcam si floarea soarelui în zona dumneavoastră. Nu prea stiu zona, dar poate va raspunde vreun cititor care știe. Dacă nu, cel mai sigur vorbiți cu stuparii din zonă. Desigur se poate face pastoral si atunci aveți nevoie doar de un cules de întreține pe vatra staționară.
adri spune
salut, ? mea este: pt pachet rame 25. pentru montarea acestora este totul inclus in pachet si cum se face acest procedeu? Multumesc
Mihai Rus spune
Ai nevoie de cuie 3-4 cm lungime. Ele nu sunt incluse in pachet (asa se comercializeaza ramele peste tot). Montajul nu e greu, cred ca gasesti pe net niste modele sunt convins ca o sa-ti dai singur seama. Din pacate nu am pregatite filmulete pt asa ceva.
Daniel spune
De unde ai cumparat Turtele Feed Bee Mihai? Ai dat comanda de pe internet?
Mihai Rus spune
Da, asa a fost anul trecut. As fi adus poate si eu pe magazinul meu, insa s-au schimbat furnizorii si nu am apucat inca sa ma interesez cum se comercializeaza anul acesta. probabil ca se comercializeaza doar praf la sac de 10 sau 20 kg si trebuie sa-ti faci tu singur turtitele. Daca aflu detalii o sa scriu sau o sa vezi direct pe magazin la sectiunea cu tratamente si hrana pt albine. Multumesc de intrebare
sorin spune
Salut sunt icepator in apicultura si am de la tatal meu citeva familii de albini dar stupii si ramele nu sunt standard cum as putea sa mut familiile in lazi standard si in ce periuada sau m-ai e posibil aceasta?Multumesc mult.
Mihai Rus spune
La primavara dupa ce albinele incep sa iasa la cules in fiecare zi. Daca ramele sunt mai inguste e simplu bateti niste cuie mai lungi in lantetul de sus ca sa le prelungiti si le puneti in stupul stas, apoi incepeti sa intercalati rame normale si le scoateti treptat pe cele care nu sunt stas. Daca ramele sunt mai mai atunci e mai mult de munca. V-a trebui sa taiait fagurii si sa-i potriviti in ramele stas incercand sa legati sarma existenta in facuri de lantetii laterali sau chiar si de cel de sus. daca e necesar mai intariti cu sarma noua chiar daca o puneti peste fagure si celulele peste care trece nu vor mai fi folosite de albine. Apoi intercalati faguri normali si incercati sa scapati cat mai repede ce cei improvizati.

O alta metoda care merge doar la stupii verticali e sa asezati un corp stas deasupra celui ce se vrea schimbat iar dupa ce albinele au crescut foile din corpul stas sa scoateti scuturati toate albinele in corpul stas (caruia i se adauga fundul stas si capacul stas care i se potriveste) si sa topiti fagurii care nu sunt stas.
Ipotesti spune
Doresc sa intru in aceasta lume fantastica a albinei. Ce tip de stup imi recomandati? Ce documentatie de conformitate (standarde) ar trebui sa cunosc (miere, echipamente...)? Cum e apicultura montana?
Ipotesti spune
Asadar: orizontal sau vertical? Exista ceva norme ce e bine sa fie cunoscute de un incepator (banuiesc ca macar la achizitie se fac niste verificari)? Nimeni nu tine stupi la munte? Ma poate lumina cineva?
Mihai Rus spune
Orizontalul nu mai e folosit atat de mult in prezent datorita dimensiunilor mari care ingreuneaza transportul si lipsa magazinelor de recolta care nu permite dezvoltarea naturala pe verticala a familiei de albine. Daca ai sa intrebi pe un detinator de orizontal o sa-ti spuna ca e mult mai usor de lucrat cu acest stup, cel putin pe stationar, insa sincer cred ca tine mai mult de obisnuinta. Tot un adevar este insa si faptul ca o familie puternica de albine face miere si in orizontal si in vertical. Voi ce parere aveti despre orizontal vs vertical?
florin spune
pe vertical am inteles ca se poate obtine o productie de miere mai mare cu 30% datorita faptului ca imita dezvoltarea naturala (scorbura) avantaj mai este si obtinerea selectiva de miere
Marian Ovrimar spune
Salutare. Nu cunosc absolut nimic despre albine,cine ma poate ajuta cu informati,sfaturi,costar etc.Multumesc. Sunt din Brasov
Mihai Rus spune
Daca e sa facem o aproximatie, un stup costa 50 euro si familia de albine cu tot cu rame 100 euro. Poti gasi insa si preturi mai mici decat acestea.
Marian Ovrimar spune
Scuze e vorba de costuri
sorin spune
Multumesc mult pentru raspunsul tau rapid.Ma bucur ca am aflat cum as putea sa fac la primavara:dar pot sa pun faguri artificiali intre cele vechi?,trebuie se le dau ceva de mancare sau nu?(scuzatima ca va pun atitea intrrebari:am vazut vorbinduse de niste fonduri europene cu ce conditii as putea sa intru cate familii de albine e nevoie se mai dau de acum in colo sau nu?)Multumesc inca o data.
Mihai Rus spune
Sigur ca se pot pune faguri noi (cu foaie de ceara) intre cei vechi, asa ii cladeste cel mai bine. O recomandare ce am invatat-o si eu de curand: nu pune mai multe foi deodata, le v-a cladi mai greu - pune o singura foaie, apoi dupa ce a cladit-o pune alta exact in locul acela. De obicei se pun la marginea cuibului cu puiet.
Fonduri se vor putea scoate pana in 2013. Pt masura 141 - 25 stupi - 1500 euro pe an - 5 ani. Detalii: http://www.madr.ro/pages/page.php?self=03&sub=0302&art=030202&var=030202
Sainiuc Marius spune
Salut. Sunt apicultor de doi ani, inca invat si voi mai avea de invatat multe despre albine. M-ar interesa accesarea unor fonduri europene. Ma poate ajuta cineva de aici cu mai multe informatii? M-ar interesa cum se pot accesa, cat de mari sunt, cat te opreste birocratia, cat ai de asteptat si altele. Multumesc anticipat.
Mihai Rus spune
Poti citi articolele despre obtinerea fondurilor europene: http://blog.stuparul.ro/categoria/fonduri-europene-pentru-apicultura
Iosif spune
Salut! Sunt din Timis, si vreau sa incep din primavara sa ma ocup de albine. As dori sa stiu cand e mai bine/avantajos sa cumpar albine sau roiuri, sau sa cumpar lazi acum iarna si albinele primavara. Plec de la zero si nu stiu cum sa procedez. M-am gandit sa pornesc cu 5 stupi ca sa nu fac o investitie prea mare. Astept raspuns la aceasta intrebare, si alte sugestii, sfaturi utile. Multumesc anticipat pentru intelegere!
Mihai Rus spune
Lazile pot fi luate din iarna, albinele in martie - aprilie.
sorin spune
Mltumesc mult pentru ajutorul dat astept sa vina primavara sa experimentez ce am invatat cred ca o sa reusesc. Anul acesta am cumparat eu o familie de albine si din ia am mai facut o alta familie si le-am trimis in romania din nefericire au murit pe drum mai mult de jumatate din albine, ajunse in tara au fost atacate de alte albine si le-am pierdut pe amandoua nu am fost eu acasa si nici matcile nu a avut cine sa le salveze, mai are rost sa incerc inca odata?,sau sa cumpar o matca ? as putea so introduc intro familie? va rezista in romania sau va muri.(sunt din Italia).
Mihai Rus spune
Mai bine cumpara un roi sau o familie de albine direct din tara, de ce te complici cu transportul de la o distanta asa de mare?
Ciprian romonti spune
Albina carpatina a evoluat de milioane de ani in tara noastra.este cea mai buna pt clima si flora de la noi.incercand sa aduci albine din italia, e casi cum ai duce un urs polar la ecuator.
florin spune
poti aduce doar matca imperechiata intr-o cutie de chibrit din italia si sa o pui la un roi de aici, problema este ca albinele italiene nu prea rezista la frig
Daniel spune
Astazi, au fost cam 14 grade si am admirat cum zburau albinutele, mai putin la un stup. Nu era prea activ. Si spre seara m-am dus cu o sarma si am vrut sa vad daca are albine moarte. Am introdus-o pe urdinis, usor si cand bag sarma cred ca am scos peste 30-40 de albine tot scoteam. Apoi am luat o lanterna si m-am uitat sa vad adaca mai sunt(albine moarte) caci sarma nu era prea lunga si cand m-am uitat am mai vazut destule albine fundul stupului. Si de curiozitate m-am uitat si la ceilati si nimic, nici o albina moarta doar cateva. Oare ce s-a intamplat cu albinutele din stupul acela ? Ca sunt cateva 40 plus ca am mai vazut pe fundul stupului . Astept raspuns.
Mihai Rus spune
Pot muri din mai multe motive: lipsa hranei, albine uzate inca din toamna, boli, Varroa, etc. De stiut, ca e normal ca peste iarna sa moara cam un pahar de albine. Daca zici ca au iesit totusi cateva albine inseamna ca inca traiesc. Poti verifica cum stau cu hrana, ridicand cat mai scurt podisorul intr-o zi cat mai calda. Daca albinele au ajuns deja sus atunci nu mai au miere (chiar daca au miere in lateral ele rareori se deplaseaza pe o alta directie decat in sus) si trebuie sa le dai turta de zahar ca sa reziste pana in primavara.
Daniel spune
Miere au destula ca m-am uitat pe caiet si le-am lasat 5 rame cu miere+pastura. Le-am facut 5 tratamente, le-o fi prins frigu dincolo de cuib alta explicatie nu am sau uzura acestora . O sa vad daca mai mor, caci eu ii controlez la o saptamana si o sa i pun o turta.
sorin spune
Multumesc de sfaturi sa stiti e complicat pot sa am probleme si la vama.Va multumesc pentru sprijinul acordat suntet foarte de folos.
Maxim Constantin spune
Ma gadila sa fac o comanda de stupi 12 rame cu magazie, podisor a.v., dar, pentru a calcula transportul am nevoie de dimensiunea si greutatea coletului. Aproximativ.
Ma ajuti, Mihai Rus ?
Multumesc anticipat
Mihai Rus spune
Un stup pe 12 rame cu podisor hranitor are in jur de 16-17kg. Coletul are dimensiuni aproximative 50 x 50 x 30cm.

Pentru comenzi peste 5 stupi, pretul transportului prin curier este de 20RON/stup.
Maxim Constantin spune
Daca se poate, pe PM
laur spune
salut. sun un incepatotr in apicultura . am cumparat 2 famili de albine de curand si din cate am vazut mai sus bine ar fi sa le transprt la primavara ,mai exact cand ? in ce luna?
Multumesc mult!!!
Mihai Rus spune
Martie, dupa ce se incalzeste vremea si albinele s-au desprins din ghem, stupii pot fi mutati. Martie e o luna buna pentru asta.
laur spune
mai am si eu o intrebare ,defapt as avea mai multe , dar nu le pot posta pe toate .
Dupa ce matca depune botci mai o poti lasa in stup si botcile impreuna cu puiet capacit si miere sa le introduci in alta cuti ?
Mihai Rus spune
Da, aceasta este una din metodele de creere a roilor artificiali.
dan din botosani spune
mai bine pui matca si 3 rame in alta cutie+un hranitor cu apa, iar in stupul de baza lashi 1 singura botca si ai facut un roi si mananci si miere.
cristina spune
buna,,am un teren agricol pe care vreau sa imi fac stupina,,sa ingradesc sa fac o cabana mica de lemn(20 mp)fara fundatie ,pe piloni, dar nu as vrea sa trec terenul in intravilan (din cauza birocratiei,,acte si tot felu de aprobari,,foarte costisitoare)am voie sa fac fara autorizatie tinand cont ca nu sapaturi si betoane..MULTUMESC
Mihai Rus spune
Daca nu se face fundatie ci doar o platforma de beton, atunci nu e nevoie de proiect si cred ca se poate construi chiar si in extravilan.
Marius spune
Buna ziua,

As dori mai multe informatii despre fondurile europene pentru apicultura, aveti idee unde pot gasi. Am cautat pe MADR dar nu am gasit mare lucru.
Am 15 stupi si un vagon intentionez sa-mi extind afacerea si am auzit despre fonduri nerambursabile care pot ajuta apicultorii sa-si cumpere stupi.

Va multumesc pentru informatii.

Numai bine.
Mihai Rus spune
Aici gasiti ghidul solicitantului pe mai multe masuri (141, 112) http://www.madr.ro/pages/page.php?self=03&sub=0302&art=030202&var=030202
sorin spune
La multi ani!!! un an inbelsugat pentru apicultori!
Cristi spune
Care este cea mai mare valoare a fondurilor europene pentru albine???
Eu am 122 stupi dar nu am luat fonduri europene.Vreau sa stiu cat se da maximum!!!
cristitomoiu@rocketmail.com
Mihai Rus spune
Pe masura 112 se pot lua pana la 40.000 euro. Studiati ghidul solicitantului de pe masura 112 si vedeti de cati stupi aveti nevoie pentru a lua suma maxima pe 112. http://www.madr.ro/pages/page.php?self=03&sub=0302&art=030202&var=030202
Cristi spune
De unde imi pot cumpara freza si abricht pentru ca sa fac lazi si altele pentru albine
mihai2803 spune
Sunt obligatorii sacii de polietilena pentru iernarea cu fundul decupat?ce rol au acesti saci?
Mihai Rus spune
Nu sunt obligatorii. Ei ajuta insa la etanseizarea partii de sus a stupului si pastrarea caldurii ca intr-un clopot. Fiindca soclul are aerisire, ramele nu mucegaiesc. Daca sunt negrii soarele din iarna incalzeste mult mai repede stupul si albinele ies in zbor de curatire.
mihai2803 spune
O mica edificare. Inaltimea ramei la magazie este de 150mm. Am cautat pe net stasuri pentru magaziile de 1/2. Am gasit doua stasuri: 162mm si 146. Exista stas si de 150mm? As dori o lamurire pentru o viitoare comanda.
Mihai Rus spune
Sunt mai multe stas-uri pentru ramele de magazie. Noi am ales 15 cm, dar o sa ne interesam si daca descoperim ca alt stas e mai folosit in tara o sa trecem pe acela. Ce sa urmaresti la inaltimea ramei de magazie este sa intre doua rame alaturate intr-un extractor tangential. Asta daca extragi tangential.
Stangaci spune
salut, sunt incepator in apicultura in aprilie 2011 tata mi-a cumparat 2 stupi ,iar pe iarna am intrat cu 5 am mai prins roiuri. una dintre familii este mai slaba sa aproximez o rama ,dar nici aia in totalitate .In iarna am intrat bine cu toate dar la acea familie slaba au inceput sa moara albine din ce in ce mai multe ,din cate am vazut au diaree ,sa moara din cauza asta? stupul l-am izolat foarte bine ,mancare au avut ,tratament cu varachet facut de 3 ori in toamna , un sfat va rog ! as fii fericit sa le salvez multumesc anticipat.
Mihai Rus spune
Cauza poate fi boala nosemoza care se trateaza cu Nosestat. Poti face un sirop proteic acum in primavara ca sa la stimulezi si sa le tratezi in acelasi timp: http://www.youtube.com/watch?v=FlFOsZyrch4
viezurica spune
Cu un raspuns .....poate sa ma ajute cineva???
Am un proiect 141. Anul 2 si am o problema cu hartogaraiele(tipic made in romania) nu stiu daca sa bag subventia(1500€) la rubrica incasari in registru incasari si plati al firmei(PFA)......sau firma are treaba ei cum ar fi logic si normal,sau trebuie declarat ca incasari....
Multumesc anticipat
Mihai Rus spune
Sincer, eu nu am pus subventia la cheltuieli, dar nu stiu daca e bine asa. Ne poate lamuri cineva care a ajuns in anul 3?
Paulescu spune
As vrea sa fac si eu proiectul 141. Stiti cumva cand se mai depun dosare in anul 2012? Sau nu se mai depun? Multumesc mult.
Mihai Rus spune
Masura 141 e activa pana in 2013 inclusiv. Pentru data depunerii dosarelor te interesezi pe www.madr.ro sau la OJCA.
Sorin spune
Buna;am doua roiuri in lazi cu fundul complect anti varoua si m-am uitat prin urdinis inauntru si am vazut turturi de gheata pe rame, ma gandesc ca condensul cazut din cuib ingheata ,ce se poate intampla vor muri albinele? sau cu ce as putea preveni pentru a le salva daca sunt in pericol?(lam avut inpachetat cu o prelata pana la sfarsitul lui decembrie si afost o zi cusoare si au esit la curatire si le-am deschis si am vazut condens foarte mare stup si in tava de la fund era apa cam un sfert)Multumesc.
Mihai Rus spune
Cand se ierneaza in clopot sub prelata, tava de la fund trebuie indepartata, altfel se face foarte mult condens. Spune-ne ce s-a intamplat.
Virgil spune
Buna domnule Mihai Rus,

As dorii sa cumpar un stup pe 12 rame, varianta inbunatatita de dumneavoastra. Care-i procedura de achizitie? Eu locuiesc in Cluj.
Astept un raspuns.
cu multumiri,
Virgil
Mihai Rus spune
De preferat comanda direct in magazin (http://www.stuparul.ro), cu adresa de livrare si numarul de telefon. Se face prin adaugarea produselor dorite in cos. Nu necesita cont.
cristina spune
pt. 40.000 euro de cati stupi am nevoie?
Mihai Rus spune
Cauta in ghidul 112 cat e maximul in UDE apoi imparte la cati UDE are un stup.
mirel spune
salut sunt un tanar ca ar incepe o noua afacere da de cate famili ai nevoie sa primesti subvetii
Mihai Rus spune
Minimul 25 familii pentru 1500 euro / an.
Mihai Rus spune
O mica rectificare: dupa ultimele legiferari http://www.apdrp.ro/uploads/Docu%20FEADR/Nota_calcul_UDE_M112_M121_M141.pdf e nevoie de aprox 26,3 (deci 27) familii albine
Eder Flaviu Dacian spune
Buna am si eu o rugaminte la voi . Mar interesa cand se ancep cursurile de apicultura la oradea si unde se fac anscriirile? Multumesc.
Nutulescu Marian spune
salut. am si eu o intrebare foarte importanta! am depus proiectul pentru masura 112 si toate merg struna. nu au venit inca sa ma verifice in teren. Dar, singura mea problema(sa zic asa) este ca nu am stupii pe terenul cumparat de la parintii mei si declarat in proiect. As vrea sa stiu daca aceasta problema imi poate da rezultatul neeligibil la proiect. Mentionez ca m am apucat de proiect in luna octombrie si tot atunci am incheiat si contractele de vanzare-cumparare pe stupi si teren. Am stupinele asezate pe 2 vatre, una la 80 km si una la 10 km!
Mihai Rus spune
Nu stiu sa-ti raspund caci nu am trecut prin situatia asta. Poate raspunde cineva?
Daniel spune
Salut! Se anunta o primavara cam tarzie ( din cate am inteles dupa 20 martie) cred ca o sa influenteze aceasta vreme mai rece perioada de dezvoltare a familiilor de albine . Anul trecut pe vremea aceasta facuseram prima revizie de primavara in stupina. Macar au facut un zbor de curatire saptamana trecuta cand au fost 12 grade . Stupii tai ce fac Mihai? Dupa viscolele acelea plus perioadele de ger, astept raspuns.
Mihai Rus spune
Da, o iarna mai lunga anul acesta. Stupii mei au iesit cu bine din iarna - mici pierderi. Am avut miere putina in iarna aceasta, asa ca am dat turta inca dinainte de anul nou. Acum dau sirop proteic pentru stimulare. Albinele aduc polen. De aici inainte se vor dezvolta.
iulian spune
am niste neclaritai. avand in vedere ca sunt incepator in apicultura. Care e diferenta intre dadant si multi etajat si ma refer in timpul culesului?
Mihai Rus spune
Ambele tipuri de stupi sunt stupi verticali iar in timpul culesului albinele depun mierea in caturile de sus, deasupra cuibului, spre deosebire de orizontal unde mierea e depusa in lateralul cuibului.
iulian spune
si care sunt mai rentabile????
robert andrei spune
buna ziua
am si eu o intrebare. am 40 de familii si as vrea sa accesez masura 141 si ma lovesc de acel plan de afacere care trebuie facut si nu gasesc un consultant priceput in oras la mine (slobozia, ialomita) ma puteti ajuta va rog. multumesc
stima....
Mihai Rus spune
Contactati-ma va rog pe email.
liviu spune
preturile de pe sait contin si tva
Mihai Rus spune
Da, toate preturile de pe site contin TVA.
baciu vasile cristian spune
Va salut dl. Mihai,sant din com. Aricestii rahtivani- prahova,am 49 de ani si cred am fost infestat de la un prieten cu hobiul apiculturii.prietenul locuieste in com. Salciile-Prahova.
va rog sa ma scuzati ca nu prea le am eu asa bine cu scrisul la calculator.ideea care este?
Eu am utilaje de tamplarie cu care sa-mi pot confectiona cativa stupi pt. inceput numai ca nu stiu de unde sa incep si ce sa fac cel mai bine.am intrat pe net si acolo am vazut fel de fel tipuri de stupi,fel de fel de schite incomplete,fel de fel de boli si tratamente care se fac la albine,ca nu stiu cum sa o iau la inceput.
Ce as dori de la dvs.bine inteles daca puteti sa ma ajutati,as dori niste schite de la un stup care sa poate fi si usor de intretinut si sa aiba posibilitate de facut tratamentele necesare cu toate ca inca nu le prea cunosc eu acum.
Stiu ca mai este si varianta sa le cumpar(stupii)dar la salariul meu de880 de lei si doi copii in liceu momentan nu imi permit.imi dau seama ca nu este usor dar acum realizez ca imi pare rau ca nu m-am luat mai de mult de avut grija de harnicele albine.Nu fac acest lucru cu gandul la unvenit din asa ceva,dar tare imi doresc sa nu mai fie nevoita famila mea sa cumpere zahar pt.noile zilnice.
In speranta ca m-am facut inteles de catre dvs. va multumesc anticipat.
P.S.
Chiar daca nu ma puteti ajuta ,indruma,sa stiti ca eu va respect pt. ceea ce faceti si nu am sa va port nici un pic de ranchiuna.
Cristi Baciu.
Mihai Rus spune
Buna ziua domnule Cristi, din pacate nu am niste schite pe care sa vi le pot trimite. Stupii nostri sunt construiti in general pe stasurile existente, iar la modificarile pe care le-am adus probabil va puteti da seama din filmulete cum au fost consruite. Va doresc multa bafta in aceasta activitate.
lavi spune
D-le Cristi Baciu si eu mi-am confectionat stupii singur iar dimensiunile exacte le gasiti in manualul apicultorului si tot de acolo invatati cum se ingrijesc albinele.Succes !!
Daniel spune
Salut dinou! Azi 25 martie am facut a 2-a revizie la stupi toti arata perfect si am administrat si putin sirop(ceai+miere+protofil). Si o turta .In fine.. Am 1 stup care are puiet varos de anul trecut. Nu l-am stimulat deloc a avut foarte putina miere si are albina mai multa decat alti stupi.Am vrut sa il extermin dar mi s-a facut mila si am zis sa ma uit sa vad ce are, a stat fara podisor toata iarna si nu a patit nimic. L-am deschis si avea puiet pe 2 rame(capacit+oua+larve) i-am pus si lui putin sirop si cate 2 rame cu miere descapacite. Dar nu am vazut puiet varos. Poate sa apara acuma? Sau mai tarziu ?Ca are destula albina si mi-e mila sa-l omor. Dar nu cred ca s-a vindecat asa deodata. Astept raspuns
Mihai Rus spune
Nu de putine ori albinele au puterea sa se vindece singure de o boala daca sunt stimulate si se dezvolta. Iti recomanda totusi sa faci un tratament cu fungisan pentru a extermina boala chiar daca e in stare vegetativa si nu se observa.
Daniel spune
Cate hectare de (rapita,floarea soarelui) îi trebuie unei familii de albine? În special rapita, 1 ha?
Daniel spune
Se poate combate puietul varos? Am inteles ca cu streptomicina, dar nu stiu cat se administreaza.
pusyk83 spune
Draga Mihai sunt ionela din valcea am si eu o mare problema legata de albine locuim la tara avem 2copii langa casa noastra este o gradina a unei vecine pe care are vreo 10 stupi si pur si simplu nu-mi pot scoate copii afara k sar p noi nici hainele spalate nu le pot antinde k ma anteapa toata mie foarte teama pt copii k p fica cea mare d 9 ani a antepato de ochi si a avut ochiul unflat o saptamana si pe fica cea mica ami e teama sa o ai scot afara k nu stiu dak e alergica am ancercat sa vorbim cu vecina dar nui pasa nu ne asculta te rog sunt disperata ce pot face? cui sa ma dresez?te rog dak poti sau dak cineva din cei cunoscatori stiu are voie sa ai tina stupii asa aproape k o casa locuita? credeti-ma knd anfloreste smeura nu mai putem esi afara va rog din suflet.Lasati-mi un sms la nr 0785900066
Mihai Rus spune
Salut Ionela, nu stiu care sunt normle legale legate de distanta stupilor de vecini, insa ma gandesc ca trimiterea in tribunal va dura mult si vei avea multe batai de cap. Cred ca mai multe o sa rezolvi daca o sa vorbesti frumos cu vecina si sa o rogi sa mute stupii mai departe de casa ta fiindca copii nu sunt obisnuiti cu albinele.
florin spune
buna Ionela! distanta minina de un drum public,cale ferata , alte proprietati etc in intravilan sau extra este de minim 5 metri iar acolo unde nu se poate respecta distanta se pun garduri ,zid ,plase sau alte obstacole care impiedica albina sa treaca in zbor cu o inaltime de cel putin 2metri de la sol ,iar in lateral de extremitatea stupinei tot 2metri, numarul de stupi este nelimitat(legea 131 art 5/legea apiculturii) . Daca nu ajungi la o intelegere cu vecina ,poti folosi alte metode mai putin ortodoxe (stropiri pomi ,plante chiar si cu apa curata dar sa te vada vecina sa creada ca este insecticid) ii va da de gandit!
Daniel spune
Nu prea cred ca sunt asa agresive albinele. Ca la ale mele trec printre ele fara masca in maneca scurta, si nu ma inteapa. La ce distanta are stupina de casa ta? Cum sunt orientati stupii cu fata spre casa ta ? Gardul care desparte curtea ta de gradina ei ar trebui sa aiba 2m sau 3m(inaltime) parca dupa normele europene.
pusyk83 spune
Draga Daniel stupii sunt cam la 15 20m sunt andreptati spre noi si gardul are 1,60cm iam propus sa facem un gard mai analt k asta e si din plasa si nu vrea zice k dak ami trebuie sa fac dar e prea costisitor sal fac singura, ce pot face? sa fac o sesizare la primarie?sau unde alt undeva sa ma adresez?ati multumesc.
costele spune
Cum pot sa fac un magazin apicol? As vrea cateva detalii despre aceasta activitate, furnizori ,documentatie si toate avizele necesare. Va multumesc anticipat!
vasile spune
baga-ti mintile in cap costele
florin spune
de acord cu tine!
costele spune
Multumesc din suflet Vasile !
Merlusca Cristinel spune
Salut!Am auzit ca daca se cumpara fam. de albine, prin magazinele A.C.A. ,de la o persoana fizica, sunt decontati niste bani. Este adevarat?
Mihai Rus spune
Cred ca te referi la PNA (Programul National Apicol), doar ca stupii trebuie cumparati de la o persoana juridica. Nu este neaparat sa cumperi prin ACA, poti alege oricare alta aosciatie apicola.
paul florin spune
salut cine ma poate ajuta sa imi spuna cand infloreste salcamul la valea lui mihai aproximativ . cred ca anul asta e mai trziu va multumesc
Mihai Rus spune
In jur de 7-9 mai dar nu sunt sigur. sa spuna cineva care merge curent la Valea lui Mihai.
Sainiuc Marius spune
Buna ziua. Are cineva de vanzare roiuri de albine, dupa salcam, in zona Clujului? Daca da, cam la ce pret?
CRACIUN AURA spune
Buna ziua,
Am si eu o intrebare referitoare la completarea declaratiei 200. Avand in vedere faptul ca Pfa-urile creeate pentru accesarea masurii 141 sunt scutite de impozite, iar ca si documente se completeaza doar registru de incasari si plati, nu ca la Societati Comerciale avand registru de venituri si cheltuieli. Specific si faptul ca declaratia 200 pe care trebuie sa o depun acum este aferenta anului II de proiect. Prima transa cei 1500euro i-am incasat in vara lui 2011. Si in mai 2011 am completat declaratia 200 cu venitul pe care l-am estimat in proiect. La fel trebuie sa completez si acum? Adica venitul pe care l-am estimat in proiect pentru anul II? Poate sa-mi raspunda cineva care a depus deja declaratia 200 pe anul 2012? In ce paragrafe a completat? Va multumesc anticipat!
Mihai Rus spune
Sunt si eu interesat de raspuns.
Verenca Monica spune
Buna ziua d-le Mihai Rus,
Sotul meu vrea sa acceseza masura 141.
A luat o gradina in arenda si ar avea nevoie , in primul rand de o remorca , el ocupandu-se de vreo 10 ai de stuparit.
Intrebarea este: 1) in situatia in care se prevede "o investitie de min. 4500 RON" , aceasta trebuie musai precizata sau poate fi neprecizata , urmand ca in functie de situatie , in decursul celor 3 ani sa fie facuta una care se "muleaza" mai bine pe siuatia care va fi ( acum putem anticipa ca poate fi o remorca sau o gradinuta , dar , totusi , ar putea fi si altceva - este flexibilitate? 3 ani este totusi o perioada insemnata de timp)
2) acesti bani pot fi din fondurile incasate? Mie mi s-ar parea normal , in fond demonstreaza cheltuirea "cu folos" a banilor primiti , dat fiind ca isi face singur lazile si s-a invatat sa se autodoteze deoarece nu am avut fonduri disponibile pentru stuparit ci doar posibilitatea unor cheltuieli strict necesare.
Va multumesc anticipat
Mihai Rus spune
Nu stiu exact ce se verifica in anul trei, sunt abea in anul 2. Nu stiu cat de mult se uita la ce ai cumparat sau la ce ai obtinut: numar de stupi si productie. E clar insa ca nu se asteapta sa te descurci doar cu cei 1500 euro pe care ii da UE. E prea putin daca vrei sa cresti. Ar fi bine sa intrebati un consultant OJCA daca remorca se poate trece in proiect. Probabil e posibil.
bondarul spune
Am o mică problemă. Am albine moarte în faţa urdinuşului, în fiecare zi, în jur de 90-100,în special tineret. Nu au simptome de nosema, nici de altceva cunoscut.Nu m-am mai confruntat cu aşa ceva niciodată în 10 ani.Poate cineva să mă ajute cu un răspuns?
Ciprian romonti spune
Luati vreo 20 de albine moarte si duceti-le la directia sanitar-veterinara dim jud dv pt o analiza de laborator.iar pe viitor tineti legatura cu un medic veterinar. Sanatate!
Mihai Rus spune
Tineret nedezvoltat suficient, scos direct din celulele din care trebuia sa eclozioneze? Varroa ar putea fi o cauza de moarte apuietului inainte de capacire sau dezvoltare insuficienta, insa la ce numar de albine tinere v-au murit, m-as indoi. Totusi faceti o verificare si vedeti daca sunt paraziti. La nosemoza ar trebui sa nu moara cantitati asa mari de albina tanara - e o boala a albinei mature. Poate a mai avut cineva o astfel de experienta si poate ajuta....
bondarul spune
E posibil să fie de la ierbicide? La noi e o fermă mare care face stropiri zilnice, ei spun că produsele respective nu sunt toxice pentru albine, ci sunt doar ierbicide şi ferilizatori pentru porumb, care,oricum, intră în pământ, aşa că nu prea am ce face, cei de la DSV ţin cu ăştia şi anul trecut n-am avut nici un câştig de cauză, chiar dacă mie mi-au murit 40 de familii, din cauza stropirilor neanunţate, plus încă 2 stupine locale, afectate.Cei de la ACA nu prea cunosc legislaţia în vigoare şi mi-au spus să-mi văd de treabă, că nu au jurişti specializaţi pe problema asta.Ideea este că nu înţeleg de ce mai plătim cotizaţia?!!!!!!!!!!!!!! Cei de la DSV au fost tare supăraţi că ,, au fost deranjaţi''
Mihai Rus spune
O intoxicatie cu ierbicid ar putea explica asta. Nu e neaparat ca sa moara toata familia de la o intoxicatie, dar poate sa se slabeasca foarte mult. Poate merita sa va ganditi la un nou loc pentru stupina in caz ca se confirma la alborator intoxicatia. Un control de laborator ar fi cel mai indicat in acest caz ca sa stiti exact cec se intampla.
Istvan spune
Buna ziua.
Am si eu niste intrebari, poate ma ajuta cineva.
Vrea sa ma apuc de apicultura. Pentru a putea accesa fonduri, proiecte, etc in viitor vreau sa fac si o intreprindere individula. Aici apare problema :) Eu stau in Cluj (apartament in bloc). sediul social va fi aici, iar stupii vrea sa pun intr-un alt judet (Bistrita-Nasaud). Din cate am inteles acolo e nevoie de un punct de lucru. Eu am un teren acolo inscris in CF, dar nu am casa. Va fi OK pentru punct de lucru doar terenul respectiv ? Si pentru a putea inregistra intreprinderea individuala in prima faza trebuie sa obtin certificatul de producator ? De la primaria comunei unde am punctul de lucra (terenul) ?

Multumesc mult.
Mihai Rus spune
Din cate stiu eu e nevoie de punct de lucru la tara pentru II cu domeniu de activitate stuparitul, dar sigur va poate spune un consultant de la registrul comentului. In cazul meu aveam casa parinteasca la tara si nu a fost problema. Da aveti nevoie de certificat de producator sau curs de apicultura absolvit pentru deschiderea firmei. Totusi din nou va drimit la Registrul Comertului - ei va pot spune exact. O alta idee - nu faceti II-ul inainte de a fi alfat ca dosarul dumneavoastra a fost admis, daca singurul motiv pentru care faceti firma sunt fonsurile europene. Multa bafta!
Mihai Rus spune
Cand am facut eu II pe apicultura in 2010 am avut nevoie de certificatul de producator sau de diploma de apicultura la registrul comertului. S-ar putea sa trebuiasca o cladire pe acel teren unde vrei sa faci punc de lucru. Te sfatuiesc sa mergi la registrul comentului si sa intrebi. Te mai poate ajuta si un consultant de la OJCA care lucreaza pe masura 141 sau 112
bondarul spune
La noi, la Iasi, a inceput salcamul, dar acum ploua si vremea s-a anuntat tot ploioasa, pe la dvs. a inceput salcamul?
bondarul spune
Apropo, s-a ierbicidat,dar nu am fost anuntat de cei de la primarie, mortalitatea e in scadere de cand a inflorit salcamul. Sanatate si salcam bun!
Anatol spune
Buna, nu sunt nici apiculor nici nu stiu prea multe depre albine. Deci dak puteti sa ma ajutati, am gasit inr-o scorbura un roi de albine din cite am vazut au faguri si miere as vrea sa stiu dak reusesc sa le pun intr-un stup si cum se face. Tin sa mentionez ca nu am nici stup nici faguri nimic, am luat dimensiunile unui stup si am inceput sa il fac singur. Ms anticipat
Pislaru Nicolae Laurentiu spune
Salut,
Sunt tocmai la inceput cu albinaritul si nu stiu cum sa montez o rama. Am rama si fagure artificial. Cum pun pe rama fagurii? Mai exact cum il fixez?
bondarul spune
Rama trebuie să fie însârmată. Iei foaia de fagure artificial şi o pui pe sârmele de la ramă. O potriveşti, dacă mai trebui, tai puţin din ea. Topeşti nişte ceară şi scurgi ceara pe fagurele artificial încât să prindă şi lemnul ramei. Pt. prinsul sârmei îţi trebuie un instrument special ca o rotiţă. O încălzeşti, apoi plimbi rotiţa pe sârmele ramei.Prin topire se prinde
nicu spune
sunt un tinar care doresc sa ma apuc de stupi ce sfat imi dati cu citi stupi sa incep? si daca e bun pretu cu ce incep cu roi la pretu de 200.si lada cu 120 lei buc.roiu e pe 5 rame! va multumesc dc ma putet ajuta cu intrebarea lazi noi din tei!
nicu spune
eu sunt din jud c-s la noi cam asa merge un roi am vb cu mai multi stupari cu experienta mai vb si cu alti din alte judete va multumesc mult!
Florin Georgescu spune
Ce substanta se foloseste pentru producerea de fum la afumatoare?
bondarul spune
Eu folosesc coajă de copac uscată,tăiată bucăţele.
albinuta spune
eu folosesc iasca de pom adica o ciuperca care se gaseste doar pe salca, e unu dintre cele mai bune materiale,tine f mult, materialul.
popa maria spune
daca incep anul acesta sa achizitionez stupari,am sansa sa primesc fonduri nerambursabile?
bondarul spune
Doriţi stupi sau stupari?
Dan Turda spune
Va multumesc pentru atentia acordata si abia astept sa ne vedem in data de 11.06.12
Cu stima si respect Dan,pina atunci va urmasesc pe net cu interes.
vasile spune
de ce unele famili sunt mai slabe o fi matca batrana? cum se pot creste matci as vrea ceva mai amanuntit sunt incepator.multumesc
albinuta spune
e mai mult de explicat,nu pot sa va explic asa usor,se face crestere,dar a face crestere nu e asa de simplu,trebe sa aveti cunostinte f bn de apicultura. va dau un sfat simplu,sunt stupari care vand matci,de ex,varul meu vinde matci cu 10 lei buc.dar face doar la comanda.eu fac dar n ptr vanzare.sanate
Mihail Galusca spune
M-ar interesa daca se pot comanda la dumneavoastra la timpul asta "mai 2013", matci si mai ales cit costa precum si maodalitatea de a comanda.
Multumesc anticipat !
Mihai Rus spune
Noi nu vindem material genetic.
danciu spune
sunt apicultor,dar pentru a trai si a putea investi aveam nevoie de fonduri europene pe masura 141,numai ca la noi la primarie se tine cont de culoarea politica a fiecaruia pentru a-ti elibera un certificat de producator,iar in momentul de fata eu nu-l pot avea pentru a demara proiectul
ce pot face in cazul de fata ,pot depune dosarul numai cu bordero de achizitii?
Pislaru Laurentiu spune
Salut,
Ma poate ajuta cineva cu un filmulet cum se monteaza un fagura artificial pe rama? Sau macar ceva poze? Cum folosesc ondulatorul?
Multumesc
Ioan Tand spune
Cam tarziu dar iti spun ca in primul rand trebuie sa ai un fund de lemn de marimea interiorului ramei chiar mai mic cu un 5mm. pecare asezi fagurele artificial apoi peste fagure rama.Acesr fund poate fi facut din doua scanduri rindeluite unite dedesupt cu doua sipci pentrua sustine acest itreg sablon.Daca ai stupi cu magazie pe jumatate una dintre scandurile sablonului poare fi la fel cat interiorul ramei de magazie cu conditia ca intre cele doua scanduri sa exite o distanta de 15 mm.pentru a putea intra sipca inferioara a ramei.Succes
Ivanus George spune
Exista substante cu care se pot calma albinele cand se lucreaza in stup in afara de traditionalul fum?
Mihai Rus spune
Poti sa le pulverizezi cu apa sau apa indulcita cu zahar, ele stau sa se linga si sunt cuminti.
Istvan spune
Oare acest site mai are administrator ?
Magazinul online mai functioneza ?
Am comandat ceva de 5 zile si nu s-a intamplat nimic. Am primit un e-mail care zice : "In cel mai scurt timp* vei fi contactat telefonic sau prin e-mail de catre un reprezentant Stuparul pentru stabilirea detaliilor legate de livrare"
De 5 zile tot astept apelul sau e-mailul ... oare pana cand sa astept ?

Istvan
Ioan Tand spune
Istvan suna la telefon eu am primit imediat marfa si am fost sunat inainte.
Mihai Rus spune
In acea perioada ne-am ocupat cu deschiderea magazinului din Cluj strada Izlazului 18, sc. 6. Cer scuze ca a fost o perioada in care nu am putut livra.
Cotizo spune
Buna ziua.
Ma intereseaza "iernatul in fundul gol",cu stupul invelit in sac de polietilena.In acest procedeu mai e necesara izolarea interioara ? Pana acuma eu ii izolam pe interior cu polistiren in ambele parti laterale. Precizez ca am stupii cu fund antivarooa.Iarna acopeream ramele cu o folie de polietilena iar peste podisor asezam ziare si un material textil.
Multumesc.
Mihai Rus spune
Eu ii izolez doar in partea superioara, peste podisor.
Cristina spune
Domnu Mihai am si eu o intrebare ,am cumparat 30 de stupi in primavara acestui am si i-am dat in grija unei persoane deoarece eu nu sunt in tara.La jumatatea luni mai cand a tras mierea de la salcam mia spus ca atras 40kg ,iar acum la sf luni iunie a mai tras 50kg ,eu nu sunt cunoscatoare ale apiculturii dar mi se pare foarte putin.Motivul ar fi dupa cum mi-a spus persoana respectiva,anul foarte prost ,dar sincera sa fiu imi este c-am greu sa cred.Deci ce voiam sa va intreb, daca este posibil de la 30 de stupi atat de putina miere????
Mihai Rus spune
Din pacate este posibil. Eu anl acesta nu am extras nimic de la salcam. Tine foarte mult de conditiile de mediu.
Ioan Tand spune
Cristina ,mierea care se extrage este surplusul stupului in stup trebuie sa fie in permanenta 25 kg miere pentru nevoile familiei.Apoi nu uita ca salcamul a fost foarte slab in mai toate zonele iar flora spontana ofera miere in functie de zona si clima la momentul dat.Eu sunt apicultor din 1980 si am vazut recolte record dar si esecuri record.Tin minte la un stors de salcam cand aveam 7 stupi pe 12 rame si magazie pe jumatate am stors la Carei 5 bidoane de miere a cate 35 kg bidonul si am pus si la rezerva cate o rama plina.Mai tarziu prin 98 mi-m facut pavilion apicol si trei ani la rand recolta a fost calamnitata dupa care am vandut tot inventarul apicol atat de dezamagit am fost.In apicultura este o vorba" Din albine te poti imbogati dar nu poti trai"asa ca trage concluzii.Si eu la indemnul unui prieten mi-am cumparat anul acesta 4 familii si am stors pana acuma 10 kg de miere e drept am inmultit familiile dar sa stii ca la noi inca nu merge am stupi dar mi-i gospodareste altul.
Cristina spune
multumesc pentru sfat ,imi este ca o invatare de minte ca in viitor sa fiu mai atenta cum imi gospodaresc afacerea.Insa am o cunostinta care are si el 10 stupi si mi-a spus ca el de la 10 stupi la prima extragere a luat 80kg de miere si la a doua 100 de aceea eu am intrat la banuieli cu ceea ce imi spunea acest om care imi ingrijea stupi,oricum sper ca la floarea soarelui sa fie mai binisor,pentru ca nu vreau sa ma descurajez sper sa fie bine de acum inainte.Si parca v-as mai intreba ceva credeti ca o afacere cu albine este de viitor,adica merita atentie si investitie pentru ca eu imi doresc sa ajung la 100 de familii???
Ioan Tand spune
Da este o afacere doar ca 100 de stupi sunt doar inceputul ,apoi mai depinde cati ani ai si cati din familia ta vor sa fie alaturi de tine in aceasta afacere pentruca e cel mai bine sa fie o afacere de familie.Apoi trebuie sa valorifici mierea in conditii avantajoase respectiv sa ai statutulde apicultor cu miere bio sa o ambalezi sa o etichetezi apoi sa gasesti cui sa o vinzi.Trebuie sa ai un crescator de albine care sa-ti asigure material biologic suficient pentru a te dezvolta si bineinteles sa cutreieri tara la culesuri.Varianta a doua sa predai miere la centre de achizitii la un pret mai mic iar tu sa-ti produci materialul biologic adica noi familii de albine cu matci produse in propria stupina sau sa le cumperi gata imperecheate. Si la a doua varianta se castiga bine dar este recomandat sa-ti diversifici productia polen ,propolis ceara eventual ci roiuri la pacet sau familii in primavara.Nu vreau sa te descurajez,dar ca sa faci toate acestea iti trebuie multa" carte" si experienta.Succes mai vorbim.
Cristina spune
da,am inteles ca toate inceputurile sunt grele dar cred ca inpreuna cu sotul vom face fata,oricum am sa va dau de veste cum a fost cu mierea de la floarea soarelui..............
lavi spune
Felicitari d-le Ioan pt. rasunsul dat Cristinei, exact ce am mai scris si eu,oamenii privesc apicultura ca p o afacere nu o pasiune, daca toata musca ar face miere ar fi si la ..... stiti continuarea , dar fiecare e dator sa incerce
Ciprian spune
Sunt un apicultor in devenire , si am o problema . Am un roi de albine in podul casei , bagat intre doua ziduri si nu am idee cum sa il bag intr-un stup. Astept ideei . Va multumesc .
Ioan Tand spune
Daca roiul e proaspat asezat cu o rama de puiet il poti atrage dintre ziduri,iar daca a inceput sa depuna matca oua nu poti decat sa te faci cercetator ca englezii.
Ciprian spune
Roiul este stabilit de ceva timp ( aproximativ o luna ) , sa inteleg ca nu il pot recupera ?
caesar spune
Buna ziua domnule Mihai Rus,

Am vazut intr-un filmulet de-al dumneavostra in care tratati cu Varachet un stup cu fund antivaroa si aratati utilitatea subarului un fel de bloc de urdinis reglabil; in film ati putut inchide de tot urdinisul si ar fi foarte util tot restul anului pentru reglarea urdinisului. Am observat ca este cam de 2 cm inalt, cat este fundul stupului si se preteaza la stupi cu fundul detasabil cum am si eu.
Ma intereseaza sa cumpar si eu asa ceva. Comercializati asa ceva ? Sau stiti pe cineva care vinde ?

Cu stima,
Ionescu Cezar
Mihai Rus spune
Buna domnule Ionescu, Acele gratii de urdinis sunt confectionate de noi din tabla de aluminiu. Din pacate nu comercializam separat, doar impreuna cu stupii. Am ajuns sa le confectionam noi fiindca nu am gasit pe piata ceva care sa ne satisfaca intru totul. O sa am in vedere sa incerc sa gasesc ceva asemanator care sa poata fi comercializat si separat.
Mihai Rus spune
Din pacate nu comercializam astfel de gratii de urdinis separat.
Doru_tu spune
Buna ziua
Sunt un incepator si as dori daca puteti sa imi dati cateva raspunsuri:cu ce as putea sa hranesc albinele in perioada fara cules in toamna ca sa intru cu ele linistit in iarna ;sirop si in loc de polen? Cu cate rame de albine trebuie sa intru in iarna si rezerve de hrana?multumesc frumos
Mihai Rus spune
Pentru sirop va recomand din cele invertite Apiinvert (nemtesc) sau Dulcofruct (romanesc). Pentru polen exista inlocuitori - un exemplu este FeedBee
Ioan Tand spune
Domnule Doru in general hranirea o folosim pentru stimularea familiei de albine in sezonul activ pentru a o pastra in parametrii maximi de dezvoltare.Sezon activ insemnand perioada in care familia are posibilitati de inmultire asta fiind pana in luna august de obicei la noi in tara.Perioada care urmeaza trebuie intelesa ca fiind pregatirea stupinei pentru la anul.Acestea fiind zise in aceasta perioada se fac hraniri de completare a hranei pentru iernat mai ales cu produse energetice precum apiinvert un produs deosebit de valoros,dar hranirile in toamna cu inlocuitori de polen nu este recomandata pentru ca in aceasta perioada se formeaza corpul gras al albinei pentru iernare iar inlocuitorii de polen nu sunt solutia.Recomandarea mea ar fi sa folositi polenul recoltat in primavara dar cu prudenta.Siropul de zahar uzeaza albina mai ales acum pe seceta asta cand culesul in natura este foarte redus.Hranire de completare se face in cantitati mari de cel putin un kg odata cuibul trebuie organizat in asa fel incat fagurii ce contin pastura sa aiba si corone bogate pt.ca ei vor ramane in stup pentru iernare.Sfatul meu pentru ienare este sa ai faguri plini cu miere in proportie de cel puti 1/3 si sa impachetezi cat mai strans cuibul eu chiar exagerez dup parerea unora dar stii ca in primavara cand poti interveni in stupina ai surpriza sa vezi puiet chiar pe latura exterioara a ramelor marginase.Insa totul depinde de cantitatea de hrana pe care ierneaza familia.Nu face hraniri tarzii pentru ca nu au nici un avantaj deoarece prelungirea pontei matcii face ca tratamentul varoozei sa nu aiba efectul scontat deoarece varooua in lipsa trantorilor depune oua in celulele de albine si daca ai puiet tarziu tratamentul poatefi ineficace.Eu la intai sau cel tarziu in zece septembrie depinde de anotimp scot afara tot puietul topesc ramele stramtorez cuibul si apoi dau cu varachet de trei ori fara sa exagerez cu picaturile.Si-ti mai spun una unprieten de al meu la intai august a avut cuiburile blocate de miere fara pic de puiet iar anul urmator acele familii au fost cele mai puternice si le-a iernat pe rame pline de miere de sus pana jos.Atat cred ca ajunge.
cazacu marius spune
domnu mihai sunt incepator in apicultura .am cumparat 2 familii si incerc sa invat dupa net si din carti ce trebuie sa fac mai important ca sa nuu fac ceva gresit si sa pierd albinele.de ce imi este frica este cand ele o sa roiasca natural ,si eu sa nu fiu prin preajma si sa le pierd.de aceea eu va rog pe dv si pe domnii care pot sa ma ajute cu o parere ce trebuie sa fac ?Va multumesc
Mihai Rus spune
Faceti roi artificial cand familia este prea mare ca sa nu roiasca (de preferabil dupa culesul de la salcam ca sa faceti si miere). Daca intra in frigurile roitului inainte de cules faceti un roi mic cu matca batrana si lasati botcile in stupul batran sa-si faca alta matca.
adina spune
cand incepe tratamentul stupilor de iarna?
Mihai Rus spune
Tratamentul cu Varachet se face in trei serii la cate o saptamana distanta ultima sa fie in lipsa puietului. Eu ultima o termin de obicei la inceputul lui octombrie caci atunci nu prea e puiet.
carmen spune
desi avem stupi de mai bine de 20 de ani , am devenit "stuparita" de nevoie. Sotul meu a murit si eu nu am lucrat efectiv la stup cu el niciodata ( asta insemnand ca eu doar curatam rame, scoteam mierea si-i duceam ramele goale inapoi la stup ...) acum sunt pusa in situatia de a gestiona viata a 30 de familii . nu am reusit sa dau de cel care ne-a infestat cu microbul albinaritului si doar din carti e tare greu. Cum stiu cand trebuie facut tratamentul cu varachet? cat de bine sunt pregatiti pt iarna? unii au cate 4-5 rame capacite 60-70% apoi puiet 2-3 rame si iar mancare pe 4-5 rame, dar si familii/roiuri cu doar 5 rame , din care 3 au mancare cam pe 40% din rame... ce ma sfatuiti sa fac? vorba cea: teoria ca teoria , da' practica ma omoara!
nu vreau nici sa ma dau batuta, le iubesc prea mult . nu merita sa le necajesc ca din multe grele m-au/ne-au scos...
multumiri anticipat pt sfaturi. Aveti grija de sanatate ca nu are pret !
Mihai Rus spune
Va recomand sa urmariti filmuletele noastre despre iernare. Cautati pe acest blog si pe contul de youtube: http://www.youtube.com/user/Stuparul si de facebook: https://www.facebook.com/Stuparul.Ro Aici avem filme despre aceste subiecte.
alex spune
buna cineva mia promis niste familii de albine nu am stupi dar as dorii sa stiu cand le pot lua .adica toamna primavara?????
Mihai Rus spune
Daca bobocii se numara toamana, albinele se numara primavara - nu are rost sa cumperi stupi toamna ca sa-ti asumi tu riscul iernarii. Deci cumpara stupi la primavara sau roi in vara.
Costel Ruscanu spune
Sunt începător în ale albinăritului.Ieri, 31.08.2012 am găsit unul din stupi fără puiet. Am văzut matca. Stupul are rezerve suficiente de miere și păstură, e destul de puternic, orizontal cu 15 rame.Mi s-a părut suspect mai ales că în alții am puiet și pe 4-5 rame.
Domule Mihai, îmi poți da un răspuns? E normal să fie așa la vremea asta?
Mihai Rus spune
Nu e normal insa anul acesta s-a intamplat la multa lume, chiar si la mine in stupina. Albinele ar trebui totusi sa se descurce, nu mai ingrijesc puiet deci nu se mai uzeaza. Daca tratamentele contra Varroa le-ati facut ar trebui sa fie OK.
Vrabie Radu spune
Buna, desi inca nu am stupi dar in copilarie am stat pe langa apicultori si mi place ideea .Vreau sa mi construiesc doua cutii. Cand trb ssa pun albine in ele acum toamna sau primavara ca sa nu aiba probleme cu iarna ?
Mihai Rus spune
Clar primavara!
maria spune
nu am stupi dar as dori sa pornesc si eu sa cresc albine dar nu stiu de unde sa incep cum pot cumpara familiile de albine stupi si ustensilele de lucrudaca poate cineva sa ma initieze sa fac primu pas eu cred ca nu sa nascut nime invatat va multumescZ
Mihai Rus spune
Albinele cel mai bine le cumparati la primavara ca sa nu va asumati riscul iernarii anul acesta cand sunteti la inceput. Cu unelte si stupi va poate ajuta orice magazin apicol, chiar si noi: http://www.stuparul.ro Angajatul nostru va poate da sfaturile necesare pentru inceput. Gasiti numerele de telefon din magazin pe pagina de contact: http://www.stuparul.ro/contact.htm
PaulB spune
Salut,
as dori ca din primavara 2013 sa intru in breasla apicultorilor :).
De vreo luna am inceput sa ma documentez de pe internet (pagini web, forum-uri, documente PDF) si din ce gasesc mai multa informatie, descopar tot mai multe intrebari fara raspuns.
As dori sa achizitionez 5 stupi din care sa populez pt inceput doar doi (nu m-as risca la mai multi ca incepator). Problema este ca nu m-am decis inca ce tip de stup sa aleg.
Voi face stuparit stationar, pe viitor (viitorul indepartat) nu doresc sa extind stupina la mai mult de 10 stupi.
O alta problema este ca eu lucrez in Bucuresti, si stupii ii voi instala in jud. Olt, acasa la parinti, si voi face asta ca un hobby.
Din ce am citit pe internet, m-am gandit ca pt mine ca incepator, urmatoarea configuratie ar fi utila si mai usor de administrat => stup multi-etajat:
- fund anti-varroa detasabil + plasa + subar (distanta de 1.5 cm intre tabla si sita pt varachet; sita pe toata suprafata; sita cu gauri de 3mm)
- 1 corp 1/1 de 10 rame (cuib)
- 2 corpuri de 3/4 de 10 rame fiecare (magazie)
- podisor cu aerisire (jumatate plin + jumatate sita) in falt
- capac cu tabla + gauri aerisire pe doua laturi opuse
- 10 rame 1/1 + 20 rame 3/4
- hranitor

Sper ca nu spun chestii SF, dar doresc sa aflu cat mai multe pareri.

Pentru inceput am urmatoarele intrebari:
1. Voi face stuparit stationar, se preteaza configuratia de mai sus? Sunt multe doua corpuri 3/4? Este suficient doar unul?
2. Stupul trebuie sa fie patrat? astfel incat sa permita asezarea ramelor in pat rece sau in pat cald? (in functie de preferinte)
3. Care hranitoare sunt mai bune? Cele orizontale din podisor sau cele verticale?
4. Cum este mai fiabil un stup? pe 10 rame sau pe 12? (am vazut ca se vorbeste f mult de cele pe 12)

Sper sa primesc raspunsuri pentru fiecare intrebare, si pe viitor voi reveni cu alte intrebari.
Va doresc o zi frumoasa!
Mihai Rus spune
1. Pentru inceput e destul o magazie mai ales daca e stuparit stationar
2. Eu am stupi patrati dar nu folosesc iernarea in pat cald. Nu cred ca acesta e cel mai bun argument pentru a alege 12 rame.
3. Hranitoarele uluc sunt de obicei mai mici si servesc doar la hrana de stimulare. Pentru hrana de completare e necesar un hranitor de capacitate mare care de obicei doar in podisor se intalneste. In hranitorul mare puteti face si hrana de stimulare.
4. Stupul pe 12 rame va da unele avantaje in plus. Puteti folosi o rama hranitoare sau puteti aseza un hranitor uluc fara a lua din spatiul de cuib. Ofera o capacitate mai mare si daca reusiti sa tineti familii mai puternice o sa faceti miere mai multa (spun reusiti pentru ca e destul de greu de tinut ca sa nu roiasca familiile mari). Se preteaza si la crestere cu doua matci in acelasi stup cu 2 cuiburi pe 6 rame. Daca nu faceti pastoral nu va incomodeaza ca e un pic mai mare si aveti niste avantaje. Si chiar pentru pastoral nu e cu atat de mult mai mare ca sa fie o problema.
Ioan Tand spune
Oameni buni,pentru cei care pun intrebari de la 1 sept. incoace,stuparitul nu este un lucru prea simplu in prezent si este un mare consumator de timp.Sa faci stuparit de hobby parerea mea nu merita mai ales daca distanta pana la stupi e mai mare de 20 km,apoi tipul de stup pentru hobby cel mai bun e orizontal pentru a si invata sa lucrezi in stup pt.ca ai toate ramele la vedere.Insa trebuie gandit cat investesti si cat costa un kg.de miere pentruca nu are rost sa-ti arunci banii de dragul de a intra in 'breasla apicultorilor'.Eu recomand fiecarui doritor de a fi apicultor intai sa fie ucenicul unui apicultor care il poate invata multe si pe urma sa vada daca merita.Nu poti face apicultura pe forumuri apicole ci propria experienta si curajul de a investi cu adevarat in apicultura merita incercat altfel mierea ce o vei consuma va fi mai degraba amara.Ascultati de mosu care face apicultura din 1980 si care a vazut multe.De altfel apicultura incepe sa fie rentabila abia pe la 20 familii de albine daca ai un an bun altfel e doar 'distractie' pe bani buni. Salutare si mult succes.
Mihai Rus spune
Corect!
lavi spune
Aveti perfecta dreptate d-le Ioan,foarte multi doresc dar foarte putini reusesc.Am mai spuso si in alte comentari, aceasta activitate este total diferita de oricare alta, necesita pregatire teoretica,practica si nu in ultimul rind pasiune.Toti am gresit la inceput dar am perseverat si asa am capatat experienta in zeci de ani, am inceput ca cei tineri printr-un hoby cu un singur stup si am trait bucuria vazind ca din miinile mele am creat o stupina de peste 50.Ca incepator sa te gindesti doar la facere, la profit este o gresala colosala, mai bine joci banii la loterie ca e acelasi lucru . Doresc succes tuturor!
Andrei spune
Salut, asta e prima iarna care iernez cu albinele mele, dar nu inteleg cum se face cu ramele cum sa le formez in stup ca sa fie bn la iarna ca sa manance fetele si sa nu moara de foame si de frig? ma puteti ajuta va rog frumos
Ioan Tand spune
Domnule Andrei lucrurile sunt simple la prima vedere dar pentru un incepator sunt intradevar mai complicate.Dar sa incepem prin a sorta fagurii pe care vor ierna albinele.
1.Fagurii preferati de albine pt.iernat sunt cei de culoare mai inchisa adica brun deschis nu brun inchis spre negru dar cat mai plini cu miere capacita.
2.Formarea cuibului sa fie asa:in mijlocul cuibului un fagure pe trei sferturi gol apoi spre margini atat stanga cat si dreapta cate un fagure cat mai plin cu miere.
3.Impachetarea stupului nu trebuie exagerata pentru ca cuibul trebuie sa poata elimina iarna vaporii de apa ce provin din procesul de ''combustie'' a mierii altfel in stup va fi umiditate exagerata si albinele sa sufere.
4.Nu impacheta albinele pe multi faguri ex.eu impachetez o familie oricat de puternica ar fi doar pe sase rame max. dar am si pe trei si patru rame si nu se intampla nimic rau daca au miere suficienta si concentrata pe aceste rame,iar primavara osa ai surpriza sa vezi puiet si pe fetele exterioare ale ramelor marginase iar atunci intervii cu cate o rama cu miere pe fiecare parte a cuibului si o rama goala pentru ouat si deodata se fac 9 rame si familia ''geme'' de albine.Mentionez ca eu folosesc rame de 435x300.Succes,iar daca ai si alte intrebari scrie dar spune si cu ce stupi lucrezi.
Andrei spune
salut ioan, mersi pentru sfat. dar mai am intrebari si eu cred ca ar fi mai bine sa vb pe mess, daca vrei baga id meu: eugen_2006_eugen
Mihai Rus spune
Domnule Ioan vreau sa va multumesc pentru raspunsuri si sa va felicit pentru calitatea informatiilor postate. Multumim de ajutor!
lucian spune
buna sunt incepator anul asta in primavara am cumparat o familie de albine si in vara alta familie. Ramele ramase pentru iernat au mierea capacita numai pe sfert nici o rama nu e capacita complect Stupii sunt normali, fara fund anti varoua .ce ma ingrijoreaza pe mine este sa nu se deterioreze mierea ,si sa se imbolnaveasca albinutele cum sa fac impachetarea pentru iarna. ca incepe sa mi palca si ar fi pacat .De ce se numeste stup cu fund ANTI VAROUA inseamna ca daca folosesc acest tip de stup nu se mai imbolnavesc albinele de varoza
Mihai Rus spune
Puteti urmarii filmultele noastre in care am incercat sa raspundem la aceste intrebari: http://www.youtube.com/user/Stuparul sau https://www.facebook.com/Stuparul.Ro
PaulB spune
Salut,

intr-adevar, daca intrebi ceva nu o sa-ti raspunda nimeni.
Sunt doua categorii de apiculotri care posteaza:
1. apicultorii care raspund concis si
2. arogantii.
Si daca iti raspunde un arogant, iti va arata cat de destept este el si cat de prost esti tu... Pentru ca el practica apicultura de 20 ani si pt asta trebuie sa fie arogant, dar nu stie ca tu ai facultate si doua mastere la activ.
Au aceeasi aroganta pe care o aveau depanatorii radio-tv: ti se strica TV-ul si te duceai la un Vasile sa ti-l repare si dupa o luna se strica iar; si cum Vasile avea o alta problema de rezolvat te duceai la Gigel si incepea râca: "L-ai reparat la Vasile? Pai ala nu stie sa repare, ca ala nu are scoala mea, nu are piese bune ca eu le iau de la Bucuresti de la magazinul Y, si in plus eu am facut 3 ani la Scoala Profesionala din orasul X"...
Si aroganta unor apicultori persista pe toate forumurile.
Repet, nu toti sunt asa, unii care posteaza sunt foarte ok si iti dau raspunsuri scurt si la obiect, dar sunt f putini si intr-adevar au cunostinte de apicultura.
In apicultura sunt cateva chestii practice pe care trebuie sa le deprinzi, in rest nu este mare filozofie, dar unii trebuie sa ridice apicultura la rang de mare stiinta accesibila doar lor, "connoisseurs".
Daca ai ambitie poti invata.
Eu m-am documentat singur pe internet si inca ma documentez, sunt f multe materiale pe internet.
Eu vreau sa incep din primavara cu doi stupi ca hobby (si apoi sa-i inmultesc in timp), si mi-au sarit in cap apicultorii cu state vechi, ca ce e aia apicultura ca hobby?! Raspuns: apicultura ca hobby este apicultura din care nu vreau sa scot bani, pentru ca daca te ocupi doar de apicultura garantat se scot niste bani frumosi (peste 50-100 stupi, chiar si cu mai putini).
Referitor de intrebarea cu inmultirea albinelor, la nivel teoretic o documentatie pe care eu o consider buna este: http://www.scribd.com/doc/72886876/INMUL%C5%A2IREA-FAMILIILOR-DE-ALBINE
In plus o sa mai gasesti niste filmulete interesante pe youtube.
Mult succes in continuare!
Mihai Rus spune
Multumesc Paul pentru raspunsul postat. Aceasta e si directia in care vreau sa merg cu acest blog - va rog ignorati raspunsurile arogante - in marea majoritate a cazurilor sunt persoane care nu merita atentia noastra. Daca putem ajuta hai sa ajutam, altfel mai bine sa ne vedem de treaba. Raspunsul pentru aroganta nejustificata ar trebui sa fie ignorarea si marginalizarea individului.

Legat de mesajul lui Andrei - imi pare rau ca nu pot raspunde mai des la intrebari si ca sunt prea putini care raspund la intrebari.
lucian spune
buna sunt incepator anul asta in primavara am cumparat o familie de albine si in vara alta familie. Ramele ramase pentru iernat au mierea capacita numai pe sfert nici o rama nu e capacita complect Stupii sunt normali, fara fund anti varoua .ce ma ingrijoreaza pe mine este sa nu se deterioreze mierea ,si sa se imbolnaveasca albinutele cum sa fac impachetarea pentru iarna, sau ce sa fac ca incepe sa mi palca si ar fi pacat .De ce se numeste stup cu fund ANTI VAROUA inseamna ca daca folosesc acest tip de stup nu se mai imbolnavesc albinele de varoza. Eu am am pus in vara la o rama doua leturi mici in loc de sirma si am impartit rama in 3 parti egale in loc de sirma si foaie de ceara.Am fost placut surprins sa vad cum construieste .ce zici pot sa sa inlocuiesc treptat toate ramele la anul daca supravietuiesc albinutele iarna asta
Mihai Rus spune
Fundul anti varroa permite verificarea infestarii stupului prin observarea numarului de paraziti morti de pe subar dupa un tratament (de exemplu cu Varachet). Fundul anti varroa in sine nu trateaza albinele de paduchi. Daca e facut ca la noi cu destula distanta intre plasa si subar ca sa poti pune fitilul cu Varachet direct pe subar iti poate usura efectuarea tratamentului cu varachet.

Nu trebuie sa-ti faci probleme atat de mari pentru aerisire. E posibil sa mucegaiasca un pic ramele care nu sunt acoperite de albine daca aerisirea nu e buna insa stupul nu va muri. Daca ai mucegai in primavara iti recomand un tratament contra Nosemozei fiindca e probabil ca in aceste conditii sa se dezvolte aceasta boala. Tratament poti sa faci cu Nosestat. Urdinisul se lasa le vreo 3 cm la puterea stupului de care vorbesti. Daca nu ai aerisire in soclu ar fi bine ca materialul isolator asezat peste rame sa permita trecerea aburilor - de aceea unii stupari au podisoare cu plasa partial iar peste plasa aseaza material izolator prin care trec vaporii.

La cantitatea de miere pe care ai lasat-o in stup (doar rame pe sfert capacite) iti recomadna ca undeva dupa revelion sa dai o turta de miere deasupra ramelor pentru ca albinele sa nu moara de foame daca raman fara miere. Verifica apoi tot la 2-3 saptamani sa vezi daca au mancat turta si daca mai trebuie sa adaugi.

Multa bafta si o iernare buna!
Mihai Rus spune
http://www.stuparul.ro/tratamente-albine/nosestat.html
Lucian spune
Am avut mai multe discutii cu cativa apicultori insa din pacate si ei sunt la inceput de drum, cam un an,un an si ceva si intradevar mi-ar prinde bine sfaturile unui mai bun cunoscator in acest domeniu.Sunt interesat de apicultura,nu doar datorita posibilului venit suplimentar dar si celorlalte avantaje,mai mult sufletesti, ce vin odata cu ea.
Intrebarea mea era alta insa.Avand in vedere ca mai am un job si locul in care am de gand sa plasez stupii e la o oarecare distanta de locul unde stau,nu o sa pot sa ma ocup de ei decat seara si uneori chiar odata la 2 zile.O sa fie asta o problema sau nu?Aici ma refer doar la faza de inceput in care voi avea doar doi stupi.Pe viitor sunt constient ca va trebuie sa dedic mai mult timp stuparitului daca vreau sa progresez.

Astept raspuns,multumesc.
lavi spune
Lucian carti in domeniul apiculturii gasesti a Asociatia Crescatorilor de albine din judetul tau Botosani iar faptul ca mai ai un job ( o alta munca ) asta e f. bine, nu este nici un impediment in ingrijirea albinelor,nici nui bine sa te duci la ele prea des ca (nu le dai de mincare ca la celelalte animale, nu le faci curatenie, nu le dai apa, totul isi procura ele singure ) la 3 zile o data e suficient asta la incput iar apoi daca esti ocupat poti merge si la o saptamina, cu cit le deranjezi mai putin este mai bine.Aceasta varianta este valabila chiar daca ajungi la 30 de stupi asa ca nu te ingrijora , tu informeazate bine asa cum ti-am mai spus si dai bataie la treaba.Succes!!!
Mihai Rus spune
Carti mai gasesti si la noi pe magazin - chiar o colectie mare: http://www.stuparul.ro/carti-apicultura/
Anca spune
Lucian , albina e ca femeia: (cu cat o cocolosesti mai mult ,cu atat e mai rau)(cat de multe ai stii despre ia, tot trebuie sa mai inveti),(daca o tii prea bine,roieste)nu te sfatuiesc sa consulti apicultori cu experienta ,fiinca astia sunt mai ceva ca pescari....nimeni n_o sa spuna ceva care sa iti fie de folos! I-ati o carte ,cu cateva chestii elementare despre albina(nici prea multe carti ,ca si astea se contrazic intre ele)apoi i_ati familii de albine si ele te invata ce sa le faci.Cat despre distanta: la o saptamana e perfect,(numai sa ai grija sa nu tii le fure,daca nu le pazeste nimeni) daca e in timpul cand le pui hrana(ele se multumesc cu cat le pui), si daca e in timpul culesului (le pui sa aiba de lucru si no sa fie nici un fel de problema). Apucate de apicultura si o sa vezi ce simplu si frumos o sa fie....
lavi spune
Lucian revin doar cu o completare si nu veau sa intru in polemica cu nimeni, fiecare are dreptul la opinie, totul depinde de tine, tu hotarasti cei de facut.Referitor la unii apicultori Anca poate avea dreptate la fel ca si in cazul ¨ furatului¨ care la noi in Romania e un sport national, am trecut prin asa ceva si stiu bine, poate gasesti o ruda de incredere unde sa-i lasi ca altfel siguri cu siguranta le vei cauta urma ( se alege praful de ei si pierzi banii degeaba ).Ca la orice inceput e greu, iti trebuie o minima investitie, nu numai stupii iti trebuie dar si citeva ustensile de lucru : afumator, dalta apicola, perie apicola si masca apicola , restul pe parcurs.Daca vrei alte sfaturi scrie-mi la adresa :lavi_chitoran2012@yahoo.com .Sanatate!!
lavi spune
Asta este corecta : lavi_chitoran2012@yahoo.es
lavi spune
Anca, din cite observ tu nu crezi in nimeni ¨¨nici in ce spun apicultorii nici in ce scrie in carti sau lucrari de specialitate¨¨ , daca ai impresia ca le stii pe toate nu mai cere sfaturi pe acest forum, eu nu cunosc pe nimeni si nu vreau sa intru in polemica cu nimeni, nici macar cu tine dar sfatul dat de dl. Ioan Tand este foarte pertinent si verificat de zeci de ani iar mai mult decit atit apicltura nu se invata de la albine sau de la bunici, este o stiinta in continua perfectionare si pentru a obtine performante si calitate trebuie sa studiezi iar daca nu-ti face placere ceeace am scris nu te obliga nimeni sa nu-ti ingrijesti albinele asa cum vrei.
Anca spune
...Eu am mai explicat odata ,apicultori cu experienta sunt mai mincinosi decat pescarii! (una la mana ), doi ; am facut cursuri de apicultura cu asa zisi specialisti si nu aveau habar pe ce lume traiesc ...! trei ; nu am zis niciodata ca as sti ceva !(si nu am cerut niciodata sfaturi )! Intru pe acest forum de placere (poate cineva sa-mi interzica ?)Albinele se ingrijesc singure ,credeti-ma !nu ati observat?(dragi apicultori) Apar tot felul de inteligenti,cu tot felul de pareri care nu stiu altceva sa faca decat sa filozofeze.......(se dau asa interesanti ,de parca au face ei miere ,nu albina)
Eu asta vreau sa inteleaga lumea : apicultura e cea mai simpla si frumoasa activitate si poate sa o practice toata lumea . ("nu numai inteligentii" )
Cu scuzele de rigoare .... eu prefer sa invat de la albine ! Sunt atat de harnice si folositoare incat nu ai cum sa nu le iei ca exemplu...!(Eu vreau sa nu citeasca nimeni ce am scris eu ...! pe bune chear nu vreau sa supar pe nimeni)
Mihai Rus spune
Fiecare cu metodele lui. Va rog acceptati opiniile fiecaruia chiar daca sunt foarte diferite de ale voastre - nu trebuie sa faceti la fel. Cearta insa nu duce la nimic bun. Va doresc sa aveti parte de un schimb de idei placut pe acest blog care spre bucuria mea s-a transformat si intr-un forum.
lavi spune
D-le Mihai Rus ma bucur ca administrati acest site,ideea este laudabila si in aceasi timp documentarea dumneavoastra in practica apicola. Am observat ca tineretea o imbinati perfect cu deschiderea pentru nou,aveti un comportament civilizat si pacifist lucru care ar trebui luat ca exemplu de majoritatea tinerilor din tara noastra. Va doresc succese in continuare atit in apicultura cit si pe plan profesional.
Mihai Rus spune
Multumesc.
tudor spune
Buna seara, stiti::)si albinele se cearta ...cateodata ..chiar daca sant multr mai inteligente .
bianca spune
Buna ziua. Sunt o tanara absolventa 24 ani si din cauza situatiei din tara este tot mai greu sa ti gasesti de lucru asa ca mam gandit sa incerc si altceva si am achizitionat anul trecut in luna septembrie 9 stupi si un roi. Am reusit sa iesim cu bine din iarna grea care a fost la noi in judet ( Buzau) si in momentul de fata am reusit sa avem un efectiv de 18 familii de albine. dorinta mea este sa accesez masura 112 anul acesta 2013 daca ma ti puta ajuta si pe mine cu niste sfaturi pentru ca momentan nu am cu cine ma sfatui pentru ca nimeni nu mai vrea sa te ajute fara ceva la schimb.(bani). Am uitat sa va precizez ca nu am crescut vreodata si nu am avut pana anul trecut macar o albina deci sunt incepatoare in meseria acesta. As mai avea o intrebare : Astazi 26.12.2012 (afara au fost in jur de 8 grade ) le am pus niste turte din miere si mi a spus un vecin foare "binevoitor" ca nu am procedat bine precizez ca n le am mai dat de maincare din noiembrie cand le am pregatit de iarna. Este rau ce am facut? cum trebuia sa arate stupul in interior daca totul este in ordine ? Atunci cand le am pus turtele am incercat sa le deranjam cat mai putin. Va multumesc mult atat pentru raspunsuri dar si pentru forumul acesta. Sarbatori fericita tuturor.
Anca spune
Bianca, iti urez succes la proiect! eu am avut 80 de familii si vaci si nu am reusit decat 141! Sper ,la tine in judet sa fie oameni mult mai capabili sa inteleaga ca daca ajuta taranii au si ei de castigat .Suna la APDRP la tine la Buzau (0238718001) si cauta un consultant dornic sa faca treaba, fii pregatita sa primesti si refuzuri ,si tot felu de piedici ! Cat despre vecinul "binevoitor",stai linistita nimeni nu-ti vrea binele. Punele mancare sa iasa cu bine in primavara, albina daca ii trebuie consuma daca nu o lasa acolo. De obicei daca iese deasupra pe rame (si nu e in ghem ) cauta mancare. Sarbatori Fericite!
Daniel spune
Daca ghemul era organizat in partea de jos a ramelor nu era necesar sa le pui turte. Deoarece ele trebuie sa consume mai intai coroana de miere si apoi sa vii cu completari: Serbet, Apifonda.....(cum a spus si lavi). Dar, daca le-ai pus nu ai facut nimic rau, doar ca le inveti ceara incotinuare mancare. Nu cred ca au efectuat zbor de curatire nu? Chiar daca erau 8 grade. Numai peste 12 grade pot face zbor de curatire . Sper ca ti-am fost de folos prin raspunsurile acordate. Sarbatori Fericite!
Mihai Rus spune
Buna, Bianca. Vad ca ti-au raspuns deja alti participanti la forum si ma bucura asta. Doar vreau sa fac niste completari. De obicei, hranirile cu turta se incep dupa 15 ianuarie, cand de obicei si matca incepe sa depuna oua din nou. Ar fi bine ca aceste hraniri sa fie mai mult de stimulare, adica familia sa mai aiba coroane de miere si albinele sa nu fie urcate inca pe leatul de sus al ramelor. Insa daca hrana albinelor e pe terminate (depinde cata hrana ai lasat in toamna) aceasta hranire e considerata de completare si trebuie revenit tot la 2-3 saptamani ca sa mai dai inca o turta daca e nevoie si sa te asiguri ca albinele nu raman fara hrana. Pentru hranire de iarna recomand Apifonda. Nu se intareste si e din zahar invertit care e procesat mai bine de albine.
Legat de 112 si eu ca si Anca, cred ca ai pre putini stupi acum ca sa accesezi acum. Pe aceasta pagina: http://www.madr.ro/pages/page.php?self=03&sub=0302&var=030202&art=030202 gasesti ghidul solicitantului pentru toate masurile in sesfasurare si acolo vezi cam de cati stupi ai nevoie. Pentru a-ti calcula nr de UDE cauta "calcul UDE" pe Google. Eu am gasit chiar si niste calculatoare, insa trebuie vazut cati UDE reprezinta acum un stup. Anul trecut ieseau 2 UDE din aprox 27 stupi.
PaulB spune
La multi ani tuturor!
Si mult spor in 2013!

Vreau sa incep din primavara cu 2 stupi populati (level: beginner :) ), dar initial imi voi comanda 5 cutii la un nene tamplar din zona mea.
Vreau sa ma orientez catre stupi cu fund anti-varroa. M-am documentat si cunosc beneficiile acestui tip de fund (mai ales in timpul iernarii), dar am observat ca parerile sunt impartitite.
De ex, am vazut ca sunt pareri care afirma ca nu este bun pt ca racesc albinele, sau ca deschiderea este prea mare.
Astept parerile si sfaturile dvs in legatura cu acest model de fund.
In ce proportie trebuie sa fie sita pe fund?
Modelul in care sita ocupa intreaga suprafata a fundului, ca in modelul de aici?
http://skypi-0040.ro/images/produse/stupi%20mihai%2013%2010%202010%20sony%20h%2050%20008.jpg
http://angolanu.sunphoto.ro/C-EXECUTAM_DIFERITE_CUSTI/67414490
http://stuparitul.3xforum.ro/img/pics/stuparitul.3xforum.ro/ok_79106.jpg
sau in varianta in care sita ocupa o suprafata mai mica:
http://apiardeal.3xforum.ro/img/pics/apiardeal.3xforum.ro/ok_1497.jpg
http://anunturiapicole.3xforum.ro/img/pics/anunturiapicole.3xforum.ro/ok_12862.jpg

Dvs ce modele folositi?
Astept parerile dvs.
Multumesc anticipat!
Mihai Rus spune
Si la cei care au sita pe tot perimetrul poate fi reglata deschiderea cu ajutorul subarului. Eu am ambele variante. La cei cu sita pe tot perimetrul ii iernez partial deschisi, iar in ianuarie cand dau prima Apifonda mai reglez deschiderea in functie de condensul constatat in interior. La cei cu deschidere mai mica, las deschiderea complet deschisa. Am iernat si cu sita pe tot perimetrul complet deschisa 2 ani si albinele nu racesc, dar am decis ca e mai bine sa reglez deschiderea in functie de puterea familiei, atat cat este necesar ca sa nu se faca condens si sa nu las deschis mai mult decat trebuie. De aceea ultimii stupi i-am facut cu aerisiri mai mici pentru ca am observat ca nu este nevoie de deschidere totala.

La sita pe tot perimetrul se pot face insa investigari a infestarii cu varroa, daca se examineaza parazitii cazuti pe subar. Unii stupari folosesc margarina soau foi cu lipici pentru a se asigura ca parazitii raman lipiti. Aceste verificari se pot face si la stupi cu fund plin daca se introduce o foaie pe fundul stupului - foarte usor de introdus daca stupii au urdinis cu deschidere pe toata dimensiunea peretelui frontal.

http://www.youtube.com/watch?v=97ugFK_-K3k un film despre cum se verifica gradul de infestare cu hartie cu lipici - in caz ca nu l-ati vazut deja.
Vali spune
Si daca se deschide subarul de tot sau partial, peste rame se aplica folia de naylon? As incerca aceasta metoda dar nu am mai intalnit-o la niciun stupar in Suceava. Nu o fi oare prea frig in stup? Nu se creaza curent daca se deschide si subarul si urdinisul?
Mihai Rus spune
Iernez asa de mai multe ierni cu rezultate foarte bune. Anul acesta 100% supravietuire chiar daca 4 stupi mi s-au rasturnat de pe suporti http://www.youtube.com/watch?v=NXXHCw59FFs Asa ierneaza si o parte din nemti, de acolo stiu de acest mod de iernare. Nu spun ca e mai bun decat modul de iernare horn - exemplu Dan Margarit Canada - ierneaza chiar cu doua urdinise deschise unul sus si unul jos. Legat de iernare cu doua urdinise sus si jos, eu stiam din carti ca a lui Hristea ca insenci sa nu se faca cuamna moartea albinelor garantat insa se pare ca nu e asa. Desi s-ar putea ca in canada urdinisul de jos sa fie acoperit total de zapada si atunti sa nu se creeze curenti de aer. poate voi face un experiment in viitor.

Anul acesta am experimentat iernarea unui roi pe 3 rame in clopot si e foarte sanatos in momentul prezent. Se poate vedea in alte filme de pe youtube sau https://www.facebook.com/Stuparul.Ro
tabac spune
Salutare, am privit azi filmuletele despre cresterea matcilor - cutia Nicot si Jenter. Execelente! multam. pana acum mi-am facut roiuri prin divizare (provocam frigurile roitului), prin stolonare (dar fara ai da matca imperecheata, ca nu am de unde, ci asteptand sa-si traga singur, marcam zona fagurilor cu puiet proaspat), dar am inteles ca nu e prea ok. si bineinteles roiuri naturale, reginele carora mi s-au parut cele mai performante, insa nu prea poate fi controlata roirea.
Celelalte feluri de crestere a matcilor sunt o nebuloasa, am mai citit cate ceva, transvazare, dubla transvazare. Filmuletul de cresterea matcii cu ajutorul cut. Nicot mi s-a parut aproape clar, as avea totusi cateva intrebari.
- catul unde au inceput sa traga botcile era de 1/2, e vreo problema daca e 1/1?
-catul de 1/2 parea ca nu are fund, adica nici plasa, se poate si asa?
- a doua zi ati asezat deasupra catul cu matca si ati pus gratia Haneman, de ce a fost nevoie ? afland ca are matca mai trage botci?
- cate matci v-au iesit pana la urma, aveati 2 in custi, una in botca care se misca si mai ramasera 8 de iesit. au mai iesit?
- in filmuletul cu cutia Jenter, ati lasat botcile in familia starter cateva zile, apoi le-ati izolat cu haneman si le-ati dus intr-o familie cu matca. de ce nu le-ati lasat pana la capat in cea starter?
- cum se face un nucleu de imperechere, nu ma refer la partea lemnoasa, iau 2 trei rame cu albina, puiet capacit si hrana, dar fara matca? e ca si cum as face un roi prin stolonare?
- dupa ce ati marcat matca de ce ai pus-o iar in bigudiu, doar ea fusese acceptata si isi incepuse ponta?
-am vazut nuclee de dimensiuni mici, aici m-am pierdut... Nucleul se face in ziua cand se baga matca sau mai devreme? acelasi nucleu poate servi pentru mai multe matci (in timp, adica dupa ce s-a imperechat si am dat-o unei familii, sa imperechez alta)?

Imi cer scuze pentru atatea intrebari, dar poate ma lamuriti cumva.

Pentru o comanda cutie Nicot e suficient sa va scriu aici sau trebuie sa o bag la cos?

va multumesc!
alexandru
florin spune
In legatura cu marcarea matcii,se poate folosi celalalt dispozitiv care imobilizeaza matca,se marcheaza cu atentie pt a nu cadea prea multa vopsea pe ea ,dupa care se da drumul la matca fara a o baga in bigudiu.Avantajul acestei metode este ca nu mai punem mana pe matca.Eu asa procedez de doi ani si nu am avut nicio problema.
Mihai Rus spune
Salut.
- Catul poate fi de 1/1 (de fapt cred ca asa si era).
- Dupa ce botcile au fost umplute cu laptisor albinele nu mai renunta la ele si este bine sa creasca in prezenta unei matci ca in natura de aceea s-a intercalat gratia hanneman si am trasformat starterul intr-un finisor.
- au iesit aproape toate pana la urma dar nu la termenul la cere trebuiau sa iasa.
- nu se lasa in starter fiindca ele cresc mai natural in prezenta unei matci si in plus starterul daca nuare matca se slabeste destul de repede pe cand un finisor puternic poate continua mai bine cresterea matcilor
- da asa se face un nucleu de imperechere pe rama normala. la cele mici se ia cam o cana de albine si se pune peste acei faguri mici care au fost deja crescuti in alte familii.
- dupa marcarea matcii ea poate fi introdusa si neprotejat daca s-a tinut un pic ca sa se usuce vopseaua. vopseaua poate avea miros strain si albinele sa nu o recunoasca. Desi aceste markere pe baza de apa nu au miros. Asa se facea inainte cu vopselele mai vechi.
- nucleul se poate face in aceeasi zi, dupa ce a imperecheat matca se poate scoate matca imperecheata si data o alta matca virgina. daca se slabeste prea tare nucleul, fiind ca matca nu a apucat sa oua prea mult se mai da albina tanara sau rama cu puiet capacit
- cu comanda vad ca te-ai descurcat deja. Intradevar comanda cel mai sigur se face prin adaugare in cos. O sa primesti si CD-ul cu pasii video ca sa ii poti vedea si acasa.
multa bafta!
tabac spune
da, multumesc, in sfarsit m-am luminat, cel putin teoretic. numai bine
Lucian spune
Ce parere ai despre Apicultura la distanta de Dan Margarit. Ce zici se poate implementa si in Romania. Care ar fi avantajele si dezavantajele. Sunt foarte buni cei din Canada, bine ii ajuta multe. Imi place tot la ei. Lazile par cele mai simple posibile parerea mea . Albinele selectionate. Astept cu interes raspunsul tau. multumesc mult. lucian cluj napoca
lavi spune
La fel ca foarte multi interesati de nou am urmarit si eu filmuletele cu Apicultura la distanta de Dan Margarit, eu am cunostinta de ce am vazut acolo de acum 10ani, la fel se proceda atunci in Suedia. Da se poate incerca si in Romania doar de catre oameni ambitiosi si cu potenta financiara. Ai atins 2 puncte sensibile Lucian : 1- selectia albinelor respectiv calitatea matcilor si 2- baza melifera care in unele zone e vai de ea, deabia ajunge albinelor pentru intretinere. Poate ca ai urmarit filmuletele postate de dl. Ion Ursu ( proful online ), de ce crezi ca dinsul face publictate stupului cu 3 matci ? - e clar nu ! pentru a produce cit mai multa albina in stup, selectia albinei carpatine este cu mult inferioara fata de cele din Canada. Acolo dupa cum ai vazut se lucra organizat in cadrul unei ferme cu reguli stricte si cu investitia pe masura profitului. Pai daca in Romania s-ar extrage numai 100kg/ stup la 2-3 recolte/ an am zice ca l-am prins pe d-zeu de picior , asa ca deocamdata totul ramane doar un vis frumos in opinia mea. Eu doritorilor care vor sa incerce le urez un an productiv si mult succes.
Mihai Rus spune
Am urmarit si eu toate filmele lui Dan Margherit si mi-a placut foarte mult ce am vazut inclusiv atitudinea cu care sunt prezentate. Concluzia mea dupa vizionare: cel mai mult conteaza selectia albinelor. Se vede cat de repede se dezvolta in sezonul scurt pe care il au canadienii. La noi, daca nu reusim sa gasim matci selectionate atat de productive, solutia ar fi familii cu doua matci - asa cum spune chiar si Dan Margherit. Lada nu conteaza atat cat conteaza albina din ea si cum e ingrijita. Dar mi-au placut si stupii canadieni (multietajat Langstroth pe rame de 48 cm) - ideea de simplitate si rama unica.
lucian spune
buna anul trecut am cumparat 2 familii de albine ,anul asta as vrea sa le inmultesc sa am 10 famili.Din cei 2 stupi pot sa fac 10 familii fara sa afecteze prea mult cele 2 familii de baza?sau sa nu fac asa multe familii ?
lavi spune
Auzi nepoate, te-ai gindit bine la ce ai scris? .., tu vrei sa mulgi vaca pina isi da duhul ?, ar fi bine mai intii sa inveti cum se face inmultirea si apoi sa-ti pui dorinte. Zi mersi sa iesi cu cei doi stupi in primavara sanatosi apoi dezvoltai, stimuleazai cit se poate de mult si abia la sfirsitul lui iunie mai poti face 2, te sfatuiesc sa nu te calicesti ca sa nu pierzi mai mult. E o vb. la noi ¨¨ cu cite putin se umple sacul ¨¨ asa ca te sfatuiesc sa fii ascultator si sa gindesti de 10 ori inainte. Succes in continuare!!
Anca spune
Auzi lucian ,in 2010 am plecat in pastorala cu inca doi" parati apicultori" ,unul dintre ei avea "5 familii" si o experienta mai mare in spate era apicultor din tata_n fiu...Am luat la rand rapita ,salcam ,tei...etc,la intoarcere apicultorul nostru, ala cu 5 famili s_a intors cu 25 , iar la noi paratii ,mai roise din ele si ne_am intors pe minus....
Deci se poate ....am intanlit !!! acuma ramane sa ii gasesti tu pe aia cu familii multe si fara sa le pazeasca .... succes!
Mihai Rus spune
:) buna Anca! Un an apicol bun si te astept si in acest an pe blog-ul nostru.
Mihai Rus spune
e mult sa faci 10 din doua dar nu imposibil. Cu siguranta va trebui sa renunti de tot la recolta pe 2013 si sa vii mereu cu ajutor de sirop si hrana proteica pentru roii artificiali pe care ii vei face. Multa bafta
narcis spune
salut. doresc sa imi cumpar in luna Mai albine, as vrea daca se poate sa imi dati un sfat. cum e mai bine sa procedez ? sa cumpar stupi direct sau roiuri, cum e mai avantajos ? si cum sa fie structurati. adica cate rame cu mancare si cate cu puiet. am 13 lazi goale. orice parere ma poate ajuta. multumesc
lavi spune
Narcis in conditiile climatice din Romnia in luna mai nu cred ca vei gasi roiuri, de regula acestea se fac la sfirsitul lui iunie sau mai sigur in iulie deci in cazul acesta culesurile pentru tine sunt inexistente, prin urmare in varianta aceasta ai numai de cheltuit. Ca ai 13lazi goale e f bine pe viitor ca nu vei mai investi in lazi, tu curatale bine , dezinfecteazale si punele la pastrare, vezi sa nu le roada sorecii. Asa ca ramine in picioare varianta cumpararii de stupi si fao dupa cum te tine buzunarul,sfatul meu , daca esti incepator iti sunt suficienti 2-3 stupi si investitia nu e prea mare .In felul acesta vei avea numai de cistigat :, tu inveti pe ei, tu le faci tratamentele, tu ii ingrijesti, tu ii inmultesti si tot anul acesta poti scoate si ceva miere.
Referitor la structura lor interioara e mai complicat si parerile sunt impartite si anume: la inceputul lui Mai e cam greu sa gasesti stupi f buni in conditiile unei ierni capricioase, deabia de atunci incolo incepe culesul si implicit dezvoltarea lor.Deci daca gasesti stupi cu 5-6 rame pline cu puiet iar daca de o parte si alta a cuibului are 1-2 rame cu rezerve de hrana e ok. Succes si sa auzim de bine!!
narcis spune
multumesc mult pentru raspuns.mai am doi roi de anul trecut dar nu am avut prea mult timp sa inteleg in mod practic apicultura. anul trecut a fost unul foarte dificil si nu am gustat din miere. anul acesta imi doresc sa invat cum se inmultesc. am inteles ca in luna Mai se fac cei mai buni stupi
Vali spune
ca sa intelegi in mod practic apicultura, iti trebuie ceva timp sa investesti in albine. Fa-ti timp macar o data pe saptamana sa te uiti in fiecare stup.
Eu am inceput in anul 2012 apicultura si nu am crezut ca imi va placea vreo data sa fac asta (tatal meu a jonglat si el acum 15 ani cu stuparitul iar socrul meu este apicultor de vreo 40 de ani...) dar nu aratam interes pt albine.

Am inceput cu 12 familii (am si servici si lucrez zilnic, dar programul mi-l fac eu...). Am intrat in toamna cu 32 familii, dar am inceput iarna cu 29 familii, deoarece am unit 3 dintre ele pt ca mi-am dat seama ca nu au sanse sa ierneze in siguranta pt ca era putina albina.
In fiecare duminica eu nu merg la iarba verde ci merg la stupi... Asta este. E duminica dar imi place ce fac.
La ora actuala toate familiie traiesc. Sper sa ies din iernare cu toate 29. Le am pe 5-6 rame majoritatea.
Recunosc faptul ca le-am inmultit prea tare. Dar nu am facut pentru vreun proiect de finantare sau ceva de genul acesta, ci din dragoste.

Acum astept primavara ca niciodata, sa le vad zburand si sa ma duc din nou sa vad ce fac "fetele" mele. Acum, as pune stupina pe locul 2 din viata mea, pe primul fiind familia.

Succes!
Vali spune
Dragi apicultori, sunt nou pe aici, pentru ca de curand m-am indragostit de albine. Lucrez in alt domeniu, dar mi-am dezvoltat in 2012 o stupina frumoasa, de 29 familii de albine.
Am o intrebare: stiu ca ghemul de albine trebuie sa se formeze in partea de jos a ramelor, ori la mine iarna aceasta (fiind si prima iarna in care am albine) am observat la toti stupii asa ca o mana de albine sub podisor, pe rame. Le-am pus mancare suficienta, toate cele 5 rame pe care ierneaza familiile de albine au fost acoperite aproape in intregime, dar mierea a fost capacita cam pe jumatate.

Intrebare: oare de ce stau albinele pe rame, sus, sub podisor? Ma indoiesc de faptul ca au epuizat rezervele de hrana...! o fi prea frig in stup? ramele sunt pozitionate in pat rece.

Trebuie sa le pun turte Apifonda? Care este rolul acestor turte?

Rog sa-mi raspunda cineva! Multumesc.
lavi spune
Salut Vali, ceeace ai scris tu ca doar in 2012ca incepator ai dezvoltat o stupina de 29 de stupi e dea dreptul minunat si primesti feliciari din partea mea pentru curajul de care ai dat dovada, presupun ca ai inceput cuun numar mare de stupi iar baza melifera din zona ta te-a ajutat enorm. Daca iesi cu toti stupii sanatosi
in primavara in cel mult 2ani poti depasi 100 si chiar iti dores acest lucru.
Acum referitor la iernare pozitionarea ramelor a fost corecta, la fel si rezerva de hrana de care ne-ai scris si e normal in aceasta perioada cind matca a inceput ouatul sa creasca putin temperatura in cuib ori tot legea fizicii ne spune ca aerul cald se ridica in sus si daca ai pus sub podisor folia de polietina dupa cum vad ca se practica mai nou, acolo se aduna condesul iar albinele il folsesc ca sursa de apa.
Totin aceasta perioada creste si consumul de hrana si pentru linistea ta nu strica sa le pui cite o turta proteica daca ai gen ¨apifonda¨¨deasupra ramelor pentru ca nu se stie cit va dura si cit de capricioasa va fi iarna.Sa auzim de bine!!
Vali spune
Buna Lavi

Multumesc pentru raspuns.
Am inceput apicultura nu ca o meserie deoarece slujba mea este alta, dar fac din pasiune (tatal meu a avut candva stupi...). In martie 2012 am inceput cu 12 familii de albine si in septembrie aveam 33. S-au dezvoltat frumos. Doar ca in octombrie am pierdut 4 matci si am unit familiile orfane cu altii. Ma gandesc sa ma opresc pe la 50 de familii.

Legat de iernare, nu am pus folie sub podisor. Nu ca nu as fi de acord cu aceasta varianta (clopot) dar nu sunt sigur pe ea. Merg deocamdata pe varianta clasica (sunt in Suceava si aici temperaturile sunt mai scazute...)

Ieri (31 ian.) le-am pus la toti cate o turta de apifonda; mi-a permis vremea. Intr-adevar, rezervele de hrana sunt pe sfarsite. Totusi, in stup este fff cald... Nu m-as supara daca matca va incepe in luna aceasta sa depuna ceva oua.

Iti doresc succes si tie!
lavi spune
Salut Vali si ma bucur daca ti-au fost de folos sfaturile mele, o situatie asemanatoare am avut si eu la inceputul practicarii apiculturii acum vreo 30 si ceva de ani si faptul ca predominanta e pasiunea cu siguranta rezultatele nu se vor lasa asteptate.Decizia de a te extinde iti apartine in functie de timpul liber de care dispui , acum esti pe val si asta e bine dar stii tu e o vb :¨¨pofta vine mincind¨¨ ..E bine sa fii pretentios cu selectia matcilor ca doar asa vei obtine calitate si productie. Sanatate si sa auzim de bine !!
Vali spune
Buna Lavi

Spuneam ca e prima iarna cand am stupi si ma confrunt cu o problema: daca pun la fiecare familie cate o turta apifonda cam de 1 kg si albinele nu au totusi nevoie de mancare, nu vor manca turta? Ma gandesc ca se poate sa manance prea mult si nu e prea bine daca nu au facut zborul de curatire iarna aceasta. Te rog sa-mi raspunzi.

multumesc.

Vali.
lavi spune
Salut Vali,
Iti raspund pt. mesajul de mai jos, am probleme cu adresa de maill ca te-as fi directionat acolo pt. raspunsuri dar spersa o rezolv. Eu abia acum am vazut mesajul tau pt ca sunt plecat din tara de ceva ani si acum cind am revenit pt o vacanta am vazut mesajul tau.
Stiu ca in tara conditiile climatice sunt aspre mai ales la tine in Suceava de unde este si ginerele meu dar nu sunt m,ai bune nici la Vaslui de unde imi sunt socrii iar din pacate zborurile de curatire vor fi destul de tirzii.
Iti dau un sfat pr viitoarele iernii, incearca si ierneaza-ti stupii pe miere de salcim, opresteti de anul acesta de la cules macar 2 rame pt. fiecare stup si vei vedea ce rezultate la iernarea viitoare vei avea. Nu te ingrijora cu turta proteica pt. ca daca albinele au miere in stup nu vor consuma mare lucru din ea iar in primavara resturile ramase de la toti stupii le poti folosi la siropul de stimulare.
Stai linistit ca albina nu maninca ''ca porcul"" ea consuma exact atit cit ii trebuie dar cum ti-am spus mai sus importanta e calitatea mierii pe care ierneaza. Sanatate si sa auzim de bine !!!
Mihai Rus spune
Daca albinele sunt sud e probabil sa fie aproape gata cu jumatatile de rame capacite pe care le aveti. Ar fi indicat sa dati Apifonda.
Duma spune
Bună seara am si eu o întrebare după ce am făcut câteva cumpărături online care am crezut eu ca îmi sunt de mare ajutor de început ( masca ). Vreau sa încerc și eu să devin peste câțiva va ani un Apicultor si zilele ce urmează vreau sa achiziționeze 2 familie care sa se compună cu cel puțin 6rame de puiet si albina acoperitoare si vreau sa le pun într-un stup orizontal de 14 rame si pana in iarna sa trec la stupului vertical cu fund antivaroua pe 10 rame. Ce fac bine si ce nu???? Si inca o întrebare.... Ce șanse am sa storc ceva anul acesta 2013 si la cam cat sa mă aștept? In următorul 1,5 ani tot ce produc albinele mele sa o dau gratis celor care o apreciază si se bucura de ea. Va Mulțumesc tuturor anticipat!!
Sinel Postolache spune
Daca vrei sa ai benificiu trebuie sa treaca celputin trei patru ani si pe urma sa amortizezi din cheltuieli cam la al cincilea an incepe benificiu.
duma spune
Am inteles ca nu pot face peste noapte bani cu carul dar nici nu vreau , doar pentru satisfactia mea si a munci mele depuse in vederea Albinelor sa primesc o mica rasplata si sa pun pe paine niste miere din stupul meu ! Stiu ca asa spun toti ....pai din placere si nu am ce face si imi plac albinele vreau sa incerc si eu si cand se ajung cu 100-200 de famili nu le mai ajungi la nas si nu mai vorbesc de o indrumare sau un sfat pentru cei care vor sa se apuce si ei de apicultura de parca le iei florile din salcam ... Asta este alta poveste si sper sa ajung si eu intr-o zi la 200-300 si sa raman acelasi ca si acum ! O zi buna si am sa va arat primul meu stup :) !
lavi spune
E bine sa te gindesti de la inceput ce mod de lucru vrei sa abordezi : ori mergi pe orizontali, ori pe verticali, sfatul meu e sa-l alegi pe cel din urma. 2 . Daca deja i-ai cumparat , da poti sa scoti putina miere anul acesta dar nu ii mai poti inmulti ( si una si alta nu iti recomand, nu te baza pe teorie ca pactica te omoara ) daca nu vrei sa iti pierzi banii. Bafta dar grija multa ca nu toata musca face miere!
Duma spune
Da intradevar vreau sa trec pe dadan pe 10 rame cu toți stupi, am scos ceva miere cam 15 kg din 2 familii dar am avut si miere zaharisită de anul trecut ceea ce a împiedicat să îmi culeagă la salcâm mai multa, acum sper ca la tei am sa recoltez mai bine, pentru început sunt foarte mulțumit mai ales ca lucru doar in tricou si fără mașină și încă nu am avut nici o intepatura. Ce este mai bun pentru stupi mei varachet sau acid formic când fac tratamentul?
lavi spune
Sa incep cu sfirsitul : 1. Daca faci deja apicultura bio e recomandabil : acid formic sau acid oxalic sau fara complicati produsul BEEVITAL dar toate sunt ceva ai scumpe , in conditii normale e f bun VARACHET-ul ca e mult mai ieftin si eficace daca se respecta corect schema de tratament.
Ai avut miere zaharisita pt ca ai lasat pe iarna in stup miere de slaba calitate, ierneaza pe m. de salcim si vei vedea diferenta.
Pina cind un vei avea familii f. puternice sa un te astepti la clesuri de performanta. Bafta!!
lavi spune
Daca vrei lamuriri iti raspund e mail: lavi_chitoran2012@yahoo.es
Duma spune
Sunt la început și vreau să țin pasul cu tehnologia si cu eficienta si calitatea maxima deoarece ce produc este pentru consum propiu  si amici apropiați, vreau sa ajung ce  produc binele mele  sa fie o miere de calitate si cit mai  gustoasa ,  chiar si așa de la primul stors după salcâm am simțit o diferența destul de mare intre a mea si a lui nenea........ , sa nu mai spun de cea din piața sau magazin. Cat despre tratamente doresc sa fac cele mai bune tratamente si cele mai performante pentru ca stupi mei sa crească în cele mai bune condiții de santate,  daca am intrat in hora am sa joc chiar daca astăzi am insistat sa vad ramele de la marginea stupului si am fost înțepat de 5 albine ca abia mai scriu,  rău îmi pare că au murit ele si nu ca mâinile mele s-au umflat :) . Îți mulțumesc anticipat pentru răspunsul dat,  dar te rog sa fi mai detailiat in privința produselor de tratament si cum se fac si când. Daca tot am deranjat mai am o întrebare am un stup model italian cu fund varoua si am tras subarul si am găsit mult polen si printre grauntele de polen am găsit și furnici,  acestea dăunează stupului si cum asi putea scapa de ele daca este posibil?  Mulțumesc anticipat!  Si daca mai am nedumeriri am sa Îți mai trimit mesaje , daca nu deranjeze! 
Duma spune
Deranjez dinou am urmărit un material pe yotube  apicultura la distanta 52-55 despre acidul formic,  daca știți materialul ce puteți să îmi spuneti,  așa arată și se utilizează acidul formic si daca este ok,  precum ați spus că dacă vreau să merg pe miere bio  ar fi indicat acidul formic sau acid oxalic . Cu respect! 
Mihai Rus spune
Va doresc multa bafta. Care a fost recolta pana la urma?
tritan spune
Sunt din Saru Dornei intro zi mai precis pe 7 06 2013 am gasit intrun tei batrin un roi de albine iar jos in iarba un ghemotoc mare de albine era timp ploios.Am apelat la un vecin,am cerut sfaturi,mentionez ca nu am avut de a face cu albinaritu,dar am incercat sa prind roiul am facut imediat rost de stup cu o galeata legata de un bat am cules albinele din tei neavind echipament am primit si doua intepaturi dar nu am renuntat spre seara cu manusi am cules si din albinele din iarba leam pus in stup pe ramele cu fagure leam pus si ceva miere,stupul lam lasat linga teidar teiul are o scorbura unde si acolo e plin de albine CE SFATURI IMI DATI.
Ioan Tand spune
Domnule Tritan se pare ca nu te baga nimeni in seama dar cred ca la ora asta ai gasit rezolvarea.In general cand ai un roi natural undeva important e sa reuseste sa introduci matca in cos,lada sau galeata ce ai la indemana iar apoi albinele vin singure in recipientul respectiv,dar pentru aceasta trebuie putina experienta iar daca ai avut sansa sa faci lucrul asta pana seara toate albinele vin spre vasul in care le-ai depozitat altfel nu.Daca ai reusit bravo.Poate va intra microbul de stupar si peste un an ne povestiti ca progresati.Dar pentru progres iti trebuie un indrumator binevoitor si multa carte citita despre albine.Succes mai vb.
Sinel Postolache spune
Sa nu renunti la tei se poate folosi o drujba pt. decupat sa iei toata albina din scorbura este un noroc sa nu-l ignori.Mult succes.
stela opris spune
am pe cineva care vrea ffff urgent matca imperecheata in ialomita. Ajutati-ma va rog
florin spune
salut.am cumparat si eu in mai 2 stupi pe 5 rame.cu cate rame ar trebuie sa intru in iarna?multumesc
lavi spune
Florine, stupi pe 5 rame ?, astia nu sunt stupi, sunt roiuri, nu tot ce ai intr.-o lada se numeste stup dar e treaba ta.Daca este asa cum spui tu in iarna ar trebui sa intre adevarate familii , asta depinde de anumiti factori :, hrana si priceperea apicultorului.Cu cit mai multe rame cu albina e cu atit mai bine , in mod normal 10 rame dar se poate si mai multe depinde de tipul de stup folosit. Bafta !
crisan spune
de ce sunt asa de agresive(RELE) in acest an, nu te poti apropia de ele, cand dsechizi podisorul te mananca nu alta
lavi spune
Te-ai gindit mult pina ai pus intrebarea asta? , au luat si ele exemplul guvernantilor ! , e cazul sa fim mai seriosi
Anca spune
Daca nu ar fi rele nu ar fi bune .... ca si femeile!!!
iulian spune
salut !
as vrea sa stiu cati ani trebuie sa am ca sa urmez un curs de apicultura ?
lavi spune
O informatie competenta o poti obtine de la Asociatia Apicola din judetul tau sau de la Directia Agrícola.
MARES ADRIAN spune
A-si dori o oferta de pret pentru masina descapacit, pinten electric , banc de descapacit automata, maturator miere 150l, masa inox cu raft,topotor de ceara cu gaz
MARES ADRIAN spune
A-si dori o oferta de pret pentru masina descapacit, pinten electric , banc de descapacit automata, maturator miere 150l, masa inox cu raft,topotor de ceara cu gaz, centrifuga pentru 6 rame
Mihai Rus spune
http://www.stuparul.ro/contact.htm Aici gasiti datele de contact ale magazinului. Puteti sa ne contactati telefonic sau prin mail. Va asteptam.
iulica spune
- Am gasit un roi de albine intr-o scorbura facuta de ciocanitoare intr-un copac si doresc sa-l iau cu tot cu matca si sa-l bag intr-un stup .
- Va rog sa-mi spuneti cum procedez ...
- Va multumesc anticipat .
lavi spune
Salut, intrebarea pare simpla dar rezolvarea e destul de complicata mai ales fiind vorba de o ¨¨scorbura cum spui tu¨¨ , poate fi vb de un roi care a facut deja faguri si asta complica si mai mult lucruile. Chiar si unui apicultor experimentat i-ar da batai de cap, nu mai spun ca in privinta matcii nu poti avea nici o garantie, doar cu noroc de la dumnezeu.In cazul acesta asuma-ti riscul, nu exista o metoda standard tine de experienta si inventivitatea fiecaruia.Prefer sa aud si ideile altora, nu e corect sa inducem lumea in eroare cu fel si fel de sfaturi bombastice. Bafta!
Sinel spune
Unde locuiesti ca vin eu sa-l scot din scorbura.Cit este de mare copacul daca este intr-o scorbura de ciocanitoare este un roi mic s-a inventat drujba(fierastrau mecanic) decupat si-l scoti.
Anca spune
Banuiesc ca l_ai scos ,pana acum! (povesteste cum ai procedat) Eu am dus langa scorbura un stup mai mic cu trei rame cu miere ,le-am facut o punte din ceara si or intrat singure in stup. Cat despre drujba Sinel .... laso pt altceva , ca te vede dumnezeu daca o pornesti langa un roi sau langa un stup.
radu laurentiu spune
Asi dori sa stiu si eu cutia nicot de cine este fabricata?
radu laurentiu spune
Asi dori sa stiu si eu cutia nicot de cine este fabricata?
cutia nicot neechipata
orjanu mirel spune
am doar 8 familii de albine credeti k intru intr`un program defundatie europeana...stiti care ar fii acestea.doresc raspuns..multumesc!
lavi spune
La faza asta mai bine taceai decit sa intrebi !una e fundatii europene si alta fonduri europene !, mergi mai departe cu caruta ca mergi bine ...!
Anca spune
Mirel , ceva ceva ai auzit tu.... nu te descuraja!!! aduna tot ce ai pe langa casa, pune si pe alea 8 famili de albine si incearca pe masura 141. Sunt multi care nu au avut nici o albina si au reusit , doar traim in Romania.
Maleamar123 spune
am matca tnara in stup si acum la aceasta data are 3 rame cu botci, de ce?
lavi spune
1. In aceasta luna de regula familiile de albine ajung la dezvoltarea maxima si este propice roitului. Ai scris ca ai matca tinara dar asta nu impiedica cu nimic roitul.
2. Ai scris ca deja ai 3 rame cu botci - daca aceste botci se afla de regula pe marginile ramei fii sigur ca va roii daca nu intervii la timp iar daca se afla pe mijlocul ramei in numar mic atunci e vb de schimbarea linistita a matcii in cazul cind aceasta are defecte genetice.
Doar privind atent in stup poti observa despre ce e vorba, success!
mihaela spune
am un stup in care este miere dar nu etedeloc oua depuse.Ce se intampla?
mihaela spune
am un stup in care este miere dar nu sunt deloc oua depuse.Ce se intampla?
lavi spune
Curios ce spui pt. perioada aceasta iar informatiile pe care le dai sunt incomplete.
1. poate fi blocat cuibul cu miere si un mai ai spatiu pentru ouat, in acest caz trebuie sa faci extactia mierii
2. nu mai ai matca sau e f batrina si a incetat ouatul situatie in care trebuie inlocuita cu una tinara de calitate
Ciprian spune
Buna ziua!...Imi poate spune cineva ce se mai aude cu legea privind impozitarea stupilor?..Era vorba ca va fi scoasa..acum am inteles ca sa pus 40 lei pentru fiecare stup(exceptand primii 75 de stupi la care nu platesti impozit pe venit)..Sa ma lamureasca si pe mine cineva..daca ai peste 75..spre exemplu..100-200..platesti pentru fiecare stup 40 lei/an sau cum?..multumesc anticipat!
clara spune
BUNA.As vrea niste pareri pentru tratarea nosemozei preventiv, inafara de antibiotice. multumesc.
lavi spune
Buna, vad ca nu se inghesuie lumea sa-ti raspunda desi a trecut o luna si jumatate. Cei tineri poate nu stiu si bine fac ca nu-si dau cu parerea iar cei cu experienta nu se obosesc.
Nosemoza este o boala care in sezonul activ ( vara ) trece neobservata de ochii apicultorului, ea evidentiinduse in mod deosebit primavara la despachetarea stupilor cind de fapt e mult prea tirziu.
1. Ca medicament in tratarea ei se foloseste Fumagilin su Fumidil D.
2. Ca masura preventiva de tratare fara ¨¨ antibiotic¨¨ merge cu succes PROTOFIL sau pentru cei cu posibilitati financiare reduse Tinctura de PELIN planta ce se gaseste din belsug pe la tara si poate fi preparata in casa de oricine doreste.
La 500g alcohol rafinat se pune 150g planta tocata si se lasa la macerat 10 zile la intuneric.
3. Atit PRTOFILUL cit si Tinctura de Pelin se folosesc in proportie 30ml la 1 litru de sirop. Sa auzim de bine!
Sinel spune
Pentru tratarea nesemozei folosesc cu mare succes urmatoarele medicamente naturale:Pelin,coada soricelului,galbenele,menta,flori de tei etc.Daca o sa se faca analiza mierii nu apare ca la varachet.
Mihai Rus spune
http://www.stuparul.ro/tratamente-albine/nozevit-50ml.html Produs natural din scoarta de stejar.
Vlad spune
Buna am 15 ani si de 2 ani ma ocup cu albinele am 4 roiuri ! stiu cam toto despre ele am mostenit de la bunelul meu acestea dar as dori sa stiu cum pot scapa de Varroa si de fluturii ce omoara ciara:) multumesc
lavi spune
Nepoate daca ai 15 ani si zici ca stii totul despre albine de ce mai pierzi timpul pe net punind intrebari ? Iti dau un sfat : mai bine pune mina pe carte si invata despre Varroua Jacobsoni si fluturele de Gaselnita !
Feli spune
Buna, sunt nou in ale apiculturii (2012), am inceput cu doua familii, in iarna am intrat cu trei, si tot cu trei am iesit si in primavara, anul acesta mi-am mai facut 1 roi, si am mai prins unul ( primul roi prins de mine, senzatia de nedescris). Problema e ca acum 5 saptamani cand ma-m uitat la o familie si-a stans miere in cat, apoi dupa 2 saptamani cand m-am uitat nu nu mai strangeau mierea in cat ci in cuib, oua nu mai erau, dar in schimb am gasit 2 botci capacite pe mijlocul unei rame iar matca nu am mai vazut-o, ieri cand m-am uitat mai era doar o botca, iar in locul celeilalte a ramas doar celula largita, deci era roasa toata nu doar varful, iar botca ramasa mis e pare cam uscata si mica. Oare ce pot face sa mai astept sa vad daca eclozioneaza, sau este deja matca in stup, daca nu este sa cumpar o matca imperecheata? Si oare in aceasta perioada pot sa fac transvazari sau este prea tarziu?
Astept sugestii.

Cu stima,
Mercean Felician
lavi spune
Salut Felician, asa cum ai descris tu situatia ar trebui sa inceapa orice nou viitor apicultor si te felicit pentru initiativa ta , ai procedat corect si daca vei urma aceasta maniera in continuare vei avea succese notabile.
1. Din ce ai povestit la stupul cu miere la cat si in cuib e vorba de schimbarea linistita a matcii, posibil ca avea matca batrina sau cu defecte genetice si albinele au decis sa o schimbe.
2. Acum e momentul de máxima atentie pentru tine, orice timp pierdut te poate costa pierderea intregii familii.
3.Daca o botca e deja roasa inseamna ca matca a iesit si e bine sa o vezi pe rame pentru a fi sigur ca exista iar daca sub nici o forma nu o vezi scoate o rama cu miere din mijlocul cuibului si introdu in locul ei o rama cu oua de la alt stup dar fara albina pe ea.
4.La 3-4 zile uitate la aceasta (rama de control ), daca vezi botci pe ea stupul nu are matca iar daca nu vezi botci pe ea atunci cu siguranta matca exista pe undeva doar ca va dura in jur de max. 4-5 zile pina la fecundare. Nu te gindi la trazvazari ca nu e cazul, astept vesti de la tine.
Feli spune
Salut Lavi, iti multumesc pentru sugestii, maine o sa si introduc rama cu oua ca sa nu mai pierd timpul. O sa revin cu vesti pe la mijlocul saptamanii viitoare. Multumesc inca o data.
Danaila Claudiu spune
Buna seara, ma numesc Claudiu si am o intrebare si vreau raspuns cat de repede puteti. ce acte trebuie pentru suventii la albine si daca trebuie calificare de apicultor. Va multumesc
Feli spune
Buna ziua,
M-am uitat astazi la familia cu pricina si din pacate si-a tras botci de salvare pe rama introdusa. Mai interesant este ca am vazut si pe alte rame oua, pe care nu erau, multe din ele erau puse pe laterala celulei. Oare ce se intampla?. Astep pareri.
lavi spune
Feli, ma asteptam la lucrul asta de aceea ti-am scris ca nu e timp de pierdut, daca nu se actioneaza la timp si corect se poate pierde familia prin ¨¨bezmeticirea ei¨¨, adica atunci cind albinele lucratoare in lipsa prelungita a matcii incep ouatul, sa speram ca nu este cazul.
1. Prima sansa deja o ai si este ok faptul ca si-au tras botcile de salvare, e bine sa lasi 5-6 botci cele mai mari iar pe restul sa le distrugi pentru a nu fi hranite degeaba, asa vei obtine o matca bine hranita si dezvoltata normal.
2. Peste 3 zile inspecteaza din nou familia si vezi daca au mai aparut oua, e f important de stiut , mai uitate cu atentie ca nu cumva sa existe totusi matca.
3. Urmareste celulele cu oua de pe celelalte rame si daca incep sa fie capacite de forma bombata ¨¨ nu e de bine¨¨dar pot fi capacite de forma plana si totul e ok.
Asteptam sa vedem cum evolueaza lucrurile , la nevoie revin cu sugestii daca doresti.
O zi buna !
CARP LUCICA spune
Deja ma pregatesc ca impreuna cu sotul din aprilie 2014 sa demaram activitatea de apicultura.Am urmat cursurile , incercam sa invatam cat mai multe.In primavara 2014 pe la 1-2 aprilie vom cumpara 4 familii.Stiu ca cel mai potrivit este ca dupa cules miere salcam sa-i divizam.Intrebarea este: pentru stupii rezultati din divizare fara matca cum sa produc matci ? Nu vreau matci de roire(genetic sunt proaste) , iar pentru a-si crea noua familie m. de salvare trece timp.Cum sa fac mai devreme sa obtin matci ? Cu multumiri
lavi spune
Buna ziua, din cele scrise inteleg ca sunteti ambitioasa si hotarita ceeace nu e un lucru rau dar una e ¨¨dorinta si alta e realizarea¨¨, majoritatea stam bine cu teoría dar cum bine se stie ¨¨practica ne omoara¨¨, daca sunteti hotariti sa incepeti aceasta frumoasa activitate nu credeti toate povestile.
1. Orice inceput e f greu si de multe ori lucurile nu ies cum ne asteptam, in cazul dumneavoastra metoda divizarii e cea mai sigura dar pentru reusita ei depinde cit de bine au fost dezvoltate familiile de albine. Inteleg ca va doriti matci de calitate, in cazul dv. sunt imposibil de produs atit de devreme ( 15-20 mai ) si multi alti factori care e bine sa ii studiati.
2. Inteleg ca va doriti roi timpurii dar pentru reusita fara riscuri si fara pierdere de timp va recomand divizarea dupa data de 15 iunie iar fiecare roi nou format sa primesca in cusca cite o matca fecundata.
3. Singura solutie e investitia a 300lei in 4 matci selectionate procúrate de la un centru specializat in producerea de matci ( nu fac reclama ) , pe care sa le primiti in ziua divizarii.

Mult succes!!
CARP LUCICA spune
multumesc LAVI pentru raspuns.Intre timp am citit o solutie folosita de cineva si prezentata pe net:inainte de divizarea celor 4 stupi(dupa tras miere salcam), sa "separ" stupul in 2 prin introducerea gratiei Haneman la mijloc.Intr-o parte va fi matca, iar in cealalta(cu puiet capacit) nu va fi matca.Fac transvazare de larva(ziua 3) pe leant cu botci artificiale si introduc rama cu leant in partea de stup fara matca pentru cel putin 6 zile(cat sa se continue hranirea si capacirea).Calculez zilele asa incat atunci cand noile matci vor iesi in bigudiu sa urmeze divizarea familiei.
Ce parere ai ? Are vreo hiba aceasta procedura sau ar merge?
lavi spune
Lucica, nu intimplator ti-am scris anterior sa nu credeti in povesti, iar pe net circula o gramada de aberatii care mai de care mai nastrusnice, in lumea asta e f multa rautate chiar si in breasla apicultorilor. Ar fi o rusine pentru mine dupa zeci de ani de experienta in apicultura sa va incurajez sa incercati. Ceva ceva ai citit tu dar nu din carti ci de pe net si asta e o mare eroare.
Un incepator nu are voie sa riste pentru ca va avea o mare dezamagire, dupa ce veti ajunge la 10-15 stupi puteti sa experimentati cum doriti
1. Tot imi scrii de exrasul de la salcim ! - aici e prima eroare , daca vrei sa faci inmultire trebuie sa uiti de acest lucru macar in primul an, e singura miere de cea mai buna calitate care ajuta enorm in dezvoltarea familiei de albine.Nu intimplator ti-am scris data de 15 iunie pt. divizare, pina la acea data familiile tale trebuie sa ¨¨bubuie¨¨ de albina ( stupii sa fie plini de musca ).
2.Ai pomenit de transvazare - eronat - acest lucru se face cu larve de o zi , nu de 3 zile iar gratia Haneman nu impiedica raspindirea feromonilor de matca caz in care 100% nu-ti va creste nici o matca, acest lucru se realizeaza doar cu stupul Starter si e bine sa citesti in literatura de specialitate despre acest procedeu.
Va doresc o zi buna !
CARP LUCICA spune
DOMNULE "LEVI" am marea rugaminte sa nu-mi mai raspundeti mie, in eventualitatea ca voi mai formula intrebari pe blogul initiat de DL. MIHAI RUS.Cu multumiri anticipate.
lavi spune
am un stup fara matca ...recent i am pus o rama cu puiet si nu si a tras botci...cesa ii fac?...ii mai bag alta rama cu puiet?astept pareri
lavi spune
Daca stupul e fara matca trebuie sa ii pui o rama recent ouata ( 1- 2 zile ), nu rama cu puiet iar daca tot nu trage botca in citeva zile inseamna ca matca exista dar nu ai vazuto tu.
CARP LUCICA spune
DOMNULE MIHAI RUS: SOLICITARE PARERE

Deja ma pregatesc ca impreuna cu sotul din aprilie 2014 sa demaram activitatea de apicultura.Am urmat cursurile , incercam sa invatam cat mai multe.In primavara 2014 pe la 1-2 aprilie vom cumpara 4 familii.Stiu ca cel mai potrivit este ca dupa cules miere salcam sa-i divizam.Intrebarea este: pentru stupii rezultati din divizare fara matca cum sa produc matci ? Nu vreau matci de roire(genetic sunt proaste) , iar pentru a-si crea noua familie m. de salvare trece timp.Cum sa fac mai devreme sa obtin matci ? Cu multumiri

Intre timp am citit o solutie folosita de cineva si prezentata pe net:inainte de divizarea celor 4 stupi(dupa tras miere salcam), sa “separ” stupul in 2 prin introducerea gratiei Haneman la mijloc.Intr-o parte va fi matca, iar in cealalta(cu puiet capacit) nu va fi matca.Fac transvazare de larva(ziua 3) pe leant cu botci artificiale si introduc rama cu leant in partea de stup fara matca pentru cel putin 6 zile(cat sa se continue hranirea si capacirea).Calculez zilele asa incat atunci cand noile matci vor iesi in bigudiu sa urmeze divizarea familiei.
Ce parere ai ? Are vreo hiba aceasta procedura sau ar merge?
Madelaine spune
Buna ziua, nu sunt deloc interesata de subiectul "albine - albinarit - apicultura".....doar cand mierea este in borcan pe masa, in fatza copiilor. Bunicul meu a fost apicultor. As putea spune ca am crescut cu albinele. Eu nu am alergie la intepaturile de albina, cred ca m-am imunizat in timp, insa nu pot spune acelasi lucru despre copiii mei, care sunt alergici. Am doi baieti. Pe cel mare (de 11 ani) il ocolesc, ca prin minune, toate albinele, insa cel mic (de 7 ani) este in fiecare vara "ciuruit" de micile zburatoare. Langa curtea de langa Targoviste, unde sunt copiii aflati in vacanta, un vecin si-a plasat 2 pavilioane de stupi (ficare cu cate 50-60 de stupi). Intrebarea la care VA ROG sa binevoiti sa imi raspundeti este: la ce distanta (legala) de casa locuita se plaseaza aceste pavilioane??? (intre cele 2 remorci-pavilioane si curtea/casa in care se afla copiii mei sunt mai putin de 10m). Exista vreo posibilitate sa il conving sa ii mute mai in fata/spatele curtii (caminului) lui, fara sa apelez la organele superioare? (ma refer la vreo protectie a consumatorului, a politiei, sau...stiu si eu?!!
Cu multumiri...
lavi spune
Buna ziua, ca parinte va inteleg supararea , atit eu cit si copiii mei am fost intepati de albine ( ale noastre sau ale vecinilor ) dar am sa va raspund scurt .
1. Exista legea 266/2009 care prevede distanta legala de amplasarea unei stupine in cadrul unei proprietati - aceasta este de 5 m fata de gardul proprietatii. Deci din punct de vedere legal distanta e respectata (aprox. 10 m e ok ), solutia in acest caz ramine in buna intelegere dintre dumneavoastra si respectivul vecin.
Madelaine spune
Multumesc frumos lavi!
cristi spune
Sunt Cristi-Gorj,ptLavi
Daca are regina trebuie sa fie si ouat pe rame. De nu are,acum e tarziu pt.a-si face regina(doar daca aveti la rezerva sau gasiti de cumparat);in ultima instanta il uniti. Multa bafta.
Silviu spune
Am 2 intrebari :
1. In ce luna e bine sa te apuci sa-ti instalezi primii stupi ?
2. Cam cat costa sa investesti in uneltele necesare ?
lavi spune
1. Pentru ca nu e o luna standard pentru a incepe aceasta activitate iti pot raspunde ca e optim sa o incepi primavara mai devreme sau mai tirziu in functie de conditiile meteo ale anului respectiv si zona geográfica in care locuiesti.

2. Referitor la investitia in uneltele, materialele si tratamentele folosite in apicultura e greu de stabilit o ¨¨suma¨¨ pentru ca preturile variaza in functie de comerciant si de posibilitatile financiare ale apicultorului.
Pentru inceput sunt suficiente citeva lucruri : masca, adumator, dalta apícola, perie apícola,furculita de descapacit, un flacon Varachet, un flacon Protofil si 10-15 foite de fagure artificial = aprox. 2-300 lei. Succes !!
dima spune
salut eu sunt dima si vreau sa devin apicultor dar nustiu cum sa gasesc albine stupuri am invatat cum se fac insta am doar o albina si stiu ca asa nu va merge si as vrea tare mult sa fiu apicultor va rog ajutatima! ;-)
DORU spune
Buna seara,

Am o familie de albine formata in luna iunie in jurul datei de 20 pe doua rame cu albina, cu matca neamperecheata, la data respectiva, ulterior matca sa imperecheat si a inceput sa oua. Acum dupa doua luni de la formare familia nu sa dezvoltat, este formata tot din doua rame de albina si puiet, nu a crescut faguri de podisor nu a ouat rama a treia(familia are doua rame in cuib si doua laterale). Este prima data cand mi se intampla dupa 10 ani de apicultura, ca dupa dua luni sa nu se dezvolte deloc familia de albine. Am luat o rama cu puiet din alt stup si am bagat-o langa cele doua rame de puiet, dar nu sa cunoscut, matca a ouat tot pe cele doua rame, fara a trece la rama a treia din care iesise deja puietul. Daca cunoaste cineva raspunsul sau daca are o parere.

Va multumesc.
lavi spune
Doru!, in primul rind in jurul datei de 20 iunie ai format un roi pe 2 rame ( nu o familie ) cu matca neinperechiata ( posibil ca i-ai pus o botca ) .Ca sfat - nu mai spune de cei 10 ani de apicultura, important e cit ai studiat in aceasta perioada, nu ani conteaza.
Acum sa o luam metodic : pt ca un roi sa se dezvolte trebuie sa fie sanatos, sa aiba matca de calitate ( ceeace cred ca nu e cazul tau ),sa fie stimulat sau sa aiba cules din natura si cantitatea de albina care sa acopere complet toate ramele din stup.
De acum incolo sa nu te mai astepti la dezvolare ca deja e tirziu, matca si-a redus ponta( ouatul) iar de intrat asa in iarna nici nu incape discutia , singura solutie fiind unificarea. Sanatate !
DORU spune
Va multumesc.
DORU spune
Intotdeauna avem ceva de invatat, aveti dreptate in privinta studiatului, nu am spus ca as sti totul despre albine, dar din practica si din ceea ce am vazut la alti apicultori roiul pe care l-am format pana la momentul actual fara a fi stimulat nu ar fi normal sa nu se dezvolte natural absolut deloc, in ani trecuti acelasi procedeu pana la sfarsitul lunii august roiul avea 5-6 rame de puiet, chiar se observa un regres.

Cu stima,
Roza spune
Buna ca sa spun mai la efect si in acelasi timp la subiect , incerc si cresc albine de cativa ani dar in fiecare an nu trece foarte mult timp in luna august albinele parasesc cuibul iar puietul si mierea ramin pe rame si chiar nu stiu nu am habar ce se intimpla ! Am incercat multe modalitati de a le slava si de a face ceva dar nimic nu a reusit ! Sper sa imi dati un rapsuns destul de efcient si destul de repede fiindca chiar in zilele aceastea au inceput / a inceput ca albinele sa dispara si sa plece ... Si ma bazez pe voi pe acest site ... ! Multumesc si astept un rapsuns destul de repede ! MULTUMESC !
lavi spune
Buna ziua Rosa, sincer ne-ai dat pe spate cu povestea ta sau vrei sa ne povestesti un fragment dintr-un film SF ?, aici nu e locul pentru asa ceva. Mai in gluma mai in serios ar fi fost bine sa ne scrii ce masuri ai luat ca sa nu-ti mai dispara albinele.
Daca nu este o gluma ceeace ai scris atunci e vorba cu siguanta de un mare focar de boala in stupii tai si ne tratati corespunzator posibil ca dispar albinele. Trebuie facuta o analiza la fata locului si luate probe de laborator.
Asteptam vesti de la tine cum evolueaza situatia.
Roza spune
Mi se pare ca te iei in gluma povestile oamenilor disperati ... Oricum , i fine , astept si alte raspunsuri mai eficiente si mai serioase de la OAMENI SERIOSI !
stefan spune
Salutare tuturor,
As vrea sa pun si eu o intrebare referitoare la hrana de stiumulare si completare.
Am observat ca toti apicultorii folosesc siropul de zahar desi se stie ca acest lucru uzeaza albina.
Intrebarea mea este, de ce nu se foloseste mierea in care se poate adauga protofil , dupa cum se stie acesta avand un rol important in stimulare si combaterea nosemozei.?
Mentionez ca aceasta intrebare am adresat-o si pe alte forumuri la care nu am primit niciun raspuns. Sa fie oare din cauza ca apicultorii extrag pt comercializare toata mierea ?
lavi spune
Raspunsul il gasesti la postarea anterioara!
stefan spune
Buna lavi,
In primul rand vreau sa-ti multumesc pt raspunsul postat . In al 2lea , trebuie sa recunosc ca intrasem oarecum ,, in ceata" din moment ce apicultorii ( si ma refer aici la cei cu experienta) au evitat raspunsul la aceasta intrebare.
Tin sa mentionez faptul ca am postat pt prima data aici si sa te felicit atat pe tine cat si pe Mihai pt toate informatiile ajutatoare postate.
Cu deosebita stima!
Rosca Ovidiu spune
Buna ziua,

In primul rand respect pentru munca dvs. si ajutorarea celor mai putin priceputi printre care ma numar si eu . De anul acesta apicultor , inceput in mai cu 2 familii actual 07.09.2013 cu 4 familii-roi pe 6-9 rame . Ma ingrijoreaza iernarea , fiind prima . Am stupi pe 12 rame cu fund AV din osb 8mm,podisoare hranitoare cu fanta de 5cm pe toata lungimea de plasa acoperita cu sipca lemn . . Mi-e frica sa iernez cu "fundul gol" l-as lasa deschis un 5cm pe lunile 15 dec -15 feb deasupra as izola cu folie iar intrebarea mea este sa las un colt la folie si sa scot putin sipca ca sa treaca vaporii deasupra podisorului sau izolez complet sus cu folie si deasupra podisorului cu polistiren si materiale izolatoare ?Iar sacul de nailon obtureaza (acopera)urdinisul daca subarul e tras mai mult sau mai putin ?sa urdinisul se lasa neacoperit? Va multumesc .
Mihaela Pop spune
Stupii pe 10 rame, isi pregatesc singuri cuib penreu iarna?
catalinski spune
sunt somer am doi copii si posibilitate mare pentru apicultura(zona olteniei plantatii mari de rapita,floarea soarelui si salcam)si vreu sa ma ajutati cu un raspun.STUPII SUNT O AFACERE PROFITABILA SAU DOAR PIERDERE DE TIMP???
Va mutumesc
lavi spune
Buna ziua, domnule ati pus o intrebare la care cu siguranta multa lume se gindeste in aceasta perioada de criza.Din cele scrise de dv. inteleg ca sunteti dintr-o zona cu potential melifer, lucru mai greu de gasit in tara noastra dar trebuie sa fiu sincer si sa va spun ca apicultura nu este ca oricare alta activitate. In primul rind necesita mult studiu, necesita investitie , ( familii de albine, echipamente si utillaje apicole, tratamente, etc....) iar nu in ultimul rind ¨¨ pasiunea¨¨, daca acest ultim element va lipseste cu siguranta e o ¨¨ pierdere de timp si de bani ¨¨ .Nici o activitate nu este profitabila peste noapte , pentru a avea succes necesita multa munca, daruire permanenta, informatie, experienta, ca incepator nu veti fi lipsit de insuccese si trebuie sa stiti sa le depasiti.Pentru o afacere e bine sa luati in calcul si ¨¨piata de desfacere ¨¨ care e un lucru f.important, din cite stiu eu preturile au mai crescut dar nu stiu cum e cu cerinta acestui produs miraculos ¨¨mierea ¨¨ .Sper ca mesajul meu va va ajuta in luarea unei decizii corecte, Succes!!
Sinel spune
Da sunt in asentimentul celui care a scris mai sus,ca sa fii apicultor,in primul rind trebuie sa le iubesti,in urmatorul pas trebuie o investitie serioasa.Cam dupa cinci ani incep sa vina foloasele,dar,dar sfatul meu este sa incepi cu 1,2 familii de albine ca sa prinzi tainele stuparitului.Dau un exemplu la mine in Gaiceana un cetatean a cumparat 50 de familii in primavara si nu stia cum se recolteaza mierea,nu mai zic de restul lucrarilor.A pierdut cam o treime din familii.Ce zice-ti e bine e rau?
Rosca Ovidiu spune
Sinel , eu la intrebarea ta raspund : rau destul , pacat pentru bietele albine .Eu am inceput anul acesta cu 2 la un control de rutina m-am panicat si am "incercat" sa fac un roi cu botca insa am reusit sa ridic si matca , de aici incolo jale mare , la sfaturi mai mari ascultate am rupt botcile de salvare ca nu-s bunezic invatatii ... altoiesc una ... o rod de abia la a doua altoire si cu durata de imperechere sufficient de mare depopularii serioase (aprox 3sapt- 1 luna fara matca imperecheata) am reusit sa stabilizez . rezultat dintr-o familie buna in primavera am facut 2 pe toamna insa una cea initiala din blandete desavarsita s-a transformat intr-una nu agresiva ... foarte agresiva , cand umblu la rame mi-e masca neagra , daca o scutur roiu e pe masca de nu mai vad nimik , fumul e zero -fara efect.In concluzie e bine sa incepi cu putine fiindca e mai bine pentru ele si pentru tine , riscul sa dai rateu e considerabil diminuat . Daca se poate un raspuns-sfat privind post-ul de mai sus >Salutari si iarna blanda fara pierderi ca doar in domeniul acesat primavera se numara familiile de albine ...
Sinel spune
R Ovidiu schimbul linistit de matca o fac albinele fara interventia omului,atunci cind matca este batrina sau nu oua corect adica cu poieni.O matca tinara maxim 3ani oua in 24 de ore intre 2500 3000.Eu asa procedez cind intru in stup inainte de a deschide lada dau cu putin fum,atentie ce fel de fum folosesti:iasca,putregai de fag sau tei nu folosi lemn tratat chimic le inervezi,se agita.Botca ecluzioneaza dupa 18zile daca ai mai multe botci in lada sa ai grija la roit,pleaca de ramii cu lada goala.daca vrei sa faci roiartificial scoti rama cu botca,dar atentie sa nu ei matca batrina,doua rame cu puiet le duci intr-un nucleu.acolo le ajuti cu putin sirop pt. ca nu au caratoare.Eu nu am gasit stup asa de rau cum spui(familie de albine)Ia legatura cu Dan Margarint din Canada un inginer roman sa vezi ce om este Adresa este Dan Margarint stuparit ai sa afli mult mai mult din Canada,este un om de suflet.
Rosca Ovidiu spune
Ok . Multumesc de sfat , acum Dan Margarint e prea prea, eu sunt un nimeni . Am facut ieri ca a fost timp frumos niste interventii ( descapacire rame dupa diafragma si pus la tras in cuib) .Totul mi se pare ok , au miere .Am niste intrebari: :
1.Aproximativ cand sau pana cand (calendaristic data vorbind) e perioada cand sa face aranjarea finala a ramelor in cuib pentru ghemul de iernare ?
2. Aproximativ cand sau pana cand se face "Sigilarea" stupului pentru iernare ,folie , materiale izolante etc-adica ultima interventie in 2013
3. E vreo problema daca sunt celule cu miere pe rame necapacite ?De exemplu rama are coronita capacita 2/4 si mai e o suprafata de 1/4 in jos necapacita . Ce se intampla ? Va fi capacita acea miere pana la sfarsitul acestei luni ? Nu se acreste mierea daca ramane necapacita ? O pot cosnidera rama viabila pentru iernat ?
Alte sugestii sunt binevenite .Multumesc.

Rosca Ovidiu
Sinel spune
Ovidiu cuibul se restringe incepind cu decada adoua a treia din din luna august pina cind ramin ramele pline di fata diafragmei.Sa ai grija cind micsorezi cuibulsa ai rame cu mierecam 2/3 pt.ca albina iarna nu face ghemul pe rama cu miere ca tine frig.Eu de regula Impachetez stupii cind temperatura scade cam la 10 grade,dar inainte de impachetare se face tratamentul(in limbaj stuparesc paduchi) sunt in farmaciile apicole tratamente de care vrei.Atentie la tratament mai ales cu varachet daca nu izolezi bine lada nu are efect se pone o coala de hrtie pe podisor se inchide lada sa nu iasa albina din lada cam 15minute.Atentie inainte trebuie verificat sa nu aiva puietncind ecluzioneaza es si paduchii,se repeta la interval de 7 zile daca faci cu varachet,Rama aceia de care vb. nu are nimica nu se acreste,ma refer la partea necapacita.Restringerea cuibului se face progresiv mutind diafragma.
Rosca Ovidiu spune
Sinel iti multumesc . Cuibul l-am tot restrans , de completat cu sirop invertit si apiinvert am tot dat pana pe 01.09.2013Varachet Forte am dat de trei ori 2 in sept si ultimu in 06.10.2013(la intervale de 7 zile X 3) .Din considerente de timp inainte de al treilea nu am verifcat puietul a doua zi (dupa ultimul varachet) m-am uitat la rame si 3/4 stupi nu avea capacit nimic la al 4-lea (agresivu) nu am mai umblat , decat sa ii dau 2 rame descapacite la tras, sper si cred ca nu a mai avut nici el puiet .Cand am dat varachetul la doi stupi am observat mici iesiri de fum intre cuib si podisor pe langa capac -urdinisu era inchis.Oare cat de grav e ca s-a scapat ceva?Gratie de soareci am montata , miere zic ca au suficienta .Duminica voi aseza ramele bilateral pentru iernare concomitent cu o ultima restragere ( mai scot 1 rama pe stup) sa stea cat mai ingramadite nu foarte tare dar sa fie adunate bine pe intervale.Avand stupi cu fund AV inchid sus etans cu folie cu polistiren expandat de 5cm si pun capacu .Trag suberul 1/4 pe suprafata pana pe la anu nou dupa care mai inchid ceva . E suficient 1/4 sau sa il trag mai mult 2/4 din suprafata (chiar tot sa il scot mi-e frica tre sa recunosc ) .Alta intrebare ; Preventiv!!! sa bag in ei si benzi de Mavrirol ? Sa dorm linistit ... ati folosit benzi de Mavirol ?Ce efect are? Sinel in speranta ca imi mai dai raspuns si la acest post te salut si iti multumesc....
PS : Teoria mea nu are valoare fara practica-recusosc ca am inmagazinat extrem de multa informatie - practica ma omoara ... deocamdata ....
Sinel spune
Eu lucrez pe lazi orizontale in zona mea nu sunt lazi pe verticala ma precis in podisu Birladului,avem o zona cu paduri de foiase cam pe o suprafata 2000 hectare,salcim mai putin o zona meliferica destul de buna zic eu.Nu stiu in ce zona locuiesti dar la vremea asta nu se mai poate restringe cuibul,deaja sa cam format ghemul.Ca sa-ti dai seama daca ai varoua cind faci tratament pui pe fundul lazi o coala de hirtie alba se observa cu ochiu liber cazut pe acea coala.Eu asa procedez la mine toamna cu varachet forte din 7 in 7 zile de trei ori,doar toamna in luna octombrie.Nu am folosit benzi,iat primavara pt. nesemoza folosesc ceai din plante medicinale cu mare succes:pelin,coada soricelului,galbenele.menta,floare tei citeodata si urzica.Am mai spus cu riscul ca ma repet albina nu moare daca este sanatoasa de frig ci de foame,alt impediment sa nu stea in curentdirect in ghem.Le pun supliment de mincare de doua ori in ianuarie si in februarie spre sfirsitturtade apifonda cam 4,5 sute de grame se taie foarte usor cu sirma de inramat.Daca vrei cu Margarint cauta pe net albinaritul la distanta Dan Margarint gasesti filmulete cu ce te intereseaza,nu costa nimic,fara sa fii in direct cu ei
Rosca Ovidiu spune
Sunt din Sighetu Marmatiei - MM,mai exact la un 6 Km de Sighet intr-o zona numita "pe valea Izei" zona de deal cu salcam si faneata moderata pe aici fac oameni fan deci dupa floarea campului din iulie incolo slabut doar trifoiul alb din otava , arabil ,gradini cu pomi si legume ,altfel spus miza e pe salcam de unde pot trage afara ceva dupa aia slabut, las lor mai mult . Merg pe extindere ,doresc sa ajung in circa 3 ani la 20 de familii , nu mai mult .Doresc sa practic un stuparit modern , si de altfel la un moment dat sa umblu cu ei de accea am ales sa merg pe varianta de stup vertical nu de 10 rame (acela e un stup exclusiv pastroral si intensiv) ci pe 12 rame . Doresc sa cumpar din podul casei unei batarane ceva orizontali ai raposatului ei sot . Cum se intretine o familie in astfel de stupui, interesul meu ar fi sa am vre-o 3 din astia pentru a-i exploata pentru ceilalti -puiet si miere ? Cate familii aveti ? Va salut cu respect.
Sinel spune
Draga Ovidiu te sfatuiesc sa nu folosesti niciodata lazi vechi,sau daca de forta majora sa-i curati cu soda caustica pe urma spalat cu apa multa si tinuti la soare mai mult timp direct fara capac.Intretinerea se face la fel ca si la stupii pe verticala am o virsta mai mare ca a ta vreo 61 de ani. daca vrei sa-i dezvolti repede cumperi cutia Nicot Intr-o vara faci 20 30 de roi,este cam scumpa cumperi sidiul cu pasii pe care trebuiesc urmati .
Rosca Ovidiu spune
D-nu Sinel va salut!Raportand 61 ai dvs. la cei 29 ai mei nu mai imi permit sa ma adresez cu "tu" "tine" "tie" ... Respectele mele pentru sfaturi . Sambata au fost 24 de grade soare zi ideala de a-mi baga ultima oara nasu in lazi . Am asezat ramele pentru ghem unul e plin , da plin de miere , din cele 6 rame am pus la mijoc 2 rame care erau 3/4 pline in rest pline celelalte 4 .E problema ? Din cate am inteles iernarea pe miere nu e ok ca tine frig sau pana atunci mai papa ele si aranjeaza locasul pentru sfera?2 stupi au avut ramele ideale pentru sfera iar ultimul avea asa si asa .Acestuia I-am descapacit 2 rame dupa diafragma sa traga in cuib mierea . A doua intrebare daca ramele din mijloc au miere (coronita) aprox 1/4 e sufficient? Mentionez ca restul de rame bilaterale sunt incarcate corespunzator si anume 2/4 si 3/4 miere . Am tras folia prinsa in pioneze insa din motive de siguranta pentru ele nu am asezat peste folie polistirenu pentru a nu le strivii pe spetezele superioare .Astept ceva racire a vremii si intr-o dimineata racoroasa cand sunt in ghem "sigilez acoperisu" cu polistiren si ceva material textile dens !Nu avea nici unul urma de puiet capacit asa ca am dat al 4 -lea VARACHET FORTE care de data asta a ars integral. Mai am o intrebare : urdinisu? care acum mi-e infundat aproape de tot cu burete si gratie de soareci . Cam pe cand se termina fenomenul de furtisag ca sa-l deschid mai mult ? se stie ca zborul de curatire e mana cereasca si pentru asta trebuie un urdinis deschis corespunzator .Mentionez ca pentru iernare nu ma intereseaza intrucat am fund cu plasa care acum e deschis aprox 5 cm . Va multumesc,
Sinel spune
In vara aceasta am facut 20 de matci cu ajutorul cutiei Nicot,sa ai grija sa nu o folosesti in timpul culesului,pt. ca albina este cam habotnica daca are cules puternic incepe sa cladeasca.La noi sunt familiide albine foarte multe mai ales cu acele proiecte 121 si 141 cred ca a ajuns cam la 10000.Eu lucrez pe bio nu merg in pastoral,stationar,am toate vasele si centrifuga din inox alimentar.Sunt pensionar pe caz de boala ma deplasez mai greu merg cu masina,la stupi ma descurc la recoltat acolo trebuie atentie,la ramele cu puiet sau sa nu scoti vreo rama cu botca,de regula cam la salcim.Daca vrei sa faci stuparit de calitate sa nu depasesti 50 familii.Am vb. cu un prof. Giurgiu de la 50 fam recolta pina la 2 tone de miere familii puternice sa ai matci foarte bune sa nu depaseasca 3 ani sa ai un carnetel cu situatia la fiecare familie,cind deschizi lada te uiti in carnet sa-ti dai seama cum merge familia.Cind am inceput cu stuparitul am lucrat cu un stupar care cu alemelea aveam150 asa ca am prins tainele albinaritului,teorie stiam mai multa decit el dar in lada nu prea ma descurcam la recoltat,la recoltat se face cuibul cu mare atentie ramele recoltate nu se pun una dupa alta.Sa te documentezi cu literatura de specialitate: pt boli pt tratament iar primavara curatenie in lada,sunt multe chestiuni pe care trebuie observate. Sunt pensionar din invatamint am facut 3 ani practica intr-o stupina nu pot sa zic ca sunt asdar ma descurc noutati apar mereu,poti observa si tu anumite chestiuni cu timpul.Sa ai o iernare usoara,multa sanatate.Nu este bine sa folosesti lazi vechi.
Rosca Ovidiu spune
M-ati convins sa nu iau chilipiruri - vechituri .Nu imi trebuie loca sau alte baiuri ... Nu le am eu cu Nicot , nu ca n-as sti dar lucrez de la 07-18 si sambata inclusive asa ca nu am eu timp de stat langa lazi .Le voi inmulti din botci de roire, le recoltez le bag in bigudiuri si le introduce in nuclee de 2-3 rame .Sunt foarte bune botcile de roire , mari, frumoase , productive dar au dezavantajul genei adica roirea . Le roiresc de le ia mama naibii pana ajung la un 20 de stupi pe urma cutia NICOT.Si dvs. la fel iernare usoara , multa sanatate si tot ce va doriti .
PS :Daca dati cu Varachet atunci nu prea puteti numi stupina BIO ,mai ales ca recoltarea e tot din lada afumata ,ramele la fel afumate cu chimic! Vasele de inox nu au nici o legatura cu acest lucru . Cautati tratamente BIO pentru Paduche gen Api Life War-"Api Life Var® este o sulutie BIO folosita in tratamentul si profilaxia in lupta impotriva Varrozei albinelor (infectarea cu Varroa Distructor) precum si impotriva Acarapiozei, boala cauzata de parazitii traheali (capusa Acarapis Woodi sp.)"
lavi spune
Buna ziua domnilor si ma bucur ca acest site capata tot mai multa aderenta in rindul apicultorilor din Romania.De fapt cred ca este o multumire si pentru dl Mihai Rus care a deschis aceasta initiativa. Ca orice cititor si apicultor cu peste 30 de ani de experienta am lecturat ultímele postari ale d-lor Sinel si Ovidiu care si-au impartasit experientele si sfaturile. E un lucru frumos sa fii civilizat si sa destainui si altora din experientele tale. Acum este f. important ce alegem, fiecare are propia parere si experienta, trebuie sa respectam dreptul oamenilor de a se exprima chiar daca de multe ori nu suntem deacord cu ei.
In speranta ca un voi deranja pe nimeni vreau sa fac doar citeva completari:
1. Sa mentionat aici de postarile video din Canada - ele fac parte din pachetul : Apicultura la distanta by DAN MARGARIT si cuprinde 74 de video destul de instructive - atentie acolo nu se vorbeste de apicultura bio - se face apicultura profesionista pentru productie.
2.Apicultura BIO nu este la indemina oricui chiar daca isi doreste, trebuiesc indeplinite conditii stricte si acest lucru trebuie sa fie certificat, ma refer la zona de poluare, baza melivera fara nici o influenta chimica, zona virgina in care trebuie amplasata stupina, tratamentele naturiste sau certificate bio, foita de faguri din ceara pura de albine, sau din descapaceala, tot inventarul apicol din inox, etc...
Succes tuturor !!!
Sinel spune
Sinel momentan nu folosesc de 3 ani varachet forte doar am spus cum ar trebui folosit,da asa este foitele din ceara la descapaceala si capcane sa fie pt. faguri artificiali banuiesc ca la aca folosesc ceara bio.Am mai auzit ca se mai introduce parafina pt. foite de faguri.Da este adevarat ca Dan Margarint lucreaza la nivel industrial,au doar lucerna si rapita ca zona meliferica,se poate lua ce te intereseaza sau ce-ti este util.Pt. mine am lazi din lemn de brad nu am folosit lemn tratat vopsit BIO ulei de in.Eu asa zuc sa ia fiecare ce crede ca ii foloseste,nu spun ca ce am zis este litera de lege,in cresterea albinaritului apar noutati in fiecare moment si de la an la an.Am o intrebare pe care nu sunt sigur in Romania a aparut PUIUL VAROS si daca da unde ar fi.Din cite stiu doar in SUA,am auzit ca in Europa nu a ajuns.
Sinel spune
Asi dori sa cumpar carteascrisa de C Hristea,pt. mine mi s-a parut fb.
Rosca Ovidiu spune
Draga Lavi

Nu vreau sa par nici increzut , nici mitocan si nici nesimtit dar la mine seminifatia BIO este :

Ce scot din lada mea si ung pe paine ,ceea ce vrau sa-i ofer piticului meu de 2 ani sa manance , si nu " BIO " din comert .In spatele unei certificari poti gasi in magazin ,piete targuri etc. te miri ce ! Omu de rand nu face diferenta intre mierea adevarata si mierea din apiinvert .
Cel putin mie de accea imi trebuie albine , sa am in casa ceva ce sigur e BIO- ECO-100% natural sau alte light motive la care romanii pun botu!

D-nu Sinel va rog o adresa de e-mail , s-ar putea sa am eu pe Hristea . Va trimit pe e-mail. Multumesc.

Salutari.
lavi spune
D-le OVIDIU, v-am inteles conceptul si nu comentez, cred ca este ok. Referitor la abilitatea omului de rind posibil sa aveti si aici dreptate, de aceea comerciantii ne baga pe sub nas tot felul de facaturi frumos ambalate.Unde mai pui ca printre comercianti se afla si destui apicultori.Daca doriti informatii referitoare la apicultura si tratamentele bio va recomand site: www.eurohonig.com
Cu stima,
Sinel spune
Sinelpostolache@yahoo.ro Adresa de domiciliu bl 3 ap 1 etaj 1 sc 2 loc Gaiceana jud Bacau. Eu am raspuns la alt comentariu cu privire la BIO,sa-ti spun ca si eu am crescut trei copii cu miere de la stupii mei unul este medic nurochirug in Germania a doua lucreaza in state iar a treia este anu cinci la farmacie la Iasi la zi la stat.Toti 3 au facut la stat asa sa nu pierzi din curaj mergi inainte pe acest drum,sa nu te descurajezi daca scrie cineva ceva care sa te deranjeze.Albina stie mai bine decit omul ce aduna si cit de curata estechear si cu igiena daca ai remarcat un lucru si anume sunt impartite pe sectoare daca se poate spune asa:albine sanitare care pregatesc celula pt. ouat, albina doica albina caratoare,si in ultim rind trintorii care au si ei treaba lor pt.ventilat si pt. fecundare adica imperechere.Au un sfirsit cam tragic dupa luna august sunt dati afara de catre albine.Iubeste aceste vietati ca sunt harnice si inteligente,incaodata sanatate iernare usoara sa-i multumim lui Mihai pt ca putem sa ne vb.cu cine dorim.
Sinel spune
BELEAUA MARE IN ROMANICA este ca nu ai unde sa valorifici mierea mai apar niste samsari care vor pe kg 9 maxim 10lei,pe cind 1kg de zahar costa 6,5lei cam tot ce cumperi pt.albine sunt f scumpe.Am prins si vremuri bune inainte de revolutie eram stimulati de stat iti oferea suprafata 2m patrati de familie, la kg de miere dedea 3,4 kg de zaharsi multe altele.
lavi spune
Buna seara d-le Sinel,intradevar piata mierii din Romania a fost o problema din toate timpurile si nu stiu daca isi va gasi vreo data rezolvarea favorabila apicultorilor.Daca inainte de revolutie eram incurajati, stimulati in practicarea acestei profesii ( sacii de 25kg de zahar, pachetele cu zahar candi, foitele de faguri si medicaméntele de uz apicol la preturi subventionate de stat, scutirea de impozit, etc...) acum este o aventura sa gindesti ca te poti imbogati sau macar trai numai din albine. De citiva ani sunt musafir in Romania, am luat contact cu lumea civilizata, am vazut cum functioneaza economía de piata in Europa Occidentala si chiar apicultura care se practica aici.Daca aici pretul pe kg de miere incepe de la 6 euro in sus,polenul de la 25 euro/kg, propolisul 1 euro gramul, piata mierii e promovata prin cit mai multe campanii de publicitate si emisiuni medicale , cum sa nu fii incurajat sa faci performanta.
A parca ati pus o intrebare in una dintre postari ( referitor cred ca la Puietul Varos ), exista si in Europa aceasta micoza in special in tarile cu zone umede, a existat si in Romania dar din fericire nu s-a declansat niciodata o molima.Micocidinul si-a demonstrat eficacitatea in acest caz.Aici se foloseste Apimicos cu aceeasi eficacitate.
Toate cele dorite !!!
Sinel spune
Sinel multumesc pt. raspuns d-le Iavi,Am remarcat pe la marile magazine este o invazie de miere dinChina si de pe la rusi am vazut,doar am auzit de Puietul Varos am vazut in poze m-a ferit D-zeu de asa ceva stiu ca moare puietul in celula este alb la observatie cred ca deaceia poarta acest nume.Incaodata multumesc pt.anumite sugestii si raspunsuri,multa sanatate,mult noroc in viata.O zi buna.
Alex spune
imi puteti spune si mie, va rog, data in care se va tine targul apicol in sighisoara? pe unele site-uri am vazut 02-03 noiembrie, pe altele 09-10 noiembrie... multumesc.
Rosca Ovidiu spune
Va rog un sfat (Lavi , Domn Sinel)

Duminica dimineata la controlul formarii ghemului de iernare am constatat:

2 aveau ghemul jos ok pe ramele centrale.
1 avea ghemul sus de tot sub speteaza inferioara era aglomeratie mare de albine
iar la unul caruia i-am descapacit dupa diafragma 2 rame avea albine pe acele rame de dupa diafragma tot in partea de sus. La amiaza vroind sa scot ramele (banuind ca sunt goale ) sa nu ramana in stup si sa nu se formeze gresit ghemul am incercat sa le scot insa stupoare aveu multa miere , nu au fost trase in cuib .Acum e posibil sa fie o problema intrucat 7 rame cuib diafragma lemn si polistiren si doua rame ocupa toata lada . Sa scutur ramele si sa le scot chiar daca au miere ramasa in ele ?Nu as vrea sa ramana pe ele albina (ghem format gresit) sa inghete la iarna .

Deci va rog un sfat la situatia descrisa si un raspuns de ce ghemul la cei doi este format in partea de sus .Mai coboara in jos? Multumesc.
Rosca Ovidiu spune
1 avea ghemul sus de tot sub speteaza "inferioara" ... scuze speteaza superioara a ramei am dorit sa spun.
SORTAN CODRUTA spune
Sunt din Deva si doresc sa achizitionez o centrifuga Mineli 3 rame.
Ma intereseaza la cat se ridica taxele de curierat (aproximativ).
Va multumesc.
Sinel spune
Buna dimineata astazi am deschis netul am fost la Calarasi pe la locul de bastina a sotiei.chear nu prea inteleg ce s-a intimplat eu nici acuma nu am impachetat stupii cind temperatura ajunge la 15,chear 10 grade le impachetez daca este prea cald se apuca de ros hirtia fac mizerie.Ghemul se deplaseaza usor cind temperatura este ridicata Mai depinde de marimea familiei cite ramr cu miere i-ai lasat daca sunt pline cu miere,o rama 1/1 are cam 4kg.Eu las in lada intre 15 si 20kg miere la fam. batrine la roi in decembrie pun cite o turta de Apifonda,iar in ian.cind prind o vreme cu temperaturi pozitive mai pun citeo turta la toti ma reprt in feb sau inceputul lui martie depinde de vreme.Chear daca ma contrazice cineva eu asa procedez albina daca este sanatoasa nu moare de frig ci doar de foame,ultima moare matca ,pt.ultima picatura de miere o primeste ea.Sa fiu inteles cuibul l-am facut pina a nu se forma ghemul am lasat loc dupa diafragma loc cind pun izolatia daca este prea cald si sunt impachetate este riscul sa se formeze doua ghemuri,pr podisor am pus o coala de hirtie alba sa pot pune izolatia, pt. cel mai mare pericol este sa nu se faca curent peste ghem.Ovidiu daca are mincare in cuib sa nu-ti faci griji daca vremea s-a racit nu prea mai cara din spate in cuib.
lavi spune
Buna ziua d-lor Sinel si Ovidiu, ca sa incep cu o gluma uitati coincidenta, dl. Sinel acum zeci de ani si-a adus sotia de la Calarasi la Bacau (Moldova) iar eu am aduso de la Vaslui (Moldova) la Calarasi, asa e soarta,nu se stie niciodata.Draga Ovidiu dl.Sinel ti-a raspuns in parte la mesajul tau, eu doar am sa incerc sa mai lamuresc putin lucrurile. La inspectia familiei de albine un rol important il au factorii de mediu, in special temperatura aerului.
Acum in octombrie , uneori si in noiembrie ziua temperaturile pot ajunge si la 20 grade, ori la aceasta temperatura nu mai putem vorbi de ghem.
2. Asa cum a spus si dl. Sinel, albina nu moare din cauza frigului ci din cauza lipsei de hrana a calitatii proaste a acesteia sau de boala.O albina sanatoasa rezista si in Siberia,Canada sau tarile nordice unde temp. ajung si la -50grade daca au miere de calitate.
3.In ramele care formeaza cuibul nu trebuie sa ai miere necapacita, aceasta se altereaza repede(se acreste) datorita condensului din stup si cu siguranta imbolnavesc albinele.
4. Daca tu consideri ca ai miere suficienta in stup e bine sa le scoti de dupa diafragma, daca nu sunt capacite le centrifughezi iar daca sunt capacite le pui la pastrare pentru a le folosi in stimularea de primavara. Numarul ¨¨1¨¨ pentru o iernare de calitate este ¨¨mierea de salcim¨¨, incearca si te vei convinge.
5. Cuibul trebuie sa fie cit mai compact, cit mai strins pentru a putea pastra caldura interioara, ca sunt 7, 6 sau 5 rame asta depende de marimea familiei de albine, nu este important nr. de rame, este esential nr de indivizi in familie, poti avea plina lada de rame dar in realitate sa ai doar 2-3 pumni de albina.
6.Referitor la cele 2 fam. cu ghemul sus, sub speteaza superioara, in mod normal o data cu racirea vremii 0-5grade trebuie sa revina in locul optim de iernare dar noi aici tragem concluzii la ceeace ne-ai scris tu, in realitate tu esti raspunzator de cum ti-ai organizat cuibul.
In speranta ca sfaturile noastre te vor ajuta iti doresc iernare usoara si asteptam vesti de la tine. Sa auzim de bine !!!
Sinel spune
Buna ziua Ovidiu vezi ca in tarisoara noastra sunt oameni de omenie, primesti sfaturi de la oameni cu o anumita expierenta in ale albinaritului sfaturi utile, Nu ai cum sa sustii niste aberatii se uita multa lume pe net,D-le Iavi pe vremea lui Ceausescu trebuia sa mergi cu repartitie la post asa ne-am intilit in Moldova lui Stefan acum 35 de ani.Eu va doresc amindurora iernare usoara la albinute multa,multa sanatate si sa ne mai impartasim anumite idei.
Vulpe Dan spune
doresc sa stiu ce dimensiuni au ramele dela stupul tip Lysson(plastic).nu vreau sa listez in cos fara sa stiu acest amanunt.stima. PS pentru a achizitiona mai repede,poate ma contactezi la tel.0722620171,nu de alta dar fiind pensionar si bugetar sa nu mi se duca banii pe altele.aceeasi stima
Vulpe Dan spune
vreau sa mai stiu daca aveti faguri din plastic pentru ramele Lysson,stima
Vulpe Dan spune
ce diferenta constructiva este intre SPR 308 si SPR 309 ?ce dotari are 309 si mai putin 308(apropo de diferenta de pret)?
Vulpe Dan spune
D.le MIHAI RUS inca te mai astept cu un raspuns !
Vulpe Dan spune
exista si raspunsuri ?
lavi spune
Buna ziua d-le Vulpe, la intrebarile dv. se pare ca mai aveti de asteptat, poate gasiti raspunsurile dorite in literatura de specialitate. Din cite stiu eu in Romania e doar un ¨¨moft¨¨ folosirea stupilor, a ramelor si a foitelor de plastic, aici datorita puterii financiare scazute se va merge inca f multi ani pe metodele traditionale. Dupa cum spuneti ca sunteti pensionar bugetar, cu o investitie mica (1-2)stupi clasici puteti experimenta aptitudinile dv. si apoi in functie de posibilitati puteti incerca si varianta mai noua din poliuretan si foite de plastic mult mai costisitoare.
Din experienta va spun ca nu utilajele sunt punctul forte, ci dezvoltarea familiilor de albine.
Toate cele bune si sanatate !
Vulpe Dan spune
in primul rand apreciez f.mult faptul ca ati ,,catadicsit,, sa imi raspundeti,toata stima.ma vad nevoit sa fac reclama fara sa vreau,dar
ApiCompleX comercializeaza la 1/2(plastic)si vroiam sa stiu daca si Stuparul.ro are asa ceva.daca ai marfa ta si clientul vrea sa cumpere dela tine dece nu te intereseaza sa-ti vinzi marfa?asta e modul de lucru la Stuparul?referitor la stuparit,cunosc destule dar mai vreau sa stiu mai in amanunt.sfatul meu de semi profesionist pentru incepatori:porniti intotdeauna dela un nucleu de 3 rame(puiet,pastura,miere) si daca reusiti sa-l intariti,sa-l inmultiti si sa-l treceti peste o iarna fara prea multe pierderi sa stiti ca veti reusi in continuare.referitor la stuparii ,,administratori,, pentru altii,fara exceptie sunt niste hoti(n-am intalnit unul care sa faca exceptie.stima si multa daruire pentru albine.
vlad spune
Salut, nu sunt un apicultor dar asa vrea sa ma apuc de stuparit. Intrebarea mea este, am o casa la marginea unei paduri, este posibil sa montez 5 stupi in gradinutza din spate ? Am vecini si in stanga si in dreapta, vor fi probleme din cauza albinelor , sunt agresive ?E un loc bun? Ce ma sfatuesti ?
Vulpe Dan spune
toti incepatorii au un optimism feroce.ai citit ce am scris mai sus? dece cu 5 si nu cu un nucleu sau cel mult cu 1 stup? teorie sti ceva adica ,,cu ce se mananca,, asta?nu asi vrea sa fac pe grozavul(nici nu e cazul),dar ar fi mai bine sa iti faci mana cum s-ar zice.pentru vecini:trebuie sa orientezi,musai,urdinisele nu catre gardurile cu ei si la ceva distanta.important mai este si ce culturi ai prin zona,sa aiba ce culege.agresive sunt numai daca iei unele ale dracului(vezi:sa fie blande dela mama lor) sau daca faci manevre bruste,pe vreme ploioasa,daca n-au miere(adica cand nu le merge bine).si cel mai important,sa nu fi alergic la intepatura de albine(am vazut cu ochii mei cum se poate da ortul popii din asa ceva).in final,eu cred ca treaba aste merita din plin.sanatate si daruire!
andrei spune
ce este indica sa dau la albini in primavara turta cu zahar sau de miere?
Vulpe Dan spune
daca esti,,fomist,,le dai turta,daca esti ,,boier,,le dai miere salcam.
lavi spune
HA HA, bun raspunsul !, poate asa invata cite ceva si cei ce urmaresc acest fórum.
Cu stima si sanatate .
Vulpe Dan spune
se pare ca sunt prea subtil pentru tine.ma vad nevoit sa-ti,,traduc,,ce am vrut sa spun: cand am scris ca esti,,fomist,,am vrut sa evidentiez faptul ca atunci cand extragi mierea,in primul rand pui la magazie(rezerva)rame complect capacite si apoi extragi restul de miere dispanibila pentru valorificare.in acest fel arati faptul ca esti ,,boier,,cu albinele,adica le dai stimulent de calitate nu surogat conceput de tine.acelasi,fara stima fata de insolenti.PS.crezi ca d.l Sinel apreciaza laudacii.
Vulpe Dan spune
cum e cu respectul cand folosesti expresii de genul,,HA HA,,? daca ai folosit comparatia cu d.l Dan Margarit inseamna ca te compari cu el?de profesie sunt inginer,n-am fost niciodata membru de partid si daca tot am facut meseria pe santier inteleg ca nu arati respect atunci cand de exemplu injuri pe cineva de mama,ceeace evident n-am facut.in incheiere tin sa precizez ca am procedat intocmai cu ultima dvs.afirmatie.PS mi se pare mie,sau mi-am exprimat,odata,consideratia fata de dvs.?
Sinel spune
Pt. a infiinta o stupina dupa mine ar trebui sa incepi cu doua familii de albine sau doi roi.Daca esti singur in zona, trebuie sa ai doi ,doua in caz de vreun pericol de a pierde o matca sa le poti salva.Dar,dar cel mai bine este sa lucrezi intr-o stupina ca sa inveti macar lucrurile esentiale si anume: sa diferentiezi albina lucratoare, matca,trintorul etc. Albinele intr-o familie se impart in mai multe activitati: albina caratoare, albina sanitara care pregateste celula pt.ouat.albina doica care ingrijeste puietul,albina de paza la urdinis si asa mai departe trintorul pt. ventilatie si pt. imperechere.Bafta multa pt. cei care vor sa inceapa tainele apiculturii,dar sa nu creada ca se imbogatesc, in 2,3 ani,cam dupa 5 ani incep sa se amortizeze cheltuielile.Incaodata bafta sa fie cu noroc.
Vulpe Dan spune
sunt si eu,in mare parte,de acord cu d.l Sinel.singura(mare)diferenta(si asta in modul de abordare al investitiilor) este ca,plecand dela 1 nucleu(dupa mine) si avand rabdarea si grija necesare se poate proceda la intarirea apoi inmultirea nucleului pana la sfarsitul aceluiasi an pana la 2 nuclee.in iarna urmatoare,cu ce valorifica din miere,
poate sa-si faca material apicol(lazi,rame,etc.).deci,prin reinvestirea totala a castigului
se poate inmulti serios in anul urmator(deci cu bani putini si in mod rezonabil,fara sa se simta serios la bugetul familiei).asta fara sa vrei sa obtii totul din primul an.asta este dupa mine cea mai economica cale. asa te rodezi si in activitatea asta.n-ar fi rau sa stai si pe langa un stupar mai batran.incepatorii trebuie sa stie si sa invete ca daca vor sa mearga mult timp pe acest drum trebuie neaparat sa porneasca incet la drum.stima ,multa rabdare si daruire.PS.albinele sunt ca si iepurii-ajungi sa nu le faci fata la cat de repede se pot inmulti.acelasi.
lavi spune
Buna seara, ma bucur ca am intilnit aici oameni realisti care spun lucrurilor pe nume. Pe dl. Sinel nu-l cunosc , decit de aici de pe net, nu-i fac reclama pentru ca nu e cazul dar gindirea si principiile dumnealui sunt foarte corecte. Cred ca unora nu le convine dar exprimarea e libera si fiecare se inspira de unde doreste.
Ca sa incepi apicultura cu un singur ¨¨roi¨¨, sa-l aduci la nivel de familie, sa-l inmultesti si sa mai ai pretentie sa scoti si miere din primul an ,sincer e pura fantezie. Pentru a vorbi de cistiguri din miere pentru a le reinvesti in lazi , alte materiale si tratamente apicole trebuie sa treaca ani buni. Literatura apícola suna frumos si multora le da aripi dar realitatea e ca ¨¨ practica ne omoara ¨¨ .
Cu tot respectul pentru cititorii acestui fórum .
Vulpe Dan spune
mi se pare mie sau in aceeasi fraza te contrazici singur(sa mai ai pretentie sa scoti si miere din primul an).anul apicol incepe dela 01.08.2013 si vrei sa ma convingi ca nu scoti deloc miere intr-un an?n-am zis ca trebuie sa faci apicultura cu un ,,roi,,dar nu e apicultura sa incepi cu 20 si sa-ti moara 10 intr-n an. fraza cu,,Cred ca unora....,, e corecta dar vad ca tu nu o aplici si pentru tine.vrei sa sustii ca literatura apicola nu e valabila in practica? crezi ca orice incepator redescopera america?la ora asta s-a spus totul despre albine,depinde numai de ,,practica,,pe care vrei s-o aplici.nu mai da calificative ca nu esti ,,profesorul,,.totdeauna am scris ca asta e parerea mea,n-am avut pretentia ca e litera de lege si de fapt ia fiecare ce i se potriveste.da?stima.PS. as fi tare curios sa stiu de cand ai cu albinaritul,cumva de prin anii 1960 ?acelasi.
lavi spune
D-le Vulpe din ultímele 2 postari ale dv. se pare ca de la o discutie civilizata ati denaturat tema acestui fórum intr.-o punere la respect. Ati fost cumva cadru didactic in perioada comunista ?
Pentru linistea dv. am sa va raspund cu bun simt :
1. Am inceput apicultura in anii 70 pe vremea cind pentru combaterea Varroa se folosea Sinecar.
2. Profesia mea de baza e informatician.
3.De 10 ani lucrez la o societate apícola din Spania similara ca cea unde lucreaza dl. Dan Margarit din Canada.
In concluzie aici nu e nimeni ¨¨ profesorul¨¨, fiecare isi expune liber parerile fara a jigni cititorii de pe fórum.
victor spune
Sînt din Republica Moldova pot face comandă de pe adest sait.
Dacă da cît mă costă transportul înafară de bunul procurat
Vulpe Dan spune
roaga o cunostinta din Romania(zona Moldova,exemplu Iasi,oricum aproape de granita cu tine) sa faca o comanda in numele tau,dupa care cunostinta sa-ti aduca marfa.bineinteles tu suporti tot ce costa materialul,benzina si ce mai dai pentru serviciul facut de roman.asta e parerea mea.mai corect si mult mai ieftin,daca iei de pe site dimensiunile si incerci sa-ti faci singur.stima
andrei spune
Va salut

Nu sunt apicultor, am o curiozitate ,in ce perioade a anului se pun faguri artificiali ? ce proprietati ar trebui sa aiba faguri artificiali? ma ajuta cineva?
Vulpe Dan spune
cel mai avantajos,in plin cules. si mai ales la un stup puternic.merge si la un roi dar se chinuie,dureaza mult.de preferinta cand fagurii sunt facuti din ceara naturala(ex.:d.l
Hanganu dela Iasi,fara reclama).dupa d.l Margarit(Canada-vezi filmuletele)se pot folosi si faguri din plastic.stima
andrei spune
Mersi de raspuns,ideea e ca am primit o oferta din tarile calde cu faguri din ceara artificiala (100% pura ) care am văzut ca se vinde cu 30 de lei/kg si am primit un pret mai mic si vreau sa import si sa comercializez,de asta voiam sa stiu in ce perioade din an sa aduc,respectiv luna sau lunile in care apicultorii achizitioneaza faguri ( 26x41 cm).
mulțumesc
Lucian spune
Buna seara tuturor , ma numesc Lucian am 18 ani si de indata ce termin liceul doresc sa imi fac stupi cu albine . Problema mea este ca incep de la 0 ... Voi comanda carti pentru inceputul in apicultura si le voi studia pana la primul meu stup . Apelz la dumneavoastra cu dorinta de a optine informatii cum imi voi fora albine in stup , in ce luna , si tot ce se stie de inceput ? Cer asta nu pt ca nu se vor gasi in carti dar vreau siguranta celui care a trecut deja prin etapa aceasta . In concluzie doresc sa stiu cum imi voi aduna Primele albine in primul stup(Nou ) . Va multumesc!!!
Vulpe Dan spune
cu riscul de a parea prea activ in ultimul timp,vreau sa sti parerea mea pentru inceputul tau(din prea multa dragoste pentru albine si din dorinta de a nu incepe cu stangul ca sa nu fi prea repede incercat de dezamagiri).din start trebuie sa sti ca se potriveste perfect zicala arhicunoscuta,,cate bordeie atatea obiceie,,.cartea e sfanta,dar si din experientele celorlalti trebuie in final sa iei doar ce iti vine ca o manuse aptitudinilor tale.mai la concret intra pe net la Dan Margarit-Canada si vei invata foarte multe dela el din filmuletele prezentate.iti mai recomand invataturile lui Hanganu dela Iasi si multe altele pe care le poti viziona pe net.trebuie sa fi constient ca insusindu-ti aproape perfect teoria vei fi in masura sa alegi ce e mai bine pentru tine.cu dragoste pentru ceeace vrei sa incerci.PS.poti sa cauti si cartea lui Harnaj.
ciprian spune
as vrea sa va intreb si eu cum a ti iernat cu stupii impachetati cu folie stretch si daca sunteti mai multumit decat fara iozolatie ..... astep raspunsul dvs multumesc
andrei spune
Mersi de raspuns,ideea e ca am primit o oferta din tarile calde cu faguri din ceara artificiala (100% pura ) care am văzut ca se vinde cu 30 de lei/kg si am primit un pret mai mic si vreau sa import si sa comercializez,de asta voiam sa stiu in ce perioade din an sa aduc,respectiv luna sau lunile in care apicultorii achizitioneaza faguri ( 26×41 cm).
mulțumesc
Andrei spune
In primavara lui 2014 voi cumpara primii stupi (6-15) si chiar daca sunt putini as vrea sa ii duc la cules. Am permis categoria B si legal pot trage remorca cu masa maxima autorizata de 750 kg. Scazand greutatea proprie a remorcii, ramane o sarcina utila de 520 kg. Intrebarea mea este cati stupi inseamna 520 kg?

Stupii sunt de lemn, verticali pe 10 rame, cuib 1/1, cu albine si tot ce trebuie, pregatiti de cules. Nu m-am hotarat daca vor avea si magazie.

- ce greutate aproximativa are un stup fara magazie, gata de plecat?
- dar unul cu magazie?
Daca va fi nevoie de o mica extractie, o pot face pe camp dar imi inchipui ca la intoarcere tot vor fi ceva mai grei. Oare cat ar putea avea in plus?

Nu cer date exacte, doar niste aproximari bazate pe experienta dvs, fiindca in functie de remorca asta voi stabili numarul de stupi pe care ii cumpar.
Va multumesc!
Sinel spune
Buna ziua pt. toti cei ce scriu pe acest forum,asi vrea sa-i spun lui Andrei ca nu-i asa de greu sa te descurci cu acele motive pe care le invoci. Cu riscul ca am sa ma repet, dupa mine nu este chear asa cum se vede la prima vedere "ALBINARITUL"este mult,mult mai mult si anume: sa ai un dram de viziunie si simpatie asupra acestor vietati,care dupa mine foarte inteligente,sa faci practica cu un stupar foarte bun,sa poti invata tainele unei familii de albina,sa cunosti sau sa recunosti "matca"intro familie puternica cu 25,30 mii albine,sa


stii unde sa o poti observa cu usurinta.Am observat entuziasmul acesta pt. albine la multi tineri, nu-i rau dar daca prindeti vre-o vara secetoasa,sa va mai incaiere(flocaiala cum spun eu) pe unii ii descurajeaza.Alta belea daca se poate spune asa" furtisagul" care de regula se intimpla primavara si toamna,se mai poate intimpla si la extractie atunci "bucurie". Andrei sa-ti ajute Dzeu,asi face o comparatie cu un animal cum ar fi oaia nu zic ca este cea mai buna la oaie pui mina vezi cum arata nu bea nu maninca la albina este mult diferit.Doresc multa sanatate mult noroc, iar la cei ce au stupi iernare usoara la primavara se numara stupii,nu ca la boboci toamna.Incaodata multa,multa sanatate cu care am vb si cu cei cu care nu am vb.
halen spune
am 16 ani sunt un baiat si am probleme cu tata.. el vine de la munca si incepe sa ma certe fara motiv .. ce sa fac .. AJUTOR !!!
Vulpe Dan spune
cred ca nu ai folosit site-ul care trebuia.meriti totusi un raspuns: depinde si ce comportament ai fata de tatal tau,in ultima instanta poti sa te adresezi la protectia copilului din localitatea ta cerandu-le parerea si sprijinul.
Sinel spune
Halen este foarte simplu suna la protectia copilului este gratuit,daca si numai daca ai perfecta dreptate.Acest sait este cu totul special pt.apicultura,mai gindestete si suna.
Sinel spune
Buna ziua d-le Mihaita vreau sa stiu de ce nu vrea pagina de la cumparaturi sa se deschida?Zice asa pagina nu existe,vreau 8 pachete rame de tei cit costa pina la Bc?
Sinel spune
Am vazut pe sait reducere la rame cu umeras din tei 1/1 35 lei eu cum o sa le primesc?Sunt un client vechi al acestui sait.
teo spune
vreau sa imi fac citiva stupi.am nevoie de citeva produse de la d_voastra,dar ne fiind momemtan in tara as vrea sa fac comanda acum,plata in oricare varianta,dar produsele sa le primesc cam prin 20 dec.rog o idee sau un sfat.era bine in varianta cu diferenta intre datele celui
ce comanda si plateste si cele ale destinatarului.
Rosca Ovidiu spune
Buna ziua din nou ,


Am cercetat stupii de ziua nationala la doi din ei ghemul era frumos central intre rame insa la doi era ff sus (deasupra ramelor pe spetezele superioare, la unu aprox cateva zeci in partea din spate a lazii ,iar la altul o palma de ele in partea din fata spre urdinis ) . Miere stiu sigur ca au , le-am lasat suficienta . Cuibul e strans pe 5 - 6 rame , aerisirea e prin fund tras de o palma , deasupra am folie izolat complet + polistiren etans tot , nu au condens . Ce sa fac la cel care e sus o palma buna de albine , sa pun preventiv turta ? sau e prea devreme ? Va rog un sfat .Cu multumiri . Rosca Ovidiu -Sighetu Marmatiei
Viorel spune
Salut Ovidiu,azi am controlat si eu stupii si aceasi problema am observat si eu. Mancare au sigur,deasupra sunt cu folie iar chiar pe rame am pus o fasie subtire cat degetul de polistiren pentru a se putea deplasa pe deasupra ramelor si chiar pe langa acea bucata de polistiren am observat la cativa stupi o suprafata cat palma de albine. Nu stiu,este normal asa ceva?
As dorii va rog un sfat. Va multumesc !
Sinel spune
Buna ziua d-le Mihaita am primit coletele sunt normale au tot ce am cerut.Daca mai fac o comanda de apifonda doua pachete,benificiez de vaucer,daca da. Cit costa pina la bc 2 bucati?
andrei spune
trimiteti va rog informati pentru comanda cutia nicot pe adresa postata!
Rosca Ovidiu spune
Viorel te salut , la fel si eu ca sa nu presez albinele pe spetezele superioare am taiat doua fasii de polistiren extrudat de circa 1cm- 1.5cm pe care le-am asezat perpendicular pe rame in fata si spatele cutiei peste care am asezat polistirenu astel am a 3 izolare - spatial de aer dintre folie si polistiren .(celelalte fiind folia si polistirenu) . Am mai citit si am mai discutat iar raspunsul ar fi ca acolo e mai cald iar ele asta cauta , caldura. Avand fund av cu suberul tras mai mult sau mai putin ele se ridica sus si astfel nu mai putem aprecia rezerva de hrana . Ne ramane varianta ascultarii , ne rugam la dumnezeu si asteptam minim 15 ian sa punem turte . eu cel putin asa voi proceda. Am niste intrebari la tine . Cat tragi suberul acum iar daca mai incolo (cand reincepe ponta si necesarul termic pentru puiet creste respective si consumul de hrana)il mai inchizi sau il inchizi complet sau altfel pusa problema , cum maresti izolarea termica dupa reinceperea pontei matcii cu asigurarea ventilatiei necesare ?Cati stupi cu AV ai si cum au decurs iernarile astfel ?
Te salut cu respect.
Rosca Ovidiu spune
D-nu Sinel ,

La cat am cercetat net-ul conculzionez , apifonda = otrava curata (zaharoza in procent urias, produs neinvertit) .E frumoasa , maleabila , ieftina dar paguboasa . Luati un produs invertit : Apimel sau Apiluk V .Eu voi cumpara Apiluk V si voi pune in Ianuarie . E mai scump decat Apifonda dar are si vitamine si minerale si e invertit (NU UZEAZA).Iar mai incolo pe la inceput de martie Apiluk P cu polen . Iar la anu cu ajutorul lui bunu Dumnezeu in ianuarie - miere cristalizata si in la inceput de martie turte de miere si polen .Sanatate la toata lumea!
Sinel spune
Apiluk V si ApilucP cum sunt impachetate cit costa eu nu prea am vazut la apicola Bacau.Cum sunt si cum se vind la kg sau la bax?
estera spune
am 25 de stupi si nu stiu cati bani iau de la fondurii europene??
estera spune
va rog sa imi spunetii daka stitii?
Rosca Ovidiu spune
Intereseaza-te la biroul APIA din judetul.Faptul ca ai stupi nu primesti nimic de la fonduri europene . Studiaza planul national apicol 2014-2016 (proiect de lege) care te sustine sa te dezvolti "Scopul de bază al al Programul Naţional Apicol pentru perioada 2014 – 2016 este realizarea sistemului informatic pentru identificarea stupilor, sprijinirea apicultorilor pentru achiziţionarea de medicamente, funduri de stupi pentru control sau funduri de stupi antivarooa, de mătci, roiuri pe faguri şi/sau familii de albine, de stupi în vederea reformării stupilor uzaţi în urma deplasării acestora în pastoral, precum și pentru decontarea analizelor fizico-chimice care să ateste calitatea mierii."

Si eu am 4 stupi si de-as avea 100 nu vine nimeni sa iti dea nimik .Poti sa ceri daca esti membru in asociatie , ai cursul , sunt inscrisi pe la primarie etc. . Eu din pasiune si pe buzunaru meu fac investitii in mod treptat si responsabil corelat cu timpul alocat si priceperea teoretico-practica acumulata (fara mila nimanui). Salutari .
Sinel spune
Bravo,bravo Ovidiu,ca esti stapin pe tine,aceeasi problema am eu,am facut o investitie peste 200 milioana vechi, dar cind pun capul pe perna dorm linistit. Am facut o cabana din metai ,pe dinafara cu Oezbeu i-mi cer scuze am facut doar rusa, interior cu (scirtiala) ier peste ia am pus lambriu alb,ca in farmacie.Centrifuga din inox alimentar vasr din inox tot alimentar,lazi noi facute la Nehoio Buzau.Tot cumparat de pe internet ,rame din tei tot de pe net .La Cluj este un baietas multa seriozitate si corectitudine odrasla de cadru didactic ii doresc succes in viata multa,multa sanatate Mihaita. Cabana am facut-o demontabila,am tot ce-mi trebuie pt. stuparit. Succes si iernare usoara la albinute.
sbirciog spune
as dori sa stiu de ce mai mor albine dupa ce le pui la i\ernat si afara temperaturile nusunt mai mici de -3-4 grade?Va rog trimiteti-mi un raspuns pe acest email
ADRIAN spune
Vreau un sfat va rog de la cineva mai experimentat.Am 4 stupi de 2 ani si nam luat niciodata miere,m am uitat in fiecare in toamna aveau albine,miere ,fiecare avea cite 15 rame.Vreau sa ma fac apicultor amator din acest moment, cu ce incep?????Multumesc.
Sinel spune
Sfatul este urmatorul:sa studiezi tot ce tine de apicultura,sa faci practica macar o vara cu un stupar cu experenta in activitatea sa,Nu dicurajez pe nimeni este un lucru laudabil daca vrei sa te apuci de acest hobiu,dar trebuiesc niste investitii care se intorc cam tirziu cam dupa 5 ani, 1 lazi 2 rame, 3 centrifuga, vase,afumator, masca etc toate acestea costa. Cu riscu ca ma repet trebuie mult studiu si in acelasi timp si oleaca mai multa practica,sunt multe chestiuni pe care nu ai de unde sa le stii.
Vulpe Dan spune
un raspuns ,,jidovesc,,:cati bani ai dat pe ei,cati bani ai bagat in ei si cam cata miere consideri ca ai sau ai avut in ei?si daca totul este ,,tanda pe manda,, inseamna ca inca n-ai pierdut ci chiar ai castigat,macar,experienta.e extrem de bine si daca i-ai scos ,,teferi,,din iarna.concluzia:trebuie sa ai inca rabdare cu ei daca vrei cu tot dinadinsul sa continui.sau daca nu atunci ma ofer ca sa ti-i cumpar eu(ca sa recuperezi macar cat ai dai la inceput).stima
DORIN spune
BUNA SEARA SI ...LA MULTI ANI....O INTREBARE PITIN MAI DELICATA..DIN PAVILION ALBINELE IES MAI GREU LA SBORUL DE CURATIRE. ESTE VREO MODALITATE DE A LE STIMULA SA IASA LA ZBORUL DE CURATIRE...MULTUMESC.
DORIN spune
IERI AU IESIT LA SBOR DAR LA JUMATATE DIN STUPI CU TOATE CA SI IN CEILALTI SE AUZEA ZUMZAIT..
Ioan Tand spune
Domnule Dorin.Zborul de curatire de decembrie nu este atat de important deoarece albinele n-au consumat foarte mult,pentru ca nu au avut puiet.Zborul de curatire dupa aparitia puietului si consumul mare de pastura ce lasa reziduuri in intestine si duce la nosemoza sau la diaree este cel mai important,undeva prin februarie martie.
Insa orice tehnologie in stuparit ce avantajeaza stuparul dezavantajeaza intr-o oarecare masura albina,iar pavilionul este si el un asemenea dezavantaj,deoarece urdinisurile in cel mai bun caz sunt orientate est si vest.Mai tarziu cand ziua creste iar soarele are putere ve-ti fi multumit.
DORIN spune
Multumesc mult....timp frumos si musca multa....
Rares spune
dute cu albina ta eu caut rame
DORIN spune
ce fel de rame.......
gabi spune
buna ziua. ce carti imi puteti recomanda pentru a incepe si a invata pas cu pas aceasta meserie? imi doresc f mult si sunt dispus sa invat.
Vulpe Dan spune
incepe cu Harnaj,mai citesti si materialele dela ICDA(Apimondia) si zic ca ai ce invata practic dela Hanganu dela Iasi.stima,pentru aceasta inclinatie.PS.am cunoscut un unchi de-al nevestei care,pe vremea lui Ceasca,a trait toata viata lui din albine fara sa semneze vreodata condica la servici(m-am crucit ce stupi rapciugosi avea si ce multa miere scotea de fiecare data-atentie din stupi Layens in oras Bucuresti)probabil meserias beton in albinarit.
andrei spune
stiti cumva care este tara de provenienta a celor mai multe utilaje,costume,ustensile etc pentru apicultura? tara in care se fabrica..
Vulpe Dan spune
cand lucrezi cu ele nu te mai intereseaza de unde provin ci mai mult ce-ti este util la lucru,chiar si chinezari daca iti folosesti la ceva.
Ciungan Marius spune
Bună ziua,

vreau să întreb dacă aveți faguri de plastic și de 1/2. și prețul. Eu am găsit pe site doar de 3/4.

Mulțumesc anticipat.

Marius Ciungan
Darius Hozan spune
Buna am şi eu o întrebare sunt venit din austria anul trecut şi am “moştenit“ de la bunicu 25 de familii stau acum lângă oraşul bistriţa şi mă-r interesa dacă ştie cineva zone de salcam răpită floarea soarelui sau alte zone de cules în judeţul bistriţa
Sinel spune
Zonele cu rapita,salcim,tei,etc trebuie sa le cauti tu sa mergi la fata locului sa studiezi zona,sa vb. cu proprietarul daca te lasa sa amplasezi stupina pe proprietatea sa.
narcis spune
Am si io o intrebare?.Vreu sa merg si io anu asta la rapita is incepator am inteles ca se cristalizeaza in rame cat trebe tinuta sa o extrage cum se procedeaza.Va multumesc!!!
dobromir spune
Cum se face turta de stimulare primavara ?
virtea gigi spune
Buna seara ! Am citit aproape toate intrebarile si rasunsurile aratate mai sus si vin si eu cu o intrebare ! Am gasit,sau mai bine spus negociat un numar de 100 de stupi noi,cu tot cu familii si absolut totul ce trebuieste unui stup sa fie pregatit ptr.productie,la un pret de 50000 Ron ! Mentionez faptul ca nu sunt un cunoscator al apiculturii,dar recunosc ca,ma simt atras de aceasta ramura si as dori pe aceasta cale,sa aveti amabilitatea sa-mi spuneti daca este o negociere buna din partea mea,si daca as putea sa ma descurc,bineinteles cu ajutorul unui stupar mai vechi,sa pot merge in pastoral cu ei,etc......Arat faptul ca nu dispun de mijloc de transport,zona unde locuiesc, respectiv zona Tg.Neamt,nu este chiar o zona propice privind apicultura,deci,voi fi nevoit sa suport cheltuieli de transport,cazare,etc...atat ptr.mine cat si ptr.persoana care o sa ma invete in ale apiculturii,implicit salariul acestuia,care nu este chiar de neglijat ! Sunt curios da sfarsitul sezonului pastoral cum iese bilantul ! Scz.ptr.deranj si multumesc anticipat ptr.raspuns !
Sinel spune
Te sfatuiesc sa incepi cu inceputul adica cu doi roi sau doua familii batrine.In primul rind zici ca nu ai nici ce mai vaga idee despre stuparit.Teorie inveti mai repede daca si numai daca vrei sa inveti,dar exista un proverb ca practica te "omoara" asa se intimpla la abine, cind deschizi lada unei familii trebuie sa cunosti niste lucruri elementare si anume:sa poti deosebi matca, trintorii,puietui nou puiet aproape de ecluzionare,anumite fenomene care se intimpla in stup.Intr-o familie sunt o sumedenie de chestiuni si anume:albine doice ,albine sanitare,albine caratoare,albinele de garda a matcii,albine de paza la urdinis etc.Daca prinzi tainele albinaritului si dragostea lor in 2 ,3 , ani ajungi la acest numar cu un cost mult mai mic
ioan spune
Buna ziua,
daca stie cineva cum se pot obtine in 2014 fonduri UE
florin spune
de ce mia aparut trantori in luna februarie?
florin spune
de ce mia aparut trantori in luna februarie
daca stie cineva va rog sa ma sune sau sa imi dea un bip ca il sun eu.
nr 0723028886. va multumesc.
Sinel spune
Ai verificat daca ai matca poate sa fie besmetic,atunci fetitele daca nu au matca incep ele sa oua.
Sinel spune
Ai verificat daca ai matca poate sa fie besmetic,atunci fetitele daca nu au matca incep ele sa oua. Daca este cald verifica astazi,la Bc este soare si frumos
Daniel Petrea spune
Ti-au ramas din toamna, nu ai regina imperecheata. Uita-te atent maine in stup si verifica daca ai puiet si regina se observa ca este neimperecheata. Poti sa-l unifici cu altul, daca nu are regina, iar daca are si nu este impercheata poti sa o omori si sa unifici adoua zi familia cu alta.
Mai e o varianta poti avea fagurii din stup cu celule mari(mai lungi si mai largi) de trantori. Verifica-l cu atentie este cald afara dar nu abuza. Am patit si l-am pierdut in primavara ca nu i-am dat atentie prea mare. Succes!
narcis spune
sall am o intrebare daca faci pastoraku iti trebe autorizatie daca da de unde ?
Daniel Petrea spune
Nu! Doar sa instiintezi si vizezi la primaria unde faci pastoral, a ordinului de deplasare in pastoral.Pe care le iei de la asociatia din care esti inscris. Dar probabil ca nu faci parte din nicio asociatie ca altfel stiai. Ordinul iti trebuie la decontare, cand aplici la PNA.
Sinel spune
Da trebuie de la doctorul veterinar de la primarie,sa reiese ca nu sufera de ceva boli,daca ai facut tratamentul.
narcis spune
vreu sa imi iau o rulota ca sa o fac ca un pavilion ce ziceti i bun o parere
condret spune
Am apifonda dar intarita in bucati mari. Cum o pot face sirop?
Multumesc.
Sandu Marian spune
Buna ziua, ma intereseaza si pe mine daca pentru constructia stupilor pot folosi scanduri uscate in uscator. Cel de la care urmeaza sa achizitionez albinele spune ca nu sunt bune din cauza ca sunt uscate fortat si e posibil sa crape. Eu am niste constructii pe langa casa din astfel de scanduri, si nu au crapat chiar deloc, bineinteles le-am vopsit, insa acest om m-a pus pe ganduri. Daca ma poate ajuta cineva. Va multumesc.
chirila adrian spune
buna ziua ,

doresc un sfat ! o miere zaharisita care a stat imbuteliata etans
3 ani , daca o voi lichefia cu rabdare la o temperatura pina in 40 de grade
mai poate fi consumata fara probleme ?

multumesc anticipat ptr. orice sfat serios si avizat !

Adrian...
r spune
sint apicultor amator caut job sau asociere fara nici un raspuns
boty spune
Buna ziua! Aproximativ din ce data pot administra sirop de zahar acum primavara? Am o familie care a consumat toata mierea si turta. Atata noroc ca am observat din timp si i-am dat o rama cu miere si turta. Mentionez ca sunt de langa Dej.
mas spune
am un stup(roi) fara matca. va rezista roiul fara matca din prezent si pana in luna cand am sa pot introduce o rama cu puiet de la alt stup?
ce variante am ca sa il salvez, m-ai am si alte variante inafara de a-l unii cu un alt stup?
mas spune
cine stie unde se fac cursuri de terapia cu venin de albine?
Ardelean Andrei spune
Salut vreau sa te intreb daca varatrazul este bun in loc de taktic pentru Furreto? Are aceea concentratie de amitraz.
Varró Levente spune
Buna,

In primul rand as vreau sa te intreb, daca turta obtinuta din zahar praf, miere si drojdie de bere poate sa fie pastrata in frigider dupa pregatirea turtei. Daca da, cam cate zile?

In video cu cutia nicot, am vazut ca in cutie este o bucata de turta, si albinele vor sa roade.. Turta poate sa fie inlocuita dupa fiecare folosire, su este univa folointa?

Multumesc pentru raspunsul.

PS: Apreciez foarte mult videourile pe youtube.
Stelescu Petru spune
Am si eu o intrebare , pot schimba lazile vechi in perioada aceasta de primavara
Augustin spune
Buna ziua.
O singura neplacere o am la adresa dvs si anume.
-la fiecare comanda de ce nu se primeste pe mail numarul (AWB-ul)de urmarire la firma de curierat?E necesar in anumite momente si nu am de unde-l afla.
-am sunat la toate cele 3 nr de telefon la ora 17:20 si nu a raspuns nimeni(pt a afla AWB-ul)
Deocamdata atat.
george spune
ce hrana pentru albine este mai buna?
george spune
hrana de albine befonda se poate consuma oricand?
Ioan Tand spune
Da domnule Stelescu se pot schimba oricand este cald.Acum e foarte bine daca aveti lazi noi sau cele vechi dupa spalare si dezinfectare.Succes si miere multa.
Rosca Ovidiu spune
Va rog cu un sfat. Voi cumpara 2 orizontali de la fiul unui raposat . Sunt intr-o stare ff buna d.p.d.v al lemnului si al constructiei (din spusele fiului au adapostit albine 1 singur sezon ) , blana groasa, lemnul se vede curat si nu cafeniu cum sunt cei vechi . I-am gasit cu tot cu rame mancate praf de gaselnita , o mizerie in ei de la fluture de nedescris . Nu i-as lua , ca nu sunt adeptul second, ma tem de boli in plus am verticali pe 12 rame dar la 100 ron ambii merita .Sunt buni la facut "carne" si miere pentru iarna la ceilalti ...
Cum sa-i prepar pentru populat ? Soda caustica , alte chimicale + Flambare cu parjolitoare de porc. Alti zic sa o sprituiesc la interior cu spirt medicinal si sa-i dau un chibrit sa arda cu flacara albasta si sa inchid capacul . Va rog un sfat de la cei care au mai lucrat astfel de situatii. Multumiri .

Ovidiu-Sighetu Marmatiei (Incepator)
Salutari d-lui Tand .
lavi spune
Salut Ovidiu,
Daca te-ai hotarit sa lucrezi cu stupul vertical e f bine datorita gabaritului redus , parerile oamenilor sunt impartite si de aceea e bun ce-si alege fiecare. Dupa cum au mai spuso si altii : ¨¨ nu lada face mierea ci puterea familiei de albine indiferent de modelul de stup folosit¨¨. Acum referitor la chilipirul de care ai scris pin la urma e tot decizia ta, daca lazile sunt in stare buna nu mai sta pe ginduri si iale ca, curatenia si dezinfectia nui o problema. Gaselnita nu este o boala si ca sunt putin roase este normal daca nu s-a umblat in ele de atita timp.Referitor la dezinfectie care mai de care se da interesant cu fel si fel de solutii dar tu foloseste pe cea clásica, fara costuri mari si la fel de eficienta.
1. flambarea interioara cu flacara
2.imbaierea interioara,exterioara cu apa calda si soda caustica, apoi clatirea lor cu apa fiarta in clocot.
nimic mai mult si vei fi multumit.
Acum dai drumu la treaba, miere multa si sa ne auzim cu bine!
Sinel spune
Sustin sfatul lui d-l Iavi atit cu lazile pe orizontal cit si cele pe verticala totul sa ai familii puternice.Dezinfectia cu flacara si cu soda caustica.
Rosca Ovidiu spune
Va multumesc. Samabata fiind cald de-a dreptul 20 grade soare fara vant am facut revizia generala de primavara . Am matci , miere , pastura la greu si cel mai important puiet mai mult capacit 4rame in 3 lazi si 5rame in una . Nu am mai stat pe ganduri si am bagat in margine o rama cu cornita de miere generoasa . Pe deasupra am bagat si sirop 250-300ml cu de toate bunatatile in el si o turtita cu polen 250gr. Totul e fff timpuri , deja caisi au inflorit , corcodusi dau in floare ma rog totul e cam repede . Intrebarea mea e la cat timp sa mareste cuibul pentru a putea atinge dezvoltarea maxima pentru valorificarea culesului (salcam ) care la mine in zona de regula debuteaza 15-20 mai.La o saptamana la o sapt jumate ?Cand pun foite la crescut si cand introduc rama oarba ca deja in fiecare familie cres trantori , nu multi dar ma cam supara , sunt ei buni la ceva , dar prea multi si prea costisitori de munca si resurse ... Va multumesc anticipat .

Rosca Ovidiu - Incepator .
Sinel spune
Eu asa procedez cind introduc siropul,pun plante medicinale pt. nesimoza si anume: pelin; coada soricelului; menta; flori de tei; galbenele.In ce zona esti au inflorit caisu,eu sunt in podisu Birladului dar inca nu au inflorit nici macar salcia,la largirea cuibului nu este nici o graba,rama oarba se introduce cind incepe culesul puternic. Si fagurii se introduc tot cind ai cules puternic,daca nu este cules ii strica.
Rosca Ovidiu spune
D-nu Sinel ,

Eu siropu l-am facut asa : 4 Kg zahar 1:1 invertit reteta Nea Gica' , 1LT apa ce face siropu , 3 lt Ceai : sunatoare , menta , putin pelin , coada soricelului , coada calului , musetel , + Protofil 17 ml/LT, sirop dintro ceapa buna si ceva usturoi , + Chimicale : Startovit (accelereaza ponta) , Apicomplex (vitamine si minerale ) , Apimida ( substituent de polen lichid ) . L-au devorat de-a dreptu , hranitorul era uscat ...
Sinel spune
La stimulare sa ai grija sar putea sa dai peste alta belea,si anume as-ti roiasca,sau sa vina vreo vreme cu ploi sa nu poata esi la cules,raminind fara mincare,daca ai 4, 5 cu puiet la aceasta ora si depun oua la greu. Cind or ecluziona toate maninca 'lada' ca o gluma.Toate trebuiesc echilibrate, la mine in BC este cam urit ploua,nu pot esi la cules ,acuma a inflorit cornul.
Rosca Ovidiu spune
Pai corelez toate actiuniile cu previziuniile meteo de pre vreo 7 site-uri , am actualizare pe smarphone instantanee pentru 15 zile in avans .Cum zicea studiez meteo mai ceva ca Busu !
MARIA spune
Buna ziua,as vrea si eu sa stiu de cati stupi este nevoie in 2014 pentru a aplica masura 141.
Multumesc!
Sinel spune
31 bucati
Rosca Ovidiu spune
Mai am o intrebare . Aprecierea puterii familiilor de albine . La aceasta ora 6 rame acoperite bine de albine din care 4 de puiet se apreciaza a fi slaba , medie sau puternica? si eventual raportul de rame albine/rame puiet / putere pe date .
deaconu elena spune
as dori sa stiu in 20 de ari de teren cati stupi as putea amplasa???????!!!!!!!!va rog mult,un raspuns cat mai repede.va multumesc!
Rosca Ovidiu spune
Va rog un raspuns promt la problema mea de incepator , Am crescut 3 randuri de rame 1/1 la cei 4 stupi ai mei iar ieri dorind sa pun al 4 rand de rame la crescut la 1 dintre ei am observat ca au modificat tiparul foitei si au facut celule de trantori , o foita pe ambele parti prezinta celule aprox 10-15 % din ele , iar o foita pe o parte 10% mentionez ca prima era ok dupa ce am pus-o dupa diafragma ( nedorind sa scutur albinele ca si asa sunt iritate de vizitele mele dese) a stricat foita iar a doua ieri am scuturat-o nemailasand-o sa o strice , in fine am pus alta la crescut dar banuiesc ca si pe aceasta o vor strica . Ce sa fac,cum traduc asta , ca au nevoie de trantori , e familie cu instrinct puternic de roire , nu au rame in cuib cu celule de trantori , familia e pe 8 rame acum si arata bine , negru pe deasupra , joi-vineri pun a noua rama ... Multumesc.
Rosca Ovidiu spune
Si inca ceva unde sa folosesc aceste rame cu celule de trantori cat mai eficient?
Lavi spune
Draga OVIDIU, am citit postarile tale de pe net si un este nici o rautate daca iti voi pune citeva intrebari:
1. Tu te astepti ca cineva de aici sa-ti conduca pasii spre tainele stintei apicole ? total gresit !
2. raspunsurile la intrebarile pe care le pui, le gasesti cu siguranta in literatura de specialitate dar asta este o alta munca, parerea mea este ca ele sunt mult mai credibile decit experientele unora sau altora de pe net.
3.nu in ultimul rind tu nu incepi acum aceasta practica, ai trecut de un an de apicultura si deci cred ca nu vrei sa fii catalogat incepator toata viata. Te sfatuiesc sa citesti tot ce gasesti in domeniu, apoi pui in practica pe stupii tai care la timpul asta sunt destul de dezvoltati , doar trebuiesc ingrijiti cu atentie (roitul), cred ca am mai scris si alta data, nui mai sufoca cu vizitele ca de aceea sunt asa de iritate (1 sau cel mult 2 pe saptamina in cazuri deosebite) .
4. incearca sa fii original, nu imita ce vezi in filmuletele de pe net ca acolo sunt filmate exceptiile, fii sigur ca nu exista stupina fara sa aiba si (balarii) stupi amariti pe 4-5-6 rame, e o vb. cind ai animale ai de toate dar la vedere le scoti pe cele de expozitie.
Bafta la miere multa !
Rosca Ovidiu spune
Draga LAVI , sa citeasca toti aceia care vor sa se apuce macar jumate cat mine , acum stim cu totii ca practica ne omoara , cand esti cu nasu-n lada si observi ceva trebuie sa iei o decizie pe loc , raspunsul la ce am intrebat il intuiesc si anume rama claditoare , oarba sau cum i-a mai spune , in cazul meu voi pune hranitorul uluc in cuib si nu dupa diafragma cum il acum acum si sa construiasca acolo cat or vrea ce vor vrea. In secolul vitezei in care ne aflam timpul de a sta langa un "batran" a cam disparut ,la fel si "batranul", asa ca am destui profesori la distanta printre care te numeri si tu .Iar daca nu ai rame sa adaugi in cuib si mai vrei sa si dezvolti ... cum poti fara rame crescute , mi-au mai schimbat unii rame crecute pe rame cu foita dar asa mai mult in badjocura , ce aveau mai rele sa scape de ele (cu mult cafeniu si negru) in plus am dat si ceva bani pentru trocul asta ... revin la intrebarea mea , cum sa cresc rame 1 data la saptamana sau la 2 ca-s ouate toate ...sa nu mai vb de rame de magazie ca nici de alea nu am multe ... nu stau la filme pe youtube , incerc sa aplic pe stupii mei ceea ce am "conspectat" din carti , ca de stat si de citit din nou problema timpului . Oricum cred ca va fi bine , astept salcamul , roitul si mai vedem noi ce .Salutare si respect .Apreciez critica , e constructiva .
Lavi spune
Ovidiu, e un lucru bun ca ai inceput sa intuiesti raspunsurile, asta da dovada ca intradevar ai citit si e bine sa citesti in limita timpului tot ce-ti pica in domeniu, toata viata avem de invatat.
2. Cum de altfel sigur stii , rame cladesc doar stupii f puternici cu f. multa albina tinara si nu in ultimul rind e obligatoriu culesul din natura. Acum inca un este o perioada de cules abundent si de aceea albinele iti strica fagurii. De moment singura solutie pentru o crestere corecta a fagurilor e doar ¨¨ spargerea cuibului¨¨ , introducerea foitei la jumatatea cuibului si in lipsa culesului obligatoriu stimularea cu sirop.
3 La un cules abundent cu familia bine dezvoltata si vezi ca incepe ¨¨sa albeasca¨¨ adica sa creasca multi fagurasi albi poti pune catul doar cu foita si in loc de 10 rame pui doar 8 sau 9 ceva mai distantate.
Mult succes si sa auzim de bine !
nicu spune
Salut
Am si eu o intrebare daca achizitionez un stup pe 10 rame ,cate rame de gaze trebuie sa aiba?
Toate 10 trebuie sa aiba gaze sau doar 8??
Sinel spune
Sustin pe d-l Lavi la ceia ce a scris pe net, ca acei ce vin cu filmulete pe net sunt regizate cu mult inainte de a le posta.Arata doar pe cele mai frumoase,nu cred ca o stupina fie ea si profesionista sa nu aiba si "ragalii",daca spune ca nu are minte.Eu fac o comparatie cu specia umana, unii sunt mai gospodari iar altii mai putin........ Dau un ex. la mine o lada cu albine da 20,25 kg, miere iar la o jumatate de metru alta lada 7,8 kg are cam tot ce-i trebuie.Daca imi ajuta D-zeu,sper sa le schimb matca de valoare,am facut anu trecut jumatate,anu acesta restul, am cutia Nicot cu 20 matci pe sezon,salcim si 20 la tei.Mult succes la toti cei ce indragesc aceasta pasiunie sa va dea D-zeu multa sanatate.
ROSCA OVIDIU spune
Sarbatori fericite , multa sanatate, "musca" multa si multa miere .
Lavi spune
Cu ocazia sarbatorii de Sf. Pasti adresez ¨¨Hristos a inviat ! ¨¨ si mult succes in aceasta frumoasa activitate, actualilor si viitorilor apicultori.
Sinel spune
Cu ocazie SF. sarbatori de Paste sa va aduca D-zeu multa sanatate,Hristos a inviat,la cei ce indragesc aceasta pasiunie,mult noroc si bafta la albinute.
vlasceanu sebastian gabriel spune
la ce tepmperatura iese regina la imperecheat???
florin spune
am si eu 3 stupi de anul trecut , acum asi vrea sa sa fac si eu roiuri ,dar sunt incepator si nu stiu cum sa fac cu matca .va rog ajutatima multumesc.
Lavi spune
Florin, cu matca un trebuie sa faci nimic, mai bine pune mina pe carte si invata inainte de a pune intrebari puerile pe net, apicultura se invata doar prin studiu si practica.
Sinel spune
Da asa este, apicultura se invata prin studiu,aprofundat si multa practica,nu prin informatii,care de multe ori pot fi date gresit.Este o parere personala.
Alexandru spune
Buna ziua,
Am 28 ani si ma intereseaza sa ma ocup de albine.
Am vazut ca sunt programe - fonduri nerambursabile pentru tineri intreprinzatori unde UE ofera pana la 25mii euro, iar eu sunt obligat sa investesc 30% in urmatorii ani.

In acest moment eu nu am decat un loc inchiriat de la primarie: 250 mp, si platesc 350 ron anual.

Ce trebuie sa fac pentru a accesa aceste fonturi (nerambursabile, fara cotizatie din partea mea) ? Trebuie sa am un numar de stupi si cu banii proveniti de la UE sa ma dezvolt, sau se poate ca eu sa nu am nimic si prin aceste fonduri sa imi deschid un PFA, sa cumpar albine, si tot ce trebuie?

Va multumesc frumos.
iepur spune
Domnule Alexandru, ne bucuram ca doriti sa va "ocupati de albine", dar inainte puneti mana si invatati si apoi incepeti prin a pune in practica ce ati invatat.
In ce priveste ceea ce ar trebui sa faceti dumneavoastra pentru a primi aceste fonduri fara participarea dumneavoastra (financiara), nu trebuie sa faceti nimic...pentru ca nu veti primi.
"Prostii" aia de la Uniunea Europeana, dau bani pentru orice, dar nu oricui. In special celor care nici macar nu stiu ce trebuie sa faca pentru ei, ce trebuie sa faca cu ei si in ce fel trebuiesc cheltuiti.
Vali spune
Pentru a accesa aceste fonduri trebuie sa aveti un nr minim de familii de albine care depinde de suma pe care vreti sa faceti proiectul (de ex pt 40 mii euro va trebuie 120 familii de albine).
mario spune
Buna ziua domnu mihai! Am achizitionat un set de capse cu feromoni de la dvs si vreau sa stiu cum si in ce perioada se monteaza. Va multumesc.
petrut spune
buna ziua. am si eu o nelamurire vreau sa dau comanda de faguri 3 sferturi si am pus cantitatea 3 inseamna 3 kg nu?
Vali spune
Poate sa-mi spuna cineva cum se procedeaza cand se stropeste rapita cu PROTEUS? Mai exact, cat timp se tine albina inchisa?
Andrei spune
Buna ziua.in urmatoarele zile voi cumpara 10 familii,si vreau sa le duc la sat(eu stau la oras)imi puteti spune cat de des ar trebui sa merg la ele?si cam cat ar dura de fiecare data cand merg? Multumesc
Vali spune
Andrei, depinde ce vrei sa faci atunci cand mergi la stupina. 10 familii de albine nu ar trebui sa te solicite mai mult de o zi pe saptamana. Eu am 48 de familii si merg 35 de km la tara (stau la oras) si lucrez cam toata ziua. 10 familii inseamna maxim 2 ore. Dar daca vrei sa mai inmultesti, cantitatea de munca se mareste. Succes.
Andrei spune
Multumesc Vali.imi poti spune cam de cate familii as avea nevoie pentru a trai doar din asta? In sensu de a ma ocupa numai de ele,incercand incet incet sa elimin serviciul care ma tine multe ore pe zi.lucrezi cam toata ziua,o data pe saptamana?
Vali spune
Depinde , Andrei, ce nevoi ai si cat vrei sa castigi. Poti sa traiesti si cu 50 de familii, si cu 100... Parerea mea este ca sub 50 de familii nu ai profit!!! Eu vreau sa ajung la 150 de familii pentru pastoral; abia atunci ma gandesc sa renunt la servici. Am un cumnat care are 200 de familii si castiga grozav.
Din cele 10 familii pe care le cumperi, daca au matci relativ tinere (max. 2 ani) si sunt sanatoase, poti sa faci inca 15 familii anul acesta. asta inseamna ca vei avea 25 de familii dar nu vor fi prea puternice. Daca vrei sa fie puternice, dubleaza-i pe cei 10.

Eu lucrez cam 10 ore, in acea zi din saptamana. La familiile puternice nu prea ai ce sa faci, este vorba de roii pe care-i faci si pe care trebuie sa-i urmaresti, sa mai completezi cu puiet ca sa se dezvolte bine, etc.
Andrei spune
Spune-mi te rog,avand in vedere ca le-am pus langa salcam,cam cat ar dura pana ar trebui sa merg sa vad daca au miere?o data pe saptamana cum ai spus mai sus?am uitat sa le pun adapatori...cum rezista fara ?ar trebui sa merg cat mai repede sa le pun apa?
rosca ovidiu spune
Tu da-le pace odata, aia sa faci ,daca-i cules numa urmareste urdinisu, daca au o sursa de apa in zona, parau curgator , rau , etc la o distanta rezonabila n-ai nevoie de adapator . Dupa 1 iunie cauta mierea capacita ...
Lavi spune
Ovidiu ma bucur vazind ca ai indragit apicultura,sfaturile pe care ti le-am dat impreuna cu dl.Sinel ti-au fost de ajutor si iata ca deja poti ajuta si tu pe semenii tai. I-ai dat un raspuns corect lui Andrei, felicitari !!, studiaza in continuare si mult succes.
Andrei spune
Multumesc de raspunsuri:D
Sinel spune
Andrei sa-ti dai seama cit de bine merg stupii ia de bine daca vrei fa ce-ti spun, fara sa umbli in stup stai in fata lor daca poti stai pe burta intins cu fata la urdinis,si ai sa observi cum vin incarcate de la cimp cu polen. Atunci esti sigur ca ai {regina} matca si ca toate merg bine, sau relativ bine nici umblatul prea des nu le face bine,este o parere personala.Sa nu le opturezi polita de zbor cunva lateral.
emy spune
imi puteti spune o reteta de turta?
Vali spune
Rog sa-mi raspunda cineva la urmatoarea intrebare:

Anul acesta, pt prima data, am schimbat modelul de stupi. Pana acuma am lucrat cu lazi lungi de pavilion; anul acesta am trecut pe modelul dadant cu magazie 1/2. Neavand rame cladite, am pus la cladit in cuib, rame de 1/2. Problema este ca albinele au cladit foita de ceara dar celula nu este suficient de adanca sa nu depuna matca oua, si am vazut oua pe fagurii 1/2 (mentionez ca ramele sunt late de 4.1).
Intrebare: De ce nu au cladit albinele celulele adanci asa cum ar fi trebuit sa fie? Cum trebuia sa procedez?

Multumesc.
Rosca Ovidiu spune
Si eu neavand rame cladite am crescut rame late 1/2 in cuib dar atentie , in cuib albinele cladesc ca si pentru cuib , adica nu le lasa mai mult de max 2 zile si daca nu sunt cladite in totalitate . la mine la fam . puternice in 2 zile erau crescute si cu ceva pastura in ele , daca le lasam mai mult trecea si matca pe acolo si le insamanta . ceea ce ai patit tu.Adancimea , banuiala mea , e ca o fac , adica cresc mai mult celulele in momentul in care depun miere in celule si pe urma le alungesc . Spor !
Lavi spune
Vali cred ca ai inteles in linii mari idea de la Ovidiu, eu doar aduc citeva completari.Atit la stupul vertical cit si la ME. nu trebuie sa se confunde cuibul cu magazia si deci in conditii normale fiecare tip de rama se recomanda a fi crescuta acolo unde ii este locul iar pentru asta revenim de fiecare data tot la familia puternica. Asta nu inseamna ca vei umple catul cu rame cu foita daca in natura nu exista cules din abundenta.In prima faza sunt suficiente 3-4 rame late iar daca vor fi crescute ok se adauga progresiv pentru a mari magazia de miere.
Pentru o máxima siguranta se poate folosi gratia Haneman intre cuib si catul de magazie. In speranta ca ai inteles metoda iti urez succes.
Rosca Ovidiu spune
La un stup de-al meu aseara"canta" matca la greu,ieri peste zi facea barba,azi ma uit pe cer, si sper in pomi.Salutare tuturor !
Lavi spune
Daca nu e prea tirziu ar fi bine sa te uiti in stup sau preferí sa te cocoti prin pomi ?Dar fiecare face asa cum Doreste ¨¨ pierzi ,cistigi negustor te numesti ! ¨¨ .
rosca ovidiu spune
L-am lasat eu sa "fiarba" .Imi place naturalul mult mai mult ca artificialu .Cred ca pentru un incepator e buna varianta de dezvoltare . Ti mai mare dragu sa vezi ce putere si dorinta de lucru are .Sa nu mai vb de ramele pe care le cladesc, culegatoarele , etc . Da riscu ii sa-l pierd asa ca daca nu risti nu castigi !!!
Rosca Ovidiu spune
D-le Lavi se pare ca am meritat . Aseara pe inserate ma plimb prin gradina si cand arunc o privire la vecinu "ciorchinele" statea atarnat . Cosu -> Scuturatu->Stupu->Scuturatu = Castigu .
Lavi spune
Ovidiu, felicitari si la citi mai multi, intradevar pentru incepatori si nu numai e varianta cea mai buna. Inmultirea artificiala nu e o treaba simpla asa cum cred unii,, necesita multa pricepere si tot atit de multe cunostinte.La roirea naturala principalul dezavantaj este acela ca se perpetuiaza gena de roire si uneori il poti pierde in rest sunt roi sanatosi cu o dezvoltare rápida.Succes in continuare !!
Rosca Ovidiu spune
Azi am mai prins un primar. In ritmu asta ... cum zicea un batran "la aldini te poti capata ca la puii de closca !"
Noroc!
Rosca Ovidiu spune
Problema e ca m-am lins pe bot de miere , fix acum cand culesul de salcam e puternic la mine . Cred ca din cauza ca nu a fost cules inainte de salcam , pe urma a fost timp ploios si rece acum ca temp sunt 25-30 de grade roiesc in draci . mi-mi convine ca-mi sporesc efectivele efficient insa tre sa vin cu zahar in loc sa pap miericica . Cele bune .casti roi pierzi miere vorba ta d-le Lavi negustor te numesti.!
Rosca Ovidiu spune
4 famili stimulate bine in primavara si neverificate de 2 saptamani jumate = 3 roi naturali (prinsi din fericire) iar la a 4 am intrerupt-o ieri .Sezon apicol compromis...
emilian coman spune
Am introdus o matca cumparata si imperecheata , in bigudiu cu suita ,am asteptat 24 de ore sa vad daca o sufoca , i-am dat capacelul de plastic la o parte ca sa consume serbetul si l-am mai vizitat dupa 2 zile dar nu sunt oua si nici matca.E cumva posibil sa nu o fi vazut eu Fiind iute,și tanara,sau mai are nevoie de timp pana oua sau am pierdut-o?Precizez ca am presarat camfor in stup, nu avea matca dinainte nici oua nici botci trase.acum am cumparat familia si am luat-o pe incredere(banui ca si-a tras roi din ea)Ce-i de facut?
toni spune
Oameni buni am gasit un roi de albine pe craca unui pom nu am mai avut albine pina acum , cum pot sa il iau de acolo?Spuneti-mi si mie cum pot sa procedez in ce il pot pune pentru ca nu am nici un stup , problema este ca imi plac albinele si nu as vrea sa ratez o asemenea ocazie
emilian coman spune
Cum se planteaza o botca intr-o familie,care nu are matca si inca nu si-a tras una propie.Eu i-as planta una dintr-o alta familie care are mai multe si care nu mai au mult pana la eclozare castigand astfel timp.Ma intereseaza procedura,riscuri daca sunt(ma gandesc ca nu sunt,decat sa o roada cel mult si sa-si traga una propie)si orice informatie utila.VA ROG MULT!!! P.S.:de ce oare unii stupari cu experienta sunt atat de secretosi si nu vor sa impartaseasca cunostintele si altora,oare pe ei nu i-a invatat nimeni?
Sinel spune
Foarte simplu ea bigudiul si-l introdu peste botca o urmaresti cid ecluzioneaza o duci cu bigudiu unde ai nevoie.Banuiesc ca stii cum procedezi la introdus bigudiu.
Sinel spune
Mai exista o metoda pe la noi, se numeste prin altoire se decupeaza botca aproape de ecluzionare se muta unde ai nevoie o lipesti si astepti.
Rosca Ovidiu spune
Daca vrei o parere reseteaza-te si incepe cu inceputu . de cand , de la cine , cate rame , puiet , oua , larve , matca , si ce I-ai facut , cand etc . si ce ai acuma oua ? larve ? hai spor !
florin spune
salut . sunt florin vreau sa va intreb si eu daca ai vecini carcotasi ce iti pot face. am albinele la 100 metri de case undeva in gradina la 5 m de gardul lui, la intepat una si a inceput sa se vaite parca la lovit avionul , poate sa imi inpuna legea sa nu le pot tine acasa in gradina mea . va multumesc .
Lavi spune
Florin, legea apiculturii 383/2013 prevede clar distanta de amplasare a stupinelor fata de vecini. Deci ai in vedere ca aceasta distanta sa fie de minim 5 metri fata de gardul vecinului, daca e mai mica e bine de urgenta sa maresti cu 1-2 metri aceasta distanta in rest stai linistit ca ramine doar cu circoteala. Spor la treaba!
florin spune
multumesc frumos domnule Lavi.o zi buna va doresc .
Rosca Ovidiu spune
Auzi legea ii lege si omenia e cu totu alta , si eu am vecina care imi zice c-o muscat-o o aldina si ca sa tem sa sape sau sa coseasca prin vecinatatea stupilor si alte baliverne , si le am la juma de metru de gard . Eu ii zic sa stea linistita ca si pe mine ma musca destule, si ca "ne-om intelege". decat sa te cheme la post , sau sa stropeasca de zor pomii de prin vecinatatea stupilor tai mai bine sa fi intelegator cu vecinii "ca-i musca" ... mierea dulce mult aduce...
Miron Sorin spune
As vrea sa stiu cand veti aduce stupi din poliuretan (Lyson face asa ceva?), cu magazine, cu podisor hranitor utilizabil si ca izgonitor, inclusiv urdinis superior atunci cand este suprapus al 2-lea magazin in perioadele de cules intens....parca asa am vazut pe undeva ca a-ti intentiona...
dan spune
Salut!
Va rog frumos sa imi spuna cineva ce tratamente se fac dupa mierea de salcam.
Igor spune
Buna ziua! In Republica Moldova pute-ti trimite ceva daca dorim sa cumparam? multumesc!
dan spune
Nu imi poate spune nimeni ce tratamente se fac la albine dupa mierea de salcam?
Va rog frumos!!!!!!!!!!!
Lavi spune
D-le Dan, daca esti apicultor ar trebui sa stii daca dupa salcim se fac sau nu tratamente iar daca nu esti apicultor nu mai insista degeaba. Si intr.-un caz si in celalalt ar fi bine sa pui mina pe cartile de specialitate si sa citesti , ca aici nu exista ¨¨profesorul online ¨¨ sa-ti calauzeasca pasii .
Rosca Ovidiu spune
"D-le prof. Lavi "

Am si eu o intrebare . Daca febra roirii persista ... Ce alternativa la taiatul borcilor am ? E destul de anevoioasa treaba asta ...
Lavi spune
Salut Ovidiu, sincer nu ma asteptam la o asa intrebare cu dedicatie iar in al doilea rind nu ma pretind a fi un alt ¨¨ profu online¨¨, doar incerc sa ajut cu experienta mea de peste 30 de ani de apicultura si citiva ani de apicultura profesionista in europa occidentala. Fiecare are dreptul la pareri si exprimari personale, de aceea ma bucur ca si pe acest site am descoperit oameni cu o bogata experienta profesionala, de bun simt , bine documentata.
Am sa incerc sa-ti raspund schematic pentru a intelege:
1.Intrarea in frigurile roitului este o característica genética a familiilor de albine ( simtul de conservare a speciei) iar asta denota ca familia e bine dezvoltata, e sanatoasa, exista cules in natura si are destule rezerve de hrana.
Foarte multi apicultori sunt bucurosi daca au parte de acest fenomen si poate e un lucru normal dar nu chiar usor de tinut sub control. In aceste conditii nu putem vorbi de selectie sau apicultura profesionista.
2. In al doilea rind se foloseste ca metoda ¨¨ taierea botcilor¨¨ dar acest lucru trebuie facut cu mare atentie pentru ca ele sunt in diferite stadii de dezvoltare si pot fi plasate in locuri ascunse iar aceasta operatie trebuie facuta saptaminal.
3.In acelasi timp cu metoda mai sus amintita se procedeaza la cresterea spatiului de ouat prin : extragerea surplusului de miere,deblocarea cuibului, spargerea eventual a cuibului prin introducerea in mijlocul acestuia a unei rame cu fagure cladit sau chiar foita in aceasta perioada. Astfel albinele devin mai ocúpate cu cresterea lui si in acest fel creste spatiul pentru ouat al matcii.
4. In unele situatii se poate reduce putin puterea familiei de albine prin ajutarea roilor deja formati cu 1- 2 rame cu puiet si albina tinara ,colectati de la familia ce se afla inca in friguri. Aceasta operatie se face doar la mijlocul zilei( bineinteles insorite) cind albina culegatoare e plecata si in stup avem majoritate albina tinara.
In speranta ca ti-am fost útil iti urez sanatate si mult succes in apicultura !!
Sinel spune
Buna d-l Lavi, ma bucur pt.aceste sfaturi utile,atit petru incepatori cit si pentru cei cu experenta.Dupa mine meseria de apicultor daca se poate spune asa,se invata intr-o viata de om si nu o sa le stii pe toate.Aceasta metoda despre frigul roitului o practic de cind am stupi si o folosesc cu mare succes.Multa sanatate pt. cei ce vin cu informatii utile.Mult succes in ale albinaritului.
Rosca Ovidiu spune
Multumesc !
Corleciuc Mario Irinel spune
Buna ziua, as vrea sa stiu daca sunt aparate de chemat roiuri de albine
Sinel spune
Da da sunt aparate de prins roiur cu tot cu faguri plini cu miereeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!! Ce zice-ti ar fi o idee formidabila?????????????
Corleciuc Mario Irinel spune
A intrebat, tatal meu
IONITA GEORGE spune
buna ziua,am si eu o intrebare am facut un roi ,mam uitat in el dupa 7 zile si facuse botci.apoi mam uitat dupa 14 zile, sa ma uit dupa regina dar din pacate nu am vazut nici o regina ,va rog sa-mi dati si mie un raspuns ce este de facut
va multumesc
Sinel spune
Gheorghita daca ai vazut ca are botca banuiesc ca stii dupa cit timp ecluzioneaza plus timplu de fecundare pe urma ouatul si puietul.Se mai poate intimpla ca la imperechere sa o manince o pasere,sau sa nimereasca in alt stup.
Marius spune
Fratilor as vrea sa va spun ceva am tinut albinele la tara dupa ce am recoltat mierea de salcam le-am dus la oras.
A doua zi dimineata in fata urnei era plin de albine moarte,am luat ramele si pe fundul stupului era plin de albine moarte.
Mi-au murit jumatate de albine din stup.Acum si-au revenit.
Voi ce credeti care a fost problema?
Sinel spune
La urna de votare s-a petrecut acest fenomen? Sa nu fiu rautacios, ea citeva albine si dule la un laborator sa vezi cauza .
Lavi spune
Dl. Sinel sunt multe fenomene aici pe net si intrebari care mai de care trasnite, multi inca nu vor sa inteleaga ca apicultura nu se invata de pe net. Din acest motiv ma amuz si prefer sa nu raspund persoanelor neavizate.Cu stima si multa sanatate !
Mihai Rus spune
Marius, e foarte posibil sa fi murit in timpul transportului daca stupul nu a fost corespunzator aerisit la transport. Daca se transporta pe distante mari e bine sa aiba aerisire sus si jos.
Marius spune
Multumesc mult Mihai pentru raspuns asa banuiam si eu cand le-am adus de la tara am inchis urna iar in masina era o
caldura foarte mare.
Sinel spune
D-l Lavi are Virgil Iantu o vorba"pune mina pe carte ca nu urzica"cam asa se intimpla si cu albinaritul,daca nu citesti nu ai de unde sa inveti,iar cititul sa nu fie ca o lectura,sau ca un ziar din piata.Cer scuze pt. cei avizati sau care se simt,multa sanatate bafta in ale albinaritului.
Rosca Ovidiu spune
D-le Lavi , D-le Sinel

Ieri ma informeaza un vecin binevoitor ca cica-i un roi pe undeva prin apropiere . Eu zic ca nu-I al meu si nu ma intereseaza , dar nici sa-l las acolo nu as fi vrut , asa ca ma duc sa-l vad ,banuiesc ca era un secundar,nu era mai mult de un pumn de albine , intradevar nu era de la mine . am luat o lada am bagat o rama puiet si una cu ceva miere si pasture si una cu figure artificial cladit (ca de cladit vai de el ...). L-am recoltat si l-am adus acasa . Tinand cont ca e mic de tot ce ar trebui sa am in vedere sa il scot in toamna capabil sa treaca iarna . Inteleg si pricep ca trebuie sa il ajut periodic cu puiet capacit de la familii si sa schimb rame de puiet tanar cu puiet capacit , si sa-i dau sirop etc , dar d-lor experimentati , teorie am si eu dar practica ma omoara , va intreb , de ce ar trebui sa tin cont in mod special ?. va multumesc .
Lavi spune
Ovidiu in primul rind te salut si apreciez interesul tau de a invata cit mai multe. Faptul ca suntem in data de 11 iunie este un avantaj pt. tine si din cite vad ai dobindit cunostiinte dar iti este frica sa le aplici. Nimeni nu este perfect si nu detine reteta miracol in acest caz, nu este corect sa experimentam pe pielea altcuiva.
Ai intrebat de ce trebuie sa tii cont in mod special ? , pai raspunsul vine din povestirea ta, adica sa tii cont ca roiul a fost format dintr-un pumn de albina si deci nu te poti astepta la ceva spectaculos din partea lui ( nu vb. aici de albina fermecata din povesti) deci trebuie tratat subiectul cu decenta. Ar fi eronat sa anticipez pe cite rame poate ajunge pina la toamna, asta depende doar de tine cum il ingrijesti dar ai grija cu aceasta ocazie sa nu uiti sau sa slabesti pera mult pe ceilalti. Eu sunt adeptul : mai bine mai putini dar f. buni, tu alegi varianta pe care o doresti.
Acum am sa-ti punctez schematic masurile ce se impun:
1. ajutarea cu cite o rama cu puiet si albina tinara acoperitoare ( am descris mai sus procedeul) o data la 2 sapt.
2. Daca nu este cules de intretinere in zona ta il stimulezi doar seara tirziu o data la 3 zile cu max. 300gr. de sirop in care ai pus 30gr Protofil la litrul de sirop.
3. Nu strica , chiar e binevenit dupa culesul de la tei sau poliflora cum este la tine in zona sa faci un tratament dimineata devreme cu Varachet, de moment nimic mai mult.
Sanatate si numai bine!
Rosca Ovidiu spune
Multumesc ,

Apreciez raspunsurile tale d-le Lavi , imi confirma inca o data ca teoretic stau bine , intradevar mi-e teama sa nu prea gresesc (cum am excelat anul trecut) dar cu curaj merg inainte . Nu ma gandesc nici cati bani am bagat si nu am scos mai nimic , nici cat de lucru la ele este si mai ales ca nu am timp eu de asa ceva .Daca nu le-as indragii si nu le-as admira nu as continua, cand deschizi lada si vine mirosul acela acru dulceag de nectar albinele gramada pe rame , pe deasupra, pe mine :) ... ehe , D-nu Lavi nici mie nu-mi trebuie stupi ci putere , in toamna evaluez eu care-I in stare si care nu din 10 cati am acum fac 6 daca-i nevoie, . Da parca sa stiu la anu ce a ajuns din pumnu asta de albine ma provoaca sa ma tin de el .PS: la mine ii jale male culesu ... Salcam nu a fost mai nimik ca a fost un ger intr-o noapte ,acum soarele arde tot , de plouat nu prea ploua ,tei din parti, singura speranta la faneatza , trifoiu din otavi ,si la leguminoasele oamenilor din gradini ca stau la tzara ... Salutare .
Sinel spune
Domnilor apicultori in tainele stuparitului de invatat sunt multe, atit din practica de zi cu zi si chear din greseli,unelea din nestiinta, altele facute ca un experiment. Dupa parerea mea omul invata cel mai bine din greseli, dar sa fie sigur ca ceia ce a gresit este bun.Eu dau un pont am cumparat cutia Nicot pt matci in primul an nu prea am reusit mai nimic de ce? Este parere personala (am omis un lucru sa spun am urmat toti pasii pe care trebuia facuti) Cutia Nicot cind o introduci in stup pt ouat trebuiesa o stropesti cu sirop sau miere,sa o tii in stup o vreme sa-si ia mirosul din stupul respectiv,in a doua incercare am facut 20 de matci din 20. Este parere personala, la care a mers cu bine.Va doresc multa sanatate ca de asta avem nevoie toti, la noi a mers bine salcimul,chear multumitor urmeaza teiul. Bafta multa la tei, floarea soarelui si ce a mai ramas succes in ale stuparitului.
Sinel spune
Daca nu-l revendica nimeni eal fara nici o remuscare nu l-ai furat.
florin spune
o intrebare . sa ai peste iarna nuclee in ce perioada se fac , si daca nu cer prea multe cum se fac mai exact . multumesc .
sika spune
buna ziua o intrebare un roi de albine trebuie hranit pana se pune el pe picioare sau trebuie lasat sa culeaga si sa-si procure singur mancarea.. multumesc.
Marius spune
salut Sika ar fi bine sai hranesti cu ceai sau este mancare speciala pentru roi de cumparat pentru ca stupul se dezvolta mai repede dar poti sa nu ii hranesti dar ar trebui sa le bagi niste rame cu miere si pastura.
Daniel spune
Salut, numele meu este, asa cum se poate vedea, Daniel. As vrea sa pot lucra intr'o stuparie unde sa pot invata lucruri pentru ca, pe viitor, sa imi incep propriii mei stupi...
...
Daca cineva are nevoie, sunt disponibil oricand si pot fi gasit la daniel_ara1@yahoo.com

Va multumesc,
Daniel
lavi spune
Chiar pe tine te asteapta stupinele Daniel !, ai auzit tu ca sunt locuri de munca in apicultura ?, hai sa fim seriosi, pune mina pe carte si invata singur iar practica o faci pe stupii tai cind vei fi pregatit pentru asta.
Sinel spune
Daniel daca vrei sa inveti d-ale stuparitului iti dau o asa numita directie si anume:Profesor doctor inginer Petre Iordache,poate ai o sansa.
susnea alex spune
Buna ziua. Sint incepator in ale stuparitului si am intentia de a cumpara pt. inceput un nr. de5-6 stupi verticali pe 10 rame. Spuneti-mi va rog daca iernare cu fundul gol este posibila la orice tip de fund [excluzind fundul fix]. Nu stiu cum este mai bine sa comand tipul fundului. Va multumesc.
Rosca Ovidiu spune
Stimate domn Lavi ,

Asai ca-ti plac mesajele de genu , sunt incepator , nu stiu nimic , ce tre sa fac? cum e cel de mai sus...

"Spuneti-mi va rog daca iernare cu fundul gol este posibila la orice tip de fund [excluzind fundul fix]. Nu stiu cum este mai bine sa comand tipul fundului. Va multumesc."

Alex fundu fix e una iar fundu plin si fundul AV e alta. (Atat fundul plin , adica din lemn , precum si fundul AV - antivaroa format din plasa si subar tabla pot fi "funduri mobile" adica detasabile de sub corpul de cuib ).Ca si raspuns la intrebarea ta . Iernarea de tip clopot sau fund gol cum zici presupune sa ai fundul cu plasa (adica AV-antivaroa) si nu plin iar subarul de tabla de sub plasa introdus 3/4 din suprafata . o palma sa ramana afara . Izolatia superioara de deasupra ramelor trebuie sa fie perfect etansa cu folie de plastic peste care pui ziare, carpe, polistiren si ce-ti mai trece tie prin cap iar pe urma capacul .Fundul gol e mult spus , o palma pe toata suprafata latimii lazii e suficient pentru o aerisire corespunzatoare , fara de mucegai sau condens .
Hai pune mana pe carte ca nu musca ... crede-ma !





Cu stima ,
lavi spune
Ehei ! Ovidiu e mare gradina lui dumnezeu, m-a dat pe spate exprimarea lui Alex, a auzit el ceva din zbor dar nu prea stie ce spune, eii, lasa ca mai invata, da. raspunsul tau este corect. Poate ca citeste si el aceste rinduri si afla acum ca daca ierneaza in ¨¨ fundul gol ii ingheata¨¨. Hai ca m-am amuzat copios, bafta tuturor!
susnea alex spune
Multumesc Ovidiu pt. raspuns. In ceea ce priveste morala lui Lavi, poate gradina lui "Dumnezeu" este mare, dar ce frumos ar fi sa nu uitam ca pentru fiecare dintre noi a fost cindva un inceput. Din intrebarea mea reiese clar ca am exclus logic fundul fix dar nu eram lamurit daca la fundul mobil nu exista posibilitatea de a face o modificare in acest sens. Oricum eu va multumesc pt. comentarii
si pentru sfaturile venite din parte unor profesionisti.
susnea alex spune
Revin cu precizarea ca atunci cind am spus fundul mobil m-am gindit la fundul mobil din lemn, fiindca firesc fundul AV este mobil
Rosca Ovidiu spune
Alex nu esti clar si nici nu prea pricepi . Exsista 2 tipuri de iernari : Horn si Clopot . Clopot ti-am descris mai sus , Horn cauta pe "Google". In functie de care iti place mai mult iti comanzi fundurile la stupi .Funduri pline (mobile sai imobile) pt iernarea tip horn obilgatoriu cu aerisire prin podisor si capac , sau Funduri AV pentru iernarea tip clopot . Da iti dau dreptate e fff greu cand nu mostenesti ceva de la tata , bunicu sau alt binevoitor . Da... tu tre sa te ti de capu altora (cum e dl. Lavi pe care l-am stresat nu de putzine ori cu intrebari mai mult sau mai putin pertinente , iar dumnealui tot la carti ma indemna) de vrei sa deprinzi un minim de experienta-practica , (e si cazul meu ) . Spor si nu te da batut . Daca vei ajunge sa iubesti albina , vei uita si ca raportul dintre cat bagi si cat scoti e disproportionat (cum e cazul meu) cel putin la inceput in faza de hobby-pasiune pe stationar.E agricultura ! E loterie , Poti castiga intr-un an da potzi si pierde .
Hai noroc.
Spor
lavi spune
Ovidiu, ma bucur cind vad ca dupa ani de comentarii si sfaturi apar oameni care chiar practica apicultura din pasiune si cind exista pasiune nici un efort nui prea mare pentru a se documenta cit mai bine. Desi nu cunosc personal pe nimeni aici l-am intilnit pe dl. Sinel, dl. Tand, etc... oameni care practica apicultura de o viata, oameni care studiaza , o fac cu pasiune iar din stiinta si experienta lor au dat sfaturi pertinente pentru incepatori. Aceasta comunicare initiata de dl. Mihai Rus uite ca da prilejul tuturor care are ceva de spus sa o faca. Tu Ovidiu fiind din generatia tinara e bine ca ai luat initiativa de a duce mai departe aceasta comunicare, nimeni nu detine secretul absolut in apicultura, permanent apar lucruri noi de invatat. De multe ori se pun intrebari care deja isi gasesc raspunsurile in comentariile din acesta rubrica ¨¨Intrebari si raspunsuri¨¨ de aceea incepatorii e bine sa o citeasca inainte de a adresa o intrebare si asa vor cistiga timp de asteptare.Cum bine ai sesizat si tu dragostea pentru albine iti da puterea sa mergi mai departe, aceasta ¨¨loterie¨¨ e lupta intre tine si natura iar fiecare treapta pe care o urci te ajuta sa uiti greutatile prin care ai trecut.Acest an 2014 e un an de examen pentru apicultorii din Romania avind in vedere lipsa de cules din natura dar cred ca tu il vei trece cu bine. Sanatate si sa auzim vesti bune.
Rosca Ovidiu spune
La mine e zona situatia e urata . Am stimulat in primavara puternic si am avut parte de roi (e ok pt mine ca am vrut dezvoltare ) , apicultorii de moda veche (cei care inlocuiesc matcile batrane prin roirea naturala) se plangeau ca nu dau sa roiasca (nefiind stimulate au dat de criza de cules si nu au roit ) .Pe urma cules foarte slab . Daca nu dadeam de mancare la roi cred ca mureau de foame . La ora asta am puiet tare frumos dar miere pe rame = 0 .Pt 2 fam. si 8 roi m-am pregatit deja cu 50KG zahar iar recolta de anul asta = 3 KG miere de la 2 fam. Din 5-10 Aug incep hraniri stimulative pana la sf lunii si completare puternica . La voi cum e situatia in fapt?
Sinel spune
La mine la salcim a fost cules mai puternic pe 24,25,26,27, mai pe urma au venit niste calduri puternice a pirlit floarea,dar fata de anu trecut a fost multumitor. Sa vedem cum va fi la tei inca mai este floare sper sa tina pina pe 20 iulie. Da Ovidiu este un luptator curajos nu dezarmeaza,am mai spus cu riscu ca ma repet daca ai dragoste de aceste vietati o sa invingi.Chear asa D-l Iavi zicea ca nu ne-am vazut personal dar ca si idei cred ca ne putem completa.Parerea mea personala unii stupari practica acest hobiu,din discutii cu unii ,cu alti, iar parte cealanta studiu din literatura de specialitate,spun din experenta de zi cu zi. Cunosc stupari care nu pot sa citeasca dar au stupi. Cind spun cite ceva despre albine vine cu intrebarea:
De unde stii?Ovidiu iti doresc multa sanatate,mult noroc in ale albinaritului tinte de aceste frumoase si harnice vietati,bafta multa simpatizez oamenii care nu dezarmeaza. Multumesc lui dl Mihaita pt. acest sait.
Andrei spune
Buna, as vrea sa incep si eu o mica afacere in acest domeniu.si as dori sa aflu care ar fi primi pasi pentru cresterea albinelor.Multumesc
Lavi spune
D-le Andrei, nu stiu ce virsta ai dar in speranta ca nu voi mai fi nevoit sa raspund la astfel de intrebari am sa-ti raspund asa pentru intelesul tuturor.
1. Apicultura nu poate fi inceputa ca o afacere si asta pentru ca raportul dintre investitie si cistig este dependent de doi factori primordiali si anume : puterea familiilor de albine si factorii naturali.
2. Cresterea si ingrijirea albinelor nu este o joaca de copil, aici orice gresala se plateste, nu are nici o legatura cu nici o activitate zootehnica ( daca oricine poate creste o gaina sau un porc nu acelasi lucru se poate spune de o familie de albine.)
3. Din cele descrise pina acum trebuie sa intelegeti ca aceasta activitate nu poate fi facuta decit de persoanele cu mare dragoste pentru albine si pentru a le intelege studiaza permanent literatura de specialitate, punind in practica cunostintele dobindite, nu citind de pe net citeva articole si gata au gasit afacerea miraculoasa.
4. Ca orice inceput necesita o investitie nu chiar de neglijat la care nimeni nu-ti poate spune cind si cum o vei recupera, asta depinde numai de priceperea ta.
5. Am spus la inceput de factorul ¨¨ natura¨¨ si apicultorii stiu foarte bine la ce ma refer dar pentru tine si viitorii afaceristi am sa fiu mai explicit : principalul produs de valorificare al stupului este mierea care in functie de factorii climatici si flora poate sa existe sau nu ! asa cum s-a intimplat in majoritatea zonelor tarii anul acesta 2014 si nu numai. Deci cine este de vina : albina sau apicultorul ?- raspuns corect : nici primul nici celalalt - doar factorii naturali.
6. Din cele scrise cred ca ati inteles ¨¨idea de afacere¨¨ pentru orice incepator in domeniu si am sa raspund partii a doua a intrebarii : ¨¨ primi pasi pentru cresterea si ingrijirea albinelor ¨¨
1a. Din cite stiu la toate magazinele apicole din tara exista cartea cu acest nume ¨¨Cresterea si ingrijirea albinelor¨¨ sau ¨¨Manualul Apicultorului¨¨ , acesta este primul pas, cea mai mica investitie si numai dupa ce ai ¨¨ invatat f. bine¨¨ ceea ce scrie acolo abia atunci te poti gindi la a doua investitie - stupii cu albine - pentru a pune in practica ce ai invatat iar de aici pina la afacere doar tu poti hotari momentul cind esti pregatit sa o incepi.
In speranta ca am fost pe intelesul majoritatii va multumesc pentru rabdarea de a citi aceste rinduri si va urez succes tuturor.
ionut spune
aveti sediu sau magazin in TARGOVISTE? dak da ? unde/?
Sinel spune
Incep cu inceputul daca se poate spune asa toti merg pe ideea ca din stuparit se fac bani sa-i intorci cu lopata .Toti gindesc ca se dau bani de la ue masura 141 pe cinci ani,primii3 nu sunt verificati ,verifica anu 4 si5,daca sar returna banii inapoi sa vedeti ca nu ar mai fi asa numiti stupari facuti peste noapte. Cind am inceput cu aceste fiinte dragi noua tuturor am bagat mina in buzunar am cheltuit peste 250milioane vechi,fara sa am profit imediat,am spus ca profitul vine cam dupa 5 ani.Am o vb. daca nu le iubesti zic ca nu are rost sa te mai apuci de acest hobiu daca se poate spune asa.Impartasesc aceleasi idei cu d-lLavi daca nu te ajuta natura poti sa fii cel mai cel stupar,nu este o joaca cu albina,nu prea ai cum sa o ei de la spate sa o duci la pascut.Ces scuze daca am suparat pe cineva, nu descurajez pe nimeni,dar sa nu creada cineva ca faci investitia anu acesta si la anu ma imbogatesc. Multa sanatate si fericire multa miere la tei la floarea soarelui si ce va mai ramine.
Rosca Ovidiu spune
Dragi colegi , intr-o societate ... cum e a noastra , in Romania care stim cum e ... se gasesc o gramada de tampitzi care vand vise fraierilor , mai exact pun pe internet mesajul : " Castiga 1850 euro pe luna din crestea albinelor " dai click pe ici pe colo si itzi da business planu : ca nu stiu cate familii , si ca pastoral si ca fermierii si ca masuri si tot primesti din stanga si dreapta si ca familia da 25 kile / sezon si o vinzi cu nu stiu cat nu stiu unde . numa numa sa te fraiereasca sa cumperi CD -ul de la ei , evident la reducere , unde te face patron , stupar , albinar , gazar si tu incasezi 1850 euro / luna . Cum sa nu apara pe ici colo tot felu de amatori de imbogatire asa cu una cu doua . Mai mult sunt fraieri si mai mari ,cum ca sa vanda casa sa cumpere 100-300 familii si camioane si pavilioane si utilaje. Vai bietele albine . Repet tara ii de cacat ca la 8-9 mil salar toti viseaza "sa faca ceva" si uite asa so intalnit hotu cu prostu : Rentrop si Straton ! Cel mai tare , cumperi si castigi o carte sau un cd pe care se va pune praful ...
Un batran mia spus anul trecut o vorba care tot imi revine in minte si imi confirma iarari si iarasi ca " timpurile de acum nu mai sunt pentru apicultura cum au fost demult"
Asa ca bagati mare ... , spor la cei 1850 euro / luna .
Rosca Ovidiu spune
Andrei si nu numai pt el Raspuns: nu exsista afacere aici , afaceri faci la piatza . Uite cum incepi afacerea in domeniu . Te intepi cu o albino vezi de nu esti alergic , daca ai suportat durerea si vrei mai multe cumperi o lada noua sau veche un roi sau o familie in primavara , o dalta , o masca si un afumator si daca doresti o carte evident . Pe net gasesti gratis carti , restu le cumperi . Daca ai abilitati treci iarna cu fam sau roiu si acumulezi experienta, de nu moare de ceva candva si zici asta e am incercat . Pe urma de treci iarna faci process de constiinta si vezi de-ti place continui si dezvolti adica cheltuiesti bani , sau vezi ca nu e pt tine si scapi cumva de ce ai cheltuit .De castigat nu castigi nimic imediat si nimeni nu iti spune cat vei castiga . Noroc
Sinel spune
Cu acest cistig care se tot spune pe ici pe colea cu acei euroi care se vor da de la uniunie ca sa te imbogatesti sunt povesti.Mai mult de atit sunt foarte scumpe utilajele: centrifuga ,lazi,afumator, rame, cabana extractie, chear si familile de albinae. Acuma traiesc bine magazinele care vind,dar nu produse apicole, iar noi cei de rind trudim, sa cumparam o centrifuga trebuie sa vinzi o 100kg de miere,nu mai zic de restul. Bogatie de la albinarit a apus cam demultisor.Ovidiu are perfecta dreptate la tot ce a spus(scris),dar dar mergem inainte,noroc sanatate multa si sa va ajute D-zeu.
Razvan spune
Salutare, o intrebare legata de stimulare artificiala, pot stimula mai multi stupi de-o data? adica printr-o metoda externa?
Lavi spune
Te rog pune intrebarea corect si concret !, de ce stimulare artificiala vorbesti ?, daca ai fi apicultor macar ai fi citit ceva prin cartile de specialitate.
¨¨Stimulare externa¨¨ - adica tu vrei sa pleci in vacanta si stupii sa tii stimuleze vecinii ? , apicultura nu se face prin corespondenta, nu este o será de legume care sa poata functiona pe irigatii automatizate, aici ori te tii de treaba ori te lasi de ea.
Rosca Ovidiu spune
Cred ca la asta se referea : https://www.youtube.com/watch?v=1D9OHNC4l2w
Personal nu cred ca e o idee prea buna ... Poate da nastere la furtisag la roii mai slabuti ...
Salutari !
Maricel spune
Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca pot folosi la stimulare Polioel 4 impreuna cu Apicomlex.Care este mai bun Protofilul sau Polioel 4?Multumesc.
lucian spune
are cineva stupi din polistiren expandat sau extrudat ,daca da cum sunt
crutescu marin spune
Posed 3 tipuri de stupi din polistiren sau spuma poliuretanica; un model din Polonia; al ll lea din spuma poliuretanica realizat in tara noastra si ultimul tip, din polistiten extrudat din piata( circa 32 kg/mc. densitate ) realizat de o firma din Targu Jiu.
Daca ar fi dupa mine, as lucra doar cu stupi realizati din polistiren, insa piata iti ofera prea putin.
Sunt fenomenali pentru iernare( mortalitate redusa, consuma mai putina hrana cu circa 25% fata de cei din lemn, ),nu se face condens ; primavara au o dezvoltare superioara cu una chiar 2 rame de puiet in plus fata de o familiile ce traiesc in stupi din lemn; pe timpul culesului avem numai avantaje : greutatea stupilor manipulata si transportata se reduce cu circa 12 kg./familie, familiile nu fac ,,barba,, la urdinis pe timpul calduros, recolta de miere este mai mare cu circa 20% fata de familiile ce vietuiesc in stupii din lemn, etc.
Dezavantaje : oferta in piata de tipuri de stupi din polistiren este redusa si nu poti sa cumperi ce iti doresti : nu au posibilitate de a atasa colector polen; podisoarele nu sunt adaptate sa poata acoperi o turta ; pentru transport trebuie o chinga si piata nu ofera ceva profesional , rezistent; trebuie cautata o vopsea care sa mearga la acest material, fara sa-l atace.
In caz ca stationati cu familiile de albine, sunt excelenti si ii recomand.
In tarile occidentale , gama de stupi din polistiren este mare si cu multe optiuni : fund din lemn, podisor din lemn, cutiile sunt realizate in sistem ,,coada de randunica,, care permite toamna ca excesul de cutii sa fie impachetate, ocupand spatiu redus.
MC.
Mihai Rus spune
Domnule Crutescu, multumesc mult pentru mesajul postat. Se potriveste exact cu aceasta perioada in care strangem informatii pentru a alege un stup poliuretan pe care sa-l prezentam in magazin. Credeti ca am putea discuta un pic telefonic pentru a-mi lamuri cateva intrebari pe care le am despre aceste modele de stupi pe care i-ati incercat. Puteti sa imi trimiteti numarul dumneavoastra de telefon pe adresa mihai.rus@stuparul.ro? Daca aveti niste poze cu stupii, as fi interesat sa le vad, poate chiar facem o colaborare sa scriem un articol scurt cu niste poze ca sa poata fi accesate aceste informatii si de alti stupari.
RUSU RAZVAN spune
Buna ziua! Toamna se poate administra turta proteica din drojdie de bere? Va multumesc!
Blandu Simona spune
Buna seara, as dori sa stiu daca mai aveti magazine deschise in alta parte in tara decat in Cluj, astept un raspuns.Multumesc!
Bejan Ionut spune
Salut ma numesc ionut si sunt la inceput....am si eu o intrebare .....de ce nu imi depune matca puiet cu toate ca am pus stimulent....
Lavi spune
In conditii normale climatologice si de ingrijire matca depune ponta (oua ) pina la sfirsitul lunii octombrie dar cu toate acestea inca din luna septembrie se reduce considerabil cantitatea de oua pentru ca instinctul de conservare e acela de pregatire pt. iernare. Daca matca deja nu mai oua e greu de pus un diagnostic precis pt. ca datele date de tine sunt insuficiente : cauze sunt multiple ! lipsa spatiului optim de ouat, matca batrina sau bolnava,infestarea cu Varroua masiva a familiei, rezerve de hrana insuficiente ( miere + polen ), etc...
Sinel spune
Un raspuns de nota 10 cu felicitari pt. Lavi, acelasi raspuns lasi fi dat si eu,multa sanatate si la multe bucurii de la stupina dv. dragi stupari, il cunosc bine pe Ionut.
Lavi spune
Este un lucru imbucurator cind dupa zeci de ani de practica in aceasta frumoasa si delicata meserie sa primesti aprecieri de la oameni care si-au dedicat intreaga viata acestei nobile activitati. D-le Sinel nu este pentru prima data cind am remarcat pe acest site ca am descoperit oameni profesionisti in apicultura care cu deosebita modestie au impartasit din experienta lor si tinerilor incepatori. Albina, aceasta mica insecta care ne-a cucerit sufletul si dorinta de cunoastere a activitatii ei inca din tinerete ,ne-a creat mediu de cunoastere si impartasire de idei.O data cu revenirea in tara imi voi reserva timpul necesar sa va pot saluta personal cu ocazia unui drum spre Moldova.Va adresez sanatate si bucurii intregii familia.
Cu stima Lavi Chitoran .
Sinel spune
Multumesc D-le Lavi pentru aprecieri, chear asi fi bucuros sa ne vedem personal sa putem discuta mult mai mult in ale albinaritului.Multa sanatate tuturor stuparilor si nu in ultimul rind domnului Lavi. Multa stima Sinel Postolache.
mario spune
Salut! Am si eu o intrebare, sunt buni stupii in pat cald pentru stationar?
Lavi spune
Sunt buni orice tip de stupi atita timp cit familiile sunt bine dezvoltate , ingrijite corespunzator si au resurse suficiente de cules in natura.Forma de organizare a cuibului este la latitudinea apicultorului in functie de preferinte, ea nu influenteaza cu nimic culesul.
Ionutz spune
E bine sa rup fagurii crescuti in plus(pe langa rame,pe margini)?
ramele nu se apropie asa cum trebuie datorita fagurilor.
vreau sa stiu pt ca o sa vina frigul si sa poata cara mierea de pe fagurii rupti pe rame.
Cum recunosc puietul? Fie el capacit sau necapacit?
Dar ouale? Se vad?
E bine sa le las?Sau sa le rup?(Fagurii crescuti gresit,pe margini)
Daca are puiet\oua mai le rup?
test spune
test
Corneanu spune
Fagurii trebuie tot timpul apropiati unul de altul.Puietul are diferite forme care se poate vedea cu ochiul liber in ce stadiu este.In privinta fagurilor gresiti se inlatura pentru ca albina construieste frumos si ordonat dupa un fagure frums si ordonat,daca fagurele este dezordonat si albina construieste dezordonat.
Stima.
florin spune
salut .o intrebare va rog ? am facut roiuri pe 2 rame , am crezut ca se dezvolta mai mult ,am bagat in ei bani nici nu vreau sa socotesc ,dupa ce i-am strans pentru iarna i-am facut pe 3 rame bune au miere suficienta . spunetim va rog trec iarna cu ei , cu goanga pe 3 rame ?
Mihai spune
Depinde de cum va fi iarna. Daca aceste nuclee de trei rame fiecare . se afla cate 3 - 4 cu urdinisuri separate , in acelasi stup , despartiti printr-o diafragma subtire , cu hrana suficienta ( minim 75 % miere pe fiecare rama ) vor rezista . In iarna trecuta 2013 - 2014 am avut 12 astfel de nuclee in trei stupi ( cate 4 in fiecare lada) si nu a murit nici unul.
cristea spune
Salutare!am si eu o intrebare:la mine a nins(sunt de undeva de langa Bucuresti si sunt incepator)cand ar fi indicat sa introduc turtele in stup?
chestionare auto spune
Super treaba! Întrebări și răspunsuri Asta da imagine!
Adevarat profesionist.
florin spune
daca consideri ca au suficienta hrana prin ianuarie le dai turtite, daca nu au le poti pune si in decembrie, sau sa nu moara de foame acuma ,dar chiar sa nu aiba deloc nu cred?
Andrei spune
Am o intrebare.E corect sa folosim iarna folie?Va intreb pt ca am mai intrebat cateva persoane si mi-au raspuns unii ca ,,da,, unii ca ,,nu,, deci e bine sau nu?
GHIMICI VASILICA spune
INTREBARE.- PE DATA DE 10 N0I. 2014 PRINTRE ALTE ROIURI AM GASIT 2 ROIURI CU MUSCA FOARTE PUTINA SA ZICEM DOI PUMNI SAU POATE MA-I PUTIN , ATUNCI EU AM LUAT STUPI SI IAM BAGAT INTR0 CAMERA UNDE ESTE SI UN CALORIFER DE CALDURA . TEMPERATURA NORMALA .SPECIFIC. AU REGINA SI MINCARE PE 4 RAME .MA INTREB DACA REZISTA PINA LA PRIMAVARA . VA ROG DIN SUFLET SA-MI RASPUNDETI . ESTE PRIMUL AN DE APICULTOR ., DACA MA POT NUMI ASA ,SA ZICEM .. MULTUMESC .
GHIMICI VASILICA spune
SI AM OMIS - CIND POT SA LE PUN TURTELE CA NU LE-AM PUS.?
GHIMICI VASILICA spune
AM OMIS .AM TURTELE DAR NU LE-AM PUS CIND POT SA LE MA-I PUN .?
Robert spune
Salut.
Mi sa oferit ocazia sa cumpar niste stupi la un pret bun in iarna asta.
Ierneaza intre 5 si 8 rame totul pare ok au un pret bun si sunt cu tot cu cutie, problema e ca trebuie sa ii iau de unde sunt si sa merg vreo 2 km pana la mine acasa ca acolo nu ii mai poate tine.
Credeti ca este posibil sa poat ajunge cu ei in regula? ma gandesc sa nu cada ghemu de iernare sau daca este posibil sa il mai recuperez in caz de cade?
I-as cara cu masina personala cate 2-3 ma gandesc ca ar merce asa usor usor.
Robert spune
Eu am pus turte acum 3 zile si totul a fost ok, dar trebuie sa nu ii ti prea mult deschisi.
Miron Sorin spune
As vrea sa ma pun la punct in ce priveste intretinerea stupului multietajat dar sunt nedumerit in privinta inversarii corpurilor .Am gasit pe stuparit.com o schema de inversare a corpurilor de 3/4 in varianta cu si fara gratie hanneman.Cine ma poate lamuri care sunt momentele cheie, indiciile ce obliga stuparul sa pregateasca inversarea, pozitia de plasare a corpurilor adaugate, trucuri sau mai degraba aspecte de evitat in manuirea me-lui, particularitati ale vietii coloniei in stupul me(ce tendinte are matca in urma inversiunilor corpului, dar actiunile lucratoarelor care transfera mierea in corpul superior din cel inferior etc).Pe niste forumuri de profil am constatat ca manualele cu schemele in cauza (din care sunt preluate) sunt ignorate fiind valabile doar teoretic in acceptiunea apicultorilor in cauza.Sau poate imi recomandati un link, un cite care sa-mi clarifice dilemele.V-as ramane recunoscator desi sunt convins ca studiu corelat aplicativ practica proprie sint esentiale.
Mihai Rus spune
Am intretinut 5 stupi in ME cu rame 3/4 pentru o perioada, in trecut. Iernam pe 2 corpuri cu 5-7 rame in fiecare corp. In primavara in perioada cand la stupii intretinuti in vertical pe rame 1/1 ar fi momentul sa se inceapa adaugarea ramelor cladite pentru largirea cuibului faceam inversarea corpurilor. Inainte de inversarea corpurilor corpul de jos era gol sau cu ceva puiet, corpul de sus era cu mierea care mai ramasese si puiet. Dupa inversare albinele cara mierea din corpul de jos in cel de sus facand cu aceasta ocazie si o hranire de stimulare. In locul ramas liber de la mierea din corpul de jos si in spatiul ramas liber fara miere in corpul de sus se poate extinde puietul. Cand acest spatiu era plin incepeam sa adaug rame pana umpleam cu 20 rame 3/4. In cules de productie adaugam corpuri 1/2 peste cele 3 corpuri 3/4. Clasic ar fi trebuit sa adaug tot corpuri de 3/4 insa aceea a fost decizia mea in acele vremuri, influentat fiind de un alt stupar. Nu pot sa zic ca a fost o decizie proasta - in zona unde faceam stationar atunci nu puteam strange oricum mai mult de un cat 1/2 de la un cules.
Miron Sorin spune
Multumesc foarte mult!
lavi spune
Cu o ocazia sarbatorilor Craciunului adresez tuturor apicultorilor si viitorilor apicultori , in special cu multa consideratie d-lui Sinel Postolache si familiei sale multa sanatate si sarbatori fericite !!!, LA MULTI ANI !!!. tel de contact. 0740046235.
Sinel spune
Multumesc mult pentru felicitari.Va doresc multa,multa sanatate la toata familia dumneavoastra, LAVI CHITOREANU LA MULTI ANI BUNI SI FERICITI!!! Am omis, un an bun si pentru toti apicultorii din Romania,mult succes in ale albinaritului.
Laura spune
Buna ziua
Stiti cumva daca familia de albine se poate considera ca mijloc fix in contabilitate?
Multumesc anticipat
Raluca Sandu spune
Buna seara,am nevoie de ajutorul vostru :(...Tatal meu a decedat saptamana trecuta,are 52 de familii pe 10 rame din cate stiam de la el,eu habar nu am cu ce se mananca apicultura,mama nici atat.Mi-as dori sa ii pastrez insa nu ar avea cine sa se ocupe de ei si imi este teama sa nu moara.El i-a pregatit de iarna acum insa trebuie sa iau o decizie curand pentru ca in primavara suntnevoita sa eliberez gradina unde sunt asezati.El pleca pe camp cu ei,cu rulota :(.Aveti vreun sfat pentru mine ,va rog din suflet..sunt disperata
Geo api spune
Ia legatura cu un apicultor cu experienta care sa te indrume pas cu pas sau citeste ,aprofundeaza literatura de specialitate documentare ,forum ,timp este pana la primavara.Nu renunta.
Mihai Rus spune
Condoleante pentru tatal dumneavoastra. O solutie buna ar putea fi o colaborare cu un stupar din zona. El vine cu cunostiintele si munca iar dumneavoastra cu stupii si ajutor. Impartiti mierea si roii si cu aceasta ocazie invatati apicultura si poteti decide daca ii ingrijiti singura sau nu in anii viitori.
vali spune
Intrebare referitor la insarmarea ramelor: de la tata am invatat ca este bine sa insarmez orizontal 4 randuri de sarma si vertical doua randuri de sarma... Observ ca unii folosesc 5 randuri de sarma orizontal. Are rost sa introduc si al cincilea rand de sarma daca folosesc doua vertical?

Multumesc.
Mihai Rus spune
Personal folosesc 5 randuri de sarma orizontal, fara niciun rand vertical ca sa pot fixa fagurii cu acumulator. Am ramas insa uimit ca pentru o comanda de 10.000 rame pentru Franta, la care lucram acum, clientul ne-a cerut doar 4 randuri orizontale pentur ramele de 1/1. Deci daca folosesti si doau randuri verticale cu siguranta sunt destule doar 4 randuri orizontale.
vali spune
pentru un lucru mai bun, ce distanta trebuie sa fie intre cele 4 randuri de sarma?
Mihai Rus spune
Prima si ultima sa fie cat mai aproape de extremitatile de sus si jos ale foii de ceara (aprox 15 mm) iar celelalte doua la distante egale in interior. Cel putin asa insarmeaza francezii. Eu insarmez cu 5 randuri de sarma.
vali spune
daca vor fi 6 sau 7 cm intre randurile de sarma (la 4 randuri), nu este prea mare distanta, tinand cont ca eu mai adaug 2 randuri pe verticala..?
marius spune
buna.am o nelamurire si va rog daca stie cineva.am facut la albine sirop de zahar cu protofil,apicomplex si drojdie de bere si nu inteleg de ce drojdia de bere o scot afara pe urdinis.cel putin partial cred.multumesc
Mihai Rus spune
Daca e sirop atunci recomand sa dizolvati mai intai drojdia in apa calduta si sa o strecurati eventual printr-o sita. Sunt bucati care nu se dizolva si acelea cred ca le-au scos albinele afara. De curiozitate, cand ati administrat acest sirop?
andu spune
sunt incepator in apicultura(2 ani),as fi dorit si eu sa accesez fonduri europene,am fost peste tot, am intrebat,dar mi s-au inchis multe usi in nas.Nu am rude si nici cunostinte sus- puse,asa ca n-am la cine sa apelez.Mai mult,doamna de laAPDRP Olt ,a fost prea ocupata sa stea cu mine de vorba,dupa ce m-a tinut ora la usa.Va rog daca puteti sa-mi dati informatii despre fonduri europene 2015,daca se depun dosare si in ce conditii(numar de stupi,teren etc.)
Mihai Rus spune
Nu s-a deschis inca sesiunea pentru 2015. In cadrul Fondurilor Europene de dezvoltare 2014 - 2020 numarul de familii de albine necesar va fi mult mai mare. Se incearca stimularea constituirii asociatiilor de fermieri care de exemplu sa doteze un laborator de extractie industrial pentru toate stupinele din asociatie. Nu cred ca vor mai fi fonduri europene pentru 25 stupi de exemplu. :|
Ovidiu Rosca spune
Mihai te salut ,

Felicitari pentru site , interes , magazine si forum . Vad ca postezi din nou . Sund din Sighetu Marmatiei (MM) . Abia astept sa iti deschizi la Baia Mare. Ce mi-a trebui voi lua de acolo . Esti umpic mai scump da OK , ai de toate . Tine-o tot asa .

Cu stima ,
Ovidiu Rosca
Mihai Rus spune
In 28.01.2015 s-a deschis magazinul Stuparul.Ro din Baia Mare, str Vasile Alecsandri 51. Fa-ne o vizita pana in 11.02.2015 ca sa prinzi promotia de deschidere. Te asteptam!
adi spune
buna as avea si eu o intrebare ,de unde stie matca sa oua oua de trintor i oua de albina
Mihai Rus spune
Celulele de trantor sunt mai largi. Matca poate detecta asta cu picioarele din fata. Ea stie ca atunci cand celulele sunt mai largi trebuie sa depuna un ou nefecundat, si astfel iau naste trantorii. In celulele mai mici de lucratoare, in momentul cand depune oua, ea stie sa lase din spermateca cativa spermatozoizi care vor fecunda ovulul. Ouale fecundate rezultate dau nastere la albine lucratoare sau daca sunt depuse intr-o botca si hranite doar cu laptisor de matca (spre deosebire de larvele de albina lucratoare care dupa a 3 zi de la eclozionare nu mai primesc laptisor, doar polen cu apa si miere) dau nastere la matci. Tehnologiile de crestere a matcilor existente acum se baseaza pe acest fapt : acelasi ou fecundat poate da nastere la o albina lucratoare sau la o matca, depinde doar de celula in care eclozioneaza si hrana care i se da.
adi spune
sunt incepator si sunt curios iam mai intrebat pe stupari si nu am primit nici un raspuns
dany spune
buna sunt un ancepator si am nevoie de un raspuns la antrebare va rog sa ami ziceti ce am de facut.
Am un stup care este cu putina albina an el si iam bagat turta de zahar .dar la anpachetare era mai multa albina se antampla ceva cu el de macare are nu stiu ce sa ai fac va rog ajutatima sun acepator si are un zumzait mai slabutt.multumesc
Mihai Rus spune
E normal ca a mai scazut albina peste iarna. Posibil sa fie un stup mai mic si atunci e normal sa nu zumzaie atat de puternic. In plus un zumzet linistit arata o iernare buna. Pe cate rame a intrat in iarna si cate are acum? Posibil sa nu fie nevoie sa te ingrijorezi. Daca iese in primavara se intremeaza el.
Sinel spune
Am vazut o intrebare de unde stie matca sa depuna ou de trintor sau de albina? Vin cu parerea mea am citit undeva ca atunci matca cind introduce in celula fundul are niste perisori se excta depunind ou fecundat,iar la celula de trintor fiind mai mare acei perisori nu se mai excita si depune ou nefecundat.Matca are doua pungi,saculeti in care are si femela si barbat.Tot acolo preciza ca este un fenomen care nu poate nimeni explica din ou nefecundat totusi sa iasa viata adica trintor.
Berzovan spune
Buna seara,
Am avut recent o situatie ciudata intr-o familie de albine. Am iernat doua familii intr-un stup cu doua matci modelul stuparul.ro. Din lipsa de experienta nu am reusit sa am o dezvoltare egala la cele doua familii, cu toate astea iernarea a decurs ok pana azi. Astazi fiind o zi calduroasa albinele au efectuat zbor de curatire. La stupul cu cele doua familii nu am observat nici un fel de miscare la familia care era mai dezvoltata. Am facut o verificare si surpriza, albinele erau moarte cu toate ca pe partea de sus a ramelor am avut cam 1kg de befonda cu timol. Ceea ce nu inteleg este de ce au murit albinele daca hrana au avut?
Sinel spune
Cu riscul ca ma repet dar,dar albina nu moare de frig,doar ca sunt bonlave,poate sa aiva paduchi,poate sa aiva diaree sau un anume motiv de boala este bine sa tai citeva bucati din faguri sa ei citeva albine sa mergi la un laborator veterinar specializat in asa ceva.
dan spune
Sunt ancepator si as vrea sa stiu daca traiesc albinele fara matca pe timp de iarna ... Si ce as putea face cu fagurii care sunt mucegaiati ..astept un raspuns..sincer
Marius spune
Imi puteti spune cate rame pot sa bag in stup la cladit 1-2-3? Va multumesc!!
oana spune
buna ! aveti idee ce as putea sa fac cu un stup care initial este pe 10 rame ...adica as putea sa fac roi sau sa.i pun cat ?
sorin spune
am o intrebare, daca stiti cauza;in urma cu 1 saptamana mai multe matci au stopat ouatul, de ce care ar fi cauza
buy steroids ship to canada spune
Often, they may stop using steroids when they achieve
that goal.
buy steroids in canada online spune
But sending steroid drugs through the mail is hardly a foreign business.
Plenty of websites like these are structured in Canada, too.
buy steroids canada.com spune
More sportspersons and young people are now making use of steroids to get
far more strength and physique muscle tissues.
steroids sold in canada spune
He said all such investigations are confidential.
florin spune
poti sa-i pui cat daca ai cules oana, iar daca nu mai are loc de marire cuib poti face roi altfel pleaca roiu.
florin spune
marius se baga cate o rama fdaca e puternic poti baga si doua dar nu una langa alta
anastasia spune
spuneti-mi va rog , ca sint un nou apicultor si am nevoe ca sa stiu ,matca intai se inpereceaza si pe urma poate sa roeasca sau roeste si pe urma se inpereceaza?????? va multumesc mult.
anastasia spune
am prins un roi de albine si lam pus in stup nou dar ma intreb daca e impereceta oare sau nu ?????
Sinel spune
Dragi stupari am a lipsit o buna perioada de timp,nu am avut cum sa intru pe net ,dar mi-am facut un pic de timp,am citit prin spicuiri anumite intrebari:de ce roiesc ,cind cum se imperecheaza matca etc. Am sa incep cu inceputul roirea se intimpla cind stupul este aglomerat ,lipsa de spatiu,sau mai este un soi o rasa de albine care roiesc fara un anumit motiv.Sunt cazuri daca nu esti atent ramii cu lada goala.La momentul roirii albina(roiul) nu pleaca cu mina goala (adica cu miere) unde se vor stabili trebuie sa aiba hrana. Tipuri de roit sunt de doua feluri :dimineata cam la ora 10 se aseaza in apropierea stupinei si cind se intorc cercetasii pe la ora 12 pleaca la locul gasit de cercetasi, a doua roire se petrece dupa ora doua ,la aceasta perioada stau pina a doua zi cind vin cercetasii,cercetasii sunt acel grup de albine care isi cauta noua locuinta.Daca nu ai observat in acest timp roiul in copac sau unde se aseaza ,poti sa-l pierzi.Asa am vazut eu intimplarile ,va doresc mult succes multa sanatate la toti stuparii atit cei cu vechime cit si la incepatori,sa dea D_zeu la tei sa fie cu noroc.
Sinel spune
Fecundatul matcii dupa cum stiu eu se petrece in aier dupa ora 14 ea secreta asa zis feromoni sa fie excortata de un grup de trintori la numar de 7 zburind in forma de V .Dupa fecundare revine la familie(in stup) Daca cineva stie sau a citit sa-mi spuna si mie,omul cit traieste invata ,iar pina moare nu le stie pe toate,secretul albinaritului este foarte mare,inca mai sunt multe lucruri de descoperit in tot ce se numeste apicultura.Multa sanatate si noroc la albinute.
Paraschiva spune
Pot tine stupii cu albine in livada de meri unde se fac stropiri?
lavi spune
Cu siguranta daca ati fi trait macar printre apicultori nu ati fi pus o astfel de intrebare. Daca se fac stropiri la ce anume va mai asteptati? sau nu stiti zicala ¨¨ cine alearga dupa 2 iepuri nu prinde nici unul ¨¨, in cazul dv. puteti ramine cu merele nu cu ¨¨ mierea.
Andrei spune
Salut. Am si eu o problema, ieri 05-07-2015 am mutat un stup cam la 1 kilometru de locul initial si a doua zi de dimineata am observat ca unele s-au intor la locul initial, in sup am puiet si miere. Ce sa fac?
lavi spune
Draga Andrei daca citeai inainte de a face aceasta manevra te-ai fi lamurit cum se procedeaza dar asa e mai simplu sa pui intrebari pe internet. Din respect pentru cititorii acestui fórum iti raspund nu inainte de ati spuna ca nu asa se invata apicultura.Raspunsul meu cred ca deja e tardiv dar poate vei intelege ceva pe viitor.
Ce sa faci? - Pentru stupul pe care l-ai mutat nu mai poti face nimic, e vara, e cules macar de intretinere si se descurca singur pina la inceputul toamnei cind trebuie sa te ocupi cu pregatirea pentru iernare, rezerve de hrana, tratamente si impachetare.
Ca sa intelegi fenomenul revenirii albinelor la locul initial al stupului trebuie sa stii ca ele au un simt special de orientare si culegatoarele care in aceasta perioada sunt destul de numeroase se intorc la locul de baza al stupului. Acum fiind f cald, canicular destul de multe ramin afara chiar si pe timpul intunericului , deci toata aceasta albina culegatoare a ramas in zona stupinei. Mutarea stupilor in aceasta perioada e dificila si din acest motiv se alege o ora f tirzie in noapte cind se mai racoreste si cit mai multa albina se afla in stup. Daca nu e prea tirziu tot seara poti muta un roi sau un stup mai slab pe locul unde observi ca vin gramada de albine
Sinel spune
Cu riscul ca o sa supar pe unii asa zisi stupari,sau apicultori,cum doriti sa le spuneti fac acest hobiu daca se poate spune as,dupa imbogatire,mai aless dupa proiectul 141 ca in speranta celor 7000 de euro primiti de la UE in primii 3 ani fra sa fie verificati ,fara sa se mai restituie suma inapoi,cu riscul ca o sa se supere pe mine sunt si in zona mea destui.Ce care sunt adevarati apicultori cu o pasiunie nascuta pentru stuparit o fac cu mult drag,acest lucru se vede din anumite discutii purtate pe net ,nu cu intrebari inutile.Multa sanatate la toti acei ce indragesc aceasta indeletnicire mult noroc in ale albinaritului,Andrei pune mina pe carte ca nu urzica,iar pentru D-l Iavi mult succes sa mai dea cite un raspuns pentru acei care pun anumite intrebari in domeniul apiculturii.
Nicolae spune
Buna, Am un roi la care ia iesit matca de vreo 2, 3 saptamani dar nu am gasit nici un ou depus pana acuma , ce as putea face in aceasta situatie?
Posibil sa nu fie imperecheata dar nici de acuma nu e tarziu cred dar de ce nu iese la imperecheat??
E tarziu sa i pun o rama cu puiet de o zi??
Cine e din mures sa cumpar o matca imperecheata??
Ameli spune
Încercați la dl. Bordi in Viforoasa. Il găsiți la simpla Căutare pe google Bordi Ioan Viforoasa.
Bratu Petrica spune
Buna seara! Cum pot transfera sase rame dintr-un stup mai mare cu puiet si regina intr-un stup mai mic. L-am primit, a fost un roi, iar stupii mei nu se potrivesc cu acele rame. Multumesc.
nicolae spune
Simplu!
Ia lada ta goala in care vrei sa muti ramele, o pui in locul celeilalte pe care vrei sa o desfintezi , important sa fie urdinisul in acelasi loc nu lada :P, scoti ramele din cea desfintata si le pui in a ta care e in locul celeilalte!! Scoate ramele incet si nu le scutura sau agita prea tare sar putea sa iti cada matca jos!!!
mihaela spune
Buna ziua. Sunt anul 4 141 in mai am depus cererea de finamtare . am avut control. As vrea sa stiu in cat timp se vireaza banii sau daca a luat cineva? Va multumesc!
ALEX spune
Am cativa stupi de la care vreau sa vand matca,este posibil sa se mai fecundeze matca daca e toamna asa lunga,si ramanand fara puiet stupii tratamentul de varroua ar fi mai eficace.VREAU PARERI ....
Lavi spune
D-le Alex , cu scuzele de rigoare am o nelamurire ? practicati apicultura cu ajutorul parerilor de pe net? . Daca practicati apicultura ar fi trebuit sa stiti ca nu este neaparat nevoie ca de fiecare data sa urmariti matca , e posibil cu aceasta ocazie sa deranjati echilibrul familiei iar existenta matcii poate fi observata prin alte criterii . Dl . SINEL POSTOLACHE in postarile domniei sale a spus un mare adevar si anume ca apicultura nu poate fi inteleasa decit de cei care o practica cu pasiune si foarte mult studiu , un cu parerile unuia sau altuia de pe net.
1. Ai intrebat de fecundarea matcii in aceasta perioada : ca o situatie de salvare - da este posibila imperecherea ei dar cu siguranta va rezulta o matca de proasta calitate avind in vedere calitatea din aceasta perioadalitatea si numarul redus de trintori din aceasta perioada.
Asa cum ai citit poate in prospectul medicamentului Varachet Forte se recomanda tratamentul in perioadele cind puietul este in nr. cit mai redus pentru a avea o eficacitate ridicata dar nu acum e perioada optima de tratament.Mai multe informatii le poti obtine din literatura de specialitate si respectiv din revistele apicole. Succes !!
mihaela spune
Buna ziua. Urmeaza sa insamantez o suprafata de 700 mp cu trifoi alb pitic intr-o gradina unde se vor juca cei 2 copii mici ai familiei noastre. Am ales varianta trifoiului alb in locul gazonului deoarece nu locuim tot timpul acolo si nu am putea intretine corespunzator gazonul. Cum si ce sa fac pentru a evita ca albinele sa intepe copiii. Exista vreo metoda prin care pot tine albinele la distanta de florile trifoiului? Nu intentionez sa stropesc cu chimicale si sa le omor doar sa le indepartez si sa nu fie atrase de floricelele trifoiului. Mentionez ca nu stupi in zona, dar ocazional apar inevitabil albine si viespi fiind la tara. Va multumesc.
Sinel spune
Am o nedumerire ,si din unele discutii cu anumite persoane care sunt apropiat de acest domeniu, ca substanta activa de la Varachet Forte este diminuata, cica are 150 in loc de 200 pretul este la fel dar nu au spus nimic in legatura cu acest caz.Anul trecut au murit foarte multi stupi in zona noastra mai precis Bacau Podisu Birladului.Pe prospect nu mentioneaza nimic.Am vb cu un medic veterinar despre aceasta situatie. Dar,dar nu are niciun argument. Nici macar nu spune sa maresti doza. Sinel Postolache

Ultimile stiri

  PRODUSUL A FOST ADAUGAT IN COS