Pentru că majoritatea dintre voi sunteți stupari și aveți ca ”defect” profesional: ordinea și organizarea, am creat această pagină unde să postăm întrebările și răspunsurile care nu sunt legate de un articol deja scris.
Aștept cu interes orice întrebare sau părere!
Întrebări și răspunsuri
Ultimile stiri
Targul apicol Craiova 2015 ne-a uimit placut prin locatia moderna pentru expozitie si ajutorul logistic oferit de organizatori. Vizitatorii nu s-au lasat mai prejos si au venit in numar mare.
Este un targ care ofera conditii pentru expu...
Citeste mai mult
Targul apicol Targu Mures 2015 a fost un targ bun pentru o prima editie. Rezultatele provin din faptul ca zona are potential si probabil si organizatorii s-au ocupat mai bine de publicitate decat la targul din toamna 2014 de la Deva unde multi ...
Citeste mai mult
Asa cum v-am obijnuit inca din anii precedenti, Stuparul.Ro participa la o parte din targurile apicole nationale pentru a prezenta ultimele utilaje sau unelte apicole importate de noi in Romania. In tot restul anului incercam sa participam la cat ...
Citeste mai mult
Opinii la Întrebări și răspunsuri
Nu am stupi, dar imi doresc pe viitor.
Urmaresc cu interes postarile si commenturile de pe acest blog.
Va multumesc!
cu drag george
Intrati pe site ul imkerparadis.com si puneti-va intrebariile si in timp de 24 de ore o sa primiti raspunsul cel mai bun.
Va multumesc
Va multumesc!
Fata va zis ca "" moare de foame si sete"" si voi ii spuneti sa se roage !!
Ce judecata !!!
Pai , precum zicala :: daca mergi pe malul apei, atentie sa nu cazi ca Dumnezeu nu te tine de mana, asa si la , Durac Mihaela, ar trebui analizata , ajutata si incurajata aceasta femeie, nu sa ii spui tu "de Dumnezeul tau" ca va fi satula, Sunt credincios, dar credinta inseamna altceva !
chiria, Grecia, etc.
Sint din Birlad si In aceasta iarna au cam fost temperaturi de sa spun asa!Am 4 familii si dupa cum am observat prin imprejurimile localitatii,ca rapita in urma caldurilor, care au fost inainte de venirea iernii a avut o dezvoltare anormala!
Posesorii de terenuri spuneau ca are sa intoarca aceste sole si are sa le cultive cu recolte de primavara deoarece rapita e compromisa deoarece a ajuns aproape sa infloreasca si gerurile au ars cultura!
Asa ca rapita s-a dus de pe lista albinelor in aceasta primavara!
Mai sint si in alte zone intimplari de genul asta?
Sunt Ion si sunt incepator in ale apiculturii. Ma aflu intr-o situatie deosebita; iata despre ce este vorba: in luna noiembrie m-am pricopsit cu un stup in care nu a umblat nimeni de vreo 2 ani (va dati seama cum arata). Si totusi, cand am desfacut capacul si podisorul, am gasit 14 rame. Cele 8 bucati dinspre urdinis erau unite intre ele pana la jumatatea ramei cu faguri de sus in jos; in partea de jos era format ghemul cam pe 5 rame (doar ceea ce se putea vedea).
Nu am deranjat nimic pentru ca, practic, nu stiu ce sa fac. As vrea sa nu le pierd, de aceea va rog ajuntati-ma cu sfaturi in acest caz deosebit.
Multumesc frumos!
SI INCA CEVA...
Am cumparat acum cateva zile 7 stupi cu albine...Cum pot sa ii transport de la o distanta de 40 km fara sa-i deranjez?
Inca o data multumesc!
Cel mai bine ar fi să-i transporti la primăvară ca să nu deranjezi albinele acum când sunt în ghem. Dacă e musai să le transporți acum v-a trebui să-ți asumi un risc. Ar fi bine ca stupii să aibă niște aerisiri de plasă la transport însă fiind distanța asa scurtă poate nu e un risc prea mare să-i transporți și fără aerisire, mai ales dacă nu e cald în mașina. Baftă!
mai prins eu [2]roi in total am facut [3] in zona [TITU]au avut cules bun in toamna au ajuns [2] pe 4rame ful cu albina iar cel de la varul meu pe [7]rame.pe mai tot timpul ierni am observat albine iesind afara din cel cu [7]rame. A stazi fiind cald am umblat la el ,din cele [7] am mai gasit 2 pumni [3]rame ful , in unele celule am gasit cate [2]DOUA oua de 1-2 zile [NU ARE REGINA] ce ma sfatuiti sa-i fac VA MULTUMESC
Pe această pagină vor rămâne doar întrebări sau comentarii care nu își au locul pe niciun alt articol. Când știți că s-a discutat pe tema întrebării pe care urmează să o adresați într-un alt articol, vă rog să postați acolo.
Dacă nu știți pe ce articol să postați întrebarea atunci această pagina este cel mai bun loc. În caz că voi găsi un loc mai bun pentru comentariul vostru o sa îl mut eu și vă anunț unde a fost mutat.
Cursurile se tin la etajul magazinului "Apicola" de pe Calea Dorobanti.
Madalina, pentru contact ti-am trimis un email. Acum in februarie incepe o noua sesiune de cursuri. Cursurile au o durata de 5 luni, 1 sedinta de 2 ore/saptamana.
Cursurile sunt tinute de ACA Bucuresti, sunt acreditate de ministerul agriculturii, se elibereaza un certificat/diploma care atesta pregatirea in "meseria" de apicultor(este valabila in cazul accesarii de fonduri comunitare, de exemplu)
Pretul - 350 lei
Pe viitor, ar fi de mult ajutor pentru ceilalti cititori sa incercam sa postam comentarii despre o anumita tema pe articolele despre acea tema, si doar cele la care nu gasiti tema la care se potrivesc, sa le postati aici.
Merci
"Tratarea" stupilor bezmetici:
La primăvară când albinele încep să iasă la cules iei tot stupul şi îl scuturi în iarbă la 100m de stupină. Apoi duci stupul gol înapoi la locul lui. Albinele trasformate în mătci sunt prea grele ca să se întoarcă în stup plus că ele nu şi-au zborul de orientare. La albinele sănătoase întoarse în stup se dă o ramă cu ouă de la un alt stup şi se verifică dacă şi+au tras matcă. Dacă ai matcă sau botcă e chair mai bună decât ouăle, îţi dai seama.
Da ramele cu puţină diaree se pot topi. Pot trece în prealabil printr+un proces de spalare. Nu dau mai multe detalii fiindcă o să postey un film despre topirea cerii fără prea mult inventar apicol.
Fungisanul cred că l-ai dat într-un moment bun. Acum albinele încep să crească puiet fiindcă matca a început să depună ouă și au nevoie de apă pentru a pregăti hrana pentru larve. Deci ce ai pulverizat tu s-ar putea să fie lins de albine și consumat, astfel medicamentul ajunge acolo unde trebuie: în hrana puietului. Tot în această perioadă datorită căldurii crescute din ghem (în această perioadă temperatura din ghem urcă la 35,5 grade pentru a permite creșterea puietului) pe ramele mărginașe se formează condens și ele pot mugegăi (mai ales dacă nu ai fund cu plasă). Fungisanul ar trebui să împiedice asta.
As vrea sa cumpar si eu un stup de la tine.Te rog spune-mi cum trebuie sa pocedez.
Sunt din Rm Valcea si cred ca cel mai convenabil ar fi prin Curier-Rapid.
Sunt din Pascani, judetul Iasi (37 de ani) si am 10 stupi la ţară, cam la 800 de metri de o pădure de salcâm. Din cei 10, în anul 2010 am pierdut două roiuri, iar pe la sfârşitul lunii februarie 2011 când am verificat dacă mai au hrană, am mai găsit două roiuri moarte. Mi s-a rupt inima că erau roiuri mari si puternice (stupii sunt de 70 cm in interior, dar micsorate pentru iernat). E doar vina mea că nu le-am asigurat suficientă hrană, asta e! Îi am abia de trei ani şi nu prea mă pricep, dar vreau să învăţ. Apreciez enorm toate sfaturile pe care le-ai postat căci îmi prind bine. Până acum pentru familie am avut suficientă miere fiindcă nu mi-am pus problema să fac din asta o afacere, dar totuşi aş vrea să îi înmulţesc. ÎNTREBAREA MEA: De câţi stupi sau roiuri am nevoie pentru a accesa fonduri europene? De la A.P.I.A. locală din Paşcani pot obţine informaţii despre fondurile pentru apicultori? Mulţumesc mult pentru informaţiile deja furnizate pe site şi sper să putem comunica pe forum
Pentru întrebări deswpre masura 141, cel mai bine e să mergi la OJCA, APIA nu se ocupă cu fonduri europene ci doar ajutoare de la guvernul român.
Anul acesta a apărut şi Programul naţional apicol http://www.madr.ro/pages/page.php?self=01&sub=0105&tz=010501 Probabil poti afla despre el la APIA. Te rog să postezi şi aici dacă afli ceva.
Numai bine şi multă bafta în acest an apicol.
Din pacate nu o sa primesti bani pentru a cumpara 150 stupi. Trebuie sa-i ai si primesti bani pentru a cumpara urmatorii 150 de stupi, sau un utilaj, etc.
La 141, nu se impun reguli pentru cheltuirea banilor, insa banii sunt mai putini si vin in transe mai mici. De asemenea nu sunt nevoie de atat de multi stupi pt a incepe.
Dar probabil ele mai au ceva miere din iarna si o sa se descurce chiar singure. Insa in perioada aceasta e bine sa le ajuti cu un pic de sirop daca poti, chiar daca inca mai au miere.
Vad ca esti foarte nerabdator. Imi pare rau dar nu cred ca o sa pot raspunde intotdeauna pe cat de rapid ti-ai dori, insa de trecut peste comentarii nu trec.
Si dimineata devreme si seara este ok pentru transport. Daca distanta e mare e mai bine sa le aduci noaptea ca e mai racoros.
Sper ca stii sa nu cumperi albine de la mai putin de 3km de tine , ca se intorc acasa.
am 20 de ani si sunt la facultate,chiar daca nu voi primi bani europeni,tot vreau sa fac apicultura.dar nu stiu unde ii as putea tine stupii
Daca vrei sa incepi doar la nivel de hobby cu 1-2 stupi poti cauta un prieten sau chiar un vecin care are gradina undeva in orasul in care esti acum. Acest tip de hobby - apicultura urbană - se practică tot mai mult în strainatate. Astfel poti face experientă ca să fii pregătit pentru stupina mai mare pe care ti-o doresti.
Care e experienta iernarii cu fundul gol in anul 2011?
Daca as vrea sa mut o familie din stupul meu cu fund fara decupare intr-un stup de la dumneavoastra, este tarziu sa fac aceasta mutare in septembrie? Cam care ar fi perioada limita pana la care se mai pot muta familiile in stup inainte de intrarea in iernat? Multumesc anticipat pentru raspuns.
domnul Mihai imi spuneti si mie cum pot sa ma intregistrez si eu la acest pagina web ca sa particip si eu cu comentari?
multumesc frumos!!!
O alta metoda care merge doar la stupii verticali e sa asezati un corp stas deasupra celui ce se vrea schimbat iar dupa ce albinele au crescut foile din corpul stas sa scoateti scuturati toate albinele in corpul stas (caruia i se adauga fundul stas si capacul stas care i se potriveste) si sa topiti fagurii care nu sunt stas.
Fonduri se vor putea scoate pana in 2013. Pt masura 141 - 25 stupi - 1500 euro pe an - 5 ani. Detalii: http://www.madr.ro/pages/page.php?self=03&sub=0302&art=030202&var=030202
Ma ajuti, Mihai Rus ?
Multumesc anticipat
Pentru comenzi peste 5 stupi, pretul transportului prin curier este de 20RON/stup.
Multumesc mult!!!
Dupa ce matca depune botci mai o poti lasa in stup si botcile impreuna cu puiet capacit si miere sa le introduci in alta cuti ?
As dori mai multe informatii despre fondurile europene pentru apicultura, aveti idee unde pot gasi. Am cautat pe MADR dar nu am gasit mare lucru.
Am 15 stupi si un vagon intentionez sa-mi extind afacerea si am auzit despre fonduri nerambursabile care pot ajuta apicultorii sa-si cumpere stupi.
Va multumesc pentru informatii.
Numai bine.
Eu am 122 stupi dar nu am luat fonduri europene.Vreau sa stiu cat se da maximum!!!
cristitomoiu@rocketmail.com
Am un proiect 141. Anul 2 si am o problema cu hartogaraiele(tipic made in romania) nu stiu daca sa bag subventia(1500€) la rubrica incasari in registru incasari si plati al firmei(PFA)......sau firma are treaba ei cum ar fi logic si normal,sau trebuie declarat ca incasari....
Multumesc anticipat
As dorii sa cumpar un stup pe 12 rame, varianta inbunatatita de dumneavoastra. Care-i procedura de achizitie? Eu locuiesc in Cluj.
Astept un raspuns.
cu multumiri,
Virgil
am si eu o intrebare. am 40 de familii si as vrea sa accesez masura 141 si ma lovesc de acel plan de afacere care trebuie facut si nu gasesc un consultant priceput in oras la mine (slobozia, ialomita) ma puteti ajuta va rog. multumesc
stima....
va rog sa ma scuzati ca nu prea le am eu asa bine cu scrisul la calculator.ideea care este?
Eu am utilaje de tamplarie cu care sa-mi pot confectiona cativa stupi pt. inceput numai ca nu stiu de unde sa incep si ce sa fac cel mai bine.am intrat pe net si acolo am vazut fel de fel tipuri de stupi,fel de fel de schite incomplete,fel de fel de boli si tratamente care se fac la albine,ca nu stiu cum sa o iau la inceput.
Ce as dori de la dvs.bine inteles daca puteti sa ma ajutati,as dori niste schite de la un stup care sa poate fi si usor de intretinut si sa aiba posibilitate de facut tratamentele necesare cu toate ca inca nu le prea cunosc eu acum.
Stiu ca mai este si varianta sa le cumpar(stupii)dar la salariul meu de880 de lei si doi copii in liceu momentan nu imi permit.imi dau seama ca nu este usor dar acum realizez ca imi pare rau ca nu m-am luat mai de mult de avut grija de harnicele albine.Nu fac acest lucru cu gandul la unvenit din asa ceva,dar tare imi doresc sa nu mai fie nevoita famila mea sa cumpere zahar pt.noile zilnice.
In speranta ca m-am facut inteles de catre dvs. va multumesc anticipat.
P.S.
Chiar daca nu ma puteti ajuta ,indruma,sa stiti ca eu va respect pt. ceea ce faceti si nu am sa va port nici un pic de ranchiuna.
Cristi Baciu.
Am si eu o intrebare referitoare la completarea declaratiei 200. Avand in vedere faptul ca Pfa-urile creeate pentru accesarea masurii 141 sunt scutite de impozite, iar ca si documente se completeaza doar registru de incasari si plati, nu ca la Societati Comerciale avand registru de venituri si cheltuieli. Specific si faptul ca declaratia 200 pe care trebuie sa o depun acum este aferenta anului II de proiect. Prima transa cei 1500euro i-am incasat in vara lui 2011. Si in mai 2011 am completat declaratia 200 cu venitul pe care l-am estimat in proiect. La fel trebuie sa completez si acum? Adica venitul pe care l-am estimat in proiect pentru anul II? Poate sa-mi raspunda cineva care a depus deja declaratia 200 pe anul 2012? In ce paragrafe a completat? Va multumesc anticipat!
Sotul meu vrea sa acceseza masura 141.
A luat o gradina in arenda si ar avea nevoie , in primul rand de o remorca , el ocupandu-se de vreo 10 ai de stuparit.
Intrebarea este: 1) in situatia in care se prevede "o investitie de min. 4500 RON" , aceasta trebuie musai precizata sau poate fi neprecizata , urmand ca in functie de situatie , in decursul celor 3 ani sa fie facuta una care se "muleaza" mai bine pe siuatia care va fi ( acum putem anticipa ca poate fi o remorca sau o gradinuta , dar , totusi , ar putea fi si altceva - este flexibilitate? 3 ani este totusi o perioada insemnata de timp)
2) acesti bani pot fi din fondurile incasate? Mie mi s-ar parea normal , in fond demonstreaza cheltuirea "cu folos" a banilor primiti , dat fiind ca isi face singur lazile si s-a invatat sa se autodoteze deoarece nu am avut fonduri disponibile pentru stuparit ci doar posibilitatea unor cheltuieli strict necesare.
Va multumesc anticipat
Am si eu niste intrebari, poate ma ajuta cineva.
Vrea sa ma apuc de apicultura. Pentru a putea accesa fonduri, proiecte, etc in viitor vreau sa fac si o intreprindere individula. Aici apare problema :) Eu stau in Cluj (apartament in bloc). sediul social va fi aici, iar stupii vrea sa pun intr-un alt judet (Bistrita-Nasaud). Din cate am inteles acolo e nevoie de un punct de lucru. Eu am un teren acolo inscris in CF, dar nu am casa. Va fi OK pentru punct de lucru doar terenul respectiv ? Si pentru a putea inregistra intreprinderea individuala in prima faza trebuie sa obtin certificatul de producator ? De la primaria comunei unde am punctul de lucra (terenul) ?
Multumesc mult.
Sunt tocmai la inceput cu albinaritul si nu stiu cum sa montez o rama. Am rama si fagure artificial. Cum pun pe rama fagurii? Mai exact cum il fixez?
Cu stima si respect Dan,pina atunci va urmasesc pe net cu interes.
Multumesc anticipat !
ce pot face in cazul de fata ,pot depune dosarul numai cu bordero de achizitii?
Ma poate ajuta cineva cu un filmulet cum se monteaza un fagura artificial pe rama? Sau macar ceva poze? Cum folosesc ondulatorul?
Multumesc
Magazinul online mai functioneza ?
Am comandat ceva de 5 zile si nu s-a intamplat nimic. Am primit un e-mail care zice : "In cel mai scurt timp* vei fi contactat telefonic sau prin e-mail de catre un reprezentant Stuparul pentru stabilirea detaliilor legate de livrare"
De 5 zile tot astept apelul sau e-mailul ... oare pana cand sa astept ?
Istvan
Ma intereseaza "iernatul in fundul gol",cu stupul invelit in sac de polietilena.In acest procedeu mai e necesara izolarea interioara ? Pana acuma eu ii izolam pe interior cu polistiren in ambele parti laterale. Precizez ca am stupii cu fund antivarooa.Iarna acopeream ramele cu o folie de polietilena iar peste podisor asezam ziare si un material textil.
Multumesc.
Am vazut intr-un filmulet de-al dumneavostra in care tratati cu Varachet un stup cu fund antivaroa si aratati utilitatea subarului un fel de bloc de urdinis reglabil; in film ati putut inchide de tot urdinisul si ar fi foarte util tot restul anului pentru reglarea urdinisului. Am observat ca este cam de 2 cm inalt, cat este fundul stupului si se preteaza la stupi cu fundul detasabil cum am si eu.
Ma intereseaza sa cumpar si eu asa ceva. Comercializati asa ceva ? Sau stiti pe cineva care vinde ?
Cu stima,
Ionescu Cezar
Sunt un incepator si as dori daca puteti sa imi dati cateva raspunsuri:cu ce as putea sa hranesc albinele in perioada fara cules in toamna ca sa intru cu ele linistit in iarna ;sirop si in loc de polen? Cu cate rame de albine trebuie sa intru in iarna si rezerve de hrana?multumesc frumos
nu vreau nici sa ma dau batuta, le iubesc prea mult . nu merita sa le necajesc ca din multe grele m-au/ne-au scos...
multumiri anticipat pt sfaturi. Aveti grija de sanatate ca nu are pret !
Domule Mihai, îmi poți da un răspuns? E normal să fie așa la vremea asta?
as dori ca din primavara 2013 sa intru in breasla apicultorilor :).
De vreo luna am inceput sa ma documentez de pe internet (pagini web, forum-uri, documente PDF) si din ce gasesc mai multa informatie, descopar tot mai multe intrebari fara raspuns.
As dori sa achizitionez 5 stupi din care sa populez pt inceput doar doi (nu m-as risca la mai multi ca incepator). Problema este ca nu m-am decis inca ce tip de stup sa aleg.
Voi face stuparit stationar, pe viitor (viitorul indepartat) nu doresc sa extind stupina la mai mult de 10 stupi.
O alta problema este ca eu lucrez in Bucuresti, si stupii ii voi instala in jud. Olt, acasa la parinti, si voi face asta ca un hobby.
Din ce am citit pe internet, m-am gandit ca pt mine ca incepator, urmatoarea configuratie ar fi utila si mai usor de administrat => stup multi-etajat:
- fund anti-varroa detasabil + plasa + subar (distanta de 1.5 cm intre tabla si sita pt varachet; sita pe toata suprafata; sita cu gauri de 3mm)
- 1 corp 1/1 de 10 rame (cuib)
- 2 corpuri de 3/4 de 10 rame fiecare (magazie)
- podisor cu aerisire (jumatate plin + jumatate sita) in falt
- capac cu tabla + gauri aerisire pe doua laturi opuse
- 10 rame 1/1 + 20 rame 3/4
- hranitor
Sper ca nu spun chestii SF, dar doresc sa aflu cat mai multe pareri.
Pentru inceput am urmatoarele intrebari:
1. Voi face stuparit stationar, se preteaza configuratia de mai sus? Sunt multe doua corpuri 3/4? Este suficient doar unul?
2. Stupul trebuie sa fie patrat? astfel incat sa permita asezarea ramelor in pat rece sau in pat cald? (in functie de preferinte)
3. Care hranitoare sunt mai bune? Cele orizontale din podisor sau cele verticale?
4. Cum este mai fiabil un stup? pe 10 rame sau pe 12? (am vazut ca se vorbeste f mult de cele pe 12)
Sper sa primesc raspunsuri pentru fiecare intrebare, si pe viitor voi reveni cu alte intrebari.
Va doresc o zi frumoasa!
2. Eu am stupi patrati dar nu folosesc iernarea in pat cald. Nu cred ca acesta e cel mai bun argument pentru a alege 12 rame.
3. Hranitoarele uluc sunt de obicei mai mici si servesc doar la hrana de stimulare. Pentru hrana de completare e necesar un hranitor de capacitate mare care de obicei doar in podisor se intalneste. In hranitorul mare puteti face si hrana de stimulare.
4. Stupul pe 12 rame va da unele avantaje in plus. Puteti folosi o rama hranitoare sau puteti aseza un hranitor uluc fara a lua din spatiul de cuib. Ofera o capacitate mai mare si daca reusiti sa tineti familii mai puternice o sa faceti miere mai multa (spun reusiti pentru ca e destul de greu de tinut ca sa nu roiasca familiile mari). Se preteaza si la crestere cu doua matci in acelasi stup cu 2 cuiburi pe 6 rame. Daca nu faceti pastoral nu va incomodeaza ca e un pic mai mare si aveti niste avantaje. Si chiar pentru pastoral nu e cu atat de mult mai mare ca sa fie o problema.
Salut,
o alta intrebare:
5. Ar fi mai bine sa aleg pt configuratia stupului cat-uri de 1/2? Cat-urile de 3/4 sunt cumva prea mari? Exista riscul sa nu fie acoperite corespunzator in perioada culesului? Din ce m-am documentat, am gasit ca pe perioada iernarii, cat-urile de 1/2 nu asigura suficiente provizii.
Care ar fi o configuratie ideala?
Astept raspunsurile dvs.
Va doresc o zi faina!
pot spune de pe acum, ca niciun comentariu nu o sa ma descurajeze. :)
Da, este greu... da, dar pot invata! ("i can do" attitude :) )
Am si eu o intrebare, cand se face varachetul si de cate ori se repeta.
VA multumesc!!!
1.Fagurii preferati de albine pt.iernat sunt cei de culoare mai inchisa adica brun deschis nu brun inchis spre negru dar cat mai plini cu miere capacita.
2.Formarea cuibului sa fie asa:in mijlocul cuibului un fagure pe trei sferturi gol apoi spre margini atat stanga cat si dreapta cate un fagure cat mai plin cu miere.
3.Impachetarea stupului nu trebuie exagerata pentru ca cuibul trebuie sa poata elimina iarna vaporii de apa ce provin din procesul de ''combustie'' a mierii altfel in stup va fi umiditate exagerata si albinele sa sufere.
4.Nu impacheta albinele pe multi faguri ex.eu impachetez o familie oricat de puternica ar fi doar pe sase rame max. dar am si pe trei si patru rame si nu se intampla nimic rau daca au miere suficienta si concentrata pe aceste rame,iar primavara osa ai surpriza sa vezi puiet si pe fetele exterioare ale ramelor marginase iar atunci intervii cu cate o rama cu miere pe fiecare parte a cuibului si o rama goala pentru ouat si deodata se fac 9 rame si familia ''geme'' de albine.Mentionez ca eu folosesc rame de 435x300.Succes,iar daca ai si alte intrebari scrie dar spune si cu ce stupi lucrezi.
se intanpla ceva daca iernez albinele fara diafragma?
sau daca am diafragma si las cateva rame goale dupa diafragma se intanpla ceva?
Sunt incepator, in aceasta toamna am prins un roi de albine cu matca . Vreau sa intreb daca reusesc sa le scot din iarna, pot sa le inmultesc la vara?? Cum?
intr-adevar, daca intrebi ceva nu o sa-ti raspunda nimeni.
Sunt doua categorii de apiculotri care posteaza:
1. apicultorii care raspund concis si
2. arogantii.
Si daca iti raspunde un arogant, iti va arata cat de destept este el si cat de prost esti tu... Pentru ca el practica apicultura de 20 ani si pt asta trebuie sa fie arogant, dar nu stie ca tu ai facultate si doua mastere la activ.
Au aceeasi aroganta pe care o aveau depanatorii radio-tv: ti se strica TV-ul si te duceai la un Vasile sa ti-l repare si dupa o luna se strica iar; si cum Vasile avea o alta problema de rezolvat te duceai la Gigel si incepea râca: "L-ai reparat la Vasile? Pai ala nu stie sa repare, ca ala nu are scoala mea, nu are piese bune ca eu le iau de la Bucuresti de la magazinul Y, si in plus eu am facut 3 ani la Scoala Profesionala din orasul X"...
Si aroganta unor apicultori persista pe toate forumurile.
Repet, nu toti sunt asa, unii care posteaza sunt foarte ok si iti dau raspunsuri scurt si la obiect, dar sunt f putini si intr-adevar au cunostinte de apicultura.
In apicultura sunt cateva chestii practice pe care trebuie sa le deprinzi, in rest nu este mare filozofie, dar unii trebuie sa ridice apicultura la rang de mare stiinta accesibila doar lor, "connoisseurs".
Daca ai ambitie poti invata.
Eu m-am documentat singur pe internet si inca ma documentez, sunt f multe materiale pe internet.
Eu vreau sa incep din primavara cu doi stupi ca hobby (si apoi sa-i inmultesc in timp), si mi-au sarit in cap apicultorii cu state vechi, ca ce e aia apicultura ca hobby?! Raspuns: apicultura ca hobby este apicultura din care nu vreau sa scot bani, pentru ca daca te ocupi doar de apicultura garantat se scot niste bani frumosi (peste 50-100 stupi, chiar si cu mai putini).
Referitor de intrebarea cu inmultirea albinelor, la nivel teoretic o documentatie pe care eu o consider buna este: http://www.scribd.com/doc/72886876/INMUL%C5%A2IREA-FAMILIILOR-DE-ALBINE
In plus o sa mai gasesti niste filmulete interesante pe youtube.
Mult succes in continuare!
Legat de mesajul lui Andrei - imi pare rau ca nu pot raspunde mai des la intrebari si ca sunt prea putini care raspund la intrebari.
Nu trebuie sa-ti faci probleme atat de mari pentru aerisire. E posibil sa mucegaiasca un pic ramele care nu sunt acoperite de albine daca aerisirea nu e buna insa stupul nu va muri. Daca ai mucegai in primavara iti recomand un tratament contra Nosemozei fiindca e probabil ca in aceste conditii sa se dezvolte aceasta boala. Tratament poti sa faci cu Nosestat. Urdinisul se lasa le vreo 3 cm la puterea stupului de care vorbesti. Daca nu ai aerisire in soclu ar fi bine ca materialul isolator asezat peste rame sa permita trecerea aburilor - de aceea unii stupari au podisoare cu plasa partial iar peste plasa aseaza material izolator prin care trec vaporii.
La cantitatea de miere pe care ai lasat-o in stup (doar rame pe sfert capacite) iti recomadna ca undeva dupa revelion sa dai o turta de miere deasupra ramelor pentru ca albinele sa nu moara de foame daca raman fara miere. Verifica apoi tot la 2-3 saptamani sa vezi daca au mancat turta si daca mai trebuie sa adaugi.
Multa bafta si o iernare buna!
am stupi orizontali, si vreau ca pentru iarna sa ii inpachetez cu folie si presuri.
dar vreau sa imi explicati cum ar trebuie sa ii inpachetez.
Nu prea multe pentru că te vor depăși activitățile care trebuie efectuate.
Sunt de părere ca 1-3 familii sunt suficiente pentru a pleca la drum.
Gândește te că nu îți va plăcea, ce te faci cu albinuțele ?
Stupii se aleg în funcție de experiență, deci la început orizontali.
du te la cineva care are deja, și vezi dacă îți place și după cumpără și tu ai tăi.
E un sfat.
Ideea este ca am o parcela de pamant undeva langa casa batraneasca a parintilor insa nu este ingradita si eu nu locuiesc acolo insa as putea sa fac drum acolo zilnic dimineata si seara.
Dupa parerea voastra,credeti ca am sanse sa o scot la capat in primul an de zile cu ei si sa imi mai faca si o familie doua in plus din acele doua stupuri?
Astept niste pareri si sfaturi pentru ca pana acum nu prea am fost incurajat sincer sa va spun.
Va multumesc in prealabil si o zi buna.
Intrebarea mea era alta insa.Avand in vedere ca mai am un job si locul in care am de gand sa plasez stupii e la o oarecare distanta de locul unde stau,nu o sa pot sa ma ocup de ei decat seara si uneori chiar odata la 2 zile.O sa fie asta o problema sau nu?Aici ma refer doar la faza de inceput in care voi avea doar doi stupi.Pe viitor sunt constient ca va trebuie sa dedic mai mult timp stuparitului daca vreau sa progresez.
Astept raspuns,multumesc.
Va multumesc mult pentru sfaturi si cu siguranta voi tine cont de ele.
Cat despre stupi,o sa ii amplasez langa curtea unei rude si nu cred ca o sa incerce cineva sa ii fure,dar niciodata nu se stie.
Multumesc inca odata si lavi o sa iau legatura cu tine daca mai am intrebari.
As vrea sa pun si eu o intrebare referitoare la hrana de stiumulare si completare.
Am observat ca toti apicultorii folosesc siropul de zahar desi se stie ca acest lucru uzeaza albina.
Intrebarea mea este, de ce nu se foloseste mierea in care se poate adauga protofil , dupa cum se stie acesta avand un rol important in stimulare si combaterea nosemozei.?
Mentionez ca aceasta intrebare am adresat-o si pe alte forumuri la care nu am primit niciun raspuns. Sa fie oare din cauza ca apicultorii extrag pt comercializare toata mierea ?
Eu asta vreau sa inteleaga lumea : apicultura e cea mai simpla si frumoasa activitate si poate sa o practice toata lumea . ("nu numai inteligentii" )
Cu scuzele de rigoare .... eu prefer sa invat de la albine ! Sunt atat de harnice si folositoare incat nu ai cum sa nu le iei ca exemplu...!(Eu vreau sa nu citeasca nimeni ce am scris eu ...! pe bune chear nu vreau sa supar pe nimeni)
Legat de 112 si eu ca si Anca, cred ca ai pre putini stupi acum ca sa accesezi acum. Pe aceasta pagina: http://www.madr.ro/pages/page.php?self=03&sub=0302&var=030202&art=030202 gasesti ghidul solicitantului pentru toate masurile in sesfasurare si acolo vezi cam de cati stupi ai nevoie. Pentru a-ti calcula nr de UDE cauta "calcul UDE" pe Google. Eu am gasit chiar si niste calculatoare, insa trebuie vazut cati UDE reprezinta acum un stup. Anul trecut ieseau 2 UDE din aprox 27 stupi.
Si mult spor in 2013!
Vreau sa incep din primavara cu 2 stupi populati (level: beginner :) ), dar initial imi voi comanda 5 cutii la un nene tamplar din zona mea.
Vreau sa ma orientez catre stupi cu fund anti-varroa. M-am documentat si cunosc beneficiile acestui tip de fund (mai ales in timpul iernarii), dar am observat ca parerile sunt impartitite.
De ex, am vazut ca sunt pareri care afirma ca nu este bun pt ca racesc albinele, sau ca deschiderea este prea mare.
Astept parerile si sfaturile dvs in legatura cu acest model de fund.
In ce proportie trebuie sa fie sita pe fund?
Modelul in care sita ocupa intreaga suprafata a fundului, ca in modelul de aici?
http://skypi-0040.ro/images/produse/stupi%20mihai%2013%2010%202010%20sony%20h%2050%20008.jpg
http://angolanu.sunphoto.ro/C-EXECUTAM_DIFERITE_CUSTI/67414490
http://stuparitul.3xforum.ro/img/pics/stuparitul.3xforum.ro/ok_79106.jpg
sau in varianta in care sita ocupa o suprafata mai mica:
http://apiardeal.3xforum.ro/img/pics/apiardeal.3xforum.ro/ok_1497.jpg
http://anunturiapicole.3xforum.ro/img/pics/anunturiapicole.3xforum.ro/ok_12862.jpg
Dvs ce modele folositi?
Astept parerile dvs.
Multumesc anticipat!
La sita pe tot perimetrul se pot face insa investigari a infestarii cu varroa, daca se examineaza parazitii cazuti pe subar. Unii stupari folosesc margarina soau foi cu lipici pentru a se asigura ca parazitii raman lipiti. Aceste verificari se pot face si la stupi cu fund plin daca se introduce o foaie pe fundul stupului - foarte usor de introdus daca stupii au urdinis cu deschidere pe toata dimensiunea peretelui frontal.
http://www.youtube.com/watch?v=97ugFK_-K3k un film despre cum se verifica gradul de infestare cu hartie cu lipici - in caz ca nu l-ati vazut deja.
Anul acesta am experimentat iernarea unui roi pe 3 rame in clopot si e foarte sanatos in momentul prezent. Se poate vedea in alte filme de pe youtube sau https://www.facebook.com/Stuparul.Ro
Ma gandeam ca poate gasesc si aici profesionisti...
"Adevarul nu-i intotdeauna acelasi lucru cu propria-ti parere."
(Henryk Sienkiewicz)
Dar, cum stiu ca pot, eu tot nu ma voi lasa si tot voi face apicultura. Si oricati Gica contra vor fi, voi face apicultura ca hobby.
@Ioan Tand: Domnul Marin chiar raspunde la intrebari, un adevarat profesionist.
Celelalte feluri de crestere a matcilor sunt o nebuloasa, am mai citit cate ceva, transvazare, dubla transvazare. Filmuletul de cresterea matcii cu ajutorul cut. Nicot mi s-a parut aproape clar, as avea totusi cateva intrebari.
- catul unde au inceput sa traga botcile era de 1/2, e vreo problema daca e 1/1?
-catul de 1/2 parea ca nu are fund, adica nici plasa, se poate si asa?
- a doua zi ati asezat deasupra catul cu matca si ati pus gratia Haneman, de ce a fost nevoie ? afland ca are matca mai trage botci?
- cate matci v-au iesit pana la urma, aveati 2 in custi, una in botca care se misca si mai ramasera 8 de iesit. au mai iesit?
- in filmuletul cu cutia Jenter, ati lasat botcile in familia starter cateva zile, apoi le-ati izolat cu haneman si le-ati dus intr-o familie cu matca. de ce nu le-ati lasat pana la capat in cea starter?
- cum se face un nucleu de imperechere, nu ma refer la partea lemnoasa, iau 2 trei rame cu albina, puiet capacit si hrana, dar fara matca? e ca si cum as face un roi prin stolonare?
- dupa ce ati marcat matca de ce ai pus-o iar in bigudiu, doar ea fusese acceptata si isi incepuse ponta?
-am vazut nuclee de dimensiuni mici, aici m-am pierdut... Nucleul se face in ziua cand se baga matca sau mai devreme? acelasi nucleu poate servi pentru mai multe matci (in timp, adica dupa ce s-a imperechat si am dat-o unei familii, sa imperechez alta)?
Imi cer scuze pentru atatea intrebari, dar poate ma lamuriti cumva.
Pentru o comanda cutie Nicot e suficient sa va scriu aici sau trebuie sa o bag la cos?
va multumesc!
alexandru
- Catul poate fi de 1/1 (de fapt cred ca asa si era).
- Dupa ce botcile au fost umplute cu laptisor albinele nu mai renunta la ele si este bine sa creasca in prezenta unei matci ca in natura de aceea s-a intercalat gratia hanneman si am trasformat starterul intr-un finisor.
- au iesit aproape toate pana la urma dar nu la termenul la cere trebuiau sa iasa.
- nu se lasa in starter fiindca ele cresc mai natural in prezenta unei matci si in plus starterul daca nuare matca se slabeste destul de repede pe cand un finisor puternic poate continua mai bine cresterea matcilor
- da asa se face un nucleu de imperechere pe rama normala. la cele mici se ia cam o cana de albine si se pune peste acei faguri mici care au fost deja crescuti in alte familii.
- dupa marcarea matcii ea poate fi introdusa si neprotejat daca s-a tinut un pic ca sa se usuce vopseaua. vopseaua poate avea miros strain si albinele sa nu o recunoasca. Desi aceste markere pe baza de apa nu au miros. Asa se facea inainte cu vopselele mai vechi.
- nucleul se poate face in aceeasi zi, dupa ce a imperecheat matca se poate scoate matca imperecheata si data o alta matca virgina. daca se slabeste prea tare nucleul, fiind ca matca nu a apucat sa oua prea mult se mai da albina tanara sau rama cu puiet capacit
- cu comanda vad ca te-ai descurcat deja. Intradevar comanda cel mai sigur se face prin adaugare in cos. O sa primesti si CD-ul cu pasii video ca sa ii poti vedea si acasa.
multa bafta!
ma numesc lucian sunt din zalau jud salaj si as vrea sa imi cumpar 3 stupi nu am habar in stuparit am citit ceva dar as vrea daca se poate sa ma ajutati cu niste sfaturi
Deci se poate ....am intanlit !!! acuma ramane sa ii gasesti tu pe aia cu familii multe si fara sa le pazeasca .... succes!
daca ai te rog sa ma contactezi
sau poate ma ajuti spundumi de unde as putea cumpara
2 .Daca la impachetaea stupilor in toamna aveai toate ramele pline cu meiere imposibil sa ramana fara mincare acum.C u siguranta ai avut majoritatea cu miere necapacita.
3. Acum nu-i poti ajuta decit cu turte de miere cristalizata( zaharisita) sau apifonda
4.Siropul se da in primavara cind tempratura de preferabil depaseste 15 grade noaptea. Succes!!
Daca sfatul e bun, nu conteaza cine ti l_a dat . (un vechi proverb)
Referitor la structura lor interioara e mai complicat si parerile sunt impartite si anume: la inceputul lui Mai e cam greu sa gasesti stupi f buni in conditiile unei ierni capricioase, deabia de atunci incolo incepe culesul si implicit dezvoltarea lor.Deci daca gasesti stupi cu 5-6 rame pline cu puiet iar daca de o parte si alta a cuibului are 1-2 rame cu rezerve de hrana e ok. Succes si sa auzim de bine!!
Eu am inceput in anul 2012 apicultura si nu am crezut ca imi va placea vreo data sa fac asta (tatal meu a jonglat si el acum 15 ani cu stuparitul iar socrul meu este apicultor de vreo 40 de ani...) dar nu aratam interes pt albine.
Am inceput cu 12 familii (am si servici si lucrez zilnic, dar programul mi-l fac eu...). Am intrat in toamna cu 32 familii, dar am inceput iarna cu 29 familii, deoarece am unit 3 dintre ele pt ca mi-am dat seama ca nu au sanse sa ierneze in siguranta pt ca era putina albina.
In fiecare duminica eu nu merg la iarba verde ci merg la stupi... Asta este. E duminica dar imi place ce fac.
La ora actuala toate familiie traiesc. Sper sa ies din iernare cu toate 29. Le am pe 5-6 rame majoritatea.
Recunosc faptul ca le-am inmultit prea tare. Dar nu am facut pentru vreun proiect de finantare sau ceva de genul acesta, ci din dragoste.
Acum astept primavara ca niciodata, sa le vad zburand si sa ma duc din nou sa vad ce fac "fetele" mele. Acum, as pune stupina pe locul 2 din viata mea, pe primul fiind familia.
Succes!
n ar fi mai bine ca plasa antivaroa sa fie dispusa pe toata lungimea stupului in partea dinspre fundul stupului de latime mai mica dar cu aceeasi suprafata? sau constructorii s au bazat pe anumite criterii cand trebuie inchis subarul ca am inteles ca primavara este nevoie de caldura in stup pt puiet eu locuiesc in nordul aproape extrem si mi e frica sa abordez aceasta tehnologie nimeni nu mi da nici un sfat pt ca toti pe aici merg inca pe tehnologia veche pe orixontal pe stilul horn va rog sa mi dati un sfat iarna se inchide urdinisul total? va multumesc
Am o intrebare: stiu ca ghemul de albine trebuie sa se formeze in partea de jos a ramelor, ori la mine iarna aceasta (fiind si prima iarna in care am albine) am observat la toti stupii asa ca o mana de albine sub podisor, pe rame. Le-am pus mancare suficienta, toate cele 5 rame pe care ierneaza familiile de albine au fost acoperite aproape in intregime, dar mierea a fost capacita cam pe jumatate.
Intrebare: oare de ce stau albinele pe rame, sus, sub podisor? Ma indoiesc de faptul ca au epuizat rezervele de hrana...! o fi prea frig in stup? ramele sunt pozitionate in pat rece.
Trebuie sa le pun turte Apifonda? Care este rolul acestor turte?
Rog sa-mi raspunda cineva! Multumesc.
in primavara in cel mult 2ani poti depasi 100 si chiar iti dores acest lucru.
Acum referitor la iernare pozitionarea ramelor a fost corecta, la fel si rezerva de hrana de care ne-ai scris si e normal in aceasta perioada cind matca a inceput ouatul sa creasca putin temperatura in cuib ori tot legea fizicii ne spune ca aerul cald se ridica in sus si daca ai pus sub podisor folia de polietina dupa cum vad ca se practica mai nou, acolo se aduna condesul iar albinele il folsesc ca sursa de apa.
Totin aceasta perioada creste si consumul de hrana si pentru linistea ta nu strica sa le pui cite o turta proteica daca ai gen ¨apifonda¨¨deasupra ramelor pentru ca nu se stie cit va dura si cit de capricioasa va fi iarna.Sa auzim de bine!!
Multumesc pentru raspuns.
Am inceput apicultura nu ca o meserie deoarece slujba mea este alta, dar fac din pasiune (tatal meu a avut candva stupi...). In martie 2012 am inceput cu 12 familii de albine si in septembrie aveam 33. S-au dezvoltat frumos. Doar ca in octombrie am pierdut 4 matci si am unit familiile orfane cu altii. Ma gandesc sa ma opresc pe la 50 de familii.
Legat de iernare, nu am pus folie sub podisor. Nu ca nu as fi de acord cu aceasta varianta (clopot) dar nu sunt sigur pe ea. Merg deocamdata pe varianta clasica (sunt in Suceava si aici temperaturile sunt mai scazute...)
Ieri (31 ian.) le-am pus la toti cate o turta de apifonda; mi-a permis vremea. Intr-adevar, rezervele de hrana sunt pe sfarsite. Totusi, in stup este fff cald... Nu m-as supara daca matca va incepe in luna aceasta sa depuna ceva oua.
Iti doresc succes si tie!
Spuneam ca e prima iarna cand am stupi si ma confrunt cu o problema: daca pun la fiecare familie cate o turta apifonda cam de 1 kg si albinele nu au totusi nevoie de mancare, nu vor manca turta? Ma gandesc ca se poate sa manance prea mult si nu e prea bine daca nu au facut zborul de curatire iarna aceasta. Te rog sa-mi raspunzi.
multumesc.
Vali.
Iti raspund pt. mesajul de mai jos, am probleme cu adresa de maill ca te-as fi directionat acolo pt. raspunsuri dar spersa o rezolv. Eu abia acum am vazut mesajul tau pt ca sunt plecat din tara de ceva ani si acum cind am revenit pt o vacanta am vazut mesajul tau.
Stiu ca in tara conditiile climatice sunt aspre mai ales la tine in Suceava de unde este si ginerele meu dar nu sunt m,ai bune nici la Vaslui de unde imi sunt socrii iar din pacate zborurile de curatire vor fi destul de tirzii.
Iti dau un sfat pr viitoarele iernii, incearca si ierneaza-ti stupii pe miere de salcim, opresteti de anul acesta de la cules macar 2 rame pt. fiecare stup si vei vedea ce rezultate la iernarea viitoare vei avea. Nu te ingrijora cu turta proteica pt. ca daca albinele au miere in stup nu vor consuma mare lucru din ea iar in primavara resturile ramase de la toti stupii le poti folosi la siropul de stimulare.
Stai linistit ca albina nu maninca ''ca porcul"" ea consuma exact atit cit ii trebuie dar cum ti-am spus mai sus importanta e calitatea mierii pe care ierneaza. Sanatate si sa auzim de bine !!!
Merci
Si apoi daca pun acea turta (pe care o voi pune totusi...), nu vor manca albinele prea mult? Am inteles ca nu este prea bine daca nu au facut zborul de curatire...
Multumesc.
As vrea sa stiu de unde pot cumpara, in Iasi, borcane hexagonale de diferite gramaje, la bucata (sau bax de 40 buc). Multumesc
Astept pareri, va rog !!!
Numele meu este Sami si pot spune cu mandrie ca ma aflu printre apicultorii incepatori. As dori sa intreb pe cand mai faceti stupi pe 12 rame cu soclu antivaroa si cu podisor multifunctional pentru a fi expediati in tara? Anul trecut am cumparat unul de la voi si sunt foarte multumit de el si as mai dori sa comand. Astept raspunsul vostru. Multumesc anticipat
NUMELE MEU ESTE COSTIN SI TOCMAI AM CUMPARAT DE LA MAGAZINUL VOSTRU ONLINE O CUTIE "NICOT". AM VAZUT FILMULETELE SI IN MARE PARTE AM INTELES. VREAU SA-MI SPUI CE SE INTAMPLA CU STUPUL STARTER DUPA CE AU IESIT MATCILE. SE RECUNOASTE CU STUPUL MAMA? SE POATE UNI? SE MAI POATE CONTINUA CU CRESTEREA MATCILOR IN ACEL STUP STARTER?
MULTUMESC MULT PENTRU PROMPTITUDINEA COMENZII SI ASTEPT UN RASPUNS, BUTOAIE PLINE!!!
Astept raspunsul dv
-Cum sa am si eu stupi puternici???
http://www.youtube.com/watch?v=Ed2zfmjcQvw
sau
http://www.youtube.com/watch?v=CXhxVwhPV_c
...tin sa mentionez ca pe site nu le-am gasit, as fi interesat de pret.
Va multumesc anticipat
In primavara aceasta m-am decis sa cumpar 5 stupi verticali pe 12 rame cu magazin tot de 12 rame(rama normala de 1/1).
Am si eu cateva intrebari pentru dvs:
1. Cand se adauga magazinul?(doar cand am 9-10 rame de puiet in cuib).Nu risc sa-mi roiasca?
2.Magazinul, se umple cu faguri construiti intercalati cu faguri artificiali?Sau se ia din cuib cateva rame de puiet capacit pentru a se ridica in cat ,iar de-o parte si de alta se adauga faguri artificiali!?
3.Daca-mi oua matca in magazin,cum reorganizez cuibul pentru a avea doar miere in magazin?Va multumesc! Sarbatori fericite!
Ai avut miere zaharisita pt ca ai lasat pe iarna in stup miere de slaba calitate, ierneaza pe m. de salcim si vei vedea diferenta.
Pina cind un vei avea familii f. puternice sa un te astepti la clesuri de performanta. Bafta!!
Data:30.04.2013
2. fa-ti rost de lazi pt. verticali si muta direct ramele, ce mare filozofie
3. ai grija ca exact in locul in care ai stupul orizontal sa plasezi lada de vertical
Mentionez ca sunt din Bucuresti si pot fi contactat la email: nimsom@yahoo.com
Multumesc anticipat !!!
Vreau să te întreb dacă nu te superi;
Cum ați trata Varroa;
Vă mulțumesc foarte mult și HAPPY NEW YEAR!
salutări
As dori sa pun 2 intrebari referitor la lada pe 12 rame cu 2 matci pe care tocmai ai adaugat-o.
1. Lada nedotata vine fara hranitoare?
2. Daca avem doua roiuri in lada, cand punem magazia nu se bat albinele intre ele datorita mirosurilor diferite?
Multumesc anticipat
multumesc
Bafta !!
am pus o rama noua dar am pus-o degeaba, o ignora care sa fie problema?
2. Daca ai mai multe oua in celula stupul nu are matca si e bezmetic sau daca cu siguranta are atunci ea este ori nefecundata ori este trintorita si trebuie inlocuita cu alta matca de calitate.
Fabric flowers make amazing table top decorations.
Lastly, I want to accept time to mention Elan International bridesmaid gowns for women.
These frequencies varies from one place to another. karen millen dress.
as vrea sa stiu cati ani trebuie sa am ca sa urmez un curs de apicultura ?
- Va rog sa-mi spuneti cum procedez ...
- Va multumesc anticipat .
cutia nicot neechipata
2. Ai scris ca deja ai 3 rame cu botci - daca aceste botci se afla de regula pe marginile ramei fii sigur ca va roii daca nu intervii la timp iar daca se afla pe mijlocul ramei in numar mic atunci e vb de schimbarea linistita a matcii in cazul cind aceasta are defecte genetice.
Doar privind atent in stup poti observa despre ce e vorba, success!
1. poate fi blocat cuibul cu miere si un mai ai spatiu pentru ouat, in acest caz trebuie sa faci extactia mierii
2. nu mai ai matca sau e f batrina si a incetat ouatul situatie in care trebuie inlocuita cu una tinara de calitate
Nosemoza este o boala care in sezonul activ ( vara ) trece neobservata de ochii apicultorului, ea evidentiinduse in mod deosebit primavara la despachetarea stupilor cind de fapt e mult prea tirziu.
1. Ca medicament in tratarea ei se foloseste Fumagilin su Fumidil D.
2. Ca masura preventiva de tratare fara ¨¨ antibiotic¨¨ merge cu succes PROTOFIL sau pentru cei cu posibilitati financiare reduse Tinctura de PELIN planta ce se gaseste din belsug pe la tara si poate fi preparata in casa de oricine doreste.
La 500g alcohol rafinat se pune 150g planta tocata si se lasa la macerat 10 zile la intuneric.
3. Atit PRTOFILUL cit si Tinctura de Pelin se folosesc in proportie 30ml la 1 litru de sirop. Sa auzim de bine!
Astept sugestii.
Cu stima,
Mercean Felician
1. Din ce ai povestit la stupul cu miere la cat si in cuib e vorba de schimbarea linistita a matcii, posibil ca avea matca batrina sau cu defecte genetice si albinele au decis sa o schimbe.
2. Acum e momentul de máxima atentie pentru tine, orice timp pierdut te poate costa pierderea intregii familii.
3.Daca o botca e deja roasa inseamna ca matca a iesit si e bine sa o vezi pe rame pentru a fi sigur ca exista iar daca sub nici o forma nu o vezi scoate o rama cu miere din mijlocul cuibului si introdu in locul ei o rama cu oua de la alt stup dar fara albina pe ea.
4.La 3-4 zile uitate la aceasta (rama de control ), daca vezi botci pe ea stupul nu are matca iar daca nu vezi botci pe ea atunci cu siguranta matca exista pe undeva doar ca va dura in jur de max. 4-5 zile pina la fecundare. Nu te gindi la trazvazari ca nu e cazul, astept vesti de la tine.
M-am uitat astazi la familia cu pricina si din pacate si-a tras botci de salvare pe rama introdusa. Mai interesant este ca am vazut si pe alte rame oua, pe care nu erau, multe din ele erau puse pe laterala celulei. Oare ce se intampla?. Astep pareri.
1. Prima sansa deja o ai si este ok faptul ca si-au tras botcile de salvare, e bine sa lasi 5-6 botci cele mai mari iar pe restul sa le distrugi pentru a nu fi hranite degeaba, asa vei obtine o matca bine hranita si dezvoltata normal.
2. Peste 3 zile inspecteaza din nou familia si vezi daca au mai aparut oua, e f important de stiut , mai uitate cu atentie ca nu cumva sa existe totusi matca.
3. Urmareste celulele cu oua de pe celelalte rame si daca incep sa fie capacite de forma bombata ¨¨ nu e de bine¨¨dar pot fi capacite de forma plana si totul e ok.
Asteptam sa vedem cum evolueaza lucrurile , la nevoie revin cu sugestii daca doresti.
O zi buna !
1. Orice inceput e f greu si de multe ori lucurile nu ies cum ne asteptam, in cazul dumneavoastra metoda divizarii e cea mai sigura dar pentru reusita ei depinde cit de bine au fost dezvoltate familiile de albine. Inteleg ca va doriti matci de calitate, in cazul dv. sunt imposibil de produs atit de devreme ( 15-20 mai ) si multi alti factori care e bine sa ii studiati.
2. Inteleg ca va doriti roi timpurii dar pentru reusita fara riscuri si fara pierdere de timp va recomand divizarea dupa data de 15 iunie iar fiecare roi nou format sa primesca in cusca cite o matca fecundata.
3. Singura solutie e investitia a 300lei in 4 matci selectionate procúrate de la un centru specializat in producerea de matci ( nu fac reclama ) , pe care sa le primiti in ziua divizarii.
Mult succes!!
Ce parere ai ? Are vreo hiba aceasta procedura sau ar merge?
Un incepator nu are voie sa riste pentru ca va avea o mare dezamagire, dupa ce veti ajunge la 10-15 stupi puteti sa experimentati cum doriti
1. Tot imi scrii de exrasul de la salcim ! - aici e prima eroare , daca vrei sa faci inmultire trebuie sa uiti de acest lucru macar in primul an, e singura miere de cea mai buna calitate care ajuta enorm in dezvoltarea familiei de albine.Nu intimplator ti-am scris data de 15 iunie pt. divizare, pina la acea data familiile tale trebuie sa ¨¨bubuie¨¨ de albina ( stupii sa fie plini de musca ).
2.Ai pomenit de transvazare - eronat - acest lucru se face cu larve de o zi , nu de 3 zile iar gratia Haneman nu impiedica raspindirea feromonilor de matca caz in care 100% nu-ti va creste nici o matca, acest lucru se realizeaza doar cu stupul Starter si e bine sa citesti in literatura de specialitate despre acest procedeu.
Va doresc o zi buna !
Deja ma pregatesc ca impreuna cu sotul din aprilie 2014 sa demaram activitatea de apicultura.Am urmat cursurile , incercam sa invatam cat mai multe.In primavara 2014 pe la 1-2 aprilie vom cumpara 4 familii.Stiu ca cel mai potrivit este ca dupa cules miere salcam sa-i divizam.Intrebarea este: pentru stupii rezultati din divizare fara matca cum sa produc matci ? Nu vreau matci de roire(genetic sunt proaste) , iar pentru a-si crea noua familie m. de salvare trece timp.Cum sa fac mai devreme sa obtin matci ? Cu multumiri
Intre timp am citit o solutie folosita de cineva si prezentata pe net:inainte de divizarea celor 4 stupi(dupa tras miere salcam), sa “separ” stupul in 2 prin introducerea gratiei Haneman la mijloc.Intr-o parte va fi matca, iar in cealalta(cu puiet capacit) nu va fi matca.Fac transvazare de larva(ziua 3) pe leant cu botci artificiale si introduc rama cu leant in partea de stup fara matca pentru cel putin 6 zile(cat sa se continue hranirea si capacirea).Calculez zilele asa incat atunci cand noile matci vor iesi in bigudiu sa urmeze divizarea familiei.
Ce parere ai ? Are vreo hiba aceasta procedura sau ar merge?
Cu multumiri...
1. Exista legea 266/2009 care prevede distanta legala de amplasarea unei stupine in cadrul unei proprietati - aceasta este de 5 m fata de gardul proprietatii. Deci din punct de vedere legal distanta e respectata (aprox. 10 m e ok ), solutia in acest caz ramine in buna intelegere dintre dumneavoastra si respectivul vecin.
Daca are regina trebuie sa fie si ouat pe rame. De nu are,acum e tarziu pt.a-si face regina(doar daca aveti la rezerva sau gasiti de cumparat);in ultima instanta il uniti. Multa bafta.
1. In ce luna e bine sa te apuci sa-ti instalezi primii stupi ?
2. Cam cat costa sa investesti in uneltele necesare ?
2. Referitor la investitia in uneltele, materialele si tratamentele folosite in apicultura e greu de stabilit o ¨¨suma¨¨ pentru ca preturile variaza in functie de comerciant si de posibilitatile financiare ale apicultorului.
Pentru inceput sunt suficiente citeva lucruri : masca, adumator, dalta apícola, perie apícola,furculita de descapacit, un flacon Varachet, un flacon Protofil si 10-15 foite de fagure artificial = aprox. 2-300 lei. Succes !!
Am o familie de albine formata in luna iunie in jurul datei de 20 pe doua rame cu albina, cu matca neamperecheata, la data respectiva, ulterior matca sa imperecheat si a inceput sa oua. Acum dupa doua luni de la formare familia nu sa dezvoltat, este formata tot din doua rame de albina si puiet, nu a crescut faguri de podisor nu a ouat rama a treia(familia are doua rame in cuib si doua laterale). Este prima data cand mi se intampla dupa 10 ani de apicultura, ca dupa dua luni sa nu se dezvolte deloc familia de albine. Am luat o rama cu puiet din alt stup si am bagat-o langa cele doua rame de puiet, dar nu sa cunoscut, matca a ouat tot pe cele doua rame, fara a trece la rama a treia din care iesise deja puietul. Daca cunoaste cineva raspunsul sau daca are o parere.
Va multumesc.
Acum sa o luam metodic : pt ca un roi sa se dezvolte trebuie sa fie sanatos, sa aiba matca de calitate ( ceeace cred ca nu e cazul tau ),sa fie stimulat sau sa aiba cules din natura si cantitatea de albina care sa acopere complet toate ramele din stup.
De acum incolo sa nu te mai astepti la dezvolare ca deja e tirziu, matca si-a redus ponta( ouatul) iar de intrat asa in iarna nici nu incape discutia , singura solutie fiind unificarea. Sanatate !
Cu stima,
Daca nu este o gluma ceeace ai scris atunci e vorba cu siguanta de un mare focar de boala in stupii tai si ne tratati corespunzator posibil ca dispar albinele. Trebuie facuta o analiza la fata locului si luate probe de laborator.
Asteptam vesti de la tine cum evolueaza situatia.
As vrea sa pun si eu o intrebare referitoare la hrana de stiumulare si completare.
Am observat ca toti apicultorii folosesc siropul de zahar desi se stie ca acest lucru uzeaza albina.
Intrebarea mea este, de ce nu se foloseste mierea in care se poate adauga protofil , dupa cum se stie acesta avand un rol important in stimulare si combaterea nosemozei.?
Mentionez ca aceasta intrebare am adresat-o si pe alte forumuri la care nu am primit niciun raspuns. Sa fie oare din cauza ca apicultorii extrag pt comercializare toata mierea ?
In primul rand vreau sa-ti multumesc pt raspunsul postat . In al 2lea , trebuie sa recunosc ca intrasem oarecum ,, in ceata" din moment ce apicultorii ( si ma refer aici la cei cu experienta) au evitat raspunsul la aceasta intrebare.
Tin sa mentionez faptul ca am postat pt prima data aici si sa te felicit atat pe tine cat si pe Mihai pt toate informatiile ajutatoare postate.
Cu deosebita stima!
In primul rand respect pentru munca dvs. si ajutorarea celor mai putin priceputi printre care ma numar si eu . De anul acesta apicultor , inceput in mai cu 2 familii actual 07.09.2013 cu 4 familii-roi pe 6-9 rame . Ma ingrijoreaza iernarea , fiind prima . Am stupi pe 12 rame cu fund AV din osb 8mm,podisoare hranitoare cu fanta de 5cm pe toata lungimea de plasa acoperita cu sipca lemn . . Mi-e frica sa iernez cu "fundul gol" l-as lasa deschis un 5cm pe lunile 15 dec -15 feb deasupra as izola cu folie iar intrebarea mea este sa las un colt la folie si sa scot putin sipca ca sa treaca vaporii deasupra podisorului sau izolez complet sus cu folie si deasupra podisorului cu polistiren si materiale izolatoare ?Iar sacul de nailon obtureaza (acopera)urdinisul daca subarul e tras mai mult sau mai putin ?sa urdinisul se lasa neacoperit? Va multumesc .
Va mutumesc
1.Aproximativ cand sau pana cand (calendaristic data vorbind) e perioada cand sa face aranjarea finala a ramelor in cuib pentru ghemul de iernare ?
2. Aproximativ cand sau pana cand se face "Sigilarea" stupului pentru iernare ,folie , materiale izolante etc-adica ultima interventie in 2013
3. E vreo problema daca sunt celule cu miere pe rame necapacite ?De exemplu rama are coronita capacita 2/4 si mai e o suprafata de 1/4 in jos necapacita . Ce se intampla ? Va fi capacita acea miere pana la sfarsitul acestei luni ? Nu se acreste mierea daca ramane necapacita ? O pot cosnidera rama viabila pentru iernat ?
Alte sugestii sunt binevenite .Multumesc.
Rosca Ovidiu
PS : Teoria mea nu are valoare fara practica-recusosc ca am inmagazinat extrem de multa informatie - practica ma omoara ... deocamdata ....
PS :Daca dati cu Varachet atunci nu prea puteti numi stupina BIO ,mai ales ca recoltarea e tot din lada afumata ,ramele la fel afumate cu chimic! Vasele de inox nu au nici o legatura cu acest lucru . Cautati tratamente BIO pentru Paduche gen Api Life War-"Api Life Var® este o sulutie BIO folosita in tratamentul si profilaxia in lupta impotriva Varrozei albinelor (infectarea cu Varroa Distructor) precum si impotriva Acarapiozei, boala cauzata de parazitii traheali (capusa Acarapis Woodi sp.)"
In speranta ca un voi deranja pe nimeni vreau sa fac doar citeva completari:
1. Sa mentionat aici de postarile video din Canada - ele fac parte din pachetul : Apicultura la distanta by DAN MARGARIT si cuprinde 74 de video destul de instructive - atentie acolo nu se vorbeste de apicultura bio - se face apicultura profesionista pentru productie.
2.Apicultura BIO nu este la indemina oricui chiar daca isi doreste, trebuiesc indeplinite conditii stricte si acest lucru trebuie sa fie certificat, ma refer la zona de poluare, baza melivera fara nici o influenta chimica, zona virgina in care trebuie amplasata stupina, tratamentele naturiste sau certificate bio, foita de faguri din ceara pura de albine, sau din descapaceala, tot inventarul apicol din inox, etc...
Succes tuturor !!!
Nu vreau sa par nici increzut , nici mitocan si nici nesimtit dar la mine seminifatia BIO este :
Ce scot din lada mea si ung pe paine ,ceea ce vrau sa-i ofer piticului meu de 2 ani sa manance , si nu " BIO " din comert .In spatele unei certificari poti gasi in magazin ,piete targuri etc. te miri ce ! Omu de rand nu face diferenta intre mierea adevarata si mierea din apiinvert .
Cel putin mie de accea imi trebuie albine , sa am in casa ceva ce sigur e BIO- ECO-100% natural sau alte light motive la care romanii pun botu!
D-nu Sinel va rog o adresa de e-mail , s-ar putea sa am eu pe Hristea . Va trimit pe e-mail. Multumesc.
Salutari.
Cu stima,
A parca ati pus o intrebare in una dintre postari ( referitor cred ca la Puietul Varos ), exista si in Europa aceasta micoza in special in tarile cu zone umede, a existat si in Romania dar din fericire nu s-a declansat niciodata o molima.Micocidinul si-a demonstrat eficacitatea in acest caz.Aici se foloseste Apimicos cu aceeasi eficacitate.
Toate cele dorite !!!
Duminica dimineata la controlul formarii ghemului de iernare am constatat:
2 aveau ghemul jos ok pe ramele centrale.
1 avea ghemul sus de tot sub speteaza inferioara era aglomeratie mare de albine
iar la unul caruia i-am descapacit dupa diafragma 2 rame avea albine pe acele rame de dupa diafragma tot in partea de sus. La amiaza vroind sa scot ramele (banuind ca sunt goale ) sa nu ramana in stup si sa nu se formeze gresit ghemul am incercat sa le scot insa stupoare aveu multa miere , nu au fost trase in cuib .Acum e posibil sa fie o problema intrucat 7 rame cuib diafragma lemn si polistiren si doua rame ocupa toata lada . Sa scutur ramele si sa le scot chiar daca au miere ramasa in ele ?Nu as vrea sa ramana pe ele albina (ghem format gresit) sa inghete la iarna .
Deci va rog un sfat la situatia descrisa si un raspuns de ce ghemul la cei doi este format in partea de sus .Mai coboara in jos? Multumesc.
Ma intereseaza la cat se ridica taxele de curierat (aproximativ).
Va multumesc.
Acum in octombrie , uneori si in noiembrie ziua temperaturile pot ajunge si la 20 grade, ori la aceasta temperatura nu mai putem vorbi de ghem.
2. Asa cum a spus si dl. Sinel, albina nu moare din cauza frigului ci din cauza lipsei de hrana a calitatii proaste a acesteia sau de boala.O albina sanatoasa rezista si in Siberia,Canada sau tarile nordice unde temp. ajung si la -50grade daca au miere de calitate.
3.In ramele care formeaza cuibul nu trebuie sa ai miere necapacita, aceasta se altereaza repede(se acreste) datorita condensului din stup si cu siguranta imbolnavesc albinele.
4. Daca tu consideri ca ai miere suficienta in stup e bine sa le scoti de dupa diafragma, daca nu sunt capacite le centrifughezi iar daca sunt capacite le pui la pastrare pentru a le folosi in stimularea de primavara. Numarul ¨¨1¨¨ pentru o iernare de calitate este ¨¨mierea de salcim¨¨, incearca si te vei convinge.
5. Cuibul trebuie sa fie cit mai compact, cit mai strins pentru a putea pastra caldura interioara, ca sunt 7, 6 sau 5 rame asta depende de marimea familiei de albine, nu este important nr. de rame, este esential nr de indivizi in familie, poti avea plina lada de rame dar in realitate sa ai doar 2-3 pumni de albina.
6.Referitor la cele 2 fam. cu ghemul sus, sub speteaza superioara, in mod normal o data cu racirea vremii 0-5grade trebuie sa revina in locul optim de iernare dar noi aici tragem concluzii la ceeace ne-ai scris tu, in realitate tu esti raspunzator de cum ti-ai organizat cuibul.
In speranta ca sfaturile noastre te vor ajuta iti doresc iernare usoara si asteptam vesti de la tine. Sa auzim de bine !!!
Din experienta va spun ca nu utilajele sunt punctul forte, ci dezvoltarea familiilor de albine.
Toate cele bune si sanatate !
ApiCompleX comercializeaza la 1/2(plastic)si vroiam sa stiu daca si Stuparul.ro are asa ceva.daca ai marfa ta si clientul vrea sa cumpere dela tine dece nu te intereseaza sa-ti vinzi marfa?asta e modul de lucru la Stuparul?referitor la stuparit,cunosc destule dar mai vreau sa stiu mai in amanunt.sfatul meu de semi profesionist pentru incepatori:porniti intotdeauna dela un nucleu de 3 rame(puiet,pastura,miere) si daca reusiti sa-l intariti,sa-l inmultiti si sa-l treceti peste o iarna fara prea multe pierderi sa stiti ca veti reusi in continuare.referitor la stuparii ,,administratori,, pentru altii,fara exceptie sunt niste hoti(n-am intalnit unul care sa faca exceptie.stima si multa daruire pentru albine.
Cu stima si sanatate .
poate sa-si faca material apicol(lazi,rame,etc.).deci,prin reinvestirea totala a castigului
se poate inmulti serios in anul urmator(deci cu bani putini si in mod rezonabil,fara sa se simta serios la bugetul familiei).asta fara sa vrei sa obtii totul din primul an.asta este dupa mine cea mai economica cale. asa te rodezi si in activitatea asta.n-ar fi rau sa stai si pe langa un stupar mai batran.incepatorii trebuie sa stie si sa invete ca daca vor sa mearga mult timp pe acest drum trebuie neaparat sa porneasca incet la drum.stima ,multa rabdare si daruire.PS.albinele sunt ca si iepurii-ajungi sa nu le faci fata la cat de repede se pot inmulti.acelasi.
Ca sa incepi apicultura cu un singur ¨¨roi¨¨, sa-l aduci la nivel de familie, sa-l inmultesti si sa mai ai pretentie sa scoti si miere din primul an ,sincer e pura fantezie. Pentru a vorbi de cistiguri din miere pentru a le reinvesti in lazi , alte materiale si tratamente apicole trebuie sa treaca ani buni. Literatura apícola suna frumos si multora le da aripi dar realitatea e ca ¨¨ practica ne omoara ¨¨ .
Cu tot respectul pentru cititorii acestui fórum .
Pentru linistea dv. am sa va raspund cu bun simt :
1. Am inceput apicultura in anii 70 pe vremea cind pentru combaterea Varroa se folosea Sinecar.
2. Profesia mea de baza e informatician.
3.De 10 ani lucrez la o societate apícola din Spania similara ca cea unde lucreaza dl. Dan Margarit din Canada.
In concluzie aici nu e nimeni ¨¨ profesorul¨¨, fiecare isi expune liber parerile fara a jigni cititorii de pe fórum.
Dacă da cît mă costă transportul înafară de bunul procurat
Nu sunt apicultor, am o curiozitate ,in ce perioade a anului se pun faguri artificiali ? ce proprietati ar trebui sa aiba faguri artificiali? ma ajuta cineva?
Hanganu dela Iasi,fara reclama).dupa d.l Margarit(Canada-vezi filmuletele)se pot folosi si faguri din plastic.stima
mulțumesc
mulțumesc
Stupii sunt de lemn, verticali pe 10 rame, cuib 1/1, cu albine si tot ce trebuie, pregatiti de cules. Nu m-am hotarat daca vor avea si magazie.
- ce greutate aproximativa are un stup fara magazie, gata de plecat?
- dar unul cu magazie?
Daca va fi nevoie de o mica extractie, o pot face pe camp dar imi inchipui ca la intoarcere tot vor fi ceva mai grei. Oare cat ar putea avea in plus?
Nu cer date exacte, doar niste aproximari bazate pe experienta dvs, fiindca in functie de remorca asta voi stabili numarul de stupi pe care ii cumpar.
Va multumesc!
stii unde sa o poti observa cu usurinta.Am observat entuziasmul acesta pt. albine la multi tineri, nu-i rau dar daca prindeti vre-o vara secetoasa,sa va mai incaiere(flocaiala cum spun eu) pe unii ii descurajeaza.Alta belea daca se poate spune asa" furtisagul" care de regula se intimpla primavara si toamna,se mai poate intimpla si la extractie atunci "bucurie". Andrei sa-ti ajute Dzeu,asi face o comparatie cu un animal cum ar fi oaia nu zic ca este cea mai buna la oaie pui mina vezi cum arata nu bea nu maninca la albina este mult diferit.Doresc multa sanatate mult noroc, iar la cei ce au stupi iernare usoara la primavara se numara stupii,nu ca la boboci toamna.Incaodata multa,multa sanatate cu care am vb si cu cei cu care nu am vb.
ce comanda si plateste si cele ale destinatarului.
Am cercetat stupii de ziua nationala la doi din ei ghemul era frumos central intre rame insa la doi era ff sus (deasupra ramelor pe spetezele superioare, la unu aprox cateva zeci in partea din spate a lazii ,iar la altul o palma de ele in partea din fata spre urdinis ) . Miere stiu sigur ca au , le-am lasat suficienta . Cuibul e strans pe 5 - 6 rame , aerisirea e prin fund tras de o palma , deasupra am folie izolat complet + polistiren etans tot , nu au condens . Ce sa fac la cel care e sus o palma buna de albine , sa pun preventiv turta ? sau e prea devreme ? Va rog un sfat .Cu multumiri . Rosca Ovidiu -Sighetu Marmatiei
As dorii va rog un sfat. Va multumesc !
Te salut cu respect.
La cat am cercetat net-ul conculzionez , apifonda = otrava curata (zaharoza in procent urias, produs neinvertit) .E frumoasa , maleabila , ieftina dar paguboasa . Luati un produs invertit : Apimel sau Apiluk V .Eu voi cumpara Apiluk V si voi pune in Ianuarie . E mai scump decat Apifonda dar are si vitamine si minerale si e invertit (NU UZEAZA).Iar mai incolo pe la inceput de martie Apiluk P cu polen . Iar la anu cu ajutorul lui bunu Dumnezeu in ianuarie - miere cristalizata si in la inceput de martie turte de miere si polen .Sanatate la toata lumea!
Si eu am 4 stupi si de-as avea 100 nu vine nimeni sa iti dea nimik .Poti sa ceri daca esti membru in asociatie , ai cursul , sunt inscrisi pe la primarie etc. . Eu din pasiune si pe buzunaru meu fac investitii in mod treptat si responsabil corelat cu timpul alocat si priceperea teoretico-practica acumulata (fara mila nimanui). Salutari .
Insa orice tehnologie in stuparit ce avantajeaza stuparul dezavantajeaza intr-o oarecare masura albina,iar pavilionul este si el un asemenea dezavantaj,deoarece urdinisurile in cel mai bun caz sunt orientate est si vest.Mai tarziu cand ziua creste iar soarele are putere ve-ti fi multumit.
vreau să întreb dacă aveți faguri de plastic și de 1/2. și prețul. Eu am găsit pe site doar de 3/4.
Mulțumesc anticipat.
Marius Ciungan
daca stie cineva cum se pot obtine in 2014 fonduri UE
daca stie cineva va rog sa ma sune sau sa imi dea un bip ca il sun eu.
nr 0723028886. va multumesc.
Mai e o varianta poti avea fagurii din stup cu celule mari(mai lungi si mai largi) de trantori. Verifica-l cu atentie este cald afara dar nu abuza. Am patit si l-am pierdut in primavara ca nu i-am dat atentie prea mare. Succes!
Multumesc.
doresc un sfat ! o miere zaharisita care a stat imbuteliata etans
3 ani , daca o voi lichefia cu rabdare la o temperatura pina in 40 de grade
mai poate fi consumata fara probleme ?
multumesc anticipat ptr. orice sfat serios si avizat !
Adrian...
ce variante am ca sa il salvez, m-ai am si alte variante inafara de a-l unii cu un alt stup?
In primul rand as vreau sa te intreb, daca turta obtinuta din zahar praf, miere si drojdie de bere poate sa fie pastrata in frigider dupa pregatirea turtei. Daca da, cam cate zile?
In video cu cutia nicot, am vazut ca in cutie este o bucata de turta, si albinele vor sa roade.. Turta poate sa fie inlocuita dupa fiecare folosire, su este univa folointa?
Multumesc pentru raspunsul.
PS: Apreciez foarte mult videourile pe youtube.
O singura neplacere o am la adresa dvs si anume.
-la fiecare comanda de ce nu se primeste pe mail numarul (AWB-ul)de urmarire la firma de curierat?E necesar in anumite momente si nu am de unde-l afla.
-am sunat la toate cele 3 nr de telefon la ora 17:20 si nu a raspuns nimeni(pt a afla AWB-ul)
Deocamdata atat.
Cum sa-i prepar pentru populat ? Soda caustica , alte chimicale + Flambare cu parjolitoare de porc. Alti zic sa o sprituiesc la interior cu spirt medicinal si sa-i dau un chibrit sa arda cu flacara albasta si sa inchid capacul . Va rog un sfat de la cei care au mai lucrat astfel de situatii. Multumiri .
Ovidiu-Sighetu Marmatiei (Incepator)
Salutari d-lui Tand .
Daca te-ai hotarit sa lucrezi cu stupul vertical e f bine datorita gabaritului redus , parerile oamenilor sunt impartite si de aceea e bun ce-si alege fiecare. Dupa cum au mai spuso si altii : ¨¨ nu lada face mierea ci puterea familiei de albine indiferent de modelul de stup folosit¨¨. Acum referitor la chilipirul de care ai scris pin la urma e tot decizia ta, daca lazile sunt in stare buna nu mai sta pe ginduri si iale ca, curatenia si dezinfectia nui o problema. Gaselnita nu este o boala si ca sunt putin roase este normal daca nu s-a umblat in ele de atita timp.Referitor la dezinfectie care mai de care se da interesant cu fel si fel de solutii dar tu foloseste pe cea clásica, fara costuri mari si la fel de eficienta.
1. flambarea interioara cu flacara
2.imbaierea interioara,exterioara cu apa calda si soda caustica, apoi clatirea lor cu apa fiarta in clocot.
nimic mai mult si vei fi multumit.
Acum dai drumu la treaba, miere multa si sa ne auzim cu bine!
Rosca Ovidiu - Incepator .
Eu siropu l-am facut asa : 4 Kg zahar 1:1 invertit reteta Nea Gica' , 1LT apa ce face siropu , 3 lt Ceai : sunatoare , menta , putin pelin , coada soricelului , coada calului , musetel , + Protofil 17 ml/LT, sirop dintro ceapa buna si ceva usturoi , + Chimicale : Startovit (accelereaza ponta) , Apicomplex (vitamine si minerale ) , Apimida ( substituent de polen lichid ) . L-au devorat de-a dreptu , hranitorul era uscat ...
Multumesc!
1. Tu te astepti ca cineva de aici sa-ti conduca pasii spre tainele stintei apicole ? total gresit !
2. raspunsurile la intrebarile pe care le pui, le gasesti cu siguranta in literatura de specialitate dar asta este o alta munca, parerea mea este ca ele sunt mult mai credibile decit experientele unora sau altora de pe net.
3.nu in ultimul rind tu nu incepi acum aceasta practica, ai trecut de un an de apicultura si deci cred ca nu vrei sa fii catalogat incepator toata viata. Te sfatuiesc sa citesti tot ce gasesti in domeniu, apoi pui in practica pe stupii tai care la timpul asta sunt destul de dezvoltati , doar trebuiesc ingrijiti cu atentie (roitul), cred ca am mai scris si alta data, nui mai sufoca cu vizitele ca de aceea sunt asa de iritate (1 sau cel mult 2 pe saptamina in cazuri deosebite) .
4. incearca sa fii original, nu imita ce vezi in filmuletele de pe net ca acolo sunt filmate exceptiile, fii sigur ca nu exista stupina fara sa aiba si (balarii) stupi amariti pe 4-5-6 rame, e o vb. cind ai animale ai de toate dar la vedere le scoti pe cele de expozitie.
Bafta la miere multa !
2. Cum de altfel sigur stii , rame cladesc doar stupii f puternici cu f. multa albina tinara si nu in ultimul rind e obligatoriu culesul din natura. Acum inca un este o perioada de cules abundent si de aceea albinele iti strica fagurii. De moment singura solutie pentru o crestere corecta a fagurilor e doar ¨¨ spargerea cuibului¨¨ , introducerea foitei la jumatatea cuibului si in lipsa culesului obligatoriu stimularea cu sirop.
3 La un cules abundent cu familia bine dezvoltata si vezi ca incepe ¨¨sa albeasca¨¨ adica sa creasca multi fagurasi albi poti pune catul doar cu foita si in loc de 10 rame pui doar 8 sau 9 ceva mai distantate.
Mult succes si sa auzim de bine !
Am si eu o intrebare daca achizitionez un stup pe 10 rame ,cate rame de gaze trebuie sa aiba?
Toate 10 trebuie sa aiba gaze sau doar 8??
Am 28 ani si ma intereseaza sa ma ocup de albine.
Am vazut ca sunt programe - fonduri nerambursabile pentru tineri intreprinzatori unde UE ofera pana la 25mii euro, iar eu sunt obligat sa investesc 30% in urmatorii ani.
In acest moment eu nu am decat un loc inchiriat de la primarie: 250 mp, si platesc 350 ron anual.
Ce trebuie sa fac pentru a accesa aceste fonturi (nerambursabile, fara cotizatie din partea mea) ? Trebuie sa am un numar de stupi si cu banii proveniti de la UE sa ma dezvolt, sau se poate ca eu sa nu am nimic si prin aceste fonduri sa imi deschid un PFA, sa cumpar albine, si tot ce trebuie?
Va multumesc frumos.
In ce priveste ceea ce ar trebui sa faceti dumneavoastra pentru a primi aceste fonduri fara participarea dumneavoastra (financiara), nu trebuie sa faceti nimic...pentru ca nu veti primi.
"Prostii" aia de la Uniunea Europeana, dau bani pentru orice, dar nu oricui. In special celor care nici macar nu stiu ce trebuie sa faca pentru ei, ce trebuie sa faca cu ei si in ce fel trebuiesc cheltuiti.
Din cele 10 familii pe care le cumperi, daca au matci relativ tinere (max. 2 ani) si sunt sanatoase, poti sa faci inca 15 familii anul acesta. asta inseamna ca vei avea 25 de familii dar nu vor fi prea puternice. Daca vrei sa fie puternice, dubleaza-i pe cei 10.
Eu lucrez cam 10 ore, in acea zi din saptamana. La familiile puternice nu prea ai ce sa faci, este vorba de roii pe care-i faci si pe care trebuie sa-i urmaresti, sa mai completezi cu puiet ca sa se dezvolte bine, etc.
Anul acesta, pt prima data, am schimbat modelul de stupi. Pana acuma am lucrat cu lazi lungi de pavilion; anul acesta am trecut pe modelul dadant cu magazie 1/2. Neavand rame cladite, am pus la cladit in cuib, rame de 1/2. Problema este ca albinele au cladit foita de ceara dar celula nu este suficient de adanca sa nu depuna matca oua, si am vazut oua pe fagurii 1/2 (mentionez ca ramele sunt late de 4.1).
Intrebare: De ce nu au cladit albinele celulele adanci asa cum ar fi trebuit sa fie? Cum trebuia sa procedez?
Multumesc.
Pentru o máxima siguranta se poate folosi gratia Haneman intre cuib si catul de magazie. In speranta ca ai inteles metoda iti urez succes.
Noroc!
Va rog frumos sa imi spuna cineva ce tratamente se fac dupa mierea de salcam.
Va rog frumos!!!!!!!!!!!
Am si eu o intrebare . Daca febra roirii persista ... Ce alternativa la taiatul borcilor am ? E destul de anevoioasa treaba asta ...
Am sa incerc sa-ti raspund schematic pentru a intelege:
1.Intrarea in frigurile roitului este o característica genética a familiilor de albine ( simtul de conservare a speciei) iar asta denota ca familia e bine dezvoltata, e sanatoasa, exista cules in natura si are destule rezerve de hrana.
Foarte multi apicultori sunt bucurosi daca au parte de acest fenomen si poate e un lucru normal dar nu chiar usor de tinut sub control. In aceste conditii nu putem vorbi de selectie sau apicultura profesionista.
2. In al doilea rind se foloseste ca metoda ¨¨ taierea botcilor¨¨ dar acest lucru trebuie facut cu mare atentie pentru ca ele sunt in diferite stadii de dezvoltare si pot fi plasate in locuri ascunse iar aceasta operatie trebuie facuta saptaminal.
3.In acelasi timp cu metoda mai sus amintita se procedeaza la cresterea spatiului de ouat prin : extragerea surplusului de miere,deblocarea cuibului, spargerea eventual a cuibului prin introducerea in mijlocul acestuia a unei rame cu fagure cladit sau chiar foita in aceasta perioada. Astfel albinele devin mai ocúpate cu cresterea lui si in acest fel creste spatiul pentru ouat al matcii.
4. In unele situatii se poate reduce putin puterea familiei de albine prin ajutarea roilor deja formati cu 1- 2 rame cu puiet si albina tinara ,colectati de la familia ce se afla inca in friguri. Aceasta operatie se face doar la mijlocul zilei( bineinteles insorite) cind albina culegatoare e plecata si in stup avem majoritate albina tinara.
In speranta ca ti-am fost útil iti urez sanatate si mult succes in apicultura !!
va multumesc
A doua zi dimineata in fata urnei era plin de albine moarte,am luat ramele si pe fundul stupului era plin de albine moarte.
Mi-au murit jumatate de albine din stup.Acum si-au revenit.
Voi ce credeti care a fost problema?
caldura foarte mare.
Ieri ma informeaza un vecin binevoitor ca cica-i un roi pe undeva prin apropiere . Eu zic ca nu-I al meu si nu ma intereseaza , dar nici sa-l las acolo nu as fi vrut , asa ca ma duc sa-l vad ,banuiesc ca era un secundar,nu era mai mult de un pumn de albine , intradevar nu era de la mine . am luat o lada am bagat o rama puiet si una cu ceva miere si pasture si una cu figure artificial cladit (ca de cladit vai de el ...). L-am recoltat si l-am adus acasa . Tinand cont ca e mic de tot ce ar trebui sa am in vedere sa il scot in toamna capabil sa treaca iarna . Inteleg si pricep ca trebuie sa il ajut periodic cu puiet capacit de la familii si sa schimb rame de puiet tanar cu puiet capacit , si sa-i dau sirop etc , dar d-lor experimentati , teorie am si eu dar practica ma omoara , va intreb , de ce ar trebui sa tin cont in mod special ?. va multumesc .
Ai intrebat de ce trebuie sa tii cont in mod special ? , pai raspunsul vine din povestirea ta, adica sa tii cont ca roiul a fost format dintr-un pumn de albina si deci nu te poti astepta la ceva spectaculos din partea lui ( nu vb. aici de albina fermecata din povesti) deci trebuie tratat subiectul cu decenta. Ar fi eronat sa anticipez pe cite rame poate ajunge pina la toamna, asta depende doar de tine cum il ingrijesti dar ai grija cu aceasta ocazie sa nu uiti sau sa slabesti pera mult pe ceilalti. Eu sunt adeptul : mai bine mai putini dar f. buni, tu alegi varianta pe care o doresti.
Acum am sa-ti punctez schematic masurile ce se impun:
1. ajutarea cu cite o rama cu puiet si albina tinara acoperitoare ( am descris mai sus procedeul) o data la 2 sapt.
2. Daca nu este cules de intretinere in zona ta il stimulezi doar seara tirziu o data la 3 zile cu max. 300gr. de sirop in care ai pus 30gr Protofil la litrul de sirop.
3. Nu strica , chiar e binevenit dupa culesul de la tei sau poliflora cum este la tine in zona sa faci un tratament dimineata devreme cu Varachet, de moment nimic mai mult.
Sanatate si numai bine!
Apreciez raspunsurile tale d-le Lavi , imi confirma inca o data ca teoretic stau bine , intradevar mi-e teama sa nu prea gresesc (cum am excelat anul trecut) dar cu curaj merg inainte . Nu ma gandesc nici cati bani am bagat si nu am scos mai nimic , nici cat de lucru la ele este si mai ales ca nu am timp eu de asa ceva .Daca nu le-as indragii si nu le-as admira nu as continua, cand deschizi lada si vine mirosul acela acru dulceag de nectar albinele gramada pe rame , pe deasupra, pe mine :) ... ehe , D-nu Lavi nici mie nu-mi trebuie stupi ci putere , in toamna evaluez eu care-I in stare si care nu din 10 cati am acum fac 6 daca-i nevoie, . Da parca sa stiu la anu ce a ajuns din pumnu asta de albine ma provoaca sa ma tin de el .PS: la mine ii jale male culesu ... Salcam nu a fost mai nimik ca a fost un ger intr-o noapte ,acum soarele arde tot , de plouat nu prea ploua ,tei din parti, singura speranta la faneatza , trifoiu din otavi ,si la leguminoasele oamenilor din gradini ca stau la tzara ... Salutare .
...
Daca cineva are nevoie, sunt disponibil oricand si pot fi gasit la daniel_ara1@yahoo.com
Va multumesc,
Daniel
Asai ca-ti plac mesajele de genu , sunt incepator , nu stiu nimic , ce tre sa fac? cum e cel de mai sus...
"Spuneti-mi va rog daca iernare cu fundul gol este posibila la orice tip de fund [excluzind fundul fix]. Nu stiu cum este mai bine sa comand tipul fundului. Va multumesc."
Alex fundu fix e una iar fundu plin si fundul AV e alta. (Atat fundul plin , adica din lemn , precum si fundul AV - antivaroa format din plasa si subar tabla pot fi "funduri mobile" adica detasabile de sub corpul de cuib ).Ca si raspuns la intrebarea ta . Iernarea de tip clopot sau fund gol cum zici presupune sa ai fundul cu plasa (adica AV-antivaroa) si nu plin iar subarul de tabla de sub plasa introdus 3/4 din suprafata . o palma sa ramana afara . Izolatia superioara de deasupra ramelor trebuie sa fie perfect etansa cu folie de plastic peste care pui ziare, carpe, polistiren si ce-ti mai trece tie prin cap iar pe urma capacul .Fundul gol e mult spus , o palma pe toata suprafata latimii lazii e suficient pentru o aerisire corespunzatoare , fara de mucegai sau condens .
Hai pune mana pe carte ca nu musca ... crede-ma !
Cu stima ,
si pentru sfaturile venite din parte unor profesionisti.
Hai noroc.
Spor
De unde stii?Ovidiu iti doresc multa sanatate,mult noroc in ale albinaritului tinte de aceste frumoase si harnice vietati,bafta multa simpatizez oamenii care nu dezarmeaza. Multumesc lui dl Mihaita pt. acest sait.
1. Apicultura nu poate fi inceputa ca o afacere si asta pentru ca raportul dintre investitie si cistig este dependent de doi factori primordiali si anume : puterea familiilor de albine si factorii naturali.
2. Cresterea si ingrijirea albinelor nu este o joaca de copil, aici orice gresala se plateste, nu are nici o legatura cu nici o activitate zootehnica ( daca oricine poate creste o gaina sau un porc nu acelasi lucru se poate spune de o familie de albine.)
3. Din cele descrise pina acum trebuie sa intelegeti ca aceasta activitate nu poate fi facuta decit de persoanele cu mare dragoste pentru albine si pentru a le intelege studiaza permanent literatura de specialitate, punind in practica cunostintele dobindite, nu citind de pe net citeva articole si gata au gasit afacerea miraculoasa.
4. Ca orice inceput necesita o investitie nu chiar de neglijat la care nimeni nu-ti poate spune cind si cum o vei recupera, asta depinde numai de priceperea ta.
5. Am spus la inceput de factorul ¨¨ natura¨¨ si apicultorii stiu foarte bine la ce ma refer dar pentru tine si viitorii afaceristi am sa fiu mai explicit : principalul produs de valorificare al stupului este mierea care in functie de factorii climatici si flora poate sa existe sau nu ! asa cum s-a intimplat in majoritatea zonelor tarii anul acesta 2014 si nu numai. Deci cine este de vina : albina sau apicultorul ?- raspuns corect : nici primul nici celalalt - doar factorii naturali.
6. Din cele scrise cred ca ati inteles ¨¨idea de afacere¨¨ pentru orice incepator in domeniu si am sa raspund partii a doua a intrebarii : ¨¨ primi pasi pentru cresterea si ingrijirea albinelor ¨¨
1a. Din cite stiu la toate magazinele apicole din tara exista cartea cu acest nume ¨¨Cresterea si ingrijirea albinelor¨¨ sau ¨¨Manualul Apicultorului¨¨ , acesta este primul pas, cea mai mica investitie si numai dupa ce ai ¨¨ invatat f. bine¨¨ ceea ce scrie acolo abia atunci te poti gindi la a doua investitie - stupii cu albine - pentru a pune in practica ce ai invatat iar de aici pina la afacere doar tu poti hotari momentul cind esti pregatit sa o incepi.
In speranta ca am fost pe intelesul majoritatii va multumesc pentru rabdarea de a citi aceste rinduri si va urez succes tuturor.
Un batran mia spus anul trecut o vorba care tot imi revine in minte si imi confirma iarari si iarasi ca " timpurile de acum nu mai sunt pentru apicultura cum au fost demult"
Asa ca bagati mare ... , spor la cei 1850 euro / luna .
¨¨Stimulare externa¨¨ - adica tu vrei sa pleci in vacanta si stupii sa tii stimuleze vecinii ? , apicultura nu se face prin corespondenta, nu este o será de legume care sa poata functiona pe irigatii automatizate, aici ori te tii de treaba ori te lasi de ea.
Personal nu cred ca e o idee prea buna ... Poate da nastere la furtisag la roii mai slabuti ...
Salutari !
Daca ar fi dupa mine, as lucra doar cu stupi realizati din polistiren, insa piata iti ofera prea putin.
Sunt fenomenali pentru iernare( mortalitate redusa, consuma mai putina hrana cu circa 25% fata de cei din lemn, ),nu se face condens ; primavara au o dezvoltare superioara cu una chiar 2 rame de puiet in plus fata de o familiile ce traiesc in stupi din lemn; pe timpul culesului avem numai avantaje : greutatea stupilor manipulata si transportata se reduce cu circa 12 kg./familie, familiile nu fac ,,barba,, la urdinis pe timpul calduros, recolta de miere este mai mare cu circa 20% fata de familiile ce vietuiesc in stupii din lemn, etc.
Dezavantaje : oferta in piata de tipuri de stupi din polistiren este redusa si nu poti sa cumperi ce iti doresti : nu au posibilitate de a atasa colector polen; podisoarele nu sunt adaptate sa poata acoperi o turta ; pentru transport trebuie o chinga si piata nu ofera ceva profesional , rezistent; trebuie cautata o vopsea care sa mearga la acest material, fara sa-l atace.
In caz ca stationati cu familiile de albine, sunt excelenti si ii recomand.
In tarile occidentale , gama de stupi din polistiren este mare si cu multe optiuni : fund din lemn, podisor din lemn, cutiile sunt realizate in sistem ,,coada de randunica,, care permite toamna ca excesul de cutii sa fie impachetate, ocupand spatiu redus.
MC.
Cu stima Lavi Chitoran .
ramele nu se apropie asa cum trebuie datorita fagurilor.
vreau sa stiu pt ca o sa vina frigul si sa poata cara mierea de pe fagurii rupti pe rame.
Cum recunosc puietul? Fie el capacit sau necapacit?
Dar ouale? Se vad?
E bine sa le las?Sau sa le rup?(Fagurii crescuti gresit,pe margini)
Daca are puiet\oua mai le rup?
Stima.
Adevarat profesionist.
Mi sa oferit ocazia sa cumpar niste stupi la un pret bun in iarna asta.
Ierneaza intre 5 si 8 rame totul pare ok au un pret bun si sunt cu tot cu cutie, problema e ca trebuie sa ii iau de unde sunt si sa merg vreo 2 km pana la mine acasa ca acolo nu ii mai poate tine.
Credeti ca este posibil sa poat ajunge cu ei in regula? ma gandesc sa nu cada ghemu de iernare sau daca este posibil sa il mai recuperez in caz de cade?
I-as cara cu masina personala cate 2-3 ma gandesc ca ar merce asa usor usor.
Stiti cumva daca familia de albine se poate considera ca mijloc fix in contabilitate?
Multumesc anticipat
Multumesc.
Felicitari pentru site , interes , magazine si forum . Vad ca postezi din nou . Sund din Sighetu Marmatiei (MM) . Abia astept sa iti deschizi la Baia Mare. Ce mi-a trebui voi lua de acolo . Esti umpic mai scump da OK , ai de toate . Tine-o tot asa .
Cu stima ,
Ovidiu Rosca
Am un stup care este cu putina albina an el si iam bagat turta de zahar .dar la anpachetare era mai multa albina se antampla ceva cu el de macare are nu stiu ce sa ai fac va rog ajutatima sun acepator si are un zumzait mai slabutt.multumesc
Am avut recent o situatie ciudata intr-o familie de albine. Am iernat doua familii intr-un stup cu doua matci modelul stuparul.ro. Din lipsa de experienta nu am reusit sa am o dezvoltare egala la cele doua familii, cu toate astea iernarea a decurs ok pana azi. Astazi fiind o zi calduroasa albinele au efectuat zbor de curatire. La stupul cu cele doua familii nu am observat nici un fel de miscare la familia care era mai dezvoltata. Am facut o verificare si surpriza, albinele erau moarte cu toate ca pe partea de sus a ramelor am avut cam 1kg de befonda cu timol. Ceea ce nu inteleg este de ce au murit albinele daca hrana au avut?
that goal.
Plenty of websites like these are structured in Canada, too.
far more strength and physique muscle tissues.
Ce sa faci? - Pentru stupul pe care l-ai mutat nu mai poti face nimic, e vara, e cules macar de intretinere si se descurca singur pina la inceputul toamnei cind trebuie sa te ocupi cu pregatirea pentru iernare, rezerve de hrana, tratamente si impachetare.
Ca sa intelegi fenomenul revenirii albinelor la locul initial al stupului trebuie sa stii ca ele au un simt special de orientare si culegatoarele care in aceasta perioada sunt destul de numeroase se intorc la locul de baza al stupului. Acum fiind f cald, canicular destul de multe ramin afara chiar si pe timpul intunericului , deci toata aceasta albina culegatoare a ramas in zona stupinei. Mutarea stupilor in aceasta perioada e dificila si din acest motiv se alege o ora f tirzie in noapte cind se mai racoreste si cit mai multa albina se afla in stup. Daca nu e prea tirziu tot seara poti muta un roi sau un stup mai slab pe locul unde observi ca vin gramada de albine
Posibil sa nu fie imperecheata dar nici de acuma nu e tarziu cred dar de ce nu iese la imperecheat??
E tarziu sa i pun o rama cu puiet de o zi??
Cine e din mures sa cumpar o matca imperecheata??
Ia lada ta goala in care vrei sa muti ramele, o pui in locul celeilalte pe care vrei sa o desfintezi , important sa fie urdinisul in acelasi loc nu lada :P, scoti ramele din cea desfintata si le pui in a ta care e in locul celeilalte!! Scoate ramele incet si nu le scutura sau agita prea tare sar putea sa iti cada matca jos!!!
1. Ai intrebat de fecundarea matcii in aceasta perioada : ca o situatie de salvare - da este posibila imperecherea ei dar cu siguranta va rezulta o matca de proasta calitate avind in vedere calitatea din aceasta perioadalitatea si numarul redus de trintori din aceasta perioada.
Asa cum ai citit poate in prospectul medicamentului Varachet Forte se recomanda tratamentul in perioadele cind puietul este in nr. cit mai redus pentru a avea o eficacitate ridicata dar nu acum e perioada optima de tratament.Mai multe informatii le poti obtine din literatura de specialitate si respectiv din revistele apicole. Succes !!