Aceste proiecte sunt finanţate de către FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala) - un instrument al Uniunii Europene prin care tarilor membre li se acorda fonduri pentru implementarea Politicii Agricole Comune.
Pentru a accesa Ghidul solicitantului pe Măsura 141 vizitaţi site-ul MADR (Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale). Acum au fost ataşate şi anexele cu modelul planului de afacere şi sper că totul este final.
Critic APDRP şi MADR pentru neprofesionalism în aducerea la cunoştinţă a informaţiilor legate de Măsura 141, pentru că:
- nu au afişat din timp perioada sesiunilor de depunere a proiectelor de finanţare;
- nu au afişat din timp toate informaţiile necesare pentru întocmirea unui proiect:
- începuse sesiunea iar modelul planului de afaceri şi alte anexe nu puteau fi încă accesate;
- consultanţii OJCA (Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă) Cluj nu puteau nici ei da informaţii clare;
- ghidul solicitantului pe masura 141 este ambigu:
- intercalează informaţii despre măsura 121,
- intercalează informaţii despre sesiunea a doua a anului 2010,
- e scris într-o manieră descriptivă în loc să fie punctual.
- nu există o modalitate interactivă prin care solicitanţii să poată adresa întrebări, iar consultanţii oficiilor judeţene nu au mai multe informaţii decât cele de pe Internet.
- Măsura 143 - Furnizarea de servicii de consiliere şi consultanţă pentru agricultori nu este pusă în aplicare, deci nu va folosi solicitanţilor pe Măsura 141;
- site-urile unde vă prezentaţi înformţiile sunt ambigue şi greu de utilizat;
Laud OJCA Cluj pentru un site clar, structurat şi cu informaţii utile. Mi-a plăcut îndeosebi sectiunea cu întrebări şi răspunsuri. Da, chiar au şi răspunsuri! De asemenea am fost impresionat de transparenţa cu care este prezentat personalul - au pe site chiar şi declaraţiile de avere. Un mare BRAVO pentru cei care au creat site-ul.
Baftă tuturor celor care încearcă să alcătuiască un proiect pe Măsura 141! Îmi doresc ca funcţionarii publici cu care vă veţi întâlni să vă trateze ca atare: ca pe nişte oameni care vor să construiască ceva în această ţară - nu ca pe cei care i-au deranjat de la masă şi vor să profite de bani de la stat.
Opinii la Fonduri europene pe Măsura 141 sesiunea 2010
Orice proiect se intocmeste de catre solicitant.Ca acesta se pricepe el, ca-l pune pe altul contra nu stiu ce sume asta e treaba fiecaruia.Ca atare, nu exista proiecte intocmite ,,la alb" sau ,,la negru".O rectificare cred ca s-ar impune.Nu si in cazul in care faceti reclama OJCA>, singurii care ar lucra ,,la alb"..........
Sunt curios totusi ce vroiai sa exprimi in comentariul de mai sus.
multumesc
Nu conteaza numarul de ani ci conteaza numarul de stupi. Parerea mea e ca intre 100 si 200 de stupi poti sa consideri apicultura ca principala sursa de venit. La 100 stupi, daca te ocupi cu dedicatie de ei, poti obtine in medie 2 tone miere pe an, ceea ce insemana 20.000RON/an, daca vinzi mierea en gros la 10RON/kg.
Desigur, aceasta e doar o medie, dar cu mers in pastoral si cu putin noroc, cantitatea se poate dubla. Apoi ar mai fi si alte produse care pot fi valorificate: polenul si propolisul fiind cele mai cunoscute.
Intrebarea pe care ne-o adresezi de fapt e, in cati ani poti ajunge la 100 stupi. Daca spui ca ai deja un pic de experienta si in plus dragoste pentru albine si incepi un pic mai hotarat (sa zicem cu vreo 10 stupi anul acesta). Anul acesta nu te axezi pe productie ci pe inmultit si faci cel putin 25 stupi pt anul viitor, iar anul viitor iei niste bani de la UE pe masura 141 sau 112. Eu as spune ca nu v-a dura foarte mult sa ajungi la cei 100 de stupi, iar apicultura sa fie principala ta sursa de venit.
Aceasta e doar o versiune care sa-ti dea incredere ca se poate. Sunt convins ca daca vrei, vei reusi.
Multumesc!
ma puteti ajuta, va rog cu cateva informatii, nu prea am habar despre apicultura, dar as vrea sa mi achizitionez cativa stupi, pentru ca as vrea sa primesc acea subventie anuala.cine imi poate da mai multe detalii il rog sa o faca.
merci!!!