Faguri fixati cu bateria de motocicletă
Nu mi-a venit să cred că este atât de simplu. Mă gândeam că e nevoie de un anumit tip de transformator pentru a putea fixa faguri artificiali în rame prin încălzirea sârmelor. De fapt o baterie de de 6 V şi două sârme izolate sunt de ajuns.
La fiecare rând de sârmă din ramă, se ating extremităţile cu cele două sârme ce au fost conectate la baterie. În câteva secunde sârma se încălzeşte şi se îngroapă în ceară. După câteva încercări o să te obişnuieşti cu cât de tare trebuie să încălzeşti sârma ca să nu taie, ci doar să se îngroape. Dacă aş fi ştiut de mai demult că este atât de simplu...
Ultimile stiri
Targul apicol Craiova 2015 ne-a uimit placut prin locatia moderna pentru expozitie si ajutorul logistic oferit de organizatori. Vizitatorii nu s-au lasat mai prejos si au venit in numar mare.
Este un targ care ofera conditii pentru expu...
Citeste mai mult
Targul apicol Targu Mures 2015 a fost un targ bun pentru o prima editie. Rezultatele provin din faptul ca zona are potential si probabil si organizatorii s-au ocupat mai bine de publicitate decat la targul din toamna 2014 de la Deva unde multi ...
Citeste mai mult
Asa cum v-am obijnuit inca din anii precedenti, Stuparul.Ro participa la o parte din targurile apicole nationale pentru a prezenta ultimele utilaje sau unelte apicole importate de noi in Romania. In tot restul anului incercam sa participam la cat ...
Citeste mai mult
Opinii la Faguri fixati cu bateria de motocicletă
Tipul de stup pe care îl folosesc momentan, e puţin mai complicat şi ar fi greu de explicat în câteva cuvinte. E un stup mai special, care permite sa ai două mătci în acelaşi stup, iar albinele să lucreze împreună. Astfel se obţin familii mari care dau producţii mari. Încerc însă să postez cât mai curând un articol despre acest tip de stup, precum şi despre celelalte tipuri existente.
Ce îţi recomand pentru început e stupul vertical pe 10 rame cu magazie. Există şi o versiune pe 12 rame, dar pentru zona Clujului sunt suficiente 10, astfel te asiguri că urcă mierea în magazie. Avantaje: se lucrează uşor, iar familia se dezvoltă pe verticala (suprapunând corpuri de magazie) în concordanţă cu instinctul ei natural.
Nu recomand stupii orizontali, pe 16-20 rame. Albinele, în mediul lor natural se extind pe verticală. Nu are magazie de miere, de aceea s-ar putea ca uneori sa fii nevoit să extragi miere şi din rame care conţin şi puiet.
Poţi să procuri stupi de la magazinul Apicola, de pe internet din magazine online, sau de la persoane fizice care dau anunţuri cu stupi.
În ultima vreme m-au contactat câteva persoane care doresc să înfiinţeze stupine şi sunt chiar la început. Intenţia mea este să răspund cu o serie de articole despre cum să înfiinţezi o stupină pornind de la zero cunoştiinţe despre apicultură.
Multă baftă, Cosmin, te aştept să mai revii şi cu alte comentarii, iar dacă vrei mai multe detalii poţi să îmi scrii pe mail.
Marius
Adica, mai pe inteles, daca incarcatorul de mobil, incepe sa se incalzeasca foarte tare si nu ai terminat decat o rama ... mai bine renunta ... daca nu, evident ... continua!
Mai tb. facuta si fixarea partii de sus a foii de ceara: cu niste petice de foi de ceara 1cmX2cm prin presare jumate pe foaie, jumate pe lemn.
styu ca nu este mult dar ca si incepator este destul de bn cred eu
in fine ce vroiam sa zic ideea cu lipitul foitelor incalzite la soare si lipirea lor pe rame este cea mai mare gresala dupa mine si anume prin presare se distrug celulele acelea prefabricate iar pe acele randuri de celule mai ales daca este o rama care va fi folosita in famillie la depunerea pietului vor iesi doar trantori datorita celulelor mult mai mari... eu cam d ela inceput am folosit o baterie de 12 volti tipul acelora de pe scutere functioneaza foaret bine si rezultatul este mai mult decat satisfacator.
Am găsit și eu rame care nu au fost clădite corespunzător în dreptul sârmei, iar puietul din aceste rame este întrerup, însă asta se intâmplă doar foarte rar. Nici macar nu mai stiu prin ce metoda am fixat foaia de ceară în cazul acelor rame - cert este că nu am fixat-o bine. Remarca ta este foarte bună pentru a pregăti stuparii începători pentru ceea ce se poate întâmpla.
Însă metoda de fixare a fagurilor prin încălzire la soare sau alte surse de căldură și îngroparea sârmei în foaia de ceară prin apăsarea cu un vârf de cuțit, e o metodă simplă și care nu necesita inventar apicol, deci trebuie luată în calcul mai ales de câtre stuparii începători. Cu puțină îndemânare sârma v-a fi îngropată corespunzător și albinele vor clădi uniform.
Prin metoda bateriei de motocicletă, sârma este îngropata aproape perfect în masa de ceara a foii, iar viteza de lucru este mult mai mare.
O metoda foarte buna e bateria auto ,deoarece pt a incalzi ,,sarma,,se produce asa zisul efect Joule,adica sarma opune rezistententa si se incalzeste,aici ne intereseaza'' intensitatea curentului''amperii.....
Eu folosesc o baterie auto,iti trebuie~2 s pt o sarma,foarte eficient,si bateria nu se descarca repede ,o pui pe masina si pleci......
Si mai e o varianta :redresorul auto(cel de incarci bateria) e si mai util......toate bune