In ziua 4 avem in Cutia Nicot larve de 12 ore - varsta perfecta petru a fi folosite la cresterea matcilor. Ele sunt transvazate cu tot cu cupule in rama portbotci, eliminand transvazarea clasica cu lanseta, care poate rani larva. Aceasta rama portbotci este introdusa intr-un stup starter pentru ca larvele sa fie luate in crestere. Matca introdusa in cutie in ziua 0 a fost eliberata intre timp de catre albine prin orificiul din spate, dupa consumarea turtei de zahar din compartimentul CANDI al Cutiei Nicot.
Nu orice stup ia in crestere tinerele larve din botcile noastre artificiale! Chiar daca o parte din botci sunt luate in lucru, nu orice stup va depune in ele laptisor din abundenta pentru ca matcile crescute din aceste larve sa fie de calitate! De aceea avem nevoie de un stup mai special, numit stup starter. Il veti gasi in literatura de specialitate, in toate metodele moderne de crestere matci. El are trei caracteristici importante:
- Nu are matca (pentru a avea instinct ridicat de crestere matci)
- Are multa albina doica (pentru a avea cat mai multe albine care sa produca laptisor)
- Are destul polen si miere si apa pentru a avea hrana necesara din care sa produca laptisor (laptisorul este produs din polen de catre albinele doici)
Exista doua tipuri de starter (pentru mai multe detalii despre constituirea stupului starter consultati cartea: Cresterea reginelor, Gilles Fert):
- Starter inchis:
- se scutura albinele de pe rame cu puiet tanar intr-o lada goala, de la mai multi stupi din stupina (atentie sa nu scuturati si o matca) pana se ajunge la aproximativ 2 kg albina;
- se da o rama cu miere, una cu pastura si una goala in care s-a turnat apa (albinele au nevoie si de apa pentru a produce laptisor din abundenta);
- se tine 3 ore inchis la racoare cu aerisire;
- apoi se da rama portbotci si se mai tine inca 24 ore la racoare cu aerisire, timp in care botcile sunt umplute cu laptisor.
- Starter deschis :
- se alege o familie puternica intr-un stup vertical;
- se aseaza sub corpul de cuib un corp gol in care se pun 5-6 rame cu polen si miere;
- se intercaleaza intre cele doua corpuri o gratie Hanneman;
- se afuma familia de sus si se scutura ramele cu puiet tanar pentru ca jumatate din doici sa treaca in corpul de jos care va deveni starter;
- se inlocuieste gratia Hanneman cu un podisor si se lasa 3 ore.
- in acest timp se deschide un urdinis in spate pentru corpul de sus.
- dupa 3 ore albinele de jos dau din aripi, semn ca si-au dat seama ca nu au matca si sunt pregatite sa ia in crestere larvele de pe rama portbotci pe care o introducem.
- rama portbotci se tine 24h in corpul de jos despartit de corpul de sus cu un podisor plin, timp in care larvele sunt luate in crestere.
Avantajele starterului deschis sunt urmatoarele:
- necesita mai putin efort la constituire (nu mai trebuie sa cautam matcile stupilor din care am fi luat albina pentru starterul inchis)
- albinele pot aduce nectar, polen si apa chiar in perioada celor 24h in care rama portbotci este tinuta in el.
- poate fi refolosit pentru o noua serie de botci. Dupa trecerea botcilor luate in lucru in finisor, se repune gratia Hanneman in locul podisorului aflat intre cele doua corpuri si se da hrana de stimulare familiei reunite. Dupa doua zile se repeta procesul descris mai sus si avem din nou un starter pregatit.
Dezavantajele starterului deschis: - Daca este foarte aproape de alti stupi din stupina, albinele din el pot dezerta si sa se alature altor stupi - insa acest comportament se manifesta cu precadere la Albina Italiana si nu este ingrijorator la albina noastra Carpatina.
Ati vazut ca la ambele modele de starter botcile artificiale sunt tinute in ei doar 24h - timp suficient pentru ca aglomerarea de albine doici din starter sa prelungeasca botcile si sa depuna laptisor din belsug pe fundul lor. Dupa aceste 24h rama portbotci se trece intr-un finisor pentru ca larvele sa-si poata continua cresterea in prezenta unei matci. Ne apropiem astfel de modul natural si sanatos de schimbare linistita a matcilor care va da matci de calitate superioara. Vom vedea in ziua 5 cum trebuie organizat un astfel de stup finisor pentru ca albinele sa continue cresterea matcilor pana la capacirea botcilor.
Urmeaza sa vedem cum pregatim rama portbotci si cum o introducem in starter dupa ce el a stat inchis minim 3 ore - timp necesar ca albinele sa-si dea seama ca nu au matca.
Daca doriti sa va procurati gratii Hanneman de calitate, nu ca cea din film, si chiar la la un pret mic, vizitati: http://www.stuparul.ro/accesorii-stupi/
Opinii la Cresterea matcilor cu Cutia Nicot - ziua 4 - constituirea starterului deschis
Matca trebuie sa fie batrana in stupul finisor ?
Daca o introducem intrun stup finisor care are matca tanara ele vor fi distruse?