Transport gratuit

peste 2500 RON

0377.101414

Contact

 • Contul meu | Înregistrează-te
 • RON
 • Contul meu | Înregistrează-te
 • RON
marca-trusted

   Probiotic pentru albine EM - 5 litri

210.00 RON
(TVA inclus)
Stoc <11>

Cod produs: SPR1419


 

Probiotic pentru albine EM ajuta la pastrarea starii de sanatate in colonia de albine prin protectie la anumite boli (puiet varos, nosemoza, loca americana, loca europeana, varoza) si ajutor la procesarea unor toxine care altfel ar putea produce intoxicatii. 

EM PROBIOTIC PENTRU ALBINE este total sigur pentru albine, datorită ingredientelor naturale organice. 

Ca multe alte vietăți de pe planeta noastră, albinele au propriile lor microorganisme pe ele și în interior. Aceste microorganisme ajută albinele să reziste la schimbările turbulente care se întâmplă în mediul înconjurător. Trebuie să ne gândim la microorganisme și albine nu ca entități separate, ci ca un super-organism. Albinele au propriul lor mecanism natural de combatere al dăunătorilor și a bolilor, dar în prezent mediul albinelor se schimbă mai repede decât acestea se pot adapta. Pesticidele, schimbările climatice, poluarea aerului fac ca viața albinelor să fie mai scurtă și mai grea ca niciodată. Apicultura modernă este, de asemenea, foarte solicitantă. Folosim cât mai multe produse de albine, neglijând nevoile reale ale albinelor noastre.

Propolisul, apitoxina, comportamentul igienic și alte mecanisme de protecție a albinelor, în aceste condiții, nu sunt suficiente și trebuie să ajutăm albinele. EM PROBIOTIC PENTRU ALBINE face ca supraviețuirea microbilor „răi” să fie aproape imposibilă, nu numai în mediul înconjurător, ci și în interiorul albinelor. Mecanismele pe care EM le folosește pentru atingerea acestor obiective sunt: 

Modul de acțiune „direct” – mecanism competitiv în care diferite molecule bioactive afectează agenții patogeni.  

Modul de acțiune „indirect” prin întărirea imunității albinelor, a rezistenței și a stării energetice generale 

EM ajută, de asemenea, albinele să proceseze diferiți nutrienți și toxine. EM ajută enzimele albinelor să digere și să fermenteze substanțele nutritive. Metaboliții EM îmbunătățesc funcțiile celulare ale albinelor pe mai multe niveluri, de la sistemul digestiv la sistemul imunitar.

 

Administrare:

 1. Prin pulverizare
 2. În apa de băut
 3. În sirop
 4. În turte
 5. Pentru igiena uneltelor

1. În loc să fumigați pentru a vă calma albinele, este mai bine să pulverizați cu soluția Probiotic pentru albine EM de fiecare dată când lucrați la stupina dvs.. În acest fel atingeți două obiective simultan

 • Calmați albinele într-un mod natural, fără efecte secundare
 • Răspândirea microbilor buni în stupi

Soluția de lucru pentru pulverizare ar trebui să fie de 5% EM PROBIOTIC PENTRU ALBINE în apă (* apa ar trebui să fie fără clor, dacă utilizați apa de la robinet lăsați-o într-un recipient deschis pentru cel puțin 24h). Dacă este necesar, puteți aplica o soluție cu concentrație mai mare de EM; are sens mai ales la primul tratament, atunci când apare boala. Pulverizați întregul stup pe interior, pulverizați liber pe albine. În timp ce pulverizați pe puietul deschis, vă rugăm să pulverizați de la mai mult de 30 cm distanță și reglați stropirea până la cele mai mici picături posibile, deoarece temperatura puietului trebuie să fie constantă.

În primul rând, ar trebui să stropiți scândura de zbor a stupului, deoarece este partea cu cel mai „intens trafic”. Dacă practicați stupăritul staționar, cel mai bine ar fi să pulverizați întreaga stupină cu EM PROBIOTIC PENTRU ALBINE cel puțin de două ori pe an, o dată la început și o dată la sfârșitul sezonului.

2. Indiferent de tipul de adăpător pe care îl folosiți adăugți 2-3% EM PROBIOTIC PENTRU ALBINE în apă pe tot parcursul sezonului. În acest fel, vă asigurați o calitate bună a apei pentru albinele dumneavoastră.

3. Puneți 2,5% EM PROBIOTIC PENTRU ALBINE în sirop. În acest fel, pH-ul siropului este foarte apropiat cu pH-ul mierii. Este stimulant și gustos în același timp. În caz de boală, creșteți la 5%.  Peste 5% ar putea schimba gustul siropului și albinele ar putea înceta să-l mănânce. EM va ajuta albinele să digere siropul de zahăr cu un consum mai mic de energie și va proteja sistemul enzimatic al albinelor. De asemenea, EM va reduce stresul oxidativ care apare dacă se hrănește cu dieta bogată în zahăr. EM poate fi utilizat în sirop de zahăr obișnuit și invertit.

4. Puneți 5% EM PROBIOTIC PENTRU ALBINE în turte. Acest lucru va îmbunătăți calitatea turtelor de zahăr și va îmbunătăți sănătatea albinelor.

*În ceea ce privește punctele 3. și 4.  vă rugăm să mențineți temperatura sub 38° C (cel mai bine în jur de 30°) când adăugați EM PROBIOTIC PENTRU ALBINE. Temperaturile mai ridicate pot scădea semnificativ eficiența EM.

5. Igiena în timpul lucrului cu stupii este foarte importantă, folosiți soluție 10% EM PROBIOTIC PENTRU ALBINE (înmuiere sau pulverizare) pentru a vă igieniza instrumentele după lucrul cu fiecare stup. Acest lucru va reduce semnificativ riscul transferului de boli de la un stup la altul.

 

Important!

Produsul trebuie păstrat între 2 și 28° C, ferit de razele soarelui. Produsul diluat trebuie utilizat într-o perioadă de 2-3 zile. Siropul și turtele cu EM PROBIOTIC PENTRU ALBINE sunt mai stabile și pot dura mai mult decât fără EM

 

Beneficii

Dupa multe experimente si ani de munca stiintifica, EMRO, producatorul Probioticului pentru albine EM afirma ca acest prosus ofera o soluție completă pentru majoritatea problemelor dintr-o stupină. 

 • Starea de sănătate
 • Imunitatea
 • Mediul microbian în interiorul stupului și în interiorul sistemului digestiv al albinelor.
 • Productivitatea albinelor și calitatea produselor apicole

 

Ascosferoza – puietul văros  

Este o boală micotică specifică larvelor de albină din specia Apis mellifera dar si pe cel al albinelor salbatice, solitare, cărora le determină moartea în primele două zile ale stadiului de puiet căpăcit. Boala este produsă de miceliul Ascosphaera apis care trăiește ubicvitar, găsindu-se și în intestinul albinei adulte sănătoase. Sporii germinează în intestinul albinelor și, în cele din urmă, determină ca larvele să moară de foame. 

Din experiența noastră, dacă protocolul api-tehnic este respectat, ascosferoza nu apare în stupii tratați cu EM. Pulverizarea cu EM va produce un procent ridicat de protecție împotriva acestei boli fungice.

Dacă apare boala, protocolul pentru tratament este:

Utilizați 5% sirop de zahăr și 5% soluție de apă (5 tratamente în 2 săptămâni). Puneți 500 ml sirop de zahăr în feeder la fiecare 2-3 zile. Pulverizați în același timp (atunci când pulverizați pentru prima dată puteți utiliza concentrații mai mari de EM PROBIOTIC PENTRU ALBINE în funcție de intensitatea semnelor clinice). Prima pulverizare trebuie făcută prin stropirea fiecărui cadru, în timp ce celelalte 4 pot fi efectuate numai prin stropirea riguroasă a intervalelor. Se adaugă 2-3 linguri de zahăr în soluția de pulverizare.

* Este recomandat ca apicultorii să păstreze stupii la cel puțin 50 cm de sol și ca pământul de dedesubt să fie fără iarbă sau iarba să fie bine tăiată.

 

Nosemoza

Nosema apis și Nosema ceranae sunt sporozoare care se localizează şi îşi desfăşoară acţiunea patologică în celulele epiteliale ale intestinului mijlociu. Acestea provoacă nosemoză, care este cea mai frecventă și răspândită boală a albinei adulte.  Sporul este forma de rezistenţă a acestuia şi poate persista peste 2 ani în fecalele  rămase pe rame şi mai mult de 1 an în miere şi faguri. Din experiența noastră, Nosemoza poate fi prevenită în peste 85% din cazuri adăugând EM PROBIOTIC PENTRU ALBINE în siropul de zahăr și prin pulverizare mai ales la sfârșitul verii (în zonele cu climă continentală, o dată cu schimbarea sezonului). Există o legătură între apariția nosemozei și utilizarea intensivă a zahărului în dietă. Prin adăugarea EM în sirop și turte, această problemă ar putea fi menținută la un nivel scăzut. Dacă Nosemoza apare la sfârșitul iernii / primăvara devreme, albinele trebuie pulverizate cu grijă cu sirop care conține aproximativ 20% EM, dar numai într-o zi însorită caldă. Gravitatea bolii este datorată virulenţei parazitului care acţionează mecanic, inflamator şi iritativ asupra epiteliului intestinului mijlociu dar şi acţiunii toxice. EM îmbunătățește funcționarea intestinului mijlociu prin susținerea formării membranei peritrofice, ceea ce este de cea mai mare importanță pentru integritatea intestinului mijlociu.

 

Loca americana si europeana

LOCA AMERICANĂ (AFB) este o boală infectocontagioasă gravă produsă de un bacil sporogen Paenibacillus larvae care afectează în exclusivitate puietul albinelor, moartea acestuia producându-se de regulă după căpăcire. Boala are un caracter enzootic, cu difuzablitate mare în stupina contaminată, evoluează sezonier, în lunile aprilie – august, cu vârf evolutiv în iulie – august. Din experiența noastră, EM este foarte eficient în prevenirea AFB. Avem mai multe cazuri de AFB care apar în stupine din apropiere, dar nu și în cele tratate cu EM, cu toate că uneori distanța dintre stupine a fost mai mică de 100 de metri. Experiențele din Argentina și din multe alte țări arată că atunci când AFB este tratat cu EM concentrat cu soluții mai concentrate de 50% , de cel puțin 3 ori (la fiecare 1-2 zile) semnele de boală se opresc, iar AFB este ținut sub control atât timp cât EM se aplică regulat (la fiecare inspecție și lucru în stupină)

LOCA EUROPEANA (EFB) este o boală infectocontagioasă produsă în principal de un streptococ, Melissococcus plutonius şi o floră bacteriană de asociaţie formată din:Paenibacillus alvei, Enterococcus faecalis şi Bacterium eurydice. De exemplu, în Elveția și Marea Britanie, EFB a pus mari probleme din cauza eșecului măsurilor sanitare aplicate, ceea ce a dus la necesitatea rezolvării problemei răspândirii lui M. plutonius. EFB este mult mai puțin fatal decât AFB. Coloniile de albine tratate cu EM sunt aproape complet protejate de EFB, iar în experiența noastră, apariția EFB poate fi ușor prevenită, dar și tratată. Nu numai din cauza interacțiunii microbiene, ci și din cauza faptului că EFB este susținut în mare parte de factori de stres diferiți, iar EM se dovedește că diminuează efectul stresorilor.

 

Acarianul Varroa – VARROOZA – 

Varroa destructoreste un ectoparazit care afectează întreaga populaţie a coloniei – puietul, albinele adulte, matca şi trântorii. Varrooza evoluează tot timpul anului. În primii 2-3 ani, boala trece de regulă neobservată. În anii următori însă numărul paraziţilor creşte rapid şi când aceştia depăşesc cu 30% numărul albinelor colonia se depopulează drastic şi moare. Împreună cu virusurile asociate albinelor, acarianul este una dintre principalele cauze ale pierderilor de peste iarnă ale coloniilor de albine și este posibil cea mai mare amenințare directă la apicultură.

Din experiența noastră, EM PROBIOTIC PENTRU ALBINE reprezintă un plus excelent la tratarea standard a Varoa cu produse comerciale. După o perioadă de doi ani, coloniile tratate cu EM arată o scădere cu 40-50% a infestării cu Varoa.

În prezent, impactul EM asupra Varoa nu este la un nivel semnificativ satisfăcător. Cu toate acestea, ne așteptăm să dezvoltăm produse EM care vor avea un efect puternic împotriva Varoa. Concluzia noastră este că EM ajută albinele infectate cu Varoa / Virus să supraviețuiască, sprijinind formarea corpului gras, ajutând astfel imunitatea și funcționarea sistemului imunitar al albinei.

 

Curat este sănătos

În experiența noastră, EM îmbunătățește comportamentul igienic al albinelor în general. Coloniile tratate cu EM sunt mai active în curățarea puietului (de exemplu, în cazurile de ascosferoza). Acest fapt este foarte important și în cazurile de Varoa.

Activitatea coloniei este puternic corelată cu activitatea matcii. Prin mărturia unuia dintre cei mai mari producători de matci, matcile tratate de EM depun cu 20-25% mai multe ouă în aceeași perioadă de timp. De aici rezultă colonii de albine care cresc mai repede și sunt mai bine pregătite pentru un cules bun.

Cel mai bine este să folosiți soluția EM PROBIOTIC PENTRU ALBINE pentru pulverizarea albinelor de fiecare dată când lucrăm în stupină, susținând astfel în totalitate microbiomul albinelor și microbii buni din stupul albinelor.. Cel puțin de două ori pe an, primăvara și la sfârșitul verii, ar trebui să pulverizăm solul stupinei cu 2,5-5% soluție EM.  Se distribuie 2,5% EM PROBIOTIC PENTRU ALBINE în sirop, de cel puțin 2-3 ori 500 ml pe colonie, primăvara și la sfârșitul verii (în climatul continental). Fiecare suspiciune de boală sau la apariția semnelor clinice este un moment în care TREBUIE SĂ SE APLICE EM PROBIOTIC PENTRU ALBINE. De fiecare dată când ducem albinele în pastoral la un nou cules, ar trebui să diminuăm stresul dând EM în sirop. În acest fel, nu doar diminuăm stresul, ci și stimulăm albinele pentru a utiliza culesul la maximum. O cantitate mică de sirop EM trebuie administrată de fiecare dată când suspectăm prezența pesticidelor în nectarul sau polenul recoltat. În climatul continental, aplicarea EM este foarte importantă în perioada pregătirii albinelor pentru iernat . Fiecare nou sezon începe primăvara, iar iernarea bună este baza unui sezon excelent. EM ajută la  formarea corpului gras și reduce stresul oxidativ, ajutând astfel albinele să supraviețuiască iernii în stare bună de sănătate.

 

Valabilitate si pastrare:

 • Termen de valabilitate: 12 luni de la data fabricatiei daca ambalajul nu a fost deschis
 • Termen de valabilitate dupa deschiderea ambalajului: 12 saptamani. Inchideti ambalajul imediat dupa fiecare deschidere pentru a patrunde cat mai putin oxigen in interiorul lui. 
 • Pastrare: intre 4°C si 25°C la loc umbrit

Cantitate: 5 litri

 

Cei ce au cumparat produsul acesta au mai cumparat :

80.00 RON

BeeVirol 5kg

50.00 RON

Apicomplex 200g

33.00 RON

Api-Vit Complex 200g Supliment nutritiv (Vitaminic)

80.00 RON

Afumator inox model american cu cilindru

  Paul Rizea - Mihailesti (2022-03-22 14:41:47)

Am scapat de nosema si de puiet varos. Unul din putinele produse care chiar face ce zice. Multumesc

  Stuparul - (2022-04-05 15:49:30)

@Paul Rizea ne bucuram sa primim feedback pentru acest produs si ca a folosit. Multumim pentru impartasirea rezultatului! Va dorim un sezon cat mai bun!

  Adauga comentariul tau

 • *
 • *
 • *
 • *

Stocul pentru acest produs este epuizat.

Daca doriti sa va anuntam cand revine in stoc introduceti adresa dumneavoastra de email.

  PRODUSUL A FOST ADAUGAT IN COS