Transport gratuit

peste 2500 RON

0377.101414

Contact

  • Contul meu | Înregistrează-te
  • RON
  • Contul meu | Înregistrează-te
  • RON
marca-trusted

Stupi

Pentru o apicultură productivă și sănătoasă, stuparul trebuie să înțeleagă nevoile naturale ale albinei și să-i amenajeze un mediu de viață care să răspundă cât mai fidel acestor nevoi. De aceea, atunci când construim stupi pentru albine, trebuie să avem grijă ca ei să îndeplinească nevoile albinelor pe de-o parte și să ușureze exploatarea stupinei pe de altă parte.


În acest articol o să vă descriu caracteristicile de bază ale unor stupi buni, precum și tipurile de stupi existente pe piața din Romania.



Caracteristicile unor stupi buni



  • Să fie extensibili, oferind spatiu suficient pentru o dezvoltare maximă a familiei de albine în perioada de vârf, cât și reducerea spațiului pentru iernare. La stupii verticali spațiul se obține prin adaugarea de corpuri oferind albinelor posibilitatea de a se dezvolta pe verticală ca și în mediul natural. Stupii orizontali trebuie să fie de capacitate mare de la început, mărirea spațiului obținânduse prin adaugarea de rame și mutarea diafragmei.

  • Să fie construiți din materiale bune izolatoare. Exemple: lemn de esență moale uscat corespunzător (brad, tei, etc ), polistiren estrudat, plastic alimentar cu inserție de aer. De reținut: grosimea pereților nu trebuie să fie foarte mare (recomandat 2-2,5 cm) astfel încât familia de albine să poată fi rapid încălzită de razele solare în iarna și primăvara devreme, pentru a facilita ieșirea la zborul de curățire și la culesurile foarte timpurii (alun, brândușe, ghiocei, etc). O îmbunătățire a încălzirii stupulor se obține atunci când ei se îmbracă în saci de polietilenă neagra sau carton gudronat.

  • Soclul stupilor trebuie să aibă o fereastră de aerisire. Ea trebuie să fie prevăzută cu un șubăr pentru a-i putea regla deschiderea. Întrebuințări:  1) Funcționează ca un magnet de apă pe timpul iernii împiedicând mucegăirea ramelor; 2) Extinde spațiului de ventilare al stupului pe timp de vară pentru a reduce numărul albinelor care se ocupă cu ventilatul și blochează urdinișul; 3)Asigură o mai bună ventilație la transportul în pastoral prin curentul de aer ce se formeaza între soclu și aerisirea din capac; 4) Permite efectuarea tratamentului cu Varachet în condiții sigure (fitilul aprins stă pe șubărul din tablă și nu există riscul ca stupul să ia foc), ușurând și munca stuparului.

  • Urdinișul este reglabil prin intermediul unui bloc de urdiniș sau printro gratie de urdiniș. În funcție de sezon și de puterea familiei de albine el este marit sau micșorat. Poate oferi un spațiu de acces mai mare în cazul unui cules puternic sau un spațiu de acces mai restrâns în perioadele fără cules sau pentru familiile mici. Reducerea deschiderii urdinișului este foarte importantă primăvara și toamna pentru a preveni furtișagul.

  • Dimensiunile corpurilor și ramelor trebuie să fie dimensiunile STAS, pentru ca stuparul să poată achiziționa rame sau unelte (ex: centrifuge, gratii Hanneman, etc) din comerț și să nu trebuiască să le confecționeze la comandă.

  • Este bine ca stuparul să folosească un singur model de stupi pentru toată stupina. Astfel poate folosi același set de unelte pentru întreținerea lor și poate muta rame, corpuri de la un stup la altul.

  • Stupii trebuie să încorporeze un hrănitor care să permită hrănirea de stimulare a albinelor, dar și hrănirea de completare, în cazul lipsei rezervelor de hrană. Un podișor hrănitor de capacitate mare este un avantaj, pentru că oferă posibilitatea efectuării ambelor tipuri de hrăniri, precum și administrarea hranei solide pe timp de iarnă fără deschiderea cuiburilor. Pentru hrănirile de stimulare se pot folosi și hrănitoare tip uluc sau hrănitoare de urdiniș.


În România există patru tipuri de stupi standardizaţi. În afară de aceștia există diferite variațiuni create pentru a permite întreținerea familiilor cu două mătci. Tipurile standard sunt:




  • Stupi orizontali pe 20 rame,

  • Stupi verticali pe 12 rame (Dadant),

  • Stupi vertical pe 10 rame (RA 1001)

  • Stupi multietajati sau o variațiune a lor: stup multietajat redus



În funcţie de cum se face ajustarea volumului interior, stupii se împart în două categorii:




  • Orizontali (ex: orizontal pe 20 rame) - ajustarea volumului se face pe orizontală prin mutarea unei diafragme

  • Verticali (ex: vertical pe 12 rame (Dadant), vertical pe 10 rame (RA 1001) şi multietajat) - ajustarea volumului se face pe verticală prin adăugarea sau scoaterea unor corpuri.


Descrierea fiecărui tip de stup în parte se va face in câteun articol separat, accesibil prin link-urile de mai jos.

Mai jos găsiţi detaliile de construcţie şi utilizare pentru fiecare tip de stup în parte. Pe măsură ce o sa scriu articolele titlurile de mai jos o să devină link-uri spre aceste articole noi.


Stupul orizontal pe 16-20 rame
Stupul vertical pe 12 rame (Dadant)
Stupul vertical pe 10 rame (RA 1001)
Stupul multietajat
Stupul Dadant pentru două mătci
Stupul multietajat pentru două mătci

Opinii la Stupi

Anonymous spune
CAND pui si niste schite?
Anonymous spune
nu din cele pe care le gasesc pe net ci unele reale, pe care sa se poata lucra
Mihai Rus spune
Merci că mă împingi de la spate. Am fost prins cu tot felul de treburi în perioada asta şi nu am mai apucat să scriu. O să-mi fac timp.
Anonymous spune
Eu sunt alt anonim. Iata ca este deja aproape 21 august, si articolele nu au link-uri... Pacat, eram si eu curios si interesat.
Mihai Rus spune
Da, e 9 septembrie si inca nu am scris. Imi pare rau ca a trebuit sa va fac să aşteptaţi. Mi-am luat ceva concediu de la anumite activităţi în această perioadă în care am avut şi concediu real de la full time job. Cer scuze ca nu am anunţat.
Anonymous spune
Atelier de tamplarie ofera spre vanzare stupi si componente ale acestora.
Atelierul este dotat cu utilaje moderne si performante, care asigura o
calitate superioara a produselor, precum si preturi competitive!

Pentru mai multe detalii vizitati site-ul www.ApiTamplarie.ro
sau ne puteti contacta la:

Tel: 0723 023 327

Mail: comenzi@apitamplarie.ro

Contact: Cristian Bone
Anonymous spune
Domnul cu Api Timplarie.ro isi face o reclama sustinuta peste tot pe unde poate intre apicultori. M-am adresat atelierului dinsului si eu, ca la pomul laudat, raspunsul a fost: "Da, putem sa va facem 10 stupi, pe 15 mai. Reveniti pe 15 mai." Asta era pe 25 aprilie! Am revenit pe 15 mai si am fost certat de domnul Done, ca nu m-am ocupat mai din vreme sa procur stupi, ca acum e sezon si dansul are mult de mucru, etc, etc, de m-am simtit vinovat ca am apelat la serviciile dansului. Ca si cum nu dansul ar fi scris peste tot ca fabrica stupi... Paradoxala atitudine... Tipica pentru perioada de dinainte de '89 .....
Mihai Rus spune
De acord. Am văzut când a fost lăsată reclama la mine pe blog şi am vizitat site-ul. Mi s-a părut nici prea scump nici prea ieftin, iar stupii păreau ok. Nu am apelat la serviciile dansului pentru că lucram cu alţi tamplari, iar stupii pe care îi doream erau personalizaţi.

Şi eu am avut însă probleme cu amânări în perioada asta, fiindcă tâmplarii iau mai multe comenzi decât pot face. O atitudine greşită care le strică imaginea. De aceea a trebuit să apelez la mai multi şi să le dau fiecăruia diferite componente din stup, de lucru.

Asta ar fi o învăţătură de minte: stupii trebuie procuraţi înainte de sezon.

Sincer nici nu aş mai merge pe cei clasici din lemn, vreau să încerc în continuare pe cei din polistiren extrudat. Costa undeva intre 200 şi 300 RON dar sunt turnaţi STAS şi au tot ce le trebuie: fund cu plasă, podişor, etc. În plus, cred că nu mai trebuie vopsiţi.

Un exemplu: http://www.nektarking.ro/stupi.php
Anonymous spune
imi puteti spune va rog la ce dimensiune faceti ramele?eduard.ionel@yahoo.com lungime si latime.
Anonymous spune
Buna.Cand se ancepe stimmularea pentru a avea stup i puternici la rapita? Ce tip de caturi sunt mai avantajoase:mic,trei sferturi s-au mari? Multumesc.
Anonymous spune
BUNA. Cand se ancepe stimularea pentru a avea stupi puternici la rapita? si care caturi sunt mai avantajoase:mici,trei sferturi s-au mari? Multumesc.
Ciprian romonti spune
Buna ziua.magazinul stuparul.ro face si stupi la comanda?ma refer la tot ce inseamna stup, inclusiv dimensiunile ramelor si nr lor intr-un corp, dimensiunile corpurilor(nr de rame).astept raspuns.inclusiv pe mail.multumesc!
Mihai Rus spune
Facem si stupi la comanda, dar ca sa se merite cat de cat, comanda sa fie macar de 10 stupi. Partea grea in tamplarie e reglarea masinilor la dimensiunile corespnzatoare si nu e rentabil sa facem putini stupi intr-o serie.
ra spune
sint specialist ecologie sint interesat de albine caut solutii de dezvoltare cau t asociat loc de munca
Iulian spune
Salut!Vreau sa cumpar cca 30 de stupi cu tot cu familie de albine.Imi poti spune cat costa unul si daca poti sa imi faci legatura cu cineva care are de vanzare?
Multumesc
RECLAMA spune
EXECUT CROTALI PTR STUPI PRET 1.80 LEI SI BANNER IDENTIFICARE STUPINA PRET 50 RON
PENTRU COMENZI SI MAI MULTE DETALI 0752865087/0731985769
iulian spune
Salut!
Vreau sa ma apuc de apicultura cat de curand. Ce model de stupi credeti ca sunt potriviti pentru mine ca incepator? Multumesc anticipat!
lavi spune
Literatura de specialitate prezinta mai multe modele de stupi , fiecare cu avantajele si dezavantajele lor dar cum practica apícola a demonstrat ca nu lada conteaza , fiecare e liber sa aleaga modelul dorit in functie de obiectivul pe care il are. Deci :
1. stupul orizontal
2. stupul vertical cu unul sau doua caturi de magazie
3. stupul multietajat
Am lucrat cu toate 3 tipurile chiar daca ucenicia am inceputo pe stupul orizontal dar pentru ca fiecare avem pareri personale , e bine sa alegeti singur varianta dorita.
Succes in initiativa dumneavoastra !
iulian spune
Vreau sa ma bazez numai pe inmultirea numarului de familii. Crezi ca stupul dadant cu 2 matci m-ar avantaja?
lavi spune
Poti incerca si aceasta varianta dar nu este singura daca te referi la inmultirea artificiala. Ai nevoie de 2 componente: albina cit mai multa si matci de calitate. Ca incepator e delicat sa vb. de cresterea matcilor, deci cumva trebuie sa ti le procuri de undeva dar atentie ce cumperi. Bafta!

Ultimile stiri

  PRODUSUL A FOST ADAUGAT IN COS