Transport gratuit

peste 2500 RON

0377.101414

Contact

  • Contul meu | Înregistrează-te
  • RON
  • Contul meu | Înregistrează-te
  • RON
marca-trusted

Stimularea, cheia succesului culesurilor timpurii

Petru a transforma un cules într-un cules de succes, trebuie ca stupii să fie puternici atunci când acest cules începe - nu înainte, nu după. Când spun puternici, mă refer la cantitatea de albină disponibilă pentru cules. Un stup puternic va strânge mai multă miere decât doi stupi mici totalizând populaţia lui de albine.

Este important să înţelegem că dezvoltarea timpurie a familiilor de albine prin metode artificiale este necesară doar în cazul valorificării unui cules timpuriu, cum ar fi cel de la salcie, păpădie sau pomi fructiferi. Nu e necesar să facem hrăniri de stimulare dacă aceste culesuri sunt prea slabe pentru a fi valorificate, în zona noastră. Se mai pot face hrăniri de stimulare, în cazul familiilor sau în cazul în care apicultorul urmăreşte mărirea efectivului stupinei prin alcătuirea de roi artificiali.

Reversul medaliei în cazul unor hrăniri stimulatorii fără sens este intrarea în frigurile roitului, chiar înainte de culesul principal. Astfel culesul este compromis, iar stuparul are multe bătăi de cap cu prinderea roilor. Nu intru în detaliu, deoarece vreau să aloc un întreg articol acestui subiect extrem de important.

Există trei stimuli în dezvoltarea familiei de albine:

  • cantitatea de miere aflată în stup

  • cantitatea de nectar care intră zilnic în stup

  • cantitea de păstură sau polen proaspăt, aflată în stup


Putem influenţa artificial aceşti stimuli, astfel:

Hrănirea de completare

Ca orice comunitate bine organizată, familia de albine va face economie atunci când rezervele de hrană sunt insuficiente. Cărţile de specialitate spun că rezerva minimă, necesară pentru o dezvoltare normala a familiei de albine, este de 10 kg miere.

În cazul în care rezerva este insuficientă, se fac hrăniri de completare cu sirop 2:1 (două părţi zahăr şi una apă). Siropul se face mai concentrat, pentru a ajuta albinele în procesul de maturare care presupune printre altele şi evaporarea surplusului de apă până la un procent de 18%-20%. Acest sirop se oferă în cantităţi mari (2 - 5 l / administrare) pentru ca albinele să nu îl consume ci să îl depoziteze în faguri.

Completarea hranei se poate face şi cu turtă de zahăr (sau pastă de zahăr). Este mai greu procesată de albine, mai ales atunci când zilele reci nu permit albinelor să aducă apă în stup. Perioada în care este consumată fiind de lungă durată, combină hrănirea de completare cu cea de stimulare.

Hrănirea de stimulare

O lege ce le dictează albinelor cât de mult să-şi extindă cuibul este cantitatea de nectar care intră zilnic în stup. La fel e şi la oameni: un venit constant care intra lunar în casa îţi permite să îţi faci planuri de viitor, pe când lipsa lui te face să strângi cureaua.

Primavara devreme cantitea de nectar ce intră natural în stup nu e suficientă, aşa că cei care doresc o dezvoltare mai accelerată a familiei de albine, fac hrăniri de stimulare. Există mai multe metode pentru a face cu sirop de zahăr 1:1 (o parte zahăr la una de apă).

Există două posibilităţi de administrare a acestei hrane stimulatorii:

  • 100-200 ml sirop de zahăr 1:1 (o parte zahăr la una de apă), zilnic

  • 800-1000 ml sirop de zahăr 1:1 (o parte zahăr la una de apă), la o săptămână

  • turtă sau pastă de zahăr


Dintre metodele cu sirop, cea mai eficientă este cea săptămânală. Din întâmplare aceasta necesită şi cel mai puţin timp de lucru. Administrarea de turtă reduce efortul stuparului crescând efortul de procesare al albinelor. Nu este o metodă rea, deci trebuie luată în calcul, mai ales în stupinele mari unde se doreste reducerea timpului de lucru.


Asigurarea necesarului de păstură sau polen

Polenul este singura sursă de proteine a albinelor. El este absolut necesar pentru hrănirea larvelor. De obicei primăvara exista destule surse naturale de polen (alunul înfloreşte încă din februarie) . Dacă totuşi ai stupina într-o zonă cu un cules foarte slab de polen, trebuie să rezolvi aceasta lipsa prin administrarea de polen, pastură sau înlocuitori artificiali.

Acestea fiind spuse, sper că v-am dat încrederea că puteţi dirija dezvoltarea familiilor de albine spre culesurile ţintă. Orice nelămurire sau întrebare aştept să o lăsaţi comentariu la acest articol.

Opinii la Stimularea, cheia succesului culesurilor timpurii

Anonymous spune
Help:poate sa imi spuna cineva cum se face pastura,artificial vorbind,daca e ok sa amestec miere cu polen si sa la administrezi sub forma de turta?in acest caz nu se poate innacri turta?sau mai bine le dai polen sub forma de turtite,si mierea cristalizata la fel? thx
Anonymous spune
Polenul se marunteste si se face praf, apoi se adauga in turte si/ sau in sirop ....dar cel mai bine este sa se presare peste ramele cu miere descapacite luate de la rezerva, sa fie presat cu lama cutitului peste miere si apoi ramele sa fie bagate in cuib langa puiet. Se obtin rezultate spectaculuase.
Anonymous spune
multam de sfat,bie de stiut,deja am cumparat turte de la un furnizor din canada(cu 15% polen,faina de soia,zahar si alte combinatii),le-am dat deja de 3 ori si deja se vad rezultatele.acum se vede ca aduc polen de afara,am vazut si ceva nectar,e puiet mult,albina noua si sa speram ca va iesi o recolta buna!
Mihai Rus spune
Salut, poti indica site-ul sau modul prin care ai găsit acele turtiţe care dau rezultate atât de bune? Sunt curios să văd exact ce conţin şi cât costă.
ionela spune
O foarte buna sursa de polen este uruiala din cereale.Este foarte indragita de albine si se obtin rezultate bune .Se pun tavite intinse cu uruiala din loc in loc in stupina .Este oricum mult mai ieftina decat polenul si cu siguranta mai bio decat stimulatorii existenti pe piata .
Mihai Rus spune
Salut Ionela, nu am mai auzit de acest iunlocuitor de polen. Ne explici un pic ce e uruiala. E cumva faina de porumb? Si zici ca vin albinele si o duc in stup? Dar oare o si consuma?
IONEL spune
Uruiala de porumb e galbena si poate pacali albina ca ar fi un fel de polen. Dar, ai grija ca daca le dai prea multa, vor incepe sa guite si sa le creasca sorici :).
ionela spune
Buna si scuze de absenta Mihai (a dat coltul ierbii cum se spune pe la noi prin Muntenia )si scuze si de arhetip .Da, uruiala este o faina din cereale ,eu o fac din porumb,grau si orz. Locuiesc la tara asa ca o folosesc pt cresterea animalelor din gospodarie .Este foarte buna crede-ma pt ca eu o folosesc de mai multi ani in aceasta perioada cand albinele au nevoie de proteina pt a creste puietul .Oricum ele isi aleg doar acei graunciori fini ca si polenul si ii depoziteaza in stup langa puiet .Este o cercetare destul de amanuntita din partea mea ,pt ca in momentul cand am auzit de la un stupar batran ca e bine sa pun din loc in loc in stupina aceasta faina (uruiala)am ras si nu am luat in seama .Sincer am crezut ca face misto de mine !Deabia cand am vazut la el si la altcineva m-am convins ca e buna .Oricum e o perioada destul de scurta cand albinele o consuma(pana apar primele flori adica februarie -aprilie ) dar pe de alta parte esentiala in dezvoltarea lor !Sunt o fire f curioasa si nu accept chiar tot ce mi-se spune asa ca experimentez si deabia apoi implementez informatia primita .Pt cei ce sunt reticenti merita observat ,analizat si apoi implementat .Oricum veti vedea ca in momentul cand veti pune tavitele cu uruiala albinele vor venii roi .Merita observat !
Mihai Rus spune
Mulțumim Ionela. Merită încercat.
BALINT spune
am sa incerc sper ca merita
IONEL spune
Albinele culeg si rumegus, cred ca orice fel de praf/pudra, in lipsa polenului, dar asta nu inseamna ca ar trebui hranite/stimulate cu rumegus :). Semanand cu zgarcenie, vei culege cu zgarcenie. N-ar fi mai simplu sa aduni cateva zeci de kg de polen de rapita sau amorfa pe care sa-l tii la rezerva pentru albinute? Oricum, polenul mai sus amintit e prea ieftin ca sa merite sa-l vinzi...
Adrian spune
Da Ionela ai dreptate cu uruiala, am vazut astazi asta, de doua zile am scapat jos la 50 m de stupi cam jumatate de kg de uruiala, si astazi am vazut albinele nu exagerat de multe, dar chiar culegeau polen, nu stiu exact ce, si urmarind cca 5 minute o albina , deja era incarcata cu polen, am ramas asa blocat, apoi am pus in stupina undeja la 2kg intinse pe o coala de azbest. seara uruiala v a ajunge hrana pentru animala asa ca a 2 a zi albinele vor avea uruiala noua :)))
gigi spune
Ma bucur ca apicultorii mei au un limbaj lingvistic bogat si elevat,in special Ionela.
MJ spune
Pe bune gigi ?! "limbaj lingvistic" ?!
Ce "pleonasm pleonastic" ai scos !!!!!!!!!!!!
ludwig spune
Limbaj lingvistic poate este pleonasm, deci comentariul despre limbajul folosit de Ionela are deficiente, deci (ca la Bucuresti!) sa se abtina comentatorii! Ionela chiar ca nu a uitat decit o virgula, in rest, respectul meu pentru corectitudinea in folosirea scrisa a limbii romane! Important pentru mine este ca dinsa(sau dinsul) mi-a dat informatii noi. Ma bucur ca printre dvs. sunt astfel de oameni! Doresc ca pe net sa gasesc informatii utile, nu comentarii sterile. Multumiri Ionela, spune un unguro-swab, care a invatat in scoli romanesti si s-a si ales cu limba romana la nivel de limba materna, pentru care multumesc sistemului...
lavi spune
Da , Ionela are perecta dreptate, stiu de f multi ani aceasta metoda de inlocuirea polenului si da rezultate f bune cu costuri minime.E bine de stiut ca in aceasta indeletnicire toata viata avem de invatat, succes tuturor!!!
juan spune
multumesc -Ionela
pantazi ovidiu spune
salutare!o rugaminte la dvs.,sunt incepator in apicultura si vreau s stiu ce hranire artificiala e mai buna in perioadele lipsite de cules?
marian h spune
Ma intereseaza pana cand trebuie sa facem stimularea cu sirop ?pana la pomii fructiferi sau pana la salcam ?
marian h spune
Revin si mai intreb cum colectam polenul ?Pe perioade de 2 - zile si apoi pauza si din nou 2-3 zile sau cum se procedeaza?
mihai spune
mai lasati gramatica si apreciati interesul de a invata si pe altii,oricum nu are ce le face rau albinelor,bravo ionela.
gogu spune
da,e bine

Ultimile stiri

  PRODUSUL A FOST ADAUGAT IN COS