Transport gratuit

peste 2500 RON

0377.101414

Contact

  • Contul meu | Înregistrează-te
  • RON
  • Contul meu | Înregistrează-te
  • RON
marca-trusted

Fonduri Europene pe Măsura 141 - Acte necesare

În articolul precedent despre Masura 141, mi-am exprimat nemuţumirea asupra informaţiilor neclare oferite de MADR pe această temă. După ce am trecut prin asta și mi s-a aprobat proiectul, vreau să aduc experiența mea în sprijinul celor care vor să acceseze fonduri europene. Cu o informare mai bună sunt sigur că experiența întocmirii unui proiect va fi mult mai ușoară.

Am ales să îmi fac proiectul la OJCA Cluj contra sumei de 500 RON, deşi aveam oferte mai ieftine la negru. Am ales OJCA pentru că ei sunt cei mai în măsură să știe cum se face un proiect pe Măsura 141 și pentru că am nimerit peste un colsuntant care si-a dat interesul (doamna Hicea Silvia).

În continuare găsiți lista documentelor de care am avut nevoie pentru întocmirea Proiectului și a Cererii de finaţare pe Măsura 141 (sesiunea 15 aprilie - 14 mai 2010):

1. Declaraţie pe proprie răspundere a solicitantului, prin care se angajează să se autorizeze. Modelul acestei declarţii e ataşat ca anexă la ghidul solicitantului pe Măsura 141. Cei mai mulţi solicitanţi aleg să devina Persoana Fizică Autorizată (PFA). Nu este necesar să te autorizezi doar după ce ştii sigur că ai primit sprijinul. E necesară autorizarea fiindcă e singura modalitate ca banii să poată fi viraţi într-un cont.

2. Planul de afaceri: la OJCA Cluj costă 500RON

3. Extras din registrul agricol + Copie după prima pagina a Registrului Agricol cu ştampila primăriei şi menţiunea "Conform cu originalul" Sunt necesare pentru a demonstra care sunt membri gospodăriei din care solicitantul face parte (doar un singur membru poate depune Cerere de finanţare), terenul deţinut sau luat în arendă, animalele deţinute şi culturile de pe aceste terenuri. În cazul meu meu a fost necesar să aduc un extras de la Dej unde am domiciliul şi alţi membri ai familiei deţin terenuri, precum şi un extras de la Bobâlna, unde eu am arendat terenul pe care ţin albinele.

4. Copie după Contractul de arendare al terenului sau Tabel centralizator de la primăria unde e înregistrat contractul de arendare. Contractul trebuie să fie pe 5 ani şi să fi început din 2009. Probabil ultima cerinţă e necesară pentru că sesiunea de toamnă 2009 pentru depunere proiectelor nu a mai avut loc. Oricum e ciudat şi mi se pare o cerinţă făcută să-ţi pună beţe în roate. Din fericire eu am început din august 2009 să mă interesez pentru proiect şi terenul îl am arendat de atunci.

5. Copii după titlurile de proprietate ale pământurilor deţinute de alţi membri ai gospodăriei.
Extras din Registrul Fermelor (APIA) + Print screen cu ştampila instituţiei. Extrasul e o adeverinţă din care rezultă că persoana căreia i-a fost eliberată nu a mai beneficiat de Măsura 141. Print screen-ul e chiar un print screen din programul pe care îl folosesc acolo. Din el rezultă că nu apari în program. Am aflat azi că aceste acte trebuie luate pentru fiecare membru a gospodăriei, pentru ca să poată fi verificat faptul că eşti unicul membru al familiei care accesează Măsura 141.

6. Extras din Registrul Exploataţiei emis de DSVSA sau adeverinţă de la medicul veterinar. Acum o săptămână am aflat că adeverinţa de la medicul veterinar nu mai e suficientă ci trebuie neapărat de la DSV. Pentru adeverinţă de la Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) Cluj ai nevoie de:

  • Adeverinţă de la primărie din care să rezulte că ai stupi în Registrul lor agricol

  • Carnet stupina. Se cumpără de la Asociaţia Crescătorilor de Albine din Romania, mai precis de la magazinul Apicola. Costă 10 RON, parcă.

  • Carnet de sănătate de la doctorul veterinar.

  • Copie dupa BI/CI

  • Buletin de analiză - nosemoză şi varroză. Doctorul veterinat trebuie să trimită probă de albine vii şi fagure cu puiet. Analiza costă în jur de 20 RON.


7. Adeverinţă de la primăria unde sunt înregistrate albinele. Trebuie să apară numărul de stupi, tarlaua, parcela şi denumirea locului pe care e vatra stupinei.

8. Certificat de producator ştampilat pe 2009 şi 2010

9. Adeverinţă de la Asociaţia Crescătorilor de Albine din Romania care să ateste că solicitantul e înscris in asociaţie. Asta nu e necesar, dar câştigi ceva puncte în plus la dosar.

10. Copia actului de identitate

11. Declaraţie pe proprie răspundere a solicitantului privind realizarea activităţilor din Planul de afaceri

12. Declaraţie pe proprie Răspundere a solicitantului privind formarea profesională. Va trebuie să faci un curs de formare prin Masura 111, cândva în primii 3 ani dupa aprobarea proiectului.

13. Declaraţie pe propria răspundere a solicitantului că nu deţine în proprietate/
folosinţă alte terenuri, animale, familii de albine, etc, în afară celor declarate în Planul
de afaceri, si nu a mai depus altă solicitare pentru obţinerea sprijinului în cadrul
măsurii 141


14. Calculul numărului de UDE pentru anul trei

Există birocrație, iar timpul, banii și nervii investiți pot fi luați în considerare, însă fondurile pot fi accesate. Din păcate o parte dintre fondurile europene acordate Romaniei an de an, nu sunt folosite din cauza neinformării populației. De aceea cred că ar trebui să ne dăm un pic mai mult interes pentru a le consuma, iar dacă informarea făcută de stat nu e suficientă, putem să ne ajutăm între noi.

Opinii la Fonduri Europene pe Măsura 141 - Acte necesare

Anonymous spune
si apoi trebuie sa te autorizezi.... si atunci impozit pe venit, taxe pe firma sau pfa, nu ai respectat planul de afaceri pt ca a fost an greu, ai pierdut stupii, si apoi vine si inapoierea banilor.... voi chiar credeti ca ne da cineva bani degeaba? ii dam inapoi inzecit, mai asteptati putin!
marcello spune
dar stiam ca daca iti faci pfa nu esti platitor de impozite si tva parca asa am inteles de la un apicultor
Mihai Rus spune
PFA, II sau SRL pot alege sa nu fie platitoare de TVA daca au rulaj mai mic de 65.000 euro pe an. Atentie ca euro e calculat la o data trecuta si e aprox 3.8 RON parca. Pe apicultura nu se platesc impozite pe profit, insa trebuie platite sanatatea si pensia
vali bar spune
eu sunt pensionar si am 53 de ani am lucrat in mina .Sper ca nu mai platesc sanatatea si pensia.
adrian spune
Daca nu mai fac dosaru in anul 3 .....ce se intampla ?
co spune
banii inapoi nu trebuie sa ii dai la aceasta masura...doar ca nu ma primesti daca la verificarea din anul 3 nu indeplinesti planul...
InterZis spune
Vorbeste in numele tau , daca nu stii cum sa manuiesti banii si planul de afaceri nai ce cauta pe temele astea aici
Mihai Rus spune
Modul in care se acorda aceste fonduri in Romania este o bataie de joc la adresa romanilor care incearca sa le obtina. Dai peste tot de neinformare si incompetenta mascata neindemanatic sub un strat de aroganta caracteristic administratiei comuniste.

Principalele neajunsuri sunt:

Problema 1. Nu exista o documentatie clara de unde sa reiasa actele ce trebuie anexate la proiect si institutiile de unde pot fi obtinute acestea. Consultantii de la OJCA nu sunt indeajuns de informati.

Problema 2. Primariile nu stiu exact formatul in care trebuie sa elibereze adeverintele necesare. Invata si ele dupa un timp, de la cei care vin sa le ceara, pe cand ar trebui de fapt sa stie asta in prealabil.

Problema 3. Cei de la MADR nu au personalul necesar pentru a procesa un numar atat de mare de proiecte prost pregatite din cauza primelor doau probleme. Ai impresia ca nici ei nu inteleg de ce se cer anumite chestii si atunci fac totul mot a mot.

Totul e conceput dupa ideea: daca vrei banii acestea, atunci umileste-te, dispera, ingroapa-te sub hartogarie, fa de mai multe ori acelasi lucru din cauza incompetentei altora, pentru ca TIMPUL TAU NU CONTEAZA. Ce e mai dureros insa, e ca toate acestea le facem pentru o suma pe care probabil un somer dintr-o tara dezvoltata o primeste din oficiu, in fiecare luna
Mihai Rus spune
Un lucru e gresit insa in ceea ce spune Anonim: banii nu trebuie returnati, chiar daca nu ajungi la numarul de stupi prevazut in proiect.

Insa are dreptate cu impresia ca acest ajutor nu e un ajutor consistent, si s-ar putea sa nu ne prea alegem cu mare lucru - asta daca o sa-l primim si nu o sa pierdem tot ce am investit pana acum in proiect fara a recupera nimic.

Eu am incercat fiindca e dreptul meu si fiecare trebuie sa lupte pentru drepturile sale. E necesar sa luptam pentru drepturile noastre daca vrem o schimbare in bine.
Adela spune
Intradevar e ceva de umblat, chiar daca alegi sa-ti faci proiectul cu o firma, insa daca nu incerci, nu o sa obtii niciodata nimic, parerea mea. Si eu am ramas placut impresionata deoarece chiar daca mai gresesc unii din institutiile statului, daca stii sa vorbesti, chiar te ajuta. Si da...sunt bani putini, dar cat de utili sunt cand iti trebuie. Si acum mai putini, poate pe urma mai multi, dupa ce ne vom fi obisnuit cu hartogariile. Sunt foarte multe fonduri europene si din pacate romanii nu stiu sa profite de ele, ca au o mentalitate gresita. Pentru mine fiecare umblatura de genul e utila, deoarece din fiecare "problemutza" mai invat cum sa rezolv/descurc ceva. Si pe mine m-a descurajat toata lumea inca de cand am inceput cu apicultura, ca nu are rost si nu merita sa-mi pierd timpul si banii. Dar, daca o faci cu placere si te tii de treaba, cred ca o sa fii rasplatit si pt timpul pierdut. Asa ca, Go for it.
Adela
marcello spune
asa am patit si eu cand am inceput sa ma apuc de apicultura ...toti radeau de mine ca vreau eu sa ma imbogatesc din muste .... asa ca nu i-am bagat in seama si am inceput sa imi cumpar stup apoi albine 1 familie si usor usor mi-am facut eu stupi .dorinta mea e sa ajung la vro 2000 de bucati dar sa fiu sanatos sa ajung pana acolo
Mihai Rus spune
Imi place atitudinea dumneavoastra.
Anonymous spune
am facut si eu pfa pentru treaba asta cu fondurile si deja au venit de la garda financiara sa ceara registre de casa, inventare la zi cu tot ce e in stupina, intrari, iesirisi la urma ca trebuie sa dau si intre 500 si 2000 ron pentru ca nu sunt puse la punct chestii care habar nu le aveam ca nu am avut de la cine sa invat nici chiar de la autoritati.cine stie poate mai bine alta data.in rest e ok cu banii primiti iti poti procura utilaje pentru stupina
Mihai Rus spune
Ne spui te rog și nouă la ce trebuie să avem grijă pentru a nu plăti acele amenzi?
Cătălin spune
Salut,
Ştiţi cumva dacă se mai pot depunde dosare în acest an?
Mulţumesc,
Cătălin
Mihai Rus spune
Salut,

Cel mai sigur mod de a afla e sa suni la OJCA in judetul tau.
Anonymous spune
doresc sa vorbesc cu anonimul
Anonymous spune
nr telefon 0727052423
Mihai Rus spune
Anonim (care ai avut probleme cu garda financiara),

Suntem interesati de experienta ta dupa acordarea fondului. Daca mai treci pe aci, si esti dispus sa ne impartasesti din experienta ta, te rog sa ma contactezi. Hai sa pregatim impreuna un articol in care sa pregatim un pic oamenii carora li s-a acordat fondul, sa nu ajunga sa afle ceea ce trebuie sa faca de la garda financiara.
marcello spune
si eu vreau mai multe detalii daca se poate adresa mea este marcels44
Anonymous spune
Cand incepe sesiunea de toamna pentru masura 141?
Anonymous spune
Daca nu am stupii necesari , dar de la primarie imi elibereaza adeverinta cu numarul suficient de stupi pentru a accesa masura, e vreo problema???
Mihai Rus spune
E o verificare in teren, pe care nu poti sa o treci fara stupi.
Anonymous spune
Cine va face verificarea in teren? Nu am decat jumatate din numarul(13) si in primavara intentionez sa achizitionez cealalta jumatate. Multumesc!
Mihai Rus spune
Cei de la DGDR. Poți începe și înainte sa ai stupii daca îi vei avea in momentul controlului.
Mihai Rus spune
Proiectele sunt depuse laDIRECŢIA GENERALĂ DEZVOLTARE RURALĂ. Ei le verifică dacă sunt corespunzătoare și pot să le respingă dacă nu sunt conform cu cerințele. Dacă proiectul e acceptat, inspectorii lor vor face o inspecție în teren pentru a poza stupina. Abia apoi proiectul e trimis la București pentru a se face baraj în funcție de punctele pe care le acumulezi.
Anonymous spune
cand se primesc banii pt masura 141????
Mihai Rus spune
Buna intrebare :) Ai fost acceptat, ai depus cererea de finantare si astepti? Eu in situatia aceasta sunt.
Anonymous spune
Am obtinut fonduri pentru apicultura mas 112 .Sunt PFA. De ce sunt obligat sa platesc impozit si sanatatea daca lucrez la stat si am carte de munca? codul caen 0149 privind venitul din apicultura se impoziteaza?
Mihai Rus spune
Salut,

Codul CAEN 0149 nu se impoziteaza - la finante la Dej (jud Cluj) unde mi-am inregistrat eu Intreprinderea Individuala (la fel e si pt PFA), stiau asta. Legat de sanatate, somaj, si fond de pensii când ești de fapt si angajat nu pot sa-ti spun nimic - mi se pare si mie o aberație, dar încă nu știu clar dacă suntem obligați sau nu a plăti.

Mi-ar place să ținem legătura. Îmi scrii te rog un mail la mihai.ionut.rus@gmail.com ca să ne cunoaștem.
Anonymous spune
Sotul smeu incerca si el sa obtina o finantare la aceasta masura in jud.Neamt ,am facut si noi dosarul dupa model de dosar deja aprobat in alt judet decat cel in care suntem noi si nu a fost bun cei de la agentia Nord-Est Neamt l-au refuzat din motive cel putin absurde cum ar fi o litera eronat scrisa la proiectul de afacere sau contractul de arenda incheiat in anul 2010 si nu in anul 2009 dar nu scrie nicaieri in ghid ca trebuie sa aiba cel putin 6 luni de la incheiere sau cifra de afacere in anul 0 trebiue sa fie 0 ca nu ai inca PF inregistrat desi planul de afacere este o previziune a ceea cea ai sa faci in viitor nu ceea ce faci in prezent sau adeverinta de la primarie cu cati stupi detii locul parcela ,primariile nu stiu cum sa emita astfel de adeverinte si la dau eronat si in definitiv ne refuza accesul la fonduri cu multa amabilitate cei drept dar tot refuz se cheama
parerea mea este munca si bani cheltuiti in zadar.
Anonymous spune
daca esti angajat platesti pentru pfa doar pt.sanatate[5,5%din salariul minim brut pe luna]trimestrial
Anonymous spune
DAN vad ca majoritatea din cei care au facut dosar pt 141 au avut probleme.va rog sa ajutati si pe cei care vor sa acceseze 141 (sa nu moara si capra vecinului)sa nu intimpine aceste probleme prin expunerea continutului dosarului inclusiv model de adeverinte pt primarii medic vet.etc.inclusiv pasii de urmat.Loc pt albine si apicultori in aceasta tara este berechet si daca nu ne ajutam noi atunci cine.Macar fondurile pt agricultura sa le luam ca drumuri si autostrazi o sa faca copii nostrii.MULTUMESC mail eurobed@yahoo.com
marcello spune
ma puteti ajuta si pe mine in asa ceva ? sunt si eu in incepator in apicultura si as vrea si eu sa accesez asa ceva si daca se poate sa tinem legatura intre noi toti apicultori las si eu adresa marcels44@yahoo.com
Mihai Rus spune
La multi ani tuturor! Scuze pentru lipsa mea de pe blog, am fost in delegatie si apoi in concediu.

Vad ca va loviti de aceleasi probleme si indoieli de care m-am lovit si eu: prea mult se tine cont de forma la verificarea proiectelelor cand important e continutul, cei care trebuie sa ne dea adeverinte nu stiu cum sa le scrie, si altele.

O sa incerc sa va ajut cu monstre din proiectul meu, iar cand o sa stiu mai multe despre contabilitate si taxe, si cu asta. Momentan vreau sa trec blogul pe adresa lui de drept: www.stuparul.ro si sunt prins cu asta. Daca aveti intrebari specifice legate de acte si modele de proiect, va rog sa-mi trimite-ti un mail la adresa de pe site. Asta pana o sa am timp sa postez totul pe blog.

Saptamana aceasta am semnat cererea de finantare la APDRP - ultima tura de birocratie inainte de primirea primei transe. Mai am de asteptat max 90 zile pana o sa intre banii in cont.

Deci am trecut prin toate etapele proiectului si astept banii. Am bajbait si eu mult, am intrebat in stanga si in dreapta. Cel mai mult m-a ajutat consultanta de la OJCA la care am hotarat intr-un final sa-mi fac proiectul si s-a ocupat ea de cele mai multe probleme de forma si mi-a spus cum trebuie sa arate adeverintele pe care a trebuit sa le aduc. De aceea, mai ales daca sunteti la primul proiect, va sfatuiesc sa apelati OJCA (Oficiul Judetean de Consultanta) pentru a scapa de multe batai de cap. Costa 500RON.

Multa bafta!

Da, banii trebuie luati si trebuie sa ne ajutam noi stuparii intre noi caci altfel nu ne ajuta nimeni.
viky spune
buna ...poate cineva sa-mi dea informataii despre actele necesare pentru Masura112.....sant din Dej...dar stupina imi este in jud Bistrita....stiti daca e obligatoriu sa am domiciliul in judetul unde am stupina? Multumesc.O seara placuta
Mihai Rus spune
Personal nu cred ca stupina si domiciliul trebuie să fie în același judet, dar pentru a putea porni trebuie să mergi la consultantii de la OJCA și să întrebi acolo.
Anonymous spune
sint din bucuresti si asi vrea si eu sa optin fonduri europene pt vreo 25 de stupi ca am o locatie undeva pe linga vilcea si as vrea sa ma apuc din placere si pt bani dar e prea mult de umblat cu acte si te cam dezamageste birocratiia asta
ovidiu spune
Foarte de trebuinta discutiile voastre, asa este rar te sprijina cineva cu o informatie buna...
As vrea sa va intreb, daca stupii si domiciliul personal sunt in judete diferite, as putea face toata documentatia ptr. 141 in judetul de domiciliu, sau este obligatoriu in judetul unde am stupii?? ...si inca ceva , daca se poate.. nu am inteles bine, unde trebuie sa ma inscriu daca vreau sa mi se deconteze cheltuielile facute pentru achizitionarea de faguri artificiali, lazi ptr. albine, medicamente etc. ..(am doar 10 stupi deocamdata), va multumesc !!!ovidiu
Mihai Rus spune
Exact situaţia aceasta am avut-o si eu: stupina pe un teren arendat si domiciliul în altă localitate. Din păcate va trebui sa umbli pe la ambele primarii (cel putin aşa a fost la mine). Trebuie să înscrii stupii la primaria unde e stupina, iar de la cealalta primărie trebuie sa scoţi altfel de documente cum ar fi cel care dovedeste ca niciunul dintre ceilalti membrii ai familiei tale, nu au accesat fonduri europene.

Cred că te referi la Asociaţia Apicultorilor care are magazine de reprezentanţă prin mai multe oraşe. Trebuie să cauţi magazinul Apicola cel mai apropiat de tine şi să întrebi cum poţi deveni membru. Nu mai ştiu cât costă înscrierea, dar taxa anuală e de 1RON per stup. Plătind asta, câştigi dreptul de a schimba ceară pe foi de ceară (dai 1kg ceară şi 5RON şi primeşti 1kg de foi (sau 900g - nu mai ţin minte)). Alte decontări nu se prea fac. Era la un moment dat vorba că se dau medicamente pentru albine sau ceva de genul, dar nu ştiu prea multe. În afară de schimbul de ceară, şi câteva puncte la proiectul pe Masura 141, Asociaţia Apicultorilor, nu m-a ajutat cu altceva, cel puţin pe mine. În schimb eu am dat ceva bănuţi în fiecare an. Mă mai duc prin magazin şi mă uit la produse, dar sunt de proastă calitate şi mai scumpe decât cele pe care le găseşti pe Internet.
ovidiu spune
Arendarea terenului, trebuie sa fie pe o anumita perioada de timp, bine stabilita, sau numai pentru perioada in care ai vevoie sa ti se aprobe dosarul?? ...si daca persoana de la care voi arenda terenul, v.a mai fi si ea implicata in acest proces, in sensul ca v.a trebui sa aduc documente care au legatura cu terenul sau proprietatile acesteia, pe scurt sa o pun pe drumuri sau nu?! ..caa.. vedeti dumneavoastra, nu toata lumea are chef de umblat si mai ales ca stie pentru ce.. ii mai vin si idei..!! multumesc..
Mihai Rus spune
Terenul trebuie să fie arendat pe 5 ani altfel nu esti eligibil. Ai grija ca in unele sesiuni au cerut ca terenul să fie arendat inca din anul anterior. Cand începi mergi la consultanții OJCA si intreaba clar ce se aplica pentru sesiune in care vrei să depui. Ca sa arendezi, v-a trebui să mergi cu arendatorul la primarie, dar dupa ce ai actul, arendatorul nu mai trebuie sa vina cu tine nicaieri.
zinica ionela spune
Am gasit ceva deosebit care sper sa va intereseze si sa va faca sa va mobilizati pt ca sunt bani de luat si daca nu-i luam noi cei care-i meritam vin smecherii si-i ia.
CE A APROBAT PROGRAMUL NATIONAL APICOL PENTRU PERIOADA 2011-2013

PROGRAM APICOL. Comisia Europeana a aprobat Programul de imbunatatire a productiei si comercializarii produselor apicole prezentat de Romania in temeiul Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului si de stabilire a contributiei Uniunii la acest program. Actiunile aprobate in Programul national apicol pentru perioada 2011-2013 pentru care se acorda ajutor financiar sunt: tiparirea si multiplicarea Ghidului de bune practici pentru apicultura si a materialelor informative; achizitia de medicamente, produse biologice si suplimente nutritive folosite in tratarea varoozei in apicultura conventionala si in apicultura ecologica, achizitia de matci, roi la pachet, roi pe faguri si familii de albine pentru refacerea septelului apicol, realizarea si implementarea Programului National de Management al Resurselor Melifere (PNMR) de origine silvica si al culturilor entomofile sub aspectul eficientizarii stuparitului pastoral din Romania, achizitia de stupi in vederea reformarii stupilor uzati deplasati in pastoral si efectuarea analizelor fizico-chimice ale mierii care atesta calitatea acesteia.
Actiunile din Programul National Apicol sunt finantate de Comisia Europeana in proportie de pana la 50% din cheltuielile efectuate de Romania pentru fiecare actiune accesata, excluzand TVA. Contributiile aprobate sunt: pentru anul 2011 (3.473.395 euro-contributie comunitara si 14.701.144 lei - contributie nationala), pentru anul 2012 (3.462.218 euro - contributie comunitara si 14.653.837 lei - contributie nationala) si pentru anul 2013 (3.446.343 euro - contributie comunitara si 14.586.646 lei - contributie nationala).
Contributia Uniunii Europene la Programul de imbunatatire a productiei si comercializarii produselor apicole este aprobata prin Decizia Comisiei din 14.09.2010, iar cursul euro este stabilit de Banca Central Europeana la data de 29.12.2009 la valoarea de 4,2325 lei, conform art.11 al Regulamentului (CE) nr 1913/2006 al Comisiei privind normele de aplicare a regimului agromonetar pentru moneda euro in sectorul agricol si modificarea unor regulamente.
Beneficiarii Programului national apicol sunt apicultori, persoane fizice sau juridice, persoane fizice autorizate organizate in asociatii de crescatori de albine, federatii, uniuni apicole, cooperative agricole sau grupuri de producatori recunoscute, conform legislatiei in vigoare. Pentru implementarea actiunilor prevazute in Programul national apicol pentru perioada 2011 - 2013, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va elabora o hotarare de Guvern, pana la finalul acestui an.
Mult succes dragi apicultori si miscati-va repede cu formularele ca astia se razgandesc de la o zi la alta.Mergeti la filialele ACA din fiecare judet si veti gasi informatiile corespunzatoare .PS :Sfat sa nu intrati fara pachetul de cafea !Traim in Romania !Si trebuie sa ne adaptam !
Mihai Rus spune
Multumim Ionela! Astfel de ajutor trebuie să ne dam noi stuparii intre noi pentru a putea să ne dezvoltăm. Felicitări pentru initiativă. Eventual când o să știe cineva ceva mai clar să mai posteze un comentariu.
Mihai Mihaescu spune
Multumesc Ionela, pentru sfatul si informatiile tale;sunt de mare folos..Te asi ruga , dc. ai timp , sa-mi spui si mie pasii care trebuie urmati incepand de la zero si conditiile care tb. indeplinte pentru a beneficia de masura 141.. Pls...
Mihai Mihaescu spune
Am citit pe acest site la acte necesare pt masura 141 si vreau sa stiu dc .1. se cere intr-adevar ca Contractul de Arendare sa fie facut inainte, am inteles ca in 2009, pentru a fi luat in consideratie..
2. se poate beneficia de masura 111 adica de pregatirea gratuita finantata de UE?
Mihai Rus spune
2. Cred ca te referi la Masura 143, pentur intocmirea gratuita a proiectului. Cel putin anul trecut nu era in aplicare. Masura 111 este pentru ”Formare profesionala, informare si difuzare de cunostiinte”. Daca primesti Masura 141, în decurs de 3 ani trebuie să faci un curs de pregatire prin Masura 111, altfel nu mai primesti bani anul 4 si anul 5.
ionela spune
Buna Mihai,un prim raspuns la cererea ta ar fi cel in care iti spun ca pt a obt fonduri pe masura 141 trebuie sa ai minim 24 de familii de albine inscrise in registrul agricol al primariei de unde locuiesti .Cursurile de apicultura ,daca nu le ai ,nici o problema le poti incepe caci ai timp pana la noua sesiune (aprilie-mai).Si varsta pana in 40 de ani iti va aduce un punctaj mare ca de altfel si sexul (de preferat feminin ) Nu glumesc ,se obtine punctaj !!!Daca esti casatorit poti trimite sotia sa faca dosarul pe numele ei si atunci va face si cursurile apicole.Subliniez acest pct pt ca pe aceasta masura sunt f multi aplicanti si daca nu ai un punctaj mai mare risti sa pierzi toata investitia(spagareala de rigoare ) si timpul pe care-l vei pierde cu strangerea actelor si crede-ma ca nu-s putine.Eu am rezolvat treaba cu dosarul in doar 3 zile in a 4 zi am depus proiectul la APIA .Am avut sansa sa intalnesc numai oameni deosebiti care m-au ajutat cu actele necesare .In primul rand cred ca primul pas care trebuie facut e sa-ti gasesti un consilier bun care sa-ti indrume pasii .Eu am avut unul deosebit care a pus f mult suflet .L-am contactat in ultima saptamana in care se mai primeau proiectele adica pe data de 10 mai si pe 13 mai deja am depus proiectul(pt ca duminica seara am aflat de la cineva acest lucru iar eu stateam relaxata pt ca niste binevoitori imi spusesera de sesiunea din octombrie ).Iti spun ca sa realizezi ca se poate face orice atata vreme cat ai un vis de implinit .UNDE E VOINTA EXISTA SI PUTINTA NECESARA !Nimic in viata nu e intamplator si faptul ca urmaresti tot ce se poate in acest domeniu inseamna ca ai suficienta vointa .Imi permit sa-ti dau si un sfat :Stai departe de oamenii care iti micsoreaza ambitia,oamenii mici intotdeauna fac asta,cei cu adevarat mari te fac sa te simti ca si tu poti deveni mare.Depinde numai de tine sa-ti implinesti visul .Iti spun din proprie experienta ca am intalnit multi oameni care m-au descurajat dar am intalnit si oameni care m-au ajutat neconditionat !Ce tine de acte si pasii de urmat sta scris si pe acest blog ,beneficiarul este un tip foarte metodic (doar e stupar nu !?)si a scris cu lux de amanunte toate cele necesare .
Felicitari gazdei !
Mergi la consultanta agricola si cu siguranta vei gasi pe cineva care sa te ajute .Ei stiu cel mai bine ce acte sunt necesare pt ca se fac tot felul de modificari de la o sesiune la alta ! Mult succes !PS daca ai mai putini stupi nici o probleme faci inmultire artificiala si ajungi la nr cdt e sa te mobilizezi de acum si sa incepi stimularea ca sa ai de unde sa divizezi .Anul trecut am iesit cu 9 din iarna si pana in iunie cand au venit in control aveam deja 25 .Se poate si asa crede-ma dar cu eforturi f mari !Spor la treaba !
Mihai Rus spune
Ionela merci pentru aprecieri, iar la ce ai scris tu aș vrea doar să fac niște adăugiri.

Niște precizări:
1. Pentru a putea intocmi proiect pe Masura 141, ferma ta trebuie să aibă minimum 2 UDE (Unități de dimensiune economica). Un stup valorează 0.083 UDE. Dacă ferma se compune doar din stupi, ai nevoie de 25 * 0.083 = 2.075 UDE.

2.Cursuri de apicultură nu mai e nevoie să faci de anul trecut încoace. Nu aduc puncte(citește ghidul la Criteriile de selecție a proiectului) si nu sunt necesare la deschiderea firmei , căci se poate înființa PFA dfoar cu Certificatul de producator.
ionela spune
1Eu am facut un act de comodat prin notariat dar mi-s-a cerut si contract de arendare asta dupa ce am depus proiectul .Pana la urma nu am mai facut contract de arendare si mi-au primit si asa dosarul Eu cred ca de fapt ne pun pe drumuri pt ca nici ei nu stiu ce vor si ce li-se impune sa ceara
2De masura 111 vei avea parte deabia dupa ce-ti vei primii banii Adica in urmatorii 3 ani esti obligat sa faci cursurile respective pt ca altfel daca nu te scolesti nu stii sa-ti administrezi firma si nu mai primesti bani in urmatorii 2 ani Referitor la asta parerea mea e ca sunt f multi bani de cheltuit si trebuiesc justificati asa ca se mai absorb niste fonduri...
Mihai Mihaescu spune
Multumesc Ionela,
pentru sfaturile si incurajerile tale, si iti voi spune daca voi izbuti (sper) ca sa te bucuri impreuna cu mine...Dar pana atunci e drum lung, si trebuie sa incep numaidecat.. Dc. o sa intampin obstacole o sa fac iar apel la bunatatea ta pt a iesi din ele...Numai bine!
ionela spune
vad ca suntem cam in acelasi timp pe net ,succes in ceea ce vei face si te mai astept !Dumnezeu sa-ti lumineze mintea , sufletul si calea, ca sa poti sa iei cele mai bune decizii !
viky spune
Buna...as dori informatii in legatura cu actele necesre pentru masura 112....si coditiile de accesare a acesteia.....va multumesc mult.o seara placuta
Mihai Rus spune
Am experiență personală doar cu 141, dar actele sunt asemănătoare. Dacă ai niște întrebări punctuale despre 112, te rog să le scrii și am pe cine să întreb ca să aflăm răspunsurile.
Mihai Mihaescu spune
Buna Ionela,
n-am mai trecut de mult pe aici pt ca am inceput sa strang la acte.Am copiat registrul Agricol si trebuie sa-l duc la consultanta. Mi-am facut si certificat de producator; urmeaza sa iau medicul veterinar sa-l aduc la stupina pentru a lua probele, numai ca astea trebuie duse pana in ora 11 de dimineata si sunt ocupat cu servicul de dimineata...Ce te asi ruga daca se poate...Asi avea niste intrebari mai discrete in legatura cu unele aspecte de cea ce tine acte si asi vrea sa vb. la telefon sau pe mail....Telefonul meu este 0764854628 ;mailul: mihai_cvi@yahoo.com...Numai bine.
ovidiu spune
Cand se deschide sesiunea de depunere a proiectelor pentru fondurile europene, anul aceata si daca se poate incepe de pe acum strangerea tuturor documentelor ce vor compune dosarul? ms.
Mihai Rus spune
Calendarul sesiunilor de pe 2011 a fost publicat pe http://www.madr.ro/

Adeverintele au in general valabilitate o luna, deci ar trebui sa le scoti cu max o luna inainte de depunerea dosarului.
ovidiu spune
Ms ,,şefule"...era chiar prima din lista MADR.. perioada de depunere a dosarelor, de mare ajutor ne esti, multumesc inca odata si mult succes in continuare !!!
ovidiu spune
Am vazut pe MADR ca prima sesiune de depunere a dosarelor ptr masura 141, incepe la 1 iulie, si una dintre conditiile care te ridica la punctaj, este sa fii inscris in Asociatia Apicultorilor cu 6 luni innainte (nici nu stiu daca mai amtimp..), intrebarea este daca si la APIA trebuie sa figurez din nainte cu ceva timp sau nu e nevoie, ca nu prea am inteles bine? multumesc
Mihai Rus spune
Da, condițiile acestea: să fii înscris de 6 luni în asociație și să prezinți actele de la Registrul Agricol din anul precedent pentru sesiunea din primăvară sunt enervante. Ei vor prin asta să-i descurajeze pe cei care își încropesc stupina în grabă doar pentru fonduri și nu vor să devină stupari de fapt. Sincer, la cât de pasionați sunt stuparii de apicultură, eu nu mi-aș face probleme, dar asta Masura 141 e și pentru alte domenii.

APIA – Agenția de Plăți si Intervenție în Agricultură te are în baza de date dupa ce accesezi fonduri europene sau de la stat. Cum tu nu ai mai accesat încă nimic, de acolo vei lua doar o adeverință (print-screen dintr-un program de-al lor) în care va spune că nu ești înregistrat. Din acest moment toate datele de care vor avea nevoie sunt luate din Registrul Agricol de unde trebuie să aduci niște adeverințe. Actele de la APIA au fost introduse doar ca cei care deja sunt înscriși la APIA să fie în concordanță cu Registrul Agricol.

Din păcate chiar dacă nu mai ai de-a face cu APIA, adeverințele de la Registrul Agricol trebuie sa fie de anul trecut, dacă sesiunea e pana in 31 mai a anului curent. După cum arată calendarul sesiunilor pe anul 2011 http://www.madr.ro/pages/dezvoltare_rurala/calendar-sesiuni-2011-pndr-revizuit.pdf toate documentele de la Registrul Agricol se vor referi la anul 2011.
Mihai Rus spune
Ionela ne scria pe 26 ianuarie un comentariu de care ar trebui să ținem cont legat de Masura 112 și Masura 141. Îl găsiți aici: http://blog.stuparul.ro/2010/07/apicultura-video-cre%C8%99terea-matcilor-cutia-jenter-partea-1.html#comment-370

Atenționarea ta referitoare la Masura 112 (Instalarea tinerilor fermieri) este foarte bună. Dacă faci 141 nu mai poți face 112. Însa trebuie să ținem cont ca la 112 dimensiunea minimă a fermei pe care o ai sau trebuie să o faci (si o faci pe banii tai mai intâi și apoi primești fondurile) este de 6 UDE = 73 stupi.

Masura 121 (Modernizarea exploatațiilor agricole) e și cu contribuție din partea celui care accesează, iar această contribuție ajunge la 25% – 60% din proiect in funcție de anumite condiții pe care le îndeplinești.
ovidiu spune
ms foarte mult Mihai, ptr ajutor... mai am o intrebare, daca nu te.am plictisit cumva : ,, profesia mea nu.mi permite sa am al doilea venit sau sa ma inscriu in vre o forma asociativa etc. .. tatal mel are un teren , casa si o gospodarie la tara, deci la numele lui trecute toate acestea si drept urmare ar putea chiar el in locul meu sa acceseze masura 141.. daca de exemplu as vrea ca sotia mea sa poata accesa masura, ar fi posibil? Adica daca si.ar face viza de flotant acolo la tara unde am stupii, ar devenii membru de familie si ar fi posibil sa reuseasca??As vrea sa fac asta deoarece sotia ar castiga niste puncte in plus la dosar cu ajutorul varstei, in comparatie cu cea a tatalui care depaseste 50 ani..ms
Mihai Rus spune
Am auzit ca multi fac 141 pe membri mai tineri ai familiei pentru a castiga puncte. Nu cred ca trebuie flotant pt sotia ta. Mai bine ia in arenda pe numele ei de la tatal tau si deschide pozitie in registrul agricol cu terenul arendat si stupii. Eu asa am facut, nici eu nu am avut teren pe numele meu. Abia apoi am aflat ca puteam pune pe terenul oricarui membru al gospodariei din care fac parte. Sper ca ti-am raspuns la intrebare.
robert spune
sal am si eu o intrebare cati stupi am voie sa tin in gospodarie la tara si vare este distanta dintre stupi si vecini???cati stupi imi trebuie casa pot sa iau fonduri?
Mihai Rus spune
Sigur. Minim 25 pentru masura 141. poate chair 27 stupi mai nou.
ovidiu spune
Azi am fost si eu la consultanta Agricola, si pentru ca si altii m-au ajutat o sa va zic si eu ce am mai aflat, poate nu e chiar atat de nou, dar eu imi fac datoria : initial le.am spus ca nu am decat 10 stupi dar le.am promis ca pana la control voi face pe naiba in patru si voi avea 25, la care consultanta sau lucratoarea de acolo a inceput sa imi faca calculul UDE.urilor, punand in compensatie la cei 10 stupi si ce m.ai am prin gospodarie, adica : cata vita de vie am, cate gaini am, porci, vite, pomi etc. si in final mi.a spus ca de voie indeplinesc conditiile pentru masura 141, fara sa am la numar, cum v.am spus , cei 25 de stupi...sper sa fie de ajutor la cineva !!!

Mai trageam cu urechea si ce se vorbea si cu alti cetateni care doreau acelasi lucru si discutau cu alti consultanti, dar sa stiti ca nu toti au o viziune optimista sau incurajatoare pentru oameni, mai mult ii descurajaza cu expresii de genul : ,,ai grija baiete ca nu e de joaca , esti inregistrat la fisc, fiscu o sa fie pe tine cu impozitele etc. deci tine mult si de ambitia fiecaruia..Si nu uitati micile atentii, cum s.a mai specificat pe acest blog!!
Mihai Rus spune
Salut Ovidiu, îmi place atitudinea ta plină de inițiativă. Mi-a plăcut că ai pus întrebări dar te-ai și informat singur. Așa ar trebui să fim toți dacă vrem să ne meargă mai bine. Foarte bine punctat la calculul UDE, mie mi-a scăpat această specificare. Nu e necesar ca toți UDE să vină din stupi. Mie mi-a calculat niște UDE chiar și pentru pășunea pe care am stupii. Iar dacă cineva are și alte animale asta contează și mai mult.

Înțeleg nevoia de a da atenții celor din funcții publice pentru a-i face mai binevoitori și a ne da explicațiile de care avem nevoie. Însă făcând asta perpetuăm atitudinea de inferioritate și frică înrădăcinată greșit, dar adânc în sufletul românului când vine vorba de relațiile cu instituțiile statului. Această atitudine nu există în țările dezvoltate și până românul nu v-a prinde încredere în el însuși, schimbări mari nu vom vedea. Eu vă încurajez să vă cereți măcar din când în când drepturile fără acea ciocolată sau ce o fi ea, ci pur și simplu cu hotărâre calm și siguranță. Însă pentru asta trebuie să ne informăm mai bine despre drepturile noastre și să fim în cunoștiință de cauză atunci când cerem ceva.

Acest blog susține această atitudine. Prin informțiile despre fonduri și discuțiile publicate aici, doresc să dăm încredere oricărui stupar sau viitor stupar că poate accesa fonduri europene. Prin articolele de specialitate apicolă deja publicate și comentate mereu de către voi, precum și prin cele ce vor să vină, doresc să dăm stuparului eficiență în dezvoltarea și managementul propriei stupine.

LA MAI BINE! și LA MAI MULT CURAJ ȘI INCREDERE!

Dacă eu am reușit fără nicio ciocolată sau cunoștiință, și voi puteți reuși!
ionela spune
Felicitari Mihai pt sansa ta cat si pt atitudinea pe care o invoci !Crede-ma ca iti spun din proprie experienta ca o persoana care a "experimentat foarte multe birouri ",pana cand nu pui ciocolata pe masa ,nu primesti nimic!Sau poate ca ai suficient timp si bani, la dispozitie sa poti astepta conform procedurii o semnatura care se poate rezolva in 5 min ,dar fara ciocolata se rezolva in 2-15 zile depinde de caz.Am incercat si ceea ce spune-ai tu ,mi-se parea ca din moment ce sunt pusi in aceea functie,acei functionari ar trebuii sa fie in slujba cetateanului, ce farsa,ei sunt pusi acolo pe spaga , pe criterii politice si trebuie sa-si recupereze investitia.Ei bine nu-mi permit sa pierd timpul si banii pt doar 2 lei cat costa o ciocolata,locuiesc la 40 km de oras si m-ar costa mai mult daca as astepta conform procedurii !Asta nu inseamna ca incurajez acest gen ,dar am obs ca da un randament extraordinar .De fapt cu totii suferim de atentie iar in momentul cand cineva ne stimuleaza acest simt facem tot posibilul sa ducem la bun sf ceea ce ni-se cere !Cu gesturi marunte poti face cele mai marete lucruri !
Mihai Rus spune
Ai dreptate Ionela, uneori e mult mai greu fara ciocolata. Recunosc, prin atitudinea mea va indemn probabil sa va complicati viata dumneavoastra ca si individ, pentru a face sa mearga mai bine o tara. Acesta ar putea fi un semn de nebunie, nu neg asta :) Nu vreau si nu pot sa oblig pe nimeni, ceea ce incerc e sa usurez un pic tot procesul pentru cei care pornesc de la zero cu masura 141. Sa le dau informatii si putin curaj. Fiecare alege daca foloseste sau nu ciocolata.
ionela spune
Mai Mihai nu trebuie sa te consideri nebun doar pt faptul ca incerci sa fi mai diferit decat marea masa a populatiei !De fapt starea de sanatate psihica este data de societatea in care traim de aici rezulta ca avem o societate bolnava la nivel macro dar si micro .Ai dreptate nu poti obliga pe nimeni sa actioneze conform principiilor tale (destul de sanatoase de altfel, dar nu la noi , poate peste hotare)!Eu am tot insistat asupra gestului "de mica atentie"pt ca asemeni tie,am procedat si eu,si am vazut ca nu merge .Acest gen de actiune este f folosit in vanzari si este preluat de la tarile asiatice,adica eu iti ofer un mic suvenir si tu la nivel subconstient te vei simtii dator sa cumperi ceva de la mine !Deci,de ce sa nu pot oferii mici suveniruri potentialilor" clienti "din moment ce bilantul beneficiu /costuri este mai mult decat echitabil !Cu 2 lei obtin :20 lei costul unui transport in plus (daca astept conform procedurii),10 lei(minim)costul unei mese in oras (trebuie sa mai si mananci cand faci atata cale nu?)costul unei zile de munca pe care o pierzi in plus,costul nervilor si a stresului ....lista ar putea fi destul de lunga asa ca nu vad de ce sa nu ofer ceva mic pt ca sa pot sa primesc ceva mare!Pana la urma cred ca tine de capacitatea fiecaruia de a-se adapta la aceasta viata ,cu totii avem libertatea de a alege ce e mai bine pt noi ,si mai cred ca tine si de felul fiecaruia de a fii .Un om care nu e capabil sa primeasca, nu va putea nici sa ofere .Exista un echilibru in toata viata (cald-rece,noapte-zii,bun-rau....)si cu ce mana dai tot cu aia primesti !In ce priveste incurajarile la adresa aplicantilor masurii 141 sunt laudabile doar ca, cu o floare nu se face primavara.Parerea mea e ca atunci cand ai ajuns sa pui o intrebare inseamna ca esti pregatit pt raspunsul pe care deja il cunosti in sufletul tau dar nu stii cum sa-l scoti la suprafata !Exista un proverb care spune UNDE E VOINTA EXISTA SI PUTINTA NECESARA asa ca daca vei fi suficient de motivat vei gasii si calea pe care sa o parcurgi .Numai oamenii profund motivati reusesc in ceea ce-si propun ,cei care doar ar vrea...., sau au auzit si ei ca s-ar putea ....nu au de ce sa inceapa acest proiect pt ca vor cheltui banii degeaba .Mult succes tuturor celor care au suficienta vointa sa inceapa ceva pt ca putinta va venii si ea garantat !
ovidiu spune
..asa ionela, cearta.l :)) !!!
Mihai Rus spune
Oki Ionela și Ovidiu, dar macar sa fie cu stafide - e preferata mea. :)

Am înțeles idea voastra, dar probabil nu înțeleg pe deplin contextul în care ați aplicat-o, ca sa pot fi pe deplin de acord. Haideti mai bine sa continuam discutia despre masura 141 ca să nu ne îndepartăm prea tare de la subiect.
ovidiu spune
Am inteles ,,sefule" !!! mai glumim putin..

Ma tot gandesc , insa, sa am grija sa incep la timp a-mi strange actele necesare.. sa nu ma trezesc prea tarziu, ca doamna de la consultanta agricola zicea ca incepand din aprilie sa-mi scot Certificatul de Producator, dar nu stiu la medicul veterinar cand sa merg sa.mi inscriu stupii : mai innainte cu cateva luni sau atunci cu o luna innainte cant trebuie sa iau de la medic adeverinta aceea ??.. iar in lista cu actele pe care trebuie sa le aduc nu se specifica nimic de cursul de apicultor, deci inseamna ca nu e nevoie !! poate ma mai poti ajuta putin Mihai ??ms
Mihai Rus spune
In asociația de apicultori sa te inscrii cât de repede ca să ai vechime. La doctorul veterinar poți să te inscrii din timp și o sa ceri adeverința doar la momentul potrivit. Poți să arendezi pămantul daca nu ai pământul tău. Poți face certificatul de producător din timp, însă înțelege-te cu consultantul cu care faci proiectul ce producție să pui. Adeverințele cu termen de valanbilitate de o lună le lași pe mai târziu. Cam asta ar fi în mare.
ovidiu spune
iti multumesc inca o data pentru ajutor si iti spun sincer ca daca nu ar fi existat blogul acesta, care mi.a adus toate raspunsurile de care aveam nevoie, nu cred ca m.as fi gandit la vre un proiect din acesta pentru finantare..!! cu productia cum ma sfatuiesti sa fac?ca aici chiar nu stiu nimik? ms
Mihai Rus spune
Mă bucur nespus de tare că ai fost ajutat atât de mult de acest blog și simt implinire cand ma gandesc la orele petrecute aici scriind.

Eu am trecut pe certificatul de producator 25 stupi si o productie de 300 kg miere din care 50kg pt consum propriu și 250kg pentru comercializare. Însă ținand cont ca anul trecut a fost foarte rau, am produs mult mai putin. Poți trece o producție de între 200 si 300 kg pentru 25 stupi. Dacă l-as face eu acum as trece mai putin de cele 300kg pe care le-am trecut. În funcție de această producție se v-a masura in anul 3 daca ai crescut cu 20% (parca atat trebie sa cresti productia). Însa acest lucru nu e ingrijorator, caci daca cresti numarul de stupi cu 200% cum ti se cere, producția v-a crește garantat.
ovidiu spune
Ce parere ai Mihai, te avantajaza daca ai cat mai multe UDE, stii ca tre sa ai intre 2 si 8 UDE??
ovidiu spune
Am intrebat pentru ca tatal meu, are peste cei 40 de ani care se cer, pentru a castiga puncte si ma gandesc unde as putea sa le recuperez in caz ca sunt prea multe dosare si va trebui sa se faca o departajare..ms
Mihai Rus spune
Înțeleg situația însă mai mulți UDE nu fac nici o diferență la punctaj. Poate puteți însă lua puncte pentru zonă defavorizată și pentru înscrierea într-o asociație. O soluție ar fi să faceți proiectul pe un membru mai tânăr al familiei, ca să primiți și punctele pentru sub 40 ani.
pngflorin spune
Am o singura intrebare vis a vis de accesarea masurii 141, daca sunt inregistrat la APIA cu cod unic de inreg datorita faptului ca am o suprafata de vita de vie pe care am primit si subventii, altele de cat cele prin FEADR, pot sa devin eligibil pe un proiect cu albine ?????
Mihai Rus spune
Imi pare rau, nu ştiu să vă răspund la această întrebare. Poate ştie un alt cititor. Dacă nu v-a trebui să întrebaţi un consultant OJCA.
Florin spune
Stie cineva cand se vor afisa si unde aprobarile pentru masura 141 depuse in sesiunea din toamna 2010? Sau daca stiti cand se vor aproba. Va multumesc!
Manea Florin spune
salutare,fratilor! am si eu cateva intrebari la care nu prea gasesc rasp. intai,daca stie cineva cam de cati banuti te scuturi pentru toata treaba ca sa stiu cum imi programez miscarile. multumesc mult
Mihai Rus spune
Un raspuns realist ar fi intre 800-1000 RON. 500 RON proiectul, 250 RON firma, etc.
Eliana Toma spune
Buna ziua ..! iertati-mi indraznela de-a va deranja , doresc o informatie pentru parintii mei , dumnealor au 30 de famili de albine si au varsta de 60 de ani... intrebarea mea este : daca parintii mei au etatea de 60 ani, pot sa depuna acte pt a primi sudventii la fondul european??? Care sunt procedurile pt a intocmi actele ??? Va multumesc din suflet..!!!
Mihai Rus spune
Din pacate cred ca limita de varsta este 60 ani. O solutie ar fi gasirea unui membru mai tanar al familiei pentru a face actele. Pentru pasi puteti cititi articolele despre fonduri europene de la mine de pe blog
co spune
proiectul se poate face pe orice membru al familiei cu conditia sa fie inscris in registrul agricol la primarie...
sergiu_brasov spune
Salutare,
As vrea sa ma apuc si eu de apicultura si daca tot exista posibilitatea sa accesez si bani europeni de ce nu. Am si eu cateva intrebari daca inca nu am stupina (intentionez sa fac achizitiile in primavara pt ca sunt incepator) ma pot inscrie la ascociatia apicultorilor inca de acum astfel incat in primavara sa am cele 6 luni vechime? Alta intrebare ar fi daca sunt necesare facturi pentru a domonstra ca au fost cheltuiti cel putin 1500 euro (suma care se primeste de la UE in primul an) intreb pt ca intentionez sa imi construiesc singur stupii iar albinele le voi lua de la un prieten stupar care nu are nici o treaba cu legea si nu va putea emite factura. Si inca ceva am un pfa in standby cu domeniu de activitate "intermedieri in comertul cu produse diverse" credeti ca mi-as putea schimba doar domeniul de activitate pentru a nu imi face alt pfa. Si un ultim lucru ca am auzit destule povesti poate sa imi spuna cineva pe bune ce cantitate medie aproximativa de miere produce o familie de albine intr-un sezon, stationar si pastoral.

Multumesc
Mihai Rus spune
Mie nu mi s-a cerut dovada stupilor cand m-am iscris in asociatia apicultorilor, deci cred ca poti sa te inscrii inca de anul acesta (bineinteles va trebui sa platesti si cotizatia pe anul in curs). La partea cu facturile nu pot sa-ti dau un raspuns exact, cel mai probabil ca o sa-ti trebuiasca in anul trei ca si dovada a celtuirii banilor pentru a mai primi si ultimii doi ani. poti sa iti cumperi extractor si alte utilaje daca stupii ii cumperi fara factura. La PFA nu stiu daca se poate schimba domeniul de activitate - va trebui sa intrebi la Registrul Comertului. O medie la productia de miere pe stup per an ar fi intre 10kg stasionar si 50 kg pastoral (la mai multe culesuri).
alyna spune
Buna!mam inscris la un curs de apicultura,si intenzionez sa ma apuc de apicultura.care sunt primii pasi.am intentia de a cumpara ceva stupi din primavara asta.dar inca nu am inteles bine,pentru a accesa un fond european nerambursabil care masura mi sar potrivi,avand in vedera ca o iau de la zero.(masura 141,112 sau 121)si cand va fi urmatoarea sesiune care sa pot incepe proiectulsi depunerea lui.multumesc anticipat
Mihai Rus spune
141 - ai nevoie de 25 de stupi (chiar mai putini daca ai in gospodarie si alte culturi sau animale) - 1500 euro/ an 5 ani
112 - ai nevoie de vreo 70 stupi (nu mai stiu acum cat e exact - poate ma corecteaza cineva care știe) - intre 10.000 si 40.000 euro in doua transe (cine si-a facut mai recent 112 va rog sa ma corectati).

Pentru informatii clare despre masuri si cand se deschid sesiunile cel mai bine studiati pe www.madr.ro Multa bafta!
Nelu spune
De cind trebuie sa figurezi in baza de date la apia ca sa poti beneficia demasura 141 .Din ce an luna zi s.a.m.d.va rog
Mihai Rus spune
De la Apia era necesar sa iei o adeverinta cum ca nu ai accesat alte fonduri. Deci trebuia sa nu figurezi deloc cu asa ceva. Asta era in 2010. Cred ca e la fel si acum. Rog pe cei care au facut 141 in 2011 sa confirme.
florin spune
Exista vreo problema daca stupii nu sunt ai mei si doar ii iau pe durata controlului urmand sa-i cumpar ulterior din banii europeni?terenul concesionat si acreditarea de apicultor trebuie sa-o am de 6 luni atunci cand fac proiectul?ce suprafata de teren imi trebuie ptr. a accesat programul 141?multumesc
Mihai Rus spune
Normal fondurile nu se pot lua daca nu ai inca stupii. La dosar ai nevoie de adeverinta de la medicul veterinar. Mai trebuie sa ii inscrii la primarie in registrul agricol (la primaria unde e terrenul), sa-ti scoti certificat de producator, si poate chiar sa-i inscrii intr-o asociatie de apicultori. Ce sa zic, in masura in care se poate face asta fara a avea stupi - se poate.

Pentru mai multe detalii verifica ghidul solicitantului : http://www.madr.ro/pages/page.php?self=03&sub=0302&art=030202&var=030202
circiumaru marius spune
pt ca proiectul sa fie eligibil tre sa fii inscris cu 6 luni innaine la primarie?
eu vreau sa aplic pentru 141 si vreau sa cumpar stupii in primavara . tre sa ma inscriu de acum?
Mihai Rus spune
Stiu ca terenul daca e arendat trebuie sa fie arendat de anul acesta ca sa poti face dosar in primavara anului viitor. Nu stiu daca e necesar sa inscrii si stupii din anul acesta la primarie. Citeste ghidul solicitantului: http://www.madr.ro/pages/page.php?self=03&sub=0302&art=030202&var=030202 , iar daca nu gasesti acolo raspunsul intreaba la OJCA.
cipiradu77 spune
pentru proectele depuse in iunie 2011 a primit cineva ceva?
cipiradu77 spune
eu am depus proiect pe masura141 si inca nu am primit nici un raspuns
cipiradu77 spune
tocmai am fost deranjat de postas, am primit notificarea privind evaluarea cererii de finantare .Bafta tuturor si sarbatori fericite.
Mihai Rus spune
felicitari!
racean spune
daca are cineva informtii in ce faza au ajns proiectele cu masura 141/2011 va multumesc racean / fonduri europene apicultura//
racean spune
am mare nevie de faguri si de rame cantitate mai mare daca poate sa/mi de/a o adresa in tara s/au un nr de tel va multumesc un pret bun
LUPU NELA spune
Am vizionat filmuletul despre "cutia Jenter", va rog sa-mi oferiti mai multe informatii teoretice despre inmultirea matcilor prin aceasta metoda si de unde pot cumpara aceasta cutie?
Va multumesc!
Mihai Rus spune
Se poate cumpara de la noi de pe magazin: http://www.stuparul.ro O gasiti sub numele de cutia Nicot - patent francez aproape identic cu cutia Jenter, chair putin mai practic. O sa incerc sa mai montez din filmultele facute in stupina cu cutia Nicot si pentru mai multe detalii ma puteti contacta prin email.
Vio spune
pentru a accesa fondurile 141,112 se poate pleca doar cu roiuri(4-5rame), adica acestea se ia in calcul sau treb familii (10-12 rame). nu stiu cate rame treb sa aibe un stup ca sa te incadrezi in acele ude.Multumesc!
Mihai Rus spune
Linistit poti porni cu roiuri. Inspectorii care iti vor vizita stupina nu se uita in stupi.
Păclişan Gelu spune
Buna
Am si eu cateva intrebari legate de accesarea fondurilor europene
Familia mea are un nr.de 26 de stupi de albine .
Am varsta de 26 de ani ,traiesc impreuna cu parinti la sat dar ei au contractul de proprietate pe locuinta . locuinta care se afla in judetul Hunedoara oras Călan (care din cate stiu e declarata zona defavorizata ) . Am apsolvit o scoala profesionala si nu am cel putin deocamdata nici un curs de apicultura. Problema e ca in aceasta zona salarile sunt mici si nu prea am resurse finaciare semnificative.
1 Vreau sa stiu ce nr. minim de stupi este necesar
pt. a putea accesa aceste fonduri tinand cont ca din cate am inteles valoarea UDE sa modificat.
2 Cat ma costa infintarea unui PFA tinad cont ca trebuie sa imi fac si o declaratie de comodat
3 Cam ce fonduri as putea sa accesez in momentul de fata sau cam cat de mare ar trebui sa fie aproximativ investitia ca sa pot accesa fonduri.
4 Cat ma costa actele necesare acesari acestor fonduri. Si cam care este valoarea fondurilor pe care as putea sa le accesez.

Va multumesc si sper ca nu v-am plictisit cu cerintele mele :D
Mihai Rus spune
1. Dupa ultimele legiferari : http://www.apdrp.ro/uploads/Docu%20FEADR/Nota_calcul_UDE_M112_M121_M141.pdf legate de calculul UDE si tinand cont ca minumum pt Masura 141 e 2 UDE, ai nevoie de 26.3 stupi (un stup valoreaza 0.076 UDE).
2. Aprox 300 ron
3. Masura 141 http://www.madr.ro/pages/page.php?self=03&sub=0302&art=030202&var=030202
4. Pe mine m-au costat 500 ron proiectul in 2010. Acum am auzit ca se face si gratis.
Georgiana spune
Buna ziua,
M-ar interesa sa ma apuc si eu de apicultura, insa nu stiu exact ce pasi trebuie sa urmez. Detin teren de cca 2 hectare, deci as avea unde sa incep, doar ca, din cate am vazut trebuiesc foarte multe acte. Eu am pfa din 2009. De asemenea, am citit pe undeva, nu imi aduc aminte unde exact, despre fondurile UE. Pot fi accesate daca nu detin niciun stup?
Va rog frumos sa imi raspundeti pentru ca vreau sa ma apuc de aceasta indeletnicire cat mai curand. Si v-as mai ruga sa ma informati cam pana unde se ridica costurile infiintari.

Va multumesc mult.

O zi placuta,
Georgiana
Popescu Laurentiu spune
Buna ziua dragi stupari si amatori ,
Din cei ce s-au luptat cu minunata noastră birocrație romanească și au ieșit învingători as dori dacă ma poate informa vreunul dintre binevoitori care au accesat masura 141 pentru activitati apicole in valoare 1500e/an ,urmatoarele amanunte:in urma infiintari PFA cu activitati apicole ce suma a fost necesara pentru infiintarea sa si ce are lunar si anual de platit pentru acest PFA si in final, in opinia voastra, daca merita accesat acest fond in raport cu cheltuielile ce se ocazioneaza anual!

Multumesc pentru bunavointa !
Mihai Rus spune
PFA-ul costa in jur de 300RON. Apicultura - Cod Caen 0149 - Cresterea altor animale nu este impozabila deci nu trebuie sa platiti impozit. Contabilitatea se tine in partida simpla si dupa ce va obijnuiti un pic nu e greu de tinut.

Pe mine m-a costat in jur de 1000 RON ca sa accesez fondurile pe masura 141 si mi-am scos "investitia" in primul an cand am luat cei 1500 euro.

Parerea mea e ca merita. Daca aveti mai multi stupi sau intentionati sa va extindeti in viitorul apropiat - cititi si despre masura 112 - acolo sunt si mai multi bani in joc si puteti face o treaba serioasa. La nivel de incepator e foarte ok si masura 141.
Razvan spune
Buna ziua!
As dori daca puteti sa-mi spuneti diferenta dintre masura 141 si mas 112.
Eu am 5 stupi si as vrea sa beneficiez de una din cele 2 masuri.
Astept raspuns!
Multumesc pentru bunavointa dumneavoastra!
olariu_razvan@ymail.com
Trimiteti-mi un proiect sa vad despre ce e vorba!
Mihai Rus spune
Masura 141 poate fi accesata cu 26-27 stupi. Masura 112 da mai multi bani dar trebuie sa ai peste 60-70 stupi. Pentru date exacte citeste ghidul solicitantului pe masuara 141/112 (cauta pe Google)
Stefanescu Panseluta spune
Buna, am citit informatiile date de dumneavoastra si sunt bune pentru incepatorii. Vreau sa incep si eu aceasta afacere cu stupi, iar ce vreau sa va intreb este de ce suprafata avem nevoie pentru a putea amplasa stupi?
ilie spune
nu iti trebuie suprafata mare
cel mult 10 ari , e deja prea mult
trebuie sa ai spatiul necesar unde in 5 ani sa aplasezi circa 90 familii de albine
Mihai Rus spune
10 ari cred ca va sunt destui pentru inceput. Poate chair mai putin daca ii inghesuiti.
daniel spune
va respect k ati reusit dar mie mi se pare o mare prostie ce fac ei atatea acte pentru 2 bani si eu am o mica ferma si stau la negru k imi este mai bine dak nu era atata birocratiei si arogantei care o intalnesti e mult mai simplu la negru si e profit mai mare
Mihai Rus spune
Intradevar pe 141 banii sunt destul de putini si umblatura aproape la fel. Insa pe 112 sunt bani destul de multi (max 40.000 euro) si te ajuta sa pornesti mai cu spor daca vei sa faci dezvoltare. Multa bafta orice ai alege.
adytu_23 spune
cine ma poate lamuri si pe mine?

la declararea nr de stupi la primarie iti cere provenienta lor?
co spune
nu...ai primit unul si ti i ai inmultit..care e problema? sa speram ca nu i furi..
Mihai Rus spune
Mie nu mi-a cerut.
florin spune
salut. as dori sa stiu si eu cand trebuie sa vina raspunsul daca au fost aprobate proiectele pentru cele realizate in anul 2012? va multumesc pentru intelegere
co spune
intereseaza te unde le ai depus...ar trebui sa se stie deja...
MARYAN spune
PANA CAND TREBUIE DEPUS DOSARUL PE 2013 ?
valentin spune
dar daca ma apuc in pastoral cred eu ca e mult mai bine (am cules aproape tot anu ) as putea sa cer in proiect achizitionarea unui vagon (cu tot cu cap)
Daniel Ulariu spune
S-a aprobat proiectul pe masura 141 si la mine. Stie cineva daca pot sa deschid PFA in alt judet decat in cel in care s-a aprobat proiectul ?
Danaila Claudiu spune
pentru subventii la albini trebuie neaaparat calificarea de apicultor? Raspuns cat de repede puteti, Multumesc
lavi spune
DA , ESTE OBLIGATRIU !!!
Danaila Claudiu spune
Multumesc mult...
Aurel spune
Salut,
Am citit o parte din comentariile voastre si observ ca aveti destule cunostinte in domeniu.
Spuneti-mi va rog care sunt principalele documente de care am nevoie pentru a accesa fonduri europene? Eu i-mi doresc sa formez anul viitor o stupina de aprox. 30 de stupi undeva la tara. Multumesc anticipat! Aurel.
Butura Ana spune
pentru masura 141 cate animale sunt necerase?vaci sau porci.am 23 d ani
persoana fizica autorizata spune
It really is actually a terrific plus helpful section of data. My business is delighted that you contributed this useful facts with us. Be sure to stop us advised this way. Thanks for spreading.
gabor gavril spune
sami deschid o afacere pentru ca ma confront cu locul de munca
in bh
dragomir lavinia spune
Buna ziua. Am si eu o nelamurire,de 2 ani am accesat fonduri europene in agricultira masura 141 pepeni verzi, ce trebuie sa fac daca m-am casatorit si sotul meu are si el aceeasi masura accesata. mai putem continua fiecare cu afacerea lui sau nu? Nimeni nu a stiut sa-mi ofere un raspuns sigur. Va multumesc, astept raspuns.
alex spune
buna ziua,am si eu o intrebare va rog (cati stupi trebuie sa detii si cat teren agricol)?
Multumesc
emibc spune
Buna ziua. am accesat in 2010 masura 112 pentru apicultura. teoretic in august-septembrie se implinesc cei 5 ani in care a trebuit sa mentin ferma si pfa-ul deschis. stie cineva care este procedura pentru a inchide pfa-ul si proiectul?
principalul motiv pentru care il inchid este pentru ca va trebui sa ma mut din toamna in alt oras pentru un loc de munca iar ferma va deveni o productie mica pentru familie si cunostinte.

Ultimile stiri

  PRODUSUL A FOST ADAUGAT IN COS