Transport gratuit

peste 2500 RON

0377.101414

Contact

  • Contul meu | Înregistrează-te
  • RON
  • Contul meu | Înregistrează-te
  • RON
marca-trusted

Faguri fixati cu bateria de motocicletă





Nu mi-a venit să cred că este atât de simplu. Mă gândeam că e nevoie de un anumit tip de transformator pentru a putea fixa faguri artificiali în rame prin încălzirea sârmelor. De fapt o baterie de de 6 V şi două sârme izolate sunt de ajuns.

La fiecare rând de sârmă din ramă, se ating extremităţile cu cele două sârme ce au fost conectate la baterie. În câteva secunde sârma se încălzeşte şi se îngroapă în ceară. După câteva încercări o să te obişnuieşti cu cât de tare trebuie să încălzeşti sârma ca să nu taie, ci doar să se îngroape. Dacă aş fi ştiut de mai demult că este atât de simplu...

Opinii la Faguri fixati cu bateria de motocicletă

Cosmin spune
Salut,sunt un posibil viitor stupar :) , si m-ar interesa ce tip de stup folosesti si daca sti de unde as putea sa cumpar stupii cat mai aprope de cj?
Mihai Rus spune
Salut, în primul rând, mulţumesc de comentariu.

Tipul de stup pe care îl folosesc momentan, e puţin mai complicat şi ar fi greu de explicat în câteva cuvinte. E un stup mai special, care permite sa ai două mătci în acelaşi stup, iar albinele să lucreze împreună. Astfel se obţin familii mari care dau producţii mari. Încerc însă să postez cât mai curând un articol despre acest tip de stup, precum şi despre celelalte tipuri existente.

Ce îţi recomand pentru început e stupul vertical pe 10 rame cu magazie. Există şi o versiune pe 12 rame, dar pentru zona Clujului sunt suficiente 10, astfel te asiguri că urcă mierea în magazie. Avantaje: se lucrează uşor, iar familia se dezvoltă pe verticala (suprapunând corpuri de magazie) în concordanţă cu instinctul ei natural.

Nu recomand stupii orizontali, pe 16-20 rame. Albinele, în mediul lor natural se extind pe verticală. Nu are magazie de miere, de aceea s-ar putea ca uneori sa fii nevoit să extragi miere şi din rame care conţin şi puiet.

Poţi să procuri stupi de la magazinul Apicola, de pe internet din magazine online, sau de la persoane fizice care dau anunţuri cu stupi.

În ultima vreme m-au contactat câteva persoane care doresc să înfiinţeze stupine şi sunt chiar la început. Intenţia mea este să răspund cu o serie de articole despre cum să înfiinţezi o stupină pornind de la zero cunoştiinţe despre apicultură.

Multă baftă, Cosmin, te aştept să mai revii şi cu alte comentarii, iar dacă vrei mai multe detalii poţi să îmi scrii pe mail.
Anonymous spune
spune te rog, nu poate fi folosit un incarcator de mobil de 6 volti?
Marius
Mihai Rus spune
hm... dacă scoate 6V, s-ar putea, dar trebuie incercat. Te rog să ne spui şi nouă dacă încerci.
Anonymous spune
Pentru un circuit simplu rezistiv cum e cel prezentat de dl. Mihai Rus nu tensiunea e problema ci intensitatea curentului debitat de incarcatorul de mobil.
Adica, mai pe inteles, daca incarcatorul de mobil, incepe sa se incalzeasca foarte tare si nu ai terminat decat o rama ... mai bine renunta ... daca nu, evident ... continua!
Andrei spune
Sa va spun si alta metoda: se incalzesc foile de ceara la soare; se strecoara printre sarmele ramei (Sa zicem ca rama are 6 sarme. Atunci se vad 3 pe o parte si 3 pe cealalta) ; se aseaza pe un tocator putin mai mic decat „fereastra” ramei si, cu un cui obisnuit dar care a fost crestat la varf, se preseaza sarmele care se vad. Apoi se intoarce rama pe partea cealalta si se face acelasi lucru. Cand nu era soare, puneam o oala cu apa pe foc, deasupra o tabla peste care un carton si foile de ceara. Cu baterie nu am incercat.
Mai tb. facuta si fixarea partii de sus a foii de ceara: cu niste petice de foi de ceara 1cmX2cm prin presare jumate pe foaie, jumate pe lemn.
Mihai Rus spune
Foarte bun comentariu, Andrei. Am folosit și eu această metodă de fixare a foilor de ceară încălzite la soare sau foc. Cred că e cea mai bună metodă dintre cele care nu necesită doar puține unelte. O recomand tuturor începătorilor și nu numai.
petru spune
in primul rand salutare si spor la cules . eu am doar 19 ani si la inceput cand aveam 15 ani am inceput si eu cu un roi de toamna a trait in al doilea leam inmultit , miau mai si murit dar acum dupa patru ani am ajuns la 10
styu ca nu este mult dar ca si incepator este destul de bn cred eu
in fine ce vroiam sa zic ideea cu lipitul foitelor incalzite la soare si lipirea lor pe rame este cea mai mare gresala dupa mine si anume prin presare se distrug celulele acelea prefabricate iar pe acele randuri de celule mai ales daca este o rama care va fi folosita in famillie la depunerea pietului vor iesi doar trantori datorita celulelor mult mai mari... eu cam d ela inceput am folosit o baterie de 12 volti tipul acelora de pe scutere functioneaza foaret bine si rezultatul este mai mult decat satisfacator.
Mihai Rus spune
Salut Petru,
Am găsit și eu rame care nu au fost clădite corespunzător în dreptul sârmei, iar puietul din aceste rame este întrerup, însă asta se intâmplă doar foarte rar. Nici macar nu mai stiu prin ce metoda am fixat foaia de ceară în cazul acelor rame - cert este că nu am fixat-o bine. Remarca ta este foarte bună pentru a pregăti stuparii începători pentru ceea ce se poate întâmpla.

Însă metoda de fixare a fagurilor prin încălzire la soare sau alte surse de căldură și îngroparea sârmei în foaia de ceară prin apăsarea cu un vârf de cuțit, e o metodă simplă și care nu necesita inventar apicol, deci trebuie luată în calcul mai ales de câtre stuparii începători. Cu puțină îndemânare sârma v-a fi îngropată corespunzător și albinele vor clădi uniform.

Prin metoda bateriei de motocicletă, sârma este îngropata aproape perfect în masa de ceara a foii, iar viteza de lucru este mult mai mare.
simon spune
salut nu sunt stupar desi miar place mult am o mare pasiune pt albine.dar datorita faptului ca sunt departe de casa nu pot incepe.sper insa cind ma voi stabili din nou in tara sa incep si eu.aici in spania se foloseste si bateria de masinapt fixarea pe sirme.salutare la toata lumea
viezurica spune
Salutare
O metoda foarte buna e bateria auto ,deoarece pt a incalzi ,,sarma,,se produce asa zisul efect Joule,adica sarma opune rezistententa si se incalzeste,aici ne intereseaza'' intensitatea curentului''amperii.....
Eu folosesc o baterie auto,iti trebuie~2 s pt o sarma,foarte eficient,si bateria nu se descarca repede ,o pui pe masina si pleci......
Si mai e o varianta :redresorul auto(cel de incarci bateria) e si mai util......toate bune
Maria spune
Ce este pasura?
Mihai Rus spune
Patura este polenul depozitat in celulele fagurelui care in urma fermentatiei lactice da pastura. Albinele o acopera cu un strat de miere iar apoi capacesc celula cu ceara. Astfel pregatit polenul poate fi consumat in iarna pentru cresterea puietului. In jurul datei de 15 ianuarie matca incepe ponta.
meddle spune
Cu bateria auto, merge perfect; timp scurt de lipire, ne-distrugerea celulelor din dreptul sarmei, eu nici nu dau bateria jos, o las asa pe masina. Recomand in acest sens, insarmarea ramei pe verticala, nu pe orizontala cum obisnuiesc cei mai multi, si dintr-un singur fir, fara intersectii. Atentie la planeitatea sarmelor, si daca totul este OK, cum spunea viezurica, in vreo 2 secunde e gata. Nu tineti mai mult ca trece prin foitza :) . Eu am insarmat cu succes astfel de rame pe verticala (rame 1/1!), cu 6 treceri ale sarmei, astfel incat sa inceapa sus, si sa se termine tot sus - am considerat ca desi pare prea multa sarma, si vin prea dese sarmele, totusi e avantajos al lipirea foitei sa fie capetele sus, apoi acest fel de insarmare confera o rezistenta mecanica foarte buna a ramei cu fagure. Si daca va ajunge fagurele PLIN cu miere in fiecare celula si celule prelungite si incarcate peste nivelul ideal, rezistenta mecanica este foarte buna si utila, nu se rupe rama.
Ioan Tand spune
Domnule sunt de acord cu bateria merge perfect, dar cu sarma pe verticala legile fizicii nu se impaca ,la un tranport lung in pastoral fagurii nu vor rezista. Nu am vazut uscator de haine cu sarme pe verticala bineinteles in raport cu pamantul nu cu luna.

Ultimile stiri

  PRODUSUL A FOST ADAUGAT IN COS