Transport gratuit

peste 2500 RON

0377.101414

Contact

  • Contul meu | Înregistrează-te
  • RON
  • Contul meu | Înregistrează-te
  • RON
marca-trusted

Cresterea matcilor cu Cutia Nicot 2012 - ziua 5 - constituirea finisorului


In ziua a cincea albinele fara matca din starter au luat in crestere botcile artificiale, le-au lungit cu ceara si au pus laptisor din abundenta peste rame. Odata inceputa cresterea larvelor, aproape orice stup va continua hranirea lor. Starterul si-a facut datoria, iar rama portbotci poate fi multata intr-un finisor in timp ce starterul poate primi alta tura de botci artificiale.

In cazul nostru nu mai dorim sa creste inca o serie de matci si vom transforma starterul deschis in finisor pentru ca tinerele larve sa-si continue cresterea in prezenta unei maitci. Pentru aceasta inlocuim podisorul plin care despartea starterul de familia cu matca de deasupra lui cu o gratie Hanneman. Astfel familia se unifica, iar partea de jos va continua sa creasca larvele de matci.

Foarte important la acest pas este mutarea puietului necapacit din corpul de sus in corpul de jos si asezarea ramei portbotci in mijlocul lui. Astfel ne asiguram ca toata albina doica a stupului se concentreaza in jurul ramei portbotci si continua cresterea larvelor. Eu am facut greseala sa nu mut puietul necapacit langa rama portbotci si o sa vedeti in urmatorul filmulet, undeva prin ziua a opta ca o parte din larvele deja luate in lucru au fost abandonate de albine.

Opinii la Cresterea matcilor cu Cutia Nicot 2012 - ziua 5 - constituirea finisorului

florin spune
La unificarea starterului cu familia cu matca nu este riscul sa-mi omoare matca,deoarece starterul a inceput sa creasca botci?
Mihai Rus spune
Nu este nici-un risc, albinele inca au acelasi miros.
florin spune
Cand botcile sunt aproape de ecluzionare nu exista riscul ca matca batrana sa roiasca?
Mihai Rus spune
Matca batrana este izolata intr-o extremitate a stupului sau in corpul de sus. Ea nu poate iesi din stup deci nu poate roi.
adrian spune
Sak. A tunci cand unim starterrul cu familia de deasupra lui ca sa formam un finisor albinele din starter nu se vor bate cu cele din corpul de sus daca punem direct gratia Haneman.
florin spune
Multumesc adrian.Sper sa fie asa.O sa incerc anul acesta,daca ajungem cu bine in primavara.
Mihai Rus spune
nu, au inca acelasi miros - au stat despartite doar o zi.
Sinel Postolache spune
Intrebare:La stupul orizontal fata de cel vertical cum se procedeaza? Eu sa asi proceda pt. cresterea matcilor in felul urmator,asi lua rama cu matca batrina,alta cu puiet ca sa orfanizez stupul cu cele 3-6 ore, sa le pun pt. a le lua in crestere, la urma iasi lasa o matca noua,iar ce batrina asi face un roi.Dati-mi un raspuns nu am vazut la stupii orizontali,cum se procedeaza.
adrian spune
Salutare.Este necesar sa punem si de o parte si de alta rame cu puiet necapacit?Putem sa luam din stupul cu matca ramele cu puiet necapacit cu tot cu albina de pe ele sau le scuturam?Multumesc
Mihai Rus spune
Sigur, ramele cu puiet necapacit se iau din compartimenul cu matca care avea pana atunci toate ramele cu puiet ale acelei familii.
Petras Ovidiu spune
Buna ziua!
O intrebare....formarea starterului si apoi a finisorului se poate face intr-un stup orizontal.......daca despart cu o diafragma etansa pentru starter apoi o inlocuiesc cu o diafragma cu gratie haneman nu ar fi la fel tehnica de lucru ca la un stup vertical?
Va multumesc si o zi buna!
Ionut spune
V-as ruga sa precizati in ziua 4 si 5 cum vor fi urdinisurile, cand se inchid si cand se lasa deschise.
Va multumesc anticipat.

Ultimile stiri

  PRODUSUL A FOST ADAUGAT IN COS