Transport gratuit

peste 2500 RON

0377.101414

Contact

  • Contul meu | Înregistrează-te
  • RON
  • Contul meu | Înregistrează-te
  • RON
marca-trusted

Cresterea matcilor cu Cutia Nicot 2012 - ziua 0 - introducerea matcii



Am denumit prima zi in care incepem cresterea matcilor "ziua 0", fiindca in aceasta zi ouale din care vom creste matci nu au fost depuse inca.

In aceasta zi se cauta matca de la stupul selectionat in prealabil prin urmarirea caracteristicilor pe o perioada mai lunga - preferabil de la inceputul anului trecut - si se izoleaza pe Cutia Nicot pentru a incepe ponta.

Pentru a ne ajuta la selectarea stupului recordist folosim carnetul de stupina in care avem notata evolutia fiecarui stup in anul trecut. Urmarim:

  • cantitatea de miere recoltata,

  • cantitatea de polen,

  • instinctul cat mai redus de roire,

  • blandetea albinelor

  • si alte caracteristici pe care dorim sa le incurajam


Este bine ca inainte sa introducem matca in Cutia Nicot sa introducem cutia cu tot cu rama in care a fost montata in orice stup din stupina, in mijlocul cuibului, macar cateva ore - se poate tine si 24h. In acest timp albinele o curata, o dezinfecteaza cu propolis si depun pe ea asa numita substanta de familiarizare, pregatind-o pentru ca matca sa poata incepe ponta. Pentru a favoriza aceasta pregatire cutia poate fi unsa cu miere sau sirop inainte de introducerea in stup pentru familiarizare.

Pentru ca nu vrem sa trecem pe la stupina si in "ziua 1" cand ar trebui eliberata matca dupa ce a depus ouale, ne folosim de compartimentul inscriptionat "CANDI" al Cutiei Nicot in care introducem turta de zahar. Acest compartiment comunica cu orificiul de pe spatele Cutiei Nicot, orificiu pe care il lasam deschis - nu uitati asta. Albinelor le ia aproximativ 24 de ore ca sa manance turta si sa deschida orificiul de pe spatele cutiei prin care matca poate iesi. Acesta este un avantaj al Cutiei Nicot fata de Cutia Jenter care nu este prevazuta cu un astfel de mecanism.

Cutia Nicot monatata in rama si cu matca izolata in partea din fata (peretele din fata este o gratie Hanneman prin care albinele pot vizita matca insa matca nu poate iesi) se introduce in mijlocul cuibului din care a fost luata matca. Stuparul nu mai trebuie sa vina in stupina decat in ziua a patra cand se va ocupa de constituirea stupului starter, transvazarea cupulelor cu larve de 12 ore in rama portbotci si introducerea ei in stupul starter. Matca va fi fost eliberata automat de catre albine undeva prin ziua 1.

Produsele folosite in film le puteti gasi aici: http://www.stuparul.ro/cutia-nicot/

Opinii la Cresterea matcilor cu Cutia Nicot 2012 - ziua 0 - introducerea matcii

adrian spune
buna ziua. Am pus cutia nicot si nu a ouat matca de loc, care ar putea fi problema?Nu am asezat-o bine pe rama?Am pus cutia cu orificiile de iesire matca sub letul de sus. MULTUMESC
Mihai Rus spune
Daca nu oua, incercati sa o tineti matca mai multe zile si eventual sa puneti cutia goala o zi in stup inainte de a introduce matca pentru ca albinele sa aseze pe ea substanta de familiarizare.
Iolanda spune
buna ziua
As vrea sa cresc matci cu cutia Nicot. Am stupina in jud Ialomita. Am urmarit explicatiile si filmele postate si vreau sa urmez intocmai ceea ce am vazut. Intrebare : Cand ar fi bine sa demarez? Deci la ce data ar fi bine sa fixez "ziua 0"? Multumesc.
marian h spune
Nu sunt un specialist, sunt incepator si eu am si am o cutie si ma pregatesc sa incep experienta.Parerea mea este urmatoarea : in functie de perioada cand credem ca vom face roii ,tinem cont de cate zile ne trebuie ptr insamantare,luare in crestere,pana la eclozare,atunci pornim la treaba.Dar mai sunt si alte conditii-vreme ,cules....
Si eu am pus aceasta intrebare si nu mi-a raspuns nimeni concret.
Asa ca ,,sa trecem la treaba"
ionut spune
Buna ziua cand se poate inroduce cutia in stup,perioada,mai precis luna,lunile?cu stima
Petrica spune
Buna ziua. Am achizitionat o matca din Belgia, am introdus-o intr-un roi artificial in cutia de transport, a fost acceptata insa nu depune oua. Pe certificatul de calitate sunt 2 date si anume 24.05 si 20.06 , credeti ca mai exista vreo sansa cu ea daca am introdus-o in 08.07 si a fost eliberata in 10.07 dar nu a depus oua nici azi 13.07.2014?
Multumesc.
lavi spune
In date calendaristice e greu de raspuns, uneori lucrurile nu merg chiar ca la carte dar e bine sa mai astepti macar o saptamina ( acomodare, clima , specie) si verifica la 3 zile amanuntit starea si comportamentul familiei.Daca pina in 25 iulie nu apar semne pozitive atunci cu siguranta trebuie inlocuita cu una autohtona. Succes!

Ultimile stiri

  PRODUSUL A FOST ADAUGAT IN COS